septembrie 27, 2008

PUNE-ȚI ÎN VALOARE POTENȚIALUL

"Toate au fost facute prin El si pentru El" (Coloseni 1:16)

___Michelangelo a lucrat la o serie de statui, dar numai pe cateva dintre ele le-a finalizat. Cateva dintre cele neterminate se gasesc intr-un muzeu din Italia - potentialul neimplinit al unui mare geniu. Ceea ce este mai trist sunt oamenii care ar putea deveni capodopere daca s-ar dezvolta. Poate intrebi: "Cum pot sa-mi descopar si sa-mi dezvolt darurile?"
1) Priveste in sus! Nu vei putea sa-ti implinesti scopul vietii incepand cu tine insuti. "In El am fost facuti si mostenitori, fiind randuiti mai dinainte, dupa hotararea Aceluia, care face toate dupa sfatul voiei Sale" (Efeseni 1:11). Vorbeste cu Domnul! 2) Renunta! Trebuie sa fii dispus sa sacrifici ceea ce esti pentru a deveni ceea ce Dumnezeu doreste sa fii. Moise a renuntat la bogatiile Egiptului pentru a se identifica cu un popor de sclavi. Pavel a renuntat la prestigiul de a fi un Fariseu pentru a plati pretul statutului de apostol. Fiecare om de succes are un lucru la care a renuntat - nimic nu se dobandeste pe gratis. 3) Fii prezent! Pentru a castiga jocul trebuie sa participi. Nu poti sta pe banca de rezerva. Ai fost lasat pe acest pamant pentru a-ti aduce contributia. Nu ai fost creat doar pentru a consuma resurse - pentru a manca, a respira si a ocupa spatiu. Nu, Dumnezeu te-a chemat pentru a schimba ceva! Ceea ce Dumnezeu i-a spus lui leremia este adevarat si pentru tine: "Mai inainte ca sa te fi intocmit in pantecele mamei tale, te cunosteam si mai inainte ca sa fi iesit tu din pantecele ei, Eu te pusesem deoparte" (leremia 1:5). Gaseste misiunea pe care ti-a dat-o Dumnezeu si adu-o la viata. "David ... a slujit celor din vremea lui, dupa planul lui Dumnezeu" (Faptele Apostolilor 13:36). Nu exista un tribut mai mare! Imagineaza-ti gravura de pe piatra mormantului tau: "Si-a petrecut viata facand ceea ce Dumnezeu a dorit sa faca". Mai bine de asa nu se poate!

septembrie 26, 2008

CÂND SE ABATE NECAZUL

"Caci El ma va ocroti in coliba Lui, in ziua necazului.." (Psalmul 27:5)

___Cand vine necazul in viata ta, fa urmatoarele trei lucruri:
1) Stai singur cu Dumnezeu! Psalmistul scrie: "Caci El ma va ocroti in coliba Lui, in ziua necazului". Locul tainic din palatul unui rege se numea "pavilion". Acolo erai protejat de dusman. Tot arsenalul celui rau putea sa se desfasoare, ca nu conta; in locul tainic era liniste. Ai ingaduit sa te copleseasca lucruri care nu schimba nimic? Esti suparat din cauza lucrurilor la care ar trebui sa renunti fiindca sunt lumesti? Stai singur cu Dumnezeu!
2) Refuza sa traiesti in afara perimetrului de ajutor cand se abate necazul. Biblia spune ca aceia dintre noi care sunt puternici trebuie sa poarte poverile celor slabi. Exista momente cand noi trebuie sa fim aceia; dar alteori noi insine trebuie sa fim ridicati. Domnul Isus a vindecat o femeie care era cocosata de 18 ani si "nu putea nicidecum sa-si indrepte spatele" (Luca 13:11). Uneori ai nevoie de ajutor fiindca nu te poti ajuta singur. David a inteles lucrul acesta asa ca s-a intors la fiii lui Isahar fiindca acestia "se pricepeau in intelegerea vremurilor si stiau ce trebuia sa faca Israel" (1 Cronici 12:32). Dumnezeu ofera ajutor, primeste-L!
3) Fii sensibil la vocea Duhului Sfant, caci El iti va aminti permanent de planul lui Dumnezeu si iti va arata cum sa-l duci la indeplinire. Domnul Isus a spus: "Duhul Sfant .. va va invata toate lucrurile, si va va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu" (loan 14:26). Tie ce ti-a spus Domnul? Ai facut ce ti-a spus? Ascultarea este calea care te scapa din necaz (Psalmul 143:10).

septembrie 25, 2008

SĂ ÎNVĂȚĂM DE LA UN REGE

"Acum niciodata nu se va departa sabia din casa ta" (2 Samuel 12:10)

___Proorocul Natan i-a spus regelui David: "Acum niciodata nu se va departa sabia din casa ta". Acum se petrecea chiar atