aprilie 10, 2010

ADEVĂRUL DESPRE FRAŢII LUI DAVID

"A sfintit si pe Isai cu fiii lui" (1 Samuei 16:5)

Cei sapte frati ai lui David erau toti tăiati împrejur: semn al proprietătii divine. Totusi, nici unul dintre ei nu a dorit să se lupte cu Goliat. De ce? Pentru că:
1) Ei au lăsat ca teama celor din jurul lor să le erodeze credinta. Teama este contagioasă; dacă asculti de ea prea mult timp, te vei infecta. Dar nu trebuie să te izolezi de lume, ci trebuie să te protejezi de influentele ei negative. Fiindcă l-au ascultat pe Goliat, fratii lui David au fost înfrânti, asadar tu pe cine asculti? Întelege care este planul lui Dumnezeu si zideste-ti viata în jurul lui. Lasă Cuvântul Lui să rezolve toate problemele.
2) Nu aveau nici o amintire cu Dumnezeu pe care să se sprijine. Nu există lupte nesemnificative în viată. Luptele mici ne echipează pentru lupte mai mari care ne modelează destinul. Leul pe care l-a ucis David când era copil a fost mare, ursul a fost si mai mare, iar Goliat a fost si mai mare. Dar David nu a fost intimidat. "Domnul, care m-a izbăvit din gheara leului, si din laba ursului, mă va izbăvi si din mâna acestui Filistean" (1 Samuei 17:37). Spnjină-te pe momentele tale cu Dumnezeu. Ceea ce crezi în vreme de criză va fi determinat de experientele pe care le-ai avut cu Dumnezeu în trecut.
3) Te impresionau prin înfătisare, dar inimile lor nu-l căutau pe Dumnezeu. Asa că El i-a descalificat, spunând: "Domnul nu se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeste ochii, dar Domnul se uită la inimă" (1 Samuei 16:7). Lăuntrul spiritual al lui David s-a format în timp ce a privit creatia si a avut părtăsie cu Creatorul. "Cum doreste un cerb izvoarele de apă, asa Te doreste sufletul meu pe Tine, Dumnezeule! Sufletul meu însetează după Dumnezeu, după Dumnezeul cel viu" (Psalmul 42:1-2). Poti tu să afirmi lucrul acesta?

aprilie 09, 2010

CUM SĂ LAȘI ÎN URMA TA O MOȘTENIRE DE DURATĂ

"Cei ce vor învăta pe multi să umble în neprihănire vor străluci ca stelele" (Daniel 12:3)
Un om cu un caracter nu prea plăcut a murit, iar preotul care nu l-a întâlnit niciodată a trebuit să-i aducă un omagiu. Sperând să aducă alinare familiei, s-a lăsat dus de val, descriindu-l pe decedat ca pe un fiu iubitor, un părinte dedicat si un sot grijuliu. În timpul serviciului de înmormântare, văduva l-a înghiontit pe fiul ei si i-a spus: "Apropie-te de sicriu si vezi să fii sigur că despre tatăl tău vorbeste preotul!" Serios vorbind, dacă viata ta s-ar măsura după cât ai dăruit si nu după cât a durat, cum te-ar tine minte lumea?
James Kennedy a scris: "Să ne gândim la Marea Piramidă din Giza, una dintre cele mai masive structuri din lume. Cineva a construit-o în propria lui amintire .. regele Khufu, un nume nu foarte familiar! Împăratul Shah Jehan a construit Taj Mahalul în omagiul sotiei sale, dar si el a construit în zadar; la urma urmelor, cine cunoaste numele Mumtaz? De vreme ce toate aceste nume sunt uitate, noi putem lăsa o mostenire în lume care să nu se uite. Dumnezeu a pus în inimile noastre dorinta de semnificatie si de permanentă, deoarece suntem legati de viata vesnică. Asadar cum ne putem face un nume pentru vesnicie? Aducându-i pe altii la Hristos! Stii pe cineva care are nevoie de mântuire? Acea persoană îti va fi vesnic recunoscătoare dacă ti-ai face timp ca să I-L prezinti pe Domnul Isus". Biblia spune că aducând oameni la El "vei străluci ca stelele".

aprilie 08, 2010

ÎNVAŢĂ SĂ STAI ÎN PICIOARE

"Să rămâneti în picioare, după ce veti fi biruit totul" (Efeseni 6:13)

Nu lăsa ca perioadele lipsite de conflicte din viata ta să te ademenească si să ai un sentiment fals al securitătii: "Fiti treji, si vegheati! Pentru că.. diavolul dă târcoale ca un leu care răcneste, si caută pe cine să înghită" (1 Petru 5:8).
Ce ar trebui să facem când ne atacă diavolul? "Să rămâneti în picioare, după ce veti fi biruit totul". De bună seamă, "Domnul are putere să-l întărească ca să stea" (Romani 14:4), nu în propria sa putere, ci în puterea lui Isus Hristos. De unul singur esti o pradă usoară, dar în puterea Domnului poti sta în picioare să nu cazi. Asa că astăzi, dacă Satan apare cu ispitele lui, anuntă-l că vei sta în picioare în Hristos. Anuntă-l că vei sta în picioare până când trece atacul, până când valul singurătătii trece, până când căsnicia este refăcută, până când iesi din datorii, până când încercarea trece, până când temperamentul îsi pierde puterea de a te prinde în capcană si de a te răsturna. În timp ce tu stai în picioare, Dumnezeu se ocupă de puterea ta!
Pavel a spus: "Pot totul în Hristos care mă întăreste" (Filipeni 4:13). Să remarcăm cuvântul "întăreste". El nu te va întări numai o dată, ci din nou si din nou. El te va întări de fiecare dată când te confrunti cu o provocare dificilă, de fiecare dată când o amintire te tulbură, de fiecare dată când ti se aduce aminte de trecutul tău imperfect, de fiecare dată când te confrunti cu o situatie delicată. Faptul de a-ti extrage puterea, lui Dumnezeu, de care ai nevoie pentru a sta în picioare în fata vrăjmasului va necesita efort. Va necesita laudă la adresa Lui, rugăciune, citirea Cuvântului mai intens decât ai făcut-o până atunci. Dar realitatea este că poti rămâne în picioare dacă ti-o doresti!

aprilie 07, 2010

ÎNCĂ MAI DOREȘTI SĂ FII CEL DINTÂI?

"Dacă vrea cineva să fie cel dintâi.." (Marcu 9:35)

Când Dan Mazur si-a condus echipa de cătărători pe Muntele Everest, conditiile erau ideale pentru a ajunge în vârf. Apoi, când mai aveau două ore până în vârf s-au întâlnit cu Lincoln Hali, un cătărător care căzuse cu o zi înainte în timp ce cobora de pe munte. Singur si cu halucinatii, nu avea echipament si suferea de degeraturi si deshidratare (mai târziu au aflat că liderul echipei lui Hali îi sunase sotia pentru a-i spune că murise!). Fără a ezita măcar, i-au dat lui Hali oxigenul lor, hrană si apă, iar când au venit ajutoare nu mai intra în discutie reluarea urcusului spre vârf. Ei si-au sacrificat ani întregi de pregătiri, săptămâni de urcare, si visul lor de-o viată, în schimbul salvării unui alt cătărător. Nu este surprinzător faptul că astăzi Mazur ajută la construirea de scoli si spitale în regiuni ale Nepalului unde nu sunt străzi, curent electric, telefoane sau apă menajeră. Asa este el.
Ai putea renunta la visul tău pentru a salva pe altcineva? Oamenii obisnuiti fac lucrul acesta zilnic: mame si tati care au două servicii pentru a-si hrăni si a-si îmbrăca copiii; părinti care mai degrabă renuntă la transferuri decât să-si dezrădăcineze familiile; îngrijitori de care depind cei dragi ai lor. Domnul Isus a spus: "Dacă vrea cineva să fie cel dintâi, trebuie să fie cel mai de pe urmă din toti", în împărătia lui Dumnezeu, lucrurile stau altfel. Cei din urmă sunt considerati cei dintâi (Luca 9:48). Cel mai onorabil loc din casă este cel din colt (Luca 14:8-9). Îi stimăm pe ceilalti mai mult decât pe noi însine (Romani 12:10 si Filipeni 2:3). Renuntăm la haina noastră si mergem o milă în plus (Matei 5:40-41). Ioan Botezătorul i-a spus Domnului Isus: "Trebuie ca El să crească, iar eu să mă micsorez" (Ioan 3:30). Mai doresti să fii cel dintâi?

aprilie 06, 2010

DUMNEZEU TE FACE CURAT

"Câtă vreme am tăcut.. mâna Ta apăsa asupra mea" (Psalmul 32:3-4)

Un terapeut care a absolvit în urmă cu 34 de ani a telefonat Universitătii din Oregon si a mărturisit că la examenul final a copiat. În loc să-i anuleze diploma de licentă, Universitatea i-a cerut să scrie un articol despre integritate. O femeie care si-a încheiat călătoria în jurul lumii a mărturisit că a călătorit o bucată de vreme într-o camionetă. "Nu doresc să fiu tinută minte ca prima femeie care a făcut ocolul pământului când am trisat", a spus ea. Câti dintre noi am recunoaste măcar deceptiile suferite? Psalmistul a spus: "Câtă vreme am tăcut .. mâna Ta apăsa asupra mea". Mărturisirea păcatelor.
a) Îti îngăduie să experimentezi iertarea lui Dumnezeu: El le cunoaste oricum, dar nu te va ierta câtă vreme esti ocupat cu căutarea de scuze si de tapi ispăsitori, Ioan spune: "Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios si drept, ca să ne ierte păcatele" (1 Ioan 1:9). Primul pas îti apartine;
b) Îti reface energia emotională si fizică: nimic nu te secătuieste mai mult decât negarea si nimic nu revigorează mai mult decât o viată iertată. David a spus: "Mi s-au sleit puterile din pricina fărădelegii mele" (Psalmul 31:10). Reflectând la întâmplarea cu Batseba, el a spus: "câtă vreme am tăcut, mi se topeau oasele de gemetele mele necurmate .. Si Tu ai iertat vina păcatului meu" (Psalmul 32:3-5); c) Te ajută să mergi înainte: mărturisirea te ajută să apesi pe butonul de anulare si să pornesti din nou. De asemenea este important să tragi o linie între trecut si viitor în caz că esti ispitit să-ti repeti comportamentul; d) Te ajută să cresti: Thomas Eddison a spus că esecul l-a învătat într-o mie de feluri să nu facă un bec slab! Pentru ca greselile pe care le faci să nu lucreze împotriva ta, începe să I le mărturisesti lui Dumnezeu si să accepti iertarea Lui.

aprilie 05, 2010

CUM SĂ Al PACE ÎN INIMĂ

"Sufletul îmi este linistit si potolit" (Psalmul 131:2)
Unul din cei mai mari factori care induc stresul în zilele noastre este zgomotul. Noi trăim într-o lume zgomotoasă. Pentru a te bucura de o atmosferă mai plină de pace - trebuie să o creezi! Asa că găseste un loc în care să nu fii întrerupt si învată să te bucuri de liniste pentru o vreme. Dacă esti o persoană cu multă energie, presată de timp, orientată spre rezultate si ai prea multe de făcut, iar timpul nu-ti ajunge, vei descoperi că nu este usor. Şi înainte să crezi că: "Nu este ceva foarte spiritual", stai si gândeste-te putin la aceste patru versete:
1) "Lucrarea neprihănirii va fi pacea, roadă neprihănirii: odihna si linistea pe vecie" (Isaia 32:17); 2) "Mai bine o mână plină de odihnă, decât amândoi pumnii plini de trudă si goană după vânt" (Eclesiastul 4:6); 3) "Să căutati să trăiti linistiti, să vă vedeti de treburi" (1 Tesaloniceni 4:11); 4) "Opriti-vă, si să stiti că Eu sunt Dumnezeu" (Psalmul 46:10). Este cu neputintă să ai o viată zgomotoasă si să te astepti să umbli în pace.
Domnul Isus și-a făcut timp să aibă pace si să stea singur. Nimeni nu a avut un scop mai înalt si nici solicitări mai multe decât El. Totusi, Biblia spune că El "se ducea în locuri pustii, si Se ruga" (Luca 5:16). Dacă Domnul Isus a avut nevoie de stilul acesta de viată, cu certitudine că si tu ai nevoie. Pentru a-ti reface trupul, mintea si spiritul este esential să petreci timp în liniste cu Dumnezeu. Adevărul este că ai nevoie de lucrul acesta în mod regulat, asa că perseverează si nu lăsa pe nimeni să ti-l ia. Stabileste-ti programul în jurul lui Dumnezeu - nu-L include pe Dumnezeu în functie de programul tău.

ISUS A ÎNVINS MOARTEA ÎN LOCUL TĂU (2)

"Ne-a născut din nou.. la o nădejde vie" (1 Petru 1:3)
Mount Auburn, primul cimitir din America era atât de frumos încât a devenit principala atractie din Boston pentru turisti. Când a fost creat Central Park din New York a fost modelat după Mount Auburn. Vocea predominantă a fost: "De ce să nu creăm ceva la fel, dar fără morminte?" Şi încă încearcă să obtină acelasi lucru, dar fără morminte! Dar nu putem. Ne aflăm la o depărtare de numai o bătaie de inimă fată de vesnicie. Asadar iată două adevăruri pe care trebuie să le tinem minte:
1) Dumnezeu te-a asezat pe acest pământ cu un anume scop. Ţi l-ai găsit deja? Ţi-ai dăruit întreaga viată pentru aceasta si ai valorificat fiecare moment? Pavel asa a făcut si a ajuns să scrie: "clipa plecării mele este aproape. M-am luptat lupta cea bună, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credinta. De acum mă asteaptă cununa neprihănirii pe care mi-o va da, în "ziua aceea" Domnul, Judecătorul cel drept. Şi nu numai mie, ci si tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui" (2 Timotei 4:6-8).
2) Când Îl cunosti pe Hristos ca Mântuitorul tău, cele mai bune lucruri nu s-au arătat încă. Se spune că pe patul de moarte D.L. Moody s-a ridicat dintr-odată, si-a deschis bratele ca si cum ar fi îmbrătisat ceva minunat si a declarat că pământul se retrage, cerul este aproape si că pentru el astăzi este ziua încoronării. Ce mod minunat de a pleca. Nu trebuie să te temi de moarte deoarece Isus a spus: "Eu sunt învierea si viata. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi. Şi oricine trăieste, si crede în Mine, nu va muri niciodată. Crezi lucrul acesta?" (Ioan 11:25-26). Crede, este adevărat!

ISUS A ÎNVINS MOARTEA ÎN LOCUL TĂU (1)

"Ne-a născut din nou.. la o nădejde vie" (1 Petru 1:3)
Ernest Becker a scris o carte intitulată "The Denial of Death" [Negarea Mortii]. În această carte el spunea că noi ne trăim viata ignorând, evitând si respingând adevărul, că suntem muritori si că mai devreme sau mai târziu cu totii vom muri. El a arătat că acesta este motivul dependentei noastre de muncă, acceptării dependentelor si obsesiei fată de bani si sigurantă. Becker a publicat această carte în 1974 cu mare vâlvă, a câstigat Premiul Pulitzer si a devenit faimos. În acel an a aflat că are cancer, în acel an s-a întors la Dumnezeu. În acel an a murit.
Se spune că statul Arizona din Statele Unite are cea mai mare fundatie de crionici din lume. Pentru o sumă mare de bani, sângele îti poate fi umplut cu anticoagulanti, ti se îngheată trupul si se păstrează în capsule cu lichid de nitrogen la minus 320 de grade până când vei fi reîncălzit mai târziu, în acel moment tehnologia medicală avansată te poate vindeca de orice boală care te-a ucis si poti trăi din nou. Sau, dacă nu-ti place să stai în frig, o altă companie îti poate oferi "vesnicia într-o cutie". Pentru o sumă mică de bani, ADN-ul tău este pus într-o cutie pentru următorii 10.000 de ani asa încât să poti fi donat oricând doresti. Ţi se oferă si posibilitatea de a-ti primi banii înapoi după 10.000 de ani, desi este greu de spus cine îi va primi dacă ceva nu merge bine. John Ortberg scrie: "încercăm să depăsim moartea pe căi subtile; cluburi de sănătate, creme pentru piele, tehnici chirurgicale, diete noi, clime mai calde, medicamente mai bune, doctori mai destepti si altele. Poate stiinta ne va ajuta să trăim pentru totdeauna, asemenea rasei struldbrugilor fără dinti, păr si memorie ai lui Gullliver". Bucură-te, Domnul Isus a învins moartea si învierea Lui îti garantează si tie învierea: "Ne-a născut din nou.. la o nădejde vie.. la o mostenire nestricăcioasă" (1 Petru 1:3-4).