decembrie 06, 2008

ȘCHIOPUL

"Rasarea soarele cand a trecut pe langa Peniel. Insa Iacov schiopata din coapsa" (Geneza 32:31)

___Iacov nu a stiut cine era pana cand nu i-a spus Dumnezeu. Toata viata sa a fost etichetat drept "inselator" pana cand Domnul i-a explicat ca el este "Cel ce lupta cu Dumnezeu" (Geneza 32:28). Sa remarcam cuvintele "cu Dumnezeu". In esenta, Dumnezeu spunea: "Iacove, de acum inainte esti doar unealta mea. Daca Eu nu nu te sustin, vei cadea. Eu sunt sursa oricarui gand bun pe care il vei avea vreodata si a oricarei binecuvantari care va veni peste tine. Sa nu uiti lucrul acesta!"
___A deveni crestin este rezultatul lucrarii Duhului Sfant. A invata sa depinzi de Dumnezeu este rezultatul unei vieti. Iata de ce este posibil sa umbli cu El si totusi in anumite domenii sa schiopatezi. Neputinta aceasta este cea care te impiedica sa "te increzi in propriile forte". Este ceea ce te face sa spui: "Daca Dumnezeu ma poate folosi pe mine, El poate folosi pe oricine". Ea iti aduce aminte ca inca esti o opera in devenire; te obliga sa te sprijini mai mult pe Dumnezeu si mai putin pe tine insuti.
___Intr-un fel Pavel schiopata si el. Asculta: "Si ca sa nu ma umflu de mandrie .. mi-a fost pus un tepus in carne, un sol al Satanei .. De trei ori am rugat pe Domnul sa mi-l ia. Si El mi-a zis: "Harul Meu iti este de ajuns; caci puterea Mea in slabiciune este facuta desavarsita." (2 Corinteni 12:7-9).
___Iata un cuvant pentru tine, cel care ai incercat toata viata sa-ti ascunzi schiopatatul sau sa il negi. Schiopatatul tau, asemenea lui Iacov, este doar o marturie a situatiilor prin care te-a trecut Dumnezeu; el dovedeste ca S-a atins de tine!

decembrie 05, 2008

NU POȚI SCAPĂ DE ÎNCERCARE!

"Sa priviti ca o mare bucurie cand treceti prin felurite incercari" (Iacov 1:2)

___Biblia nu ne spune sa ne bucuram cand gresim si cand dam de necaz. Dumnezeu se poate folosi de greselile noastre pentru a ne invata, dar nu la asta se gandeste Iacov. Unele din incercarile noastre vin din "trairea" noastra. Poate ca lucrurile din viata noastra nu merg bine. Deobicei nu este un lucru mare, ci mai multe lucruri marunte. Ne intalnim cu incercari fizice, financiare, relationale sau emotionale care ne zdrobesc. Petru numeste acest lucru "incercarea credintei" (1 Petru 1:7). Ce lucru este pus la incercare? Credinta ta! Oricare ar fi marimea sau lungimea incercarii noastre, nu avem unde sa ne ducem ca sa scapam de ea. A incerca sa o eviti este ca si cum ai schimba scoala, in speranta evitarii unui test pe care nu doresti sa-l dai. Dar si acea scoala are teste, poate mai dificile decat cele din scoala de unde ai plecat si acum esti mult mai in urma cu studiile tale si cu pregatirea. Nu poti fugi de incercarile planuite de Dumnezeu. El stie unde sa te gaseasca!
___Vestea buna este ca nu exista incercare lipsita de scop! Fiecare incercare este menita sa ne propulseze spre un alt nivel spiritual. Ceea ce este interesant referitor la aceste incercari este ca ele sunt adaptate; ele au numele nostru pe ele. Pavel a descoperit doua lucruri legate de incercari: a) Motivul incercarilor. "Ca sa nu ma umflu de mandrie" (2 Corinteni 12:7); b) Rezultatul incercarilor. "Pentru ca puterea lui Hristos sa ramana in mine" (2 Corinteni 12:9). Asemenea unui croitor care iti ia masurile pentru ca haina sa-ti vina perfect, Duhul Sfant adapteaza incercarile pe care le intampinam pentru a implini nevoia noastra spirituala, pentru a ne modela si pentru a ne face mai asemanatori cu Isus!

decembrie 04, 2008

DE CE LOCUL TĂU ESTE ÎN BISERICĂ

"fiind ziditi pe temelia apostolilor si prorocilor, piatra din capul unghiului fiind Isus Hristos" (Efeseni 2:20)

___Pavel scrie: "fiind ziditi pe temelia apostolilor si prorocilor, piatra din capul unghiului fiind Isus Hristos. In El toata cladirea, bine inchegata, creste ca sa fie un Templu Sfant in Domnul. Si prin El si voi sunteti ziditi impreuna, ca sa fiti un lacas al lui Dumnezeu, prin Duhul" (Efeseni 2:19:22). Exista momente in care trebuie sa stam singuri cu Dumnezeu in rugaciune. Dar alteori putem experimenta plinatatea prezentei Lui cand ne strangem laolalta cu poporul Sau. Cand oamenii care sunt locuiti individual de Duhul se strang la inchinare, lauda, invatatura, incurajare si slujire, Duhul lui Dumnezeu se manifesta cu putere si crestem prin experienta prezentei Lui si a ascultarii Cuvantului Sau.
___Lumea si circumstantele ei ne pot lovi toata saptamana si ne putem simti ca niste invinsi, dar cand ne strangem laolalta cu celelalte madulare ale trupului lui Hristos ni se aduce aminte ca ne aflam de partea castigatoare. Este greu sa sarbatoresti de unul singur. Cand ai ceva de sarbatorit ii chemi pe oameni pentru a-ti putea impartasi bucuria. Isus Hristos este atat de entuziasmat de victoria Lui la cruce incat ne cheama laolalta in fiecare saptamana pentru a celebra ceea ce El a infaptuit pentru noi, iar celebrarea, asemenea cresterii spirituale este un proiect de grup.

decembrie 03, 2008

CÂND ESTE BINE SĂ FII SINGUR?

"..am stat singur la o parte, caci ma umplusei de manie" (Ieremia 15:17)

___Singuratatea nu este intotdeauna un lucru rau. De fapt, exista clipe cand este absolut necesar daca vrem sa-L auzim pe Dumnezeu. Biblia ne arata ca Domnul Isus: a) "Se ducea in locuri pustii, si Se ruga" (Luca 5:16); b) "a plecat de acolo intr-o corabie, ca sa Se duca singur la o parte, intr-un loc pustiu" (Matei 14:13); c) "S-a suit pe munte sa Se roage, singur la o parte. Se innoptase, si El era singur acolo" (Matei 14:23); d) "Cand a fost singur, .. cei doisprezece, L-au intrebat despre pilde" (Marcu 4:10). In Vechiul Testament "Iacov insa a ramas singur. Atunci un om s-a luptat cu el pana in revarsatul zorilor" (Geneza 32:24). Cele mai mari izbanzi spirituale survin in urma luptelor pe care Dumnezeu te cheama sa le porti cand esti singur. De cele mai multe ori El iti indica si iti limpezeste planurile Sale pentru viata ta cand esti singur. Aceasta fiindca El doreste ca tu sa fii influentat mai mult de El, nu de ei!
___Cand Dumnezeu te pregateste pentru o lucrare speciala va trebui sa petreci timp in afara tovarasiei celorlalti. In Exod Dumnezeu a spus: "Numai Moise sa se apropie de Domnul; ..poporul sa nu se suie cu el" (Exod 24:2). Cand Ilie a petrecut noaptea singur intr-o pestera, Dumnezeu i-a spus "Iesi, si stai pe munte inaintea Domnului!" Si iata ca Domnul a trecut pe langa pestera" (1 imparati 19:11). Daniel "a ramas singur, si a vazut aceasta mare vedenie" (Daniel 10:8), iar Ieremia a scris: "..am stat singur la o parte, caci ma umpluse! de manie", invata sa intelegi diferenta dintre a fi singur si a sta singur. Cand Dumnezeu te pune pe tusa, considera acest lucru o onoare, invata cat poti mai mult, ca sa poti trece la nivelul urmator.

decembrie 02, 2008

CUM SĂ DEPĂȘEȘTI TRECUTUL

"..uitand ce este in urma mea.." (Filipeni 3:13)

___Este imposibil sa reusesti in viata fara sa-ti depasesti trecutul. Cand marele Paderewski a inceput sa studieze pianul, profesorul lui i-a spus ca are mainile prea mici pentru claviatura; totusi focul din sufletul lui l-a facut sa devina un celebru pianist al lumii. Cand Enrico Caruso a inceput pentru prima oara sa studieze canto, profesorul lui i-a spus ca vocea lui suna ca vantul care suiera prin fereastra. Astazi Caruso este unul dintre cei mai renumiti tenori ai lumii. Daca ai nevoie de inspiratie pentru a depasi obstacolele din viata ta, priveste la Hristos. Societatea a catalogat nasterea lui drept ilegitima. El s-a nascut in sanul unei minoritati care experimenta o brutala opresiune in fiecare zi. Biserica recunoscuta L-a etichetat drept eretic. Statul l-a considerat un revolutionar prea periculos pentru a mai trai. Unul din cei mai apropriati prieteni ai Sai l-a tradat pentru a se imbogati. A fost condamnat fara a avea parte de o judecata dreapta si a murit ca un criminal de rand. Care a fost reactia Sa la suferintele Sale si ale noastre? "..indrazniti, Eu am biruit lumea" (Ioan 16:33).
___Pierdem prea mult timp cu regrete inutile. In loc sa acordam toata atentia celei mai importante misiuni pe care o avem in fiecare dimineata – alegerea unei atitudini – ne pierdem timpul si energia cu niste lucruri care nu pot fi schimbate. Nu poti schimba moartea unei fiinte dragi. Nu poti schimba faptul ca intr-o zi sotul sau sotia ti-a spus: "Vreau sa divortam". Trecutul nu mai este. Priveste inainte. Alearga inainte! Dumnezeu spune: "Eu stiu gandurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, ganduri de pace.." (Ieremia 29:11). Aceasta inseamna ca cele mai bune lucruri nu s-au intamplat inca!

decembrie 01, 2008

ANTRENARE. NU ÎNCERCARE!

"Caci Dumnezeu este Acela care lucreaza in voi, si va da, dupa placerea Lui, si vointa si infaptuirea" (Fillpeni 3:13)


___La maraton nu incercam sa alergam, ci mai intai ne antrenam, altfel ajungem la epuizare si ne simtim infranti. Antrenamentul de care vorbim nu inseamna sa scrasnesti din dinti, sa stai ca pe ace sau sa ai atitudinea de totul sau nimic fata de lucruri ca rugaciunea si citirea Bibliei. Nu, ci este pregatirea ta pentru a deveni mai sensibil fata de Dumnezeu. Inseamna sa inveti sa faci ceea ce este drept, intr-un mod cinstit si cu un spirit bun.
___Poate scopul tau este sa citesti cateva capitole din Biblie in fiecare zi, dar daca Dumnezeu doreste sa zabovesti asupra unui verset deoarece El doreste ca acel adevar sa fie o realitate in viata ta zilnica?
___Diferenta dintre incercare si antrenare este asemanatoare cu diferenta dintre o barca cu motor si o barca cu panze; pe prima o poti porni si o poti conduce, dar cu cealalta trebuie sa astepti vantul. Domnul Isus a spus: "Vantul sufla incotro vrea, si-i auzi vuietul; dar nu stii de unde vine, nici incotro merge. Tot asa este cu oricine este nascut din Duhul" (Ioan 3:8). Vantul este cel care face lucrarea. Noi nu-l putem porni sau opri. Nu-l putem conduce si nici nu-l putem manipula. Dar asemenea unor buni navigatori, ne putem antrena sa-l "citim" si sa reactionam la el.
___Odata ce invatam sa facem lucrul acesta, umblam prin Duhul in loc sa ne zbatem in trup. Astazi roaga-L pe Dumnezeu sa te ajute sa traiesti in felul acesta.

noiembrie 30, 2008

EL SE POATE REVANȘA FAȚĂ DE TINE

"Caci tatal meu si mama mea ma parasesc, dar Domnul ma primeste" (Psalmul 27:10)
Ti-a furat moartea sau divortul unul dintre parinti? Inca mai plangi dupa imbratisarile pierdute si zilele de nastere fara "bicicleta"? Pierderea acestor lucruri te poate face sa te lupti toata viata sa-ti gasesti identitatea. Cand cresti ascultand certuri interminabile si nu vezi niciodata afectiune, este usor sa crezi ca este normal, apoi te trezesti mai tarziu intrebandu-te: "Cum trebuie sa ma comport ca parinte? Si de ce ma simt inca un copil pierdut?" David a spus: "Caci tatal meu si mama mea ma parasesc, dar Domnul ma primeste" (Psalmul 27:10). Ce minunat! Dumnezeu te poate lua in brate si iti poate vindeca durerea. Cand suferi, El te poate lua in carul Lui si poate deveni "Minunat Sfetnic" (Isaia 9:6). Cand te simti ca un orfan, El poate fi un "Tata vesnic" pentru tine, care nu-si abandoneaza niciodata copiii, orice s-ar intampla. Cu El, esti mereu in siguranta si esti protejat, pentru ca asa fac tatii iubitori. Tu esti copilul Lui, ceea ce inseamna ca daca ceva este important pentru tine, este important si pentru El! Mai mult, El poate trimite oameni in viata ta care vor deveni pentru tine tatal, mama, fratele sau sora pe care nu i-ai avut. Asculta: "Dumnezeu da o familie celor parasiti.." (Psalmul 68:6). Nu te concentra asupra pierderilor tale, caci nu vei reusi sa vezi cum lucreaza El, ci recunoaste-i pe cei pe care ii trimite El in viata ta pentru a o face mai buna.