mai 17, 2008

IUBEȘTE-TE PE TINE ÎNSUȚI – CĂCI DUMNEZEU O FACE!

"În El am fost făcuti si mostenitori, fiind rânduiti mai dinainte, după hotărârea Aceluia, care face toate după sfatul voii Sale" (Efeseni 1:11)

___Dennis Waitley a spus: "Nu ceea ce esti te trage înapoi, ci ceea ce crezi că nu esti". Din nefericire, unii dintre noi avem o părere atât de proastă despre noi însine, încât mai bine am intra într-o relatie gresită decât să nu avem nici-o relatie. Dar a fi înconjurat de altii nu ne garantează că nu vom mai fi singuri; poti avea oameni în jurul tău 24/7 si tot te vei simti gol si folosit.
___Până nu-ti înfrângi teama de singurătate si până nu vei fi dispus să astepti ca Dumnezeu să-ti dea relatia potrivită, vei continua să te simti singur! Singurătatea are de-a face mai mult cu faptul că nu te iubesti pe tine si nu cu faptul că nu ai oameni în jurul tău care te apreciază. Altfel de ce pierdem atâta vreme evitând respingerea si nu acordăm timp zidirii unor relatii sănătoase. Ne temem să nu fim răniti, asa că păstrăm garda sus. Credem că dacă nu ne implicăm nu putem suferi si în consecintă sfârsim prin a fi singuri. Ne temem să fim vulnerabili în cazul în care oamenii ne-ar putea critica pentru că împărtăsim lucruri personale. Astfel de anxietăti nu fac decât să con­tribuie la spiritul nostru de izolare.
___În loc să ne dorim la lucrurile să stea altfel – să începem să le schimbăm! Apostolul Pavel spune: în El am fost făcuti si mostenitori, fiind rânduiti mai dinainte, după hotărârea Aceluia, care face toate după sfatul voiei Sale". Când începi să te vezi asa cum te vede Dumnezeu, vei începe să te apreciezi!
___O actrită celebră spunea odată: "Păstrează si celebrează lucrurile care te fac unic fiind­că esti doar un fir de praf care trece!" Dar asta înseamnă oare să ne umflam în pene crezând că suntem mai buni decât altii? Nu, ci înseamnă să te accepti cu smerenie si cu încredere, fiindcă stii că Dumnezeu "..se va bucura de tine cu mare bucurie.." (Tefania 3:17). Asadar cuvântul pentru astăzi este iubeste-te pe tine însuti căci Dumnezeu o face!

mai 16, 2008

DĂRNICIA FAŢĂ DE DUMNEZEU

"Ce lucru ai pe care sa nu-l fi primit?" (1 Corinteni 4:7)

___Se spune că era un om înstărit căruia îi plăcea să-i cumpere tatălui său de Crăciun cadouri neobisnuite. La un Crăciun, găsi un cadou unic: o pasăre vorbitoare care stia cinci limbi si care cânta imnul national stând într-un picior. Costa 10.000 de lire. Dar pe om nu-l deranja acest fapt. Asa că achizitiona pasărea si i-o trimise tatălui de Crăciun. La câteva zile după Crăciun, se duse în vizită la tatăl său să vadă dacă se bucură de cadou. Îi spuse: "Tată, nu ai primit cadoul de la mine?" "Ba cum să nu", îi spuse tatăl. "Si ti-a plăcut!" "A fost delicios, l-am servit la masa de Crăciun!" Se pare că tatăl său nu întelesese. Luase drept obisnuit un dar care era foarte special.
___Prea de multe ori tratăm la fel binecuvântările lui Dumnezeu. Pavel întreabă: "Ce lucru ai pe care să nu-l fi primit?" Tot ce avem, inclusiv respiratia este un dar de la Dumnezeu! Iar Iacov adaugă: "orice ni se dă bun si orice dar desăvârsit este de sus, coborându-se de la Tatăl luminilor.." (Iacov 1:17). Nici nu putem măcar să începem să vorbim despre administrare fără ca mai întâi să nu ni se aducă aminte că ni s-a dat totul, inclusiv banii pe care îi avem. Asadar, tot ceea ce-I dăm înapoi lui Dumnezeu înseamnă doar să-I dăm înapoi o mică parte din ceea ce ne-a dat El nouă. Tine minte lucrul acesta data viitoare când îti pui la biserică darul de bună voie.

mai 15, 2008

CÂND TRECI PRIN NECAZURI

"El va sedea .. îi va lămuri cum se lămureste aurul si.." (Maleahi 3:3)

