iunie 28, 2008

CÂND NU Al PACE

"Pacea lui Hristos.. sa stapaneasca in inimile voastre.." (Coloseni 3:15)

___Cand Dumnezeu ne vorbeste, El ne da o pace launtrica profunda pentru a confirma ca mesajul este intr-adevar de la El. Fereste-te de pacea falsa! Cand simtim dorinta puternica de a face ceva, ea poate produce un fals simt al pacii care provine de fapt din entuziasmul nostru. Cu trecerea timpului, aceasta falsa pace dispare si pacea adevarata a lui Dumnezeu se va ivi in vietile noastre. Nu trebuie sa trecem prea repede la luarea unor decizii importante.
___Cand diavolul ne vorbeste, el nu ne poate da pacea. Iar cand incercam sa rezolvam lucrurile prin propria noastra judecata, nu putem obtine pace. "..umblarea dupa lucrurile Duhului este viata si pace" (Romani 8:6). Aseaza-ti deciziile pe un cantar al pacii. Nu merge inainte daca pacea ta launtrica nu are o greutate mai mare decat ceea ce gandesti sau auzi. Nu trebuie sa le explici altora de ce nu ai pace; uneori nici nu stii de ce. Spune-le doar: "Nu este intelept sa fac acest lucru fiindca nu am pace in aceasta privinta". Daca ai pace, ai putere! Si odata ce stii ca L-ai auzit pe Dumnezeu, trebuie sa faci tot posibilul pentru a "pastra pacea" si a nu deveni nelinistit.
___Pacea este o "incredintare" interioara ca faptele tale sunt aprobate de Dumnezeu. "Pacea lui Hristos [armonia sufletului care apare], la care ati fost chemati [sa traiti in ea], ca sa alcatuiti un singur trup, sa stapaneasca [sa actioneze continuu ca un arbitru] in inimile voastre [prin deciziile si stabilirea unui scop pentru fiecare intrebare care se ridica in mintile noastre, prin acea stare de pace]"(Coloseni 3:15). Dumnezeu ne calauzeste prin pace. Pacea Lui este asemeni fluierului unui arbitru care decide care minge este buna si care este aut. Nu ai pace? Mingea e "aut".

iunie 27, 2008

ALEGEREA ESTE A TA!

"..Daca aude cineva glasul meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el.." (Apocalipsa 3:20)

___Max Lucado scrie: "V-ati intrebat de ce erau doua cruci de-o parte si de alta a crucii lui Hristos? Sau de ce Hristos a fost in centru? Cele doua cruci simbolizeaza unul din cele mai mari daruri facute de Dumnezeu; darul alegerii. Cei doi talhari au multe in comun; au fost condamnati de acelasi sistem, la aceeasi moarte, erau inconjurati de aceeasi multime si erau la fel de aproape de acelasi Hristos. De fapt, ei au inceput cu acelasi sarcasm; ambii talhari i-au spus lucruri crude lui Isus. Dar unul s-a schimbat. El a spus: "Doamne, adu-Ti aminte de mine, cand vei veni in imparatia Ta!" Isus a raspuns: "Adevarat iti spun ca astazi vei fi cu Mine in rai (Luca 23:42-43). Desi ne bucuram de talharul care s-a schimbat, nu-l uitam pe cel care nu s-a schimbat. Exista momente in care Dumnezeu trimite tunete ca sa ne miste. Exista momente in care Dumnezeu trimite binecuvantari ca sa ne atraga la El, Dar uneori Dumnezeu nu trimite nimic altceva decat tacere, in timp ce El ne onoreaza cu libertatea de a alege unde sa ne petrecem vesnicia. Nu ni s-a dat niciodata un privilegiu mai mare decat acela de a alege. Gandeste-te la talharul care s-a pocait. Desi stim putine lucruri despre el, stim un lucru: in final toate alegerile lui rele au fost rascumparate printr-o singura alegere buna. L-a ales pe Hristos!"
___Indiferent cate alegeri rele ai facut in trecut, poti fi rascumparat printr-o singura alegere buna; alegerea de a-l darui viata ta lui Hristos si de a-L urma. Vrei sa faci aceasta alegere acum? Daca o vei face, nu vei regreta niciodata!

iunie 26, 2008

MAI MULTE DESPRE SLUJIRE

"Slujiti-le cu bucurie, ca Domnului, iar nu oamenilor, caci stiti ca fiecare .. va primi rasplata de la Domnul.." (Efeseni 6:7-8)

___Cand investim in ceva sau in cineva este omenesc sa simtim ca trebuie sa culegem de unde am semanat. Cand nu se intampla asa, ne este usor sa ne suparam. Totusi, Biblia ne spune: "Slujiti-le cu bucurie, ca Domnului, iar nu ca oamenilor, caci stiti ca fiecare, fie rob fie slobod, va primi rasplata de la Domnul, dupa binele pe care-l va fi facut" (Efeseni 6:7-8).
___Nimeni nu cunoaste mai bine decat Dumnezeu sacrificiile pe care le-ai facut. El vede faptele tale savarsite in taina si cu lepadare de sine pentru altii, iar Cuvantul Lui spune: "Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati" (Matei 6:4). Recunoasterea si rasplata vin de la Dumnezeu, nu de la oameni. El va fi cel care stabileste remuneratia corecta pentru tine.
___Daca Dumnezeu alege sa te rasplateasca din belsug, nu lasa pe nimeni sa te faca sa te simti prost. Ci tu continua sa slujesti cu credinciosie si daruire, indiferent de ceea ce iti daruieste El, sau indiferent de cata lauda si recunoastere primesti sau nu primesti.
___Cu cat Dumnezeu dovedeste ca iti poate face parte de binecuvantarile Lui, cu atat te va binecuvanta mai mult; este foarte simplu. In imparatia lui Dumnezeu unii primesc de treizeci de ori mai mult, altii de saizeci de ori, iar altii de o suta de ori (Matei 13:3-8). Rata rasplatii depinde de Dumnezeu. Partea ta este sa fii multumitor pentru tot ceea ce-ti daruieste si sa nu cauti la altii compensatii pentru sacrificiile pe care le-ai facut pentru ei.

iunie 25, 2008

SLUJIREA

"Iosua a facut ce-i spusese Moise.." (Exod 17:10)

___Iosua i-a slujit lui Moise, dar s-a uitat doar la Dumnezeu pentru rasplata. Poate salariul tau este semnat de seful tau, dar nu el iti hotaraste viitorul; Domnul o face! Daca crezi cu adevarat faptul acesta, nicio slujba pe care ti-o va da Dumnezeu nu te va depasi! Cand te rogi: "Doamne, foloseste-ma", El iti va cere sa-i slujesti cuiva. Daca faci greseala de a cauta rasplata la acea persoana, iar faptul nu se intampla, te vei simti folosit si nemultumit. Dumnezeu este cel care stabileste regulile pentru tine. El este Cel care iti cere sa-l onorezi in slujire prin supunere si dedicare. El este Cel ce te cheama la cele mai ridicate standarde de comportament. El este cel care iti spune ca nu este bine sa folosesti telefonul firmei pentru a-ti suna bunica din Chicago si sa te prefaci ca este un client; sau sa stai nouazeci de minute in pauza de pranz si sa spui ca ai stat doar treizeci! Asculta: "caci stiti ca fiecare, fie rob, fie slobod, va primi rasplata de la Domnul, dupa binele pe care-l va fi facut" (Efeseni 6:8). Dumnezeu pune in balanta si rasplateste potrivit slujirii noastre; nu potrivit cu ceea ce cred ceilalti ca meritam. Nu te mai stradui si intoarce-te la slujire! Asculta: "Caci Dumnezeu nu este nedrept ca sa uite osteneala voastra.." (Evrei 6:10). Simte-te incurajat; Dumnezeu tine minte si Dumnezeu rasplateste; acest lucru trebuie sa-ti fie indeajuns!

iunie 24, 2008

PÂNĂ ACUM TOTUL ESTE BINE (3)

"Cand eram copil.." (1 Corinteni 13:11)

___Un bine cunoscut invatator intr-ale Bibliei spune: "in calitate de proaspat crestin .. am incercat sa devin ceea ce erau toti crestinii .. am crezut ca au ajuns la un nivel de sfintenie care parea sa ma ocoleasca. Ii admiram pe acei "eroi ai credintei" ale caror marturii inflorite atarnau deasupra tavanului asemeni aburului care se formeaza la dus. Pareau atat de schimbati, atat de siguri, atat de stabili.. credeam ca dragostea lui Dumnezeu era daruita pe baza unui sistem al meritelor. Daca ma comportam bine intr-o zi, Dumnezeu ma iubea, daca dadeam gres, nu ma mai iubea. Ce cursa de slalom! .. nu mi-am dat seama ca un om nascut din nou trebuie sa creasca si sa se dezvolte in maturitate. M-am asteptat la o metamorfoza imediata, plina de putere, care vine la pachet, care sa ma transforme in .. perfectiune." Te simti si tu la fel? De parca ceva nu este in ordine la tine fiindca se pare ca nu reusesti sa te ridici niciodata la un anumit standard?
___Pavel spune: "Cand eram copil .. gandeam ca un copil; cand m-am facut om mare, am lepadat ce era copilaresc." Fiecare "om mare" incepe ca un copil care are nevoie de timp si pregatire pentru a ajunge adult. Reparatiile rapide, neprihanirea prin fapte te vor face sa incerci sa-i impresionezi pe altii cu un fals simt al sfinteniei. Te vor impiedica sa fii cinstit cu Dumnezeu si te vor face sa crezi ca trebuie sa fii "mult mai sus" pentru "varsta ta spirituala". Mai tii minte cand erai copil si te incaltai cu pantofii cu toc ai mamei tale sau cu ghetele tatalui tau? Oricat de mult iti doreai, acei papuci nu-ti erau buni. Asta nu insemna ca ceva nu este in regula la tine, ci ca erai exact unde trebuia sa fii pentru varsta ta. La fel este si in umblarea ta cu Dumnezeu. Important este sa-I lasi timp sa te maturizeze.

iunie 23, 2008

PÂNĂ ACUM TOTUL ESTE BINE! (2)

"Mai bine inainte ca sa te fi intocmit in pantecele mamei tale, te cunosteam.." (Ieremia 1:5)

___Din perspectiva spirituala, nu te afli pe cat de sus ti-ai dori; dar multumiri fie aduse lui Dumnezeu ca esti inca pe cale! Era o vreme cand erai strain fata de harul lui Dumnezeu, dar acum faci parte din "casa celor credinciosi". Pavel scrie: "..atunci cand ati primit Cuvantul lui Dumnezeu .. l-ati primit nu ca pe cuvantul oamenilor, ci .. ca pe Cuvantul lui Dumnezeu, care lucreaza si in voi care credeti" (1 Tesaloniceni 2:13). Ai inteles? Cata vreme continui sa crezi in El, Cuvantul lui Dumnezeu va continua sa lucreze in tine. In plus, te vei maturiza mai repede cand nu vei mai cere atat de mult de la tine, cand vei invata sa te relaxezi si vei incepe sa traiesti potrivit cu ceea ce spune Cuvantul lui Dumnezeu despre tine, nu dupa ceea ce simti!
___Modul in care te vezi tu iti afecteaza progresul spiritual. Pana cand nu aliniezi parerea ta despre tine la parerea lui Dumnezeu despre tine, asa cum este descoperita in Cuvantul Lui, vei continua sa te vezi inferior si nedemn; iar lucrul acesta iti va intarzia cresterea spirituala. Nimeni nu te cunoaste asa cum te cunoaste Dumnezeu. Si in ciuda stradaniilor si impiedicarilor tale, El te iubeste si te accepta asa cum esti. Dumnezeu i-a spus lui Ieremia: "inainte ca sa te fi intocmit in pantecele mamei tale, te cunosteam, si mai inainte ca sa fi iesit tu din pantecele ei, Eu te pusesem deoparte..". Nu te mai ingrijora ca vei respins daca nu vei fi perfect. Lumea functioneaza asa, nu Dumnezeu. In plus, daca ai fi perfect cum ti-ai dori, nu ai mai avea nevoie de harul Lui, nu-i asa? Asemeni schiopatarii lui Iacov, Dumnezeu ingaduie puncte slabe in noi pentru a ne aduce aminte cat de mult avem nevoie de El in fiecare zi. Asa ca bucura-te ca esti unde esti acum si te compara cu altii. Nu te ingrijora daca altii ti-au luat-o inainte. Ei au trecut prin aceleasi locuri pentru a ajunge acolo unde sunt astazi!

iunie 22, 2008

PÂNĂ ACUM TOTUL ESTE BINE!

"..Suntem schimbati in acelasi clip ca ai Lui, din slava in slava, prin Duhul Domnului" (2 Corinteni 3:18)

___Iti dai tu toate silintele sa te asemeni mai mult cu Hristos, dar in unele zile ti se pare ca faci doi pasi inainte si trei inapoi? Nu este usor sa cresti spiritual, de aceea Pavel ne incurajeaza "sa nu obosim in facerea binelui; caci la vremea potrivita, vom secera, daca nu vom cadea de oboseala" (Galateni 6:9). Nu-ti dai seama ca ai imbatranit fizic decat uitandu-te la o fotografie mai veche, moment in care acest fapt te izbeste. La fel este si cu cresterea spirituala; este greu sa masori cat de departe ai ajuns pana cand nu privesti in urma si vezi unde erai inainte ca Domnul Isus sa te mantuiasca si sa-ti schimbe viata. Biblia spune: "..Suntem schimbati in acelasi chip ca al Lui, din slava in slava, prin Duhul Domnului". Dar cresterea spirituala presupune si intensificarea durerilor, intr-o zi un muncitor in constructii aluneca si cazu de pe o schela de la etajul 40. Pe cand ajunse la etajul 20, o femeie ce se afla intr-un birou striga: "Ce mai faci?" Omul raspunse: "Pana acum totul e bine!" Sa nu uiti niciodata ca te afli intr-o calatorie spirituala, ca faci progrese si ca diavolul va cauta mereu noi metode prin care sa-ti aduca aminte cat mai ai inca de parcurs. Nu-l asculta! Domnul Isus a spus: "caci este mincinos si tatal minciunii" (Ioan 8:44). Daca te descurajezi si te dai batut, Satan va castiga. Pavel spune: "..orice gand il facem rob ascultarii de Hristos" (vezi 2 Corinteni 10:5). Invata sa traiesti deasupra sentimentelor tale, sa sapi inlauntru, acolo unde locuieste Duhul lui Dumnezeu. Si insufleteste-te! Nu totdeauna te vei simti asa, dar cu fiecare zi te maturizezi si devii mai puternic in Hristos. Asa ca nici sa nu te gandesti sa renunti!