iunie 27, 2009

RESPECTĂ PLANUL (4)

"Petru I-a raspuns: "daca esti Tu, porunceste-mi sa vin la Tine pe ape" (Matei 14:28)
Petru nu a umblat pe apa de unul singur, ci impreuna cu Domnul Isus. Astazi Hristos te invita sa mergi cu El si sa experimentezi minunile Lui. De ce nu vedem mai mult minunile Lui in vietile noastre? Deoarece:
1) Nu ne rugam pentru ele si nu-L credem pe Dumnezeu. Domnul Isus a spus: "Daca ramaneti in Mine, si daca raman in voi cuvintele Mele, cereti orice veti vrea, si vi se va da" (Ioan 15:7). Rugaciunile tale reprezinta o invitatie pentru Dumnezeu, un punct de intrare si un canal prin care puterea Lui facatoare de minuni poate interveni pentru a schimba circumstantele. Dar trebuie sa te rogi si sa crezi ca El o va face!
2) Credem ca vremea minunilor a trecut. Scriptura spune: "Isus Hristos este acelasi ieri si azi si in veci!" (Evrei 13:8). In realitate nu a existat "o vreme a minunilor", ci exista doar un Dumnezeu al minunilor, iar El nu Se schimba niciodata. Asa ca nu-L limita!
3) Lasam ca pacatul sa ne saboteze increderea, Ioan scrie: "daca nu ne osandeste inima noastra, avem indrazneala la Dumnezeu. Si orice vom cere, vom capata de la El, fiindca pazim poruncile Lui, si facem ce este placut inaintea Lui" (1 Ioan 3:21-22).
4) Ne uitam la situatie in loc sa ne uitam la Mantuitor, iar credinta noastra se clatina. Cand Domnul Isus i-a spus lui Petru "pentru ce te-ai indoit?" (Matei 14:31). El voia sa spuna "Nu lasa ca furtuna sa te copleseasca. Sunt langa tine. Problema ta este la picioarele Mele, de aceea ea este si la picioarele tale. Uita-te doar tinta la Mine, mergi prin credinta si nu te abate de la plan!"

iunie 26, 2009

RESPECTĂ PLANUL (3)

"Petru s-a coborat din corabie, si a inceput sa umble pe ape ca sa mearga la Isus" (Matei 14:29)
Petru a demonstrat ca atata vreme cat privirea ta este atintita asupra lui Isus si respecti planul, nu te vei scufunda. Sa remarcam:
1) inainte sa te angajezi la ceva, asigura-te ca este voia lui Dumnezeu pentru tine! Petru a spus: "Doamne .. daca esti Tu, porunceste-mi sa vin la Tine pe ape" (Matei 14:28), iar Isus i-a spus "Vino". Inainte sa incepi ceva, cum ar fi mersul pe apa, roaga-te si asigura-te ca Dumnezeu este cu tine. Cu alte cuvinte, vezi care este planul lui Dumnezeu si respecta-l.
2) Nu te astepta ca toti ceilalti din barca sa vina cu tine. Mersul pe apa este o chemare personala; te pune deoparte fata de cei ce sunt timizi si preocupati de siguranta. Totodata exista tendinta de a atrage critica din partea celor care cred ca ii pui intr-o lumina rea prin comparatie cu tine.
3) Daca astepti vreme buna, vei rata momentul. Cand Domnul Isus a spus "Vino", ei erau in mijlocul unei furtuni. Sa recunoastem, tuturor ne-ar placea sa avem toate solutiile inainte de-a actiona. Dar cat de des se intampla asa ceva? Petru nu mergea pe apa, el mergea pe Cuvant! Ce ti-a spus tie Dumnezeu sa faci? Nu mai astepta conditii ideale si incepe sa actionezi!
4) Nu te astepta la o performanta lipsita de greseli. Nimeni nu merge fara fluctuatii. Biblia isi descrie eroii printr-o singura propozitie: "prin credinta .. au fost viteji in razboaie" (Evrei 11:34). Toti marii oameni pe care ii admiri trec prin perioade in care mai intai se afunda, iar apoi striga "Doamne, scapa-ma" (Matei 14:30). Si stii ceva? El o face! Si va face la fel si cu tine.

iunie 25, 2009

RESPECTĂ PLANUL (2)

"Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?" (Matei 27:46)
Domnul Isus stia ca Iuda avea sa-L vanda, si totusi nu l-a oprit. Ar fi putut chema doisprezece legiuni de ingeri sa-L ajute, si totusi nu le-a chemat. Sub povara pacatelor noastre, El a strigat de pe cruce: "Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?" Aceasta fiindca a inteles ca facea parte din planul lui Dumnezeu pentru El. Cuvintele Lui "De ce M-ai parasit?" ne invata ca: a) poti fii in planul lui Dumnezeu, si totusi uneori sa te simti coplesit si singur; b) cand Dumnezeu nu raspunde, trebuie sa te bazezi pe Cuvantul pe care ti l-a dat; c) durerea acestei perioade va face loc bucuriei cu care Dumnezeu te asteapta de partea cealalta. Asa ca respecta planul; este ceea ce fac ucenicii.
Cuvantul "ucenic" inseamna a fi disciplinat. inseamna sa respecti planul cand esti atacat. El te invata cum sa traiesti cand nu ai aceasta dorinta. Vrasmasul se va impotrivi planului lui Dumnezeu pentru viata ta, fiindca acesta este precum un gard de protectie in jurul tau. Atat timp cat ramai in planul lui Dumnezeu, nimic din ce face vrasmasul nu te poate distruge. Asadar, cand simti ca ai ajuns la capatul puterilor si nu mai poti face un pas, fa ceea ce a facut Domnul Isus; roaga-te: "Doamne, cred ca Tu poti face ceea ce eu nu pot. Scapa-ma. Iata, las totul in mana Ta. Viata mea, viitorul meu si tot ce e al meu incredintez in mainile Tale!"

iunie 24, 2009

RESPECTA PLANUL (1)

"Eu stiu gandurile pe care le am cu privire la voi" (Ieremia 29:11)


Astazi Dumnezeu iti spune: "in timp ce te afli in proces, respecta planul". Nimic nu-L ia pe Dumnezeu prin surprindere. El este planuitorul absolut, Iosif a descoperit ca atunci cand familia se intoarce impotriva ta, cand prietenii te parasesc si cand dai de necaz, Dumnezeu mai are inca un plan. Privind in urma, Iosif a putut spune: "Voi v-ati gandit sa-mi faceti rau, dar Dumnezeu a schimbat raul in bine" (Geneza 50:20). Cand situatia pare prea grea pentru a-i face fata si imposibil de explicat, adu-ti aminte ce a spus Dumnezeu: "Eu stiu gandurile pe care le am cu privire la voi".

Unii dintre noi nu suntem siguri ca Dumnezeu ne-a ales asa ca incercam in continuare sa-i castigam favoarea. Renunta! Primeste adevarul ca Dumnezeu, de dragul lui Hristos, a hotarat sa te binecuvanteze. Iar cand Dumnezeu hotaraste, situatiile temporare sau actiunile altora nu-I schimba hotararea. Nu exista nimic din ceea ce vrasmasul unelteste impotriva ta pentru care Dumnezeu nu a gasit o "cale de scapare". Pavel scrie: "Dumnezeu, care este credincios, nu va ingadui sa fiti ispititi peste puterile voastre; ci, impreuna cu ispita, a pregatit si mijlocul sa iesiti din ea, ca s-o puteti rabda" (1 Corinteni 10:13). Sa remarcam ca: a) in vremuri de incercare descoperi cat de credincios este Dumnezeu; b) El stie cat poti duce; c) El va gasi "o cale" pentru a putea iesi din aceasta situatie mai puternic si mai pregatit pentru ce ti-a pregatit dupa aceea. Asa ca respecta planul. Faptul ca ai o problema este semnul ca ai o promisiune. Este doar o chestiune de timp pana cand Dumnezeu isi va revela solutia.

iunie 23, 2009

CASA TA CEREASCA

"Eu Ma duc sa va pregatesc un loc" (Ioan 14:2)
Toate lucrurile pe care le vezi in filme, de exemplu paturi de ceata si duhuri fara trup care plutesc in jur, intr-o lume de sub pamant, pe sunetele infioratoare ale muzicii celtice, uita-le! Raiul va fi:
1) O casa zidita doar pentru tine. Te ingrijorezi unde vei merge cand vei muri sau unde s-au dus cei dragi? Nu fii ingrijorat! Domnul Isus a spus: "Sa nu vi se tulbure inima. Aveti credinta in Dumnezeu, si aveti credinta in Mine. In casa Tatalui Meu sunt multe locasuri. Daca n-ar fi asa, v-as fi spus. Eu Ma duc sa va pregatesc un loc. Si dupa ce Ma voi duce si va voi pregati un loc, Ma voi intoarce si va voi lua cu Mine, ca acolo unde Sunt Eu, sa fiti si voi" (Ioan 14:1-3).
2) O cetate care-ti va placea. "Eu am vazut coborandu-se din cer de la Dumnezeu, cetatea Sfanta, noul Ierusalim" (Apocalipsa 21:2). Este un patrat cu latura de 1400 de mile. S-ar intinde de la Londra la Leningrad si de la Glasgow la Gibraitar. Este de 40 de ori marimea Angliei, de 10 ori marimea Frantei si mai mare decat India. Si acesta este doar parterul. Pe cat este de inalta, pe atat este de lata; are 600.000 de etaje, mai mult decat suficient pentru ca miliarde de oameni sa intre si sa iasa. Si asa va fi, vor intra si vor iesi. Portile nu se inchid niciodata. De ce sa se inchida? Vrasmasii lui Dumnezeu vor fi alungati, ramanand doar un loc desavarsit pentru oameni desavarsiti.
3) Impreuna cu Hristos pe care Il iubesti cel mai mult! Pavel, care a avut privilegiul de a vizita raiul, a scris "as dori sa ma mut si sa fiu impreuna cu Hristos, caci ar fi cu mult mai bine" (Filipeni 1:23). Asa ca nu te instala prea confortabil pe pamant!

iunie 22, 2009

SUVERANITATEA LUI DUMNEZEU (2)

"Va indemn, deci, fratilor, pentru indurarea lui Dumnezeu.." (Romani 12:1)
Exista doua laturi ale suveranitatii lui Dumnezeu: pe de o parte exista initiativa lui Dumnezeu, iar pe de alta parte se afla raspunsul nostru. Pavel scrie in Romani 12:1: "Va indemn, deci, fratilor, pentru indurarea lui Dumnezeu": a) sa rezistam presiunii sistemului lumesc care ne atrage in directia gresita; b) sa ne innoim mintile in fiecare zi prin rugaciune si citirea Cuvantului lui Dumnezeu; c) sa recunoastem voia Lui pentru viata noastra si sa traim in consecinta. Dar Pavel nu se opreste aici. El continua: "Dragostea sa fie fara prefacatorie. Fie-va groaza de rau, si lipiti-va tare de bine. Iubiti-va unii pe altii cu o dragoste frateasca. In cinste, fiecare sa dea intaietate altuia. In sarguinta, fiti fara preget. Fiti plini de ravna cu duhul. Slujiti Domnului. Bucura-ti-va in nadejde. Fiti rabdatori in necaz. Staruiti in rugaciune. Ajutati pe sfinti, cand sunt in nevoie. Fiti primitori de oaspeti. Binecuvantati pe cei ce va prigonesc: binecuvantati si nu blestemati. Bucurati-va cu cei ce se bucura; plangeti cu cei ce plang. Aveti aceleasi simtiminte unii fata de altii. Nu umblati dupa lucrurile inalte, ci ramaneti la cele smerite. Sa nu va socotiti singuri intelepti. Nu intoarceti nimanui rau pentru rau. Urmariti ce este bine, inaintea tuturor oamenilor" (Romani 12:9-17).
Suveranitatea lui Dumnezeu nu inseamna ca suntem scutiti de responsabilitate, ca nu avem nici un interes in lucrurile prezente, ca nu trebuie sa fim deranjati cu luarea de decizii, ca nu avem nicio dorinta sa ne luptam pentru excelenta personala sau sa aratam interes pentru o lume pierduta. Compozitorul Isaac Watts a surprins esenta suveranitatii lui Dumnezeu in urmatoarele cuvinte: "O dragoste atat de uimitoare si de sfanta are nevoie de sufletul meu, de viata mea, de tot ce este al meu!"

iunie 21, 2009

SUVERANITATEA LUI DUMNEZEU (1)

"Din El ..sunt toate lucrurile" (Romani 11:36)
Faptul ca recunoastem suveranitatea lui Dumnezeu in toate lucrurile nu ne transforma in niste pioni lipsiti de putere si nu ne elibereaza de responsabilitate. Nu, ci:
1) Ne elibereaza de teama. Cand te odihnesti in caracterul iubitor al lui Dumnezeu poti spune: "Da, fericirea si indurarea ma vor insoti in toate zilele vietii mele.." (Psalmul 23:6). Acest "da" nu poate fi obtinut de la bancherul tau, de la seful tau, de la agentul de asigurari si de la nimeni altcineva.
2) Ne elibereaza de explicatii: suntem eliberati de tirania de a trebui sa avem toate raspunsurile. Putem spune: "Nu stiu, dar ma incred in Cel care stie". Pericolul faptului de a cunoaste putina teologie este acela ca incepem sa credem ca putem patrunde impenetrabilul. Chiar si apostolul Pavel si-a ridicat mainile in sus si a spus: "cat de nepatrunse sunt judecatile Lui, si cat de neintelese sunt caile Lui!" Romani 11:33). S-o recunoastem, noi nu putem explica de ce Dumnezeu inchide anumite usi si deschide altele sau cum poate lua raul pentru a-l folosi spre bine. Dar o face si de obicei nu ne ofera nicio explicatie.
3) Ne fereste de mandrie. Pavel scrie: "Din El, prin El, si pentru El sunt toate lucrurile". Daca vrei sa faci ca suveranitatea lui Dumnezeu sa fie temporara sau limitata, atunci trebuie sa scapi de "toate lucrurile" din acest verset, ca si de cele din versetul din Romani 8:28: "stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu". Daca Dumnezeu spune "toate lucrurile", El vorbeste serios! Totul se reduce la o simpla alegere: fie ne incredem in Dumnezeu, fie ne jucam de-a Dumnezeu. Este o alegere usor de facut!