___Rick Warren spune: "Dumnezeu are un scop cu fiecare problemă. El se foloseste de împrejurări pentru a ne dezvolta caracterul. De fapt, el depinde deseori mai mult de împrejurări pentru a ne face asemenea lui Hristos decât de faptul că citim Biblia. Iar motivul este evident: ne confruntăm cu împrejurări 24 de ore pe zi".
Când trecem prin necaz, învătăm despre Dumnezeu lucruri pe care nu le-am învăta în nici o altă împrejurare. Necazurile ne atrag mai aproape de El! "Domnul este aproape de cei cu inima înfrântă.." (Psalmul 34:18). Problemele ne obligă să ne uităm la Dumnezeu si să depindem de El si nu de noi însine. Pavel scrie: "Ba încă ne spunea gândul că trebuie să murim, pentru ca să ne punem încrederea nu în noi însine, ci în Dumnezeu care înviază mortii" (2 Corinteni 1:9). Când încredintăm situatia în mâinile lui Dumnezeu, adică mijloacele, căile si timpul nu ne este usor? De ce? Fiindcă asta înseamnă să renuntăm la control!
___Dacă simti că te treci prin necazuri, poate Dumnezeu te-a pus acolo. Te-ai gândit la asta? Bijutierul arde impuritătile si îndepărtează obstacolele din viata ta. "El va sedea,.. va curati argin­tul; ..cum se lămureste aurul si argintul si vor aduce Domnului daruri neprihănite. Atunci, darul lui Iuda si al Ierusalimului va fi plăcut Domnului.." (Maleahi 3:3-4). De vreme ce planul lui Dumnezeu este să ne facă mai asemănători cu Hristos, ne va trece prin experientele prin care a trecut si Isus. Care sunt acestea? Ispitirea în pustie; respingerea de către familie; sarcina de a-I păsa de ceilalti; criticile din partea oamenilor religiosi; si trădarea din partea celor pe care îi iubesti si în care ti-ai investit viata. Asadar, treci tu prin necazuri?

mai 14, 2008

SĂ DECIDĂ DUMNEZEU CARE STĂPĂNEȘTE PESTE NOI

"..si-I slujeau îngerii" (Marcu 1:13)

___Ai observat vreodată cum te atacă diavolul când esti cel mai vulnerabil? După ce a postit 40 de zile în pustie, Domnul Isus "..la urmă a flămânzit" (Matei 4:2). Desi foamea este o nevoie legitimă, Satana se va oferi să o satisfacă într-un mod ilegitim. Dar după ce Domnul Isus l-a mus­trat, "Diavolul a plecat iar îngerii au venit si s-au îngrijit de El." În acel moment Domnul Isus a fost dispus să îngăduie ca fiinte mai de jos (fiintele pe care le crease si cărora le poruncea în ceruri) să-i slujească Lui, care era măret. Si astfel ne-a lăsat o pildă pe care să o urmăm.
___Poate astăzi te confrunti cu probleme care ar trebui să fie demult uitate. Poate ai fost rănit "..în casa celor ce mă iubeau.." (Zaharia 13:6). În consecintă nu mai ai încredere în nimeni. Atunci Dumnezeu nu-ti poate sluji prin canalele alese de El. doresti să fii vindecat în propriile tale conditii. Dar trebuie să întelege că atunci când esti în mari suferinte nu te interesează pe cine foloseste Dumnezeu; vei face tot ce este necesar! Gândeste-te: dacă ai fi rănit în urma unui acci­dent, ti-ar păsa cine sunt doctorii care ti-au salvat viata? Ai întreba despre statutul lor financiar, despre afilierea la o biserică sau de mediul cultural din care provin? De obicei nu cu planul lui Dumnezeu ne luptăm noi atât de mult, cât cu oamenii pe care îi alege să-l ducă la îndeplinire, Iacov spune: "Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar dă har celor smeriti" (Iacov 4:6). Asta înseamnă că dacă doresti cu adevărat ajutorul lui Dumnezeu si esti gata să-l primesti, vei lăsa mândria la o parte si te vei deschide spre cei pe care El i-a trimis să-ti slujească!

mai 13, 2008

DOMNUL ISUS ÎNȚELEGE

"„[Isus] în toate lucrurile a fost ispitit ca si noi.." (Evrei 4:15)

___Uneori prietenii bine-intentionati spun: "Stiu ce simti". Dar în sufletul nostru gândim: "Nu, nu cred asta". Dar Domnul Isus stie! El a fost "ispitit ca si noi", asa că El poate interpreta sentimentele noastre si le poate prezenta înaintea lui Dumnezeu, si o face. Când te rogi în Numele lui Isus si îti versi inima înaintea lui Dumnezeu, Domnul Isus este ca un avocat care spune: "Tată, stiu ce simte persoana aceasta. Stiu cum este să fii presat să păcătuiesti. Vin înaintea Ta cu acest copil al Tău care are nevoie de ajutorul Tău".
___Vei spune: "Dar Isus nu a avut păcat, poate El să simtă păcatul asa cum îl simt eu?" Da, El poate. De fapt, datorită curătiei Lui El poate simti efectiv durerea păcatului chiar mai mult. Poate o ilustratie va fi de ajutor. În lumea noastră de zi cu zi trăim înconjurati de tot felul de germeni care sunt chiar si pe noi. Fiindcă nu trăim într-un mediu steril nu-i observăm si învătăm să trăim cu ei. Dar lucrurile stau altfel într-o sală de operatie dintr-un spital. Acolo, orice contaminare cu germeni reprezintă o amenintare reală care cere atentia întregului personal. Asa că ei sterilizează totul pentru că bacteriile pot ucide pacientii. Curătenia încăperii cere atentie sporită fată de prezenta celei mai mici impurităti care ar putea duce la o infectie care amenintă viata.
___Deci separarea si sensibilitatea Domnului Isus fată de păcat îi creste de fapt abilitatea de-a se apropia de noi. În concluzie: Domnul Isus ne întelege frământările!

mai 12, 2008

CÂND EȘTI DISPUS SĂ FACI VOIA LUI

"Naaman .. om de mare vază .. era lepros" (1 Împărati 5:1)

. Naaman leprosul a comis trei greseli obisnuite:
. 1) A încercat să-si cumpere sănătatea (vezi 2 Împărati 5:5). Chiar dacă Dumnezeu spune: "Voi toti.. chiar si cel ce n-are bani.. cumpărati.. fără bani.." (Isaia 55:1), majoritatea dintre noi mai bine ne-am cumpăra accesul în ceruri decât să credem în calea ce duce acolo. Dar nu merge asa! "Căci prin har ati fost mântuiti, prin credintă", (vezi Efeseni 2:8).
. 2) S-a dus la un necredincios pentru a găsi răspuns (vezi 2 împărati 5:6). Biblia spune: "Căutati pe Domnul.. chemati-L.." (Isaia 55:6). Hristos este răspunsul; doar prin El avem acces la harul mântuitor al lui Dumnezeu.
. 3) Si-a format asteptări dinainte. Naaman era "..un om viteaz..", obisnuit să comande armatele. Deci când s-a dus la casa proorocului, în loc ca Elisei să respecte protocolul si să vină personal, si-a trimis un slujitor care să-i spună: "Du-te si scaldă-te de sapte ori în Iordan .. si vei fi curat" (2 Împărati 5:10). Acela este momentul în care Naaman a explodat si "..a plecat.." (2 împărati 5:11).
. Iată ce putem învăta noi: a) până când nu esti dispus să îti recunosti nevoia, Dumnezeu nu poate veni în întâmpinarea ei; b) Dumnezeu a folosit o slujnică din propria lui casă pentru a-i spune lui Naaman adevărul. Deci fii pregătit pentru orice ti-ar trimite Dumnezeu (vezi loan 8:31-32); c) tre­buie să-ti folosesti toate resursele înainte să fii gata să apelezi la ale lui Dumnezeu; d) Dumnezeu a spus: "gândurile Mele nu sunt gândurile voastre, si căile voastre nu sunt căile Mele" (Isaia 55:8), ceea ce înseamnă să faci ceea ce spune El (si nu altcineva) dacă doresti un răspuns. Doar când a fost dispus să facă ce i-a spus Dumnezeu a fost Naaman vindecat de lepră. Asadar, esti tu dispus să faci voia Lui?

mai 11, 2008

AI NEVOIE DE O TEMELIE SOLIDĂ?

"..pe orisicine aude aceste cuvinte ale Mele, si le face, il voi asemăna cu un om cu judecată, care si a zidit casa pe stâncă" (Matei 7:24)

. Să zidesti "..pe stâncă" cere răbdare si muncă asiduă, în timp ce să zidesti pe nisip este mai usor, mai ieftin si obtii confort imediat. Dar vei fi si la mila naturii. Când vin furtuni, este usor să-ti dai seama pe ce a fost zidită o viată. Cel care si-a întărit-o prin rugăciune si a cufundat-o în Cuvântul lui Dumnezeu va rezista împotriva vânturilor care pe altii îi doboară la pământ. Când fun­datia nu este adecvată clădirii, peretii se crapă, acoperisul se încovoaie si în cele din urmă se va prăbusi. Asadar orice ai încerca să construiesti – o afacere, o lucrare sau o relatie – nu te grăbi; acordă-i timp. Nu există scurtături spre maturitate. Cele mai solide relatii încep treptat. De fapt, cei mai puternici oameni pe care îi cunosti au avut nevoie la un moment dat de ajutor pentru a-si învinge slăbiciunile.
. Un binecunoscut pastor care I-a cerut lui Dumnezeu să-i dezvolte lucrarea scrie: "După zile întregi de tăcere .. Domnul mi-a răspuns la rugăciune spunându-mi: "te preocupă zidirea unei lucrări .. pe mine mă preocupă zidirea unui om .. vai de omul a cărui lucrare devine mai mare decât el însusi!" De atunci m-am preocupat mai mult de rugăciunea pentru lucrător decât pentru lucrare. Încă sunt uimit de ceea ce am devenit fiindcă îmi asez zilnic viata în mâna lui Dumnezeu, el mă schimbă – si nu a terminat încă. Mai sunt atâtea de făcut. În fiecare zi văd mai multă imaturitate în mine. Dar ce mare diferentă este între ceea ce sunt acum si ce am fost.. mă încred în El mai mult ca niciodată. El este prea întelept ca să gresească!" Asadar, acordă timp zidirii ade­vărurilor lui Dumnezeu la temelia vietii tale si furtunile vietii nu te vor dărâma!