aprilie 05, 2008

VIAȚA TA POATE CONTA

"..fac un singur lucru.." (Filipeni 3:13)

. Edgar W. Work a spus: "Adevărata tragedie nu este să fii limitat la un singur talent, ci în esec să te folosesti de acel unic talent". Pentru a profita cel mai mult de viată:
1) Foloseste la maximum ceea ce ti-a dat Dumnezeu. Edison si-a propus un obiectiv ambitios: să inventeze ceva cu totul nou tot la sase luni si ceva mărunt tot la zece zile. Când a murit avea 1093 de inventii. Edison si-a transformat visurile în realitate făcând ceea ce stia cel mai bine. Faci si tu la fel?
2) Începe din locul în care te-a pus Dumnezeu. După ce a pierdut un meci de baseball, perso­najul de desene animate Charlie Brown îsi varsă necazul înaintea prietenei lui Lucy: "Toata viata mea am visat să intru în liga mare, dar nu voi reusi niciodată!" Lucy îi răspunde: "Te gândesti la lucruri prea îndepărtate, Charlie Brown. Stabileste-ti obiective mai apropiate. Începe de exemplu cu următoarea aruncare. Când te duci să lovesti mingea, încearcă să ajungi la bază fără să cazi". Succesul începe cu primul pas. Pune-ti credinta în aplicare si fă primul pas.
3) Concentrează-te la ceea ce te-a chemat Dumnezeu să faci. Pentru Brahms muzica era totul. Colectiona muzică si studia compozitii din secolul al XV-lea. Lucra zi si noapte pentru a-si per­fectiona mestesugul, refuzând să publice ceea ce nu se ridica la standardele sale. De aceea nu si-a publicat prima simfonie decât la 40 de ani. Si nu s-a căsătorit niciodată, spunând că asta i-ar dis­trage atentia: "Sunt îndrăgostit de muzică, nu mă gândesc la nimic altceva sau când o fac este doar pentru a face muzica si mai frumoasă". Este oare fanatism? Nu, este concentrare; este ceea ce face ca viata să conteze! Este ceea ce Pavel a spus: "..fac un singur lucru..".

aprilie 04, 2008

MAI MARE NU ÎNSEAMNĂ MEREU MAI BUN

"Căci cine dispretuieste ziua începuturilor slabe?.." (Zaharia 4:10)

. În vreme ce lumea laudă măretia si gloria, Dumnezeu îsi face simtită prezenta în lucrurile obisnuite si nesemnificative. În împărătia Lui, lucrurile mai mari nu sunt întotdeauna mai bune. Când i-a dat lui Ghedeon victoria asupra madianitilor, Dumnezeu a folosit o armată de 300 pentru a înfrânge sutele de mii de puternici ai dusmanului. Si asta nu pentru că nu erau mai multi soldati disponibili; Dumnezeu a dorit să-Si arate puterea în "ziua lucrurilor mărunte". Domnul Isus ar fi putut alege orice număr de urmasi, dar a ales 12 care să ducă Evanghelia oamenilor. Pe munte, El a hrănit 5000 de oameni cu cinci pâini si doi pesti din prânzul unui copil. A comparat împărătia lui Dumnezeu cu o sământă de mustar, cea mai mică de pe pământ, dar care creste totusi într-un copac mare. A asemănat-o de asemenea cu aluatul care abia se simte, dar care dospeste toată plămădeala.
. Domnul Isus a spus: "Cine este credincios în cele mai mici lucruri, este credincios si în cele mari.." (Luca 16:10). Asa că dacă te rogi lui Dumnezeu să te facă mai mare în loc să te facă mai bun, poti fi dezamăgit. Toate rugăciunile din lume nu-L vor determina pe Dumnezeu să-ti dea ceva pentru care nu esti pregătit. Henry Wadsworth Longfellow a spus: "Majoritatea dintre noi am reusi în lucrurile mici dacă nu am fi atât de preocupati de ambitiile noastre oarbe". Pornirea de a fi mai mari ne poate face ulcer, ne tine treji noaptea si ne împiedică să ne bucurăm de binecuvântările pe care ni le-a dat deja Dumnezeu, lucrurile mai bune pot fi mai dificil de măsurat si nu la fel de strălucitoare, dar stabilitatea interioară care decurge din succesul treptat este mai valoros si mai de durată. Gândeste-te la asta!

aprilie 03, 2008

DEZORDINEA DIN MINTE

"Un lucru cer de la Domnul si-l doresc fierbinte.." (Psalmul 27:4)

. Dacă te preocupă serios dezvoltarea vietii tale spirituale, începe cu o evaluare a lucrurilor care îti stau împotrivă. Asta cere sinceritate. Prima provocare este cum să faci fată stresului si dezordinii cauzate în mintea noastră. Dr. Howard Hendricks ne sugerează patru surse de dezordine în mintile noastre. Să le analizăm cu grijă:
1. Când spui da prea multor lucruri! Dr. Lewis Sperry Chafer spunea odată: "O mare parte din activitatea noastră este ceva mai mult decât un anestezic ieftin care înăbuse durerea unei vieti goale". Nu toate faptele noastre reusesc să pătrundă în miezul goliciunii noastre.
2. Când nu te opresti să-ti încarci bateriile! Ne scoatem grijuliu agenda si umplem spatiile rămase libere. Dar să nu ne păcălim singuri; evitarea activitătilor suprapuse nu înseamnă planificare. În consecintă devenim oameni stresati, iuti la mânie, care claxonează neîncetat, încercând să treacă printe activitătile prost planificate si să adauge ceva bunăstării sprituale.
3. Când nu reusim să ne bucurăm de realizările noastre! Solomon a scris: "împlinirea unei do­rinte este dulce sufletului.." (Proverbe 13:19). Cu prea multe lucruri de făcut, ne scăpăm cu iuteală de următoarea obligatie, deseori fără a o fi terminat pe cea dinainte sau fără să stăm să savurăm o treabă bine făcută. Nu-i de mirare că ne îngrijorăm că existenta noastră este lipită de sens.
4. Când datorăm mai mult decât putem plăti. Data viitoare când doresti să iei un credit, asteap­tă! Nu spune neapărat nu. Ci adu asa numita nevoie înainte lui Dumnezeu înainte de a merge la bancă si vezi ce spune El despre asta. Dacă esti într-adevăr serios cu privire la viata ta spirituală, rezolvă-ti dezordinea din minte!

aprilie 02, 2008

BIRUINȚĂ PRIN CREDINȚĂ!

"..Cel ce este în voi, este mai mare decât cel ce este în lume" (1 Ioan 4:4)
.
. Când traumatismul provocat de scufundări a transformat-o pe Joni Eareckson într-un invalid, lumea ei s-a schimbat radical. Aflându-se în fata unui viitor necunoscut, primul ei răspuns a fost să caute o cale rapidă de scăpare. Dar a doua reactie a fost să trăiască. A învătat să picteze tinând pensula între dinti, iar mai târziu a urmat cursuri la o universitate. Un curs de vorbire în pu­blic a inspirat-o să vorbească despre ceea ce stia ea cel mai bine: relatiile cu oamenii provocati din punct de vedere fizic, viata într-un scaun cu rotile si experienta ei de urmas al lui Hristos. Faptul că un om de afaceri i-a sponsorizat o expozitie, a lansat-o într-o carieră strălucită de artist. Fiecare tablou reprezenta o mărturie a relatiei ei cu Hristos. Când a făcut o listă cu dorintele inimii ei, a scris: "Este timpul să păsesc spre un nou vis. Să fiu un împlinitor al Cuvântului lui Dumnezeu .. si să-i ajut pe alti oameni cu deficiente să-si împlinească visurile".
. Din acea dorintă s-a născut "Joni si prietenii", o lucrare care adună laolaltă oameni ai credintei si persoane cu dizabilităti, sponsorizează ateliere si oferă ajutor financiar. Joni face parte totodată din Consiliul National pentru Persoane cu dizabilităti si are propriul radio si este o crainică celebră, autoare a peste 30 de volume. Ea spune: "Nu stiu ce mă asteaptă. Dar stiu bine cine sunt. Am un vis si stiu încotro merg."
. Ioan scrie: "Cel ce este în voi, este mai mare decât cel ce este în lume". Iar Domnul Isus a spus: "Celui ce va birui .. îi voi mărturisi numele lui înaintea Tatălui Meu.." (Apocalipsa 3:5). Joni Eareckson Tada se califică cu sigurantă! Întrebarea este ce faci tu dacă viata îti oferă lămâi acre? Poti alege să te strâmbi sau să le transformi in limonada.

aprilie 01, 2008

MIJLOCITORUL

"..avem un Mare Preot.. pe Isus, Fiul lui Dumnezeu." (Evrei 4:14)

. Evrei 4:14-16 ne introduce un adevăr care ne poate transforma vietile de rugăciune. El se concentrează asupra persoanei si lucrării lui Hristos, Marele nostru Preot care ne ajută în rugăciu­nile noastre, "..avem un Mare Preot însemnat, care a străbătut cerurile - pe Isus, Fiul lui Dumnezeu..". Observăm că Domnul Isus este mijlocitorul nostru. Dr. Tony Evans scrie: "Lucrul cu cea mai mare însemnătate legat de Marele nostru Preot o reprezintă identitatea Sa: Isus, Fiul lui Dumnezeu, ceea ce indică atât umanitatea lui Isus, cât si dumnezeirea Lui ca Fiu al lui Dumnezeu. El este unic atât în ceea ce priveste timpul, cât si eternitatea, fiindcă El este Dumnezeu-om. Ca om, El poate simti asemenea nouă. Iar ca Dumnezeu El poate repara ceea ce ne face să simtim ast­fel."
. Când era acuzat de prietenii lui si când încerca să se apere, patriarhul Iov a spus: "Căci El nu este un om ca mine, ca să-I pot răspunde, si să mergem împreună la judecată. Nici nu este vreun mijlocitor între noi care să-si pună mâna peste noi amândoi" (Iov 9:32-33). Iov căuta pe cine­va care putea să ia mâna lui Dumnezeu si care să se poată identifica cu El, apoi să-i aducă împre­ună. Iov simtea că Dumnezeu nu-i este accesibil. Dar noi nu trebuie să simtim la fel! De ce? Deoarece Domnul Isus a unit prăpastia dintre Dumnezeu si om. El poate întelege prin ce trecem când strigăm spre El si are puterea de a actiona în locul nostru. Stiind acest lucru El ne dă încre­derea de care avem nevoie pentru a merge la El în orice vreme, cu tot ceea ce ne preocupă.

martie 31, 2008

LEGEA RECIPROCITĂTII

"Dati si vi se va da.." (Luca 6:38)

. Maica Tereza a scris: "Intr-o noapte a venit la noi acasă un om si ne-a zis: "Stiu o familie cu opt copii care nu au mai mâncat de opt zile". Am luat niste mâncare si m-am dus să-i văd. Când am ajuns acolo, am văzut cum chipurile copilasilor erau desfigurate de malnutritie. Nu era urmă de tristete, doar durerea foametei, l-am dat mamei un săculet de orez. A păstrat jumătate si a plecat cu cealaltă jumătate. Când s-a întors am întrebată-o: "Unde ai fost?" Ea a răspuns: "La vecinii mei, si lor le este foame." Nu am fost surprinsă că a dăruit, săracii sunt de obicei generosi. Dar am fost surprinsă de faptul că stia că le este foame. De regulă când suferim suntem atât de concentrati asupra propriilor noastre probleme, încât nu mai avem timp si pentru altii." Aceasta este legea reciprocitătii! Ea ne învată următoarele:
1) Putem să ne dăruim vietile unor mari binecuvântări. Domnul Isus a spus: "Dati, si vi se va da.." (Luca 6:38).'Nici-o sământă nu este prea mică pentru a nu se putea înmulti dacă esti dispus s-o semeni.
2) Ceea ce faci pentru altii va determina ceea ce va face Dumnezeu pentru tine. "Fiecare .. va primi răsplată de la Domnul, după binele pe care-l va fi făcut" (Efeseni 6:8).
3) Darul tău reprezintă cheia viitorului tău, dar trebuie să fii dispus să-l dăruiesti. "Cum?" poate te întrebi. Găsind o cauză mai mare decât persoana ta si dedicându-ti viata! Când faci acest lucru descoperi două lucruri: a) este bine să-ti recunosti limitele atâta vreme cât nu-ti clădesti viata în jurul lor; b) reusita vine când te concentrezi la ce ai, nu la ce nu ai!

martie 30, 2008

CÂSTIGAREA BĂTĂLIEI

"Căci firea pământeasca pofteste împotriva Duhului." (Galateni 5:17)

. Cum poti iesi victorios în bătălia crâncenă dintre firea pământească si duhul tău?
1) În primul rând recunoscând că există o luptă! Firea pământească va căuta mereu satisfactie chiar în lucrurile pe care Dumnezeu le urăste. Acest război civil vechi cât omenirea încă mai există. Firea pământească nu-si ia niciodată concediu.
2) Admitând că esti lipsit de puterea de a câstiga fără ajutorul lui Dumnezeu! Supunându-te în mod constient lui Dumnezeu atragi de partea ta puterea Lui în primele clipe ale fiecărei încercări. Iar capacitatea ta de a proceda astfel va creste pe măsură ce practici disciplina spirituală. Cu cât te apropii de Dumnezeu, cu atât devii mai puternic când te confrunti cu ispita.
3) Acceptând că autodisciplina este o chestiune personală! Nu poti depinde de nimeni altcineva care să o practice în locul tău. Pavel scrie: "eu alerg .. mă lupt cu pumnul .. mă port aspru cu trupul meu.." (1 Corinteni 9:26-27). Doar tu poti face asta. Dacă altcineva trebuie să te împiedice, nu functionează!
4) Întelegând că ignorarea consecintelor atrage dezastrul! Lipsa autodisciplinei te va conduce inevitabil spre rusine, pe tine si pe cei pe care îi iubesti. Asadar, înainte de a-ti face pe plac, gândeste-te la consecinte! În 1 Corinteni 9:27, Pavel vorbeste despre a fi "..lepădat". Ce înseamnă aceasta? Înseamnă să-ti pierzi respectul în ochii celorlalti. Înseamnă limitarea capacitătii lui Dumnezeu de a te folosi pentru scopurile Lui. Înseamnă să rănesti cauza lui Hristos în ochii lumii care privesc necontenit. Când David a păcătuit cu Batseba, proorocul Natan i-a spus: "..ai făcut pe vrăjmasii Domnului să-L hulească, săvârsind fapta aceasta.." (2 Samuel 12:14). Doresti să câstigi lupta? Păstrează aceste lucruri în minte!