septembrie 19, 2009

SCRISOARE DE DRAGOSTE DE LA DOMNUL ISUS (3)

"Voi sunteti aratati ca fiind epistola lui Hristos" (2 Corinteni 3:3)

Odata ce stii ca o scrisoare îti este adresata o alta întrebare care se ridica este: ce scrie în ea? În 2 Corinteni se remarca anumite cuvinte cheie: "schimbati", "am lepadat" si "faptura noua": "Suntem schimbati în acelasi chip al Lui" (2 Corinteni 3:18); "am lepadat mestesugirile rusinoase si ascunse" (2 Corinteni 4:2); "daca este cineva în Hristos, este o faptura noua. Cele vechi s-au dus: iata ca toate lucrurile s-au facut noi" (2 Corinteni 5:17). Mesajul scrisorii noastre trebuie sa exprime foarte clar faptul ca nu mai suntem cei care am fost, deoarece:
1) Hristos ne-a schimbat mintea. Fiind "prefacuti, prin înnoirea mintii noastre" (Romani 12:2), privim la viata, la noi însine, la ceilalti, la provocarile si optiunile pe care le avem în lumina gândurilor lui Dumnezeu, nu ale noastre. Vedem oportunitati acolo unde nu vedeam decât obstacole si vedem posibilitati acolo unde vedem numai probleme. Minti care erau coplesite de îngrijorare sunt acum umplute de încredere si pace.
2) Hristos ne-a schimbat caracterul. Lista facatorilor de rele din 1 Corinteni 6:9-10 ne era foarte cunoscuta. Ea îi include pe oamenii imorali, hoti, lacomi, betivi, defaimatori, escroci, etc. Apoi urmeaza gloriosul verset 11: "Si asa erati unii din voi! Dar ati fost spalati, ati fost sfintiti, ati fost socotiti neprihaniti, în Numele Domnului Isus Hristos". El ne-a transformat din punct de vedere moral.
3) Hristos ne-a schimbat viata. Odata nu ne puteam bucura în Cuvântul Sau, în închinare si în caile Lui. Acum, fimd înviati prin Duhul Sau care ne locuieste, ne bucuram în aceste lucruri (1 Corinteni 2:14)! În scrisoarea ta ar trebui sa scrie: "Domnul Isus mi-a schimbat viata si daca îi dai voie, El o va schimba si pe a ta!" Asa ca astazi, trimite scrisoarea aceasta tuturor pe care îi întâlnesti.

septembrie 18, 2009

SCRISOARE DE DRAGOSTE DE LA DOMNUL ISUS (2)

"Voi sunteti arătati ca fiind epistola lui Hristos" (2 Corinteni 3:3)

Biblia spune că viata ta este o scrisoare de dragoste de la Isus "cunoscută si citită de toti oamenii". Dar o scrisoare este eficientă doar dacă se poate citi si dacă se întelege usor. Un vechi prieten vorbea despre scrisul lui care se deteriora: "încă mai pot citi în timp ce scriu, dar nu mai pot scrie în timp ce citesc!" Scrisul ilizibil distorsionează mesajul si-l descurajează pe cititor. Scopul, acela de a reda gândurile scriitorului, se pierde, iar cititorul fie se opreste din citit, fie nu reuseste să prindă mesajul.
Pentru a te asigura că scrisoarea ta de dragoste de la Isus ajunge la cei cărora El o trimite, iată câteva lucruri pe care trebuie să le eviti: a) lipsa onestitătii, de pildă, furi din timpul firmei unde lucrezi sau duci acasă obiecte a căror lipsă crezi că va rămâne neobservată; b) o atitudine pizmuitoare si plină de resentimente când un prieten, un coleg de muncă sau seful îti cere să lucrezi peste program până la o oră inconvenabilă; c) o calitate slabă a executiei, care se reflectă în produsele sau serviciile care nu sunt conforme cu standardul; d) faptul de a fi o persoană pe care nu se poate conta, cum ar fi atunci când nu esti acolo unde spui că vei fi sau nu-ti îndeplinesti obligatiile; e) faptul de a fi o persoană care taie entuziasmul altora. Crestinii cărora le lipseste simtul umorului si vioiciunea, care se comportă de parcă ar fi "deficienti la capitolul bucurie" prejudiciază cauza lui Hristos; f) sensibilitate, te superi usor sau reactionezi exagerat la ofense neintentionate; g) ai accese de furie, când devii artăgos si morocănos pentru că lucrurile nu merg asa cum vrei tu; h) mândrie spirituală, care te face să vorbesti în mod ipocrit si dispretuitor. De vreme ce esti "cunoscut si citit de toti oamenii", fereste-te de aceste comportamente care distorsionează mesajul dătător de viată pe care Dumnezeu doreste să-l transmită altora prin tine.

SCRISOARE DE DRAGOSTE DE LA DOMNUL ISUS (1)

"Voi sunteti arătati ca fiind epistola lui Hristos" (2 Corinteni 3:3)

Ioan 3:16 este cel mai extraordinar mesaj trimis vreodată omului. "Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe Singurul Lui Fiu..". Dumnezeu L-a trimis pe Isus ca să-Si arate dragostea; si El ne trimite ca s-o proclamăm! "Voi sunteti arătati ca fiind epistola lui Hristos scrisă .. nu cu cerneală, ci cu Duhul Dumnezeului celui viu" pentru o lume pierdută si istovită, aflată în căutare de răspunsuri.Când soseste o scrisoare, ne punem două întrebări:
1) Cui îi este adresată? Această scrisoare este adresată "fiecăruia care crede". Pentru fiecare persoană cu care te întâlnesti, tu ai ceva de care ea are nevoie, ceva mult mai important decât o scutire de impozit, o crestere salarială, o solutie împotriva încălzirii planetei sau a vindecării cancerului. Prieteni, dusmani, rude, vecini, colegi de serviciu si străini, toti au nevoie de mesajul pe care îl ai si pe care speră să-l aduci.
2) De la cine este? Identitatea autorului determină nivelul de interes al cititorului. Tu esti o scrisoare de la Hristos, despre Hristos. "Căci noi nu ne propovăduim pe noi însine, ci pe Domnul Hristos Isus" (2 Corinteni 4:5). Mesajul nostru nu este despre noi; ci despre Isus. "Eu sunt Calea, Adevărul si Viata. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine", (Ioan 14:6). Oamenii religiosi fac reclamă la religia lor. Noi îl prezentăm pe Hristos. "Dar este lumea într-adevăr interesată de Hristos?" întrebi tu. Da! În timpul vietii Sale, El a atras la El multimile. De la moartea si învierea Sa, El atrage milioane de oameni de ambele sexe, din toate păturile sociale si din toate natiunile pământului. "După ce voi fi înăltat de pe pământ, voi atrage la Mine pe toti oamenii" (Ioan 12:32). Astăzi lumea nu are nevoie de altceva decât de Domnul Isus Hristos, asa că trimite scrisoarea ta de dragoste "oricui" îti apare în cale!

septembrie 17, 2009

DUHUL LUI DUMNEZEU CARE NE LOCUIESTE MIJLOCESTE PENTRU NOI

 "Nu stim cum trebuie să ne rugam. Dar însusi Duhul mijloceste pentru noi cu suspine negrăite" (Romani 8:26)

Când mergi într-o tară străină te poti simti stingher si pierdut pentru că nu vorbesti limba. Totul e diferit de lucrurile cu care esti tu obisnuit.
Limba lumii spirituale este rugăciunea si de vreme ce lumea spirituală este sursa puterii noastre, a reusitei noastre, a păcii, bucuriei si tuturor lucrurilor de care avem nevoie, este esential să învătăm să o vorbim. Vestea cea bună este că avem profesorul si traducătorul desăvârsit: însusi Duhul Sfânt. Una din slujbele Sale este să ne învete limbajul rugăciunii si să ne călăuzească în adresarea noastră lui Dumnezeu si se pricepe foarte bine la aceasta! Biblia spune că Duhul Sfânt îi poate traduce rugăciunile noastre lui Dumnezeu chiar si atunci când noi nu stim ce să spunem. "Duhul ne ajută în slăbiciunea noastră: căci nu stim cum trebuie să ne rugăm. Dar însusi Duhul mijloceste pentru noi cu suspine negrăite". Nu este un lucru minunat?
Rugăciunea este legătura dintre lumea fizică si lumea spirituală; si de vreme ce lumea spirituală o controlează pe cea fizică, conectarea la lumea de sus afectează functionarea noastră în lumea de jos. Deoarece rugăciunea înseamnă relatie, Duhul Sfânt ne va comunica inima lui Dumnezeu, conectându-se la inima noastră pământească asa încât să putem auzi cum Dumnezeu ne vorbeste în cea mai profundă parte a fiintei noastre. De aceea rugăciunea nu poate fi grăbită. Este si motivul pentru care timpul petrecut în meditatie si tăcere înaintea lui Dumnezeu este atât de important. Duhul Sfânt are posibilitatea astfel să ne împărtăsească gândurile lui Dumnezeu pentru ca apoi să putem gândi ca El. Cât de valoros este lucrul acesta?

septembrie 15, 2009

LASĂ-L PE DUMNEZEU SĂ TE MODELEZE

"Noi suntem lutul, si Tu olarul" (Isaia 64:8)

Imaginează-ti că o cană frumoasă de ceai, din portelan, spune: "Nu întotdeauna am fost asa. A fost o vreme în care am fost doar o bucată de lut rece si tare. Într-o zi olarul m-a luat si mi-a spus: "As putea face ceva din asta". Apoi a început să mă apese si să-mi schimbe forma. Eu am spus: "Ce faci? Mă doare. Opreste-te!" Dar el a spus: "Nu încă". Apoi m-a pus pe o roată si a început să mă învârtă iar si iar, până când am tipat: "Dă-mi drumul". El a spus: "Nu încă". Apoi m-a modelat si mi-a dat forma unei cesti si m-a pus într-un cuptor încins. Eu am strigat: "Lasă-mă să ies. Mă sufoc!" Dar el s-a uitat la mine si a spus: "Nu încă". Când m-a scos afară, am crezut că si-a terminat treaba cu mine, dar apoi a început să mă picteze. Nu mi-a venit să cred ce a făcut apoi. M-a pus din nou în cuptor, iar eu am spus: "Nu mai suport, te rog să mă lasi să ies". Dar el a spus: "Nu încă". În cele din urmă m-a scos din cuptor, m-a asezat pe un raft unde am crezut că m-a uitat. Dar într-o zi m-a luat de pe raft si m-a pus în fata unei oglinzi. Nu mi-a venit să cred. Devenisem o frumoasă cească de ceai pe care toată lumea doreste să o cumpere".
Există lucruri în viata ta prezentă pe care nu le întelegi. Când vei ajunge în locul unde vrea Dumnezeu să fii, vei întelege că te-a transformat într-un vas pe care îl poate folosi, îl poate binecuvânta si pe care-l poate folosi să binecuvânteze pe altii. Asa că lasă-L pe Dumnezeu să te modeleze!

septembrie 14, 2009

ÎTI PASĂ DE CEI CARE ÎNGRIJESC DE BOLNAVI? (2)

"Când îmi este mâhnit duhul in mine" (Psalmul 142:3)

Cam la cinci săptămâni de la moartea părintilor ei, aflându-se la lucru într-un orfelinat la 2000 de kilometri depărtare de casă, Beth Witrogen McLeod a căzut într-o depresie clinică. Ea scrie: "Ignorându-mi nevoile fizice si mentale .. m-am expus unei căderi din care aveam să-mi revin după doi ani .. în ciuda satisfactiilor .. îngrijirea bolnavilor poate fi coplesitoare". Psalmistul a spus: "Când îmi este mâhnit duhul în mine, Tu îmi cunosti cărarea". Dumnezeu întelege. Totodată, El se asteaptă să ne purtăm cu întelepciune. Asa cum a spus Dr. Helen Susik, specialist în medicină geriatrică: "Un îngrijitor epuizat nu poate oferi îngrijire de calitate". Asa că: Proteiează-ti timpul, în special împreună cu familia: este usor să programezi fiecare minut, dar fără a lăsa ceva si pentru tine. Găseste ceva care te hrăneste; citeste Biblia, roagă-te, fă exercitii, bucură-te de putină singurătate si programeaz-o. Cere ajutor: dacă rudele nu duc povara alături de tine, anuntă o reuniune de familie si deleagă responsabilitătile. Este tentant să încerci să faci totul de unul singur, dar nu le lua celorlalti binecuvântarea care vine în urma "încurajării celor slabi de inimă si ajutării celor slabi" (parafrazare 1 Tesaloniceni 5:14). Fii unit cu ceilalti: "Nu este bine ca omul să fie singur" (Genesa 2:18). Invită doi prieteni care s-au oferit să te ajute. Cineva poate găti si poate avea grijă de cel drag, în timp ce tu si cealaltă persoană vă puteti plimba si savura libertatea. Fereste-te de tiparele distructive: cum ar fi utilizarea incorectă a medicamentelor, supraalimentatia, înfometarea, sau orice altceva. Stabileste limite: Protejează-ti timpul si energia spunând nu, când de obicei spuneai da. Tine minte, a avea grijă si de tine nu înseamnă a fi egoist, fiindcă doar asa poti oferi celuilalt cea mai bună îngrijire posibilă.

ÎTI PASĂ DE CEI CARE ÎNGRIJESC DE BOLNAVI? (1)

"Purtati-vă sarcinile unii altora" (Galateni 6:2)


Milioane de persoane care îngrijesc de bolnavi sunt în pericol datorită auto-neglijării. Suzanne Mintz de la Asociatia Natională a Persoanelor care îngrijesc de bolnavi are grijă de multă vreme de sotul ei bolnav de scleroză multiplă. Momentul de criză a venit în ziua în care el a căzut. "Tot ce am putut face a fost să-l trag pe podea", a spus ea. "Eu am 1,55m, iar el are 1,75m. Mi-a luat 45 de minute .. atunci mi-am dat seama că pentru acest lucru nu ajunge o singură persoană". Biblia spune: "Noi, care suntem tari, suntem datori să răbdăm slăbiciunile celor slabi" (Romani 15:1). Expertii în acordarea ajutorului ne oferă următoarele sfaturi utile:

Fă concesii: Dacă esti o rudă, evită certurile din familie. Nu lăsa ca vechile probleme să vă dezbine; e timpul să stati uniti. Coordonează: dacă te pricepi la asigurări si documente legale, oferă-ti serviciile. Ajută la pregătirea unui plan de bătaie pentru vremea când boala avansează; copiii adulti evită deseori această conversatie. Încurajează: ajută persoana responsabilă cu îngrijirea să găsească asistentă profesională. Dacă nu este de acord ca persoana să vină acasă si să ajute, multe organizatii oferă resurse on-line. Usurează sarcina: cere unei persoane obiective, unui pastor sau unui asistent social, să negocieze în situatiile stresante în care cel responsabil cu îngrijirea se luptă cu pacientul, cu membrii familiei sau cu îngrijitorii medicali. Investighează: găsirea cărtilor si a website-urilor si a organizatiilor care ajută persoanele responsabile cu îngrijirea să afle mai multe despre boala pacientului. Ascultă: Faptul că-l asculti pe responsabilul cu îngrijirea poate aduce alinarea foarte necesară si te poate ajuta să le întelegi nevoile. Socializează: organizează evenimente în familie, comunitate sau biserică si dacă este posibil, include-l si pe pacient. Tine minte, purtând sarcina cuiva si pentru o scurtă vreme, împlinesti "Legea lui Hristos" (Galateni 6:2).

septembrie 13, 2009

IZBĂVIT. RĂSCUMPĂRAT. RESTAURAT!

"A trimis poporului Său izbăvirea" (Psalmul 111:9)

Ai fost vreodată la o casă de amanet? Le găsesti în majoritatea oraselor. Ideea e simplă: dacă ai nevoie de bani, duci un obiect valoros, cum ar fi o bijuterie sau un instrument muzical, la magazin unde cămătarul îl evaluează si-ti dă bani, dar dacă nu te întorci într-o perioadă anume pentru a-l răscumpăra, pierzi dreptul de proprietate. Desi a fost la început al tău, nu mai ai drept de proprietate legală până nu plătesti pretul pentru a-l redobândi. Dacă astepti prea mult, îl poti pierde pentru totdeauna.
Te-ai gândit vreodată la tine ca la cineva care are nevoie să fie răscumpărat pentru a fi retumat proprietarului tău de drept? Biblia spune că Dumnezeu ne-a creat pentru a ne bucura de părtăsia cu El. Dar păcatul ne-a făcut să cădem în "cursa diavolului, de care am fost prinsi ca să-i facem voia" (2 Timotei 2:26). Revenirea la Dumnezeu, proprietarul tău de drept, s-a putut face doar prin răscumpărare si Dumnezeu a făcut exact acest lucru! ".. Dumnezeu a iubit atât de mult lumea că a dat pe Singurul Lui Fiu pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viata vesnică" (Ioan 3:16). Moartea lui Hristos pe cruce a fost pretul plătit pentru răscumpărarea ta; iată cât de mult te pretuieste Dumnezeu! Răscumpărarea devine realitate doar când îti dai seama că esti păcătos si te încrezi în Dumnezeu ca Salvator al tău. În momentul în care crezi, El te reuneste cu Tatăl tău ceresc; izbăvit, răscumpărat, redat proprietarului original. Asadar întrebarea este: ai acceptat oferta de mântuire a lui Dumnezeu, cea care te face membru al familiei Lui? Dacă poti citi aceste rânduri, nu este prea târziu. Poti s-o faci chiar acum, oriunde te-ai afla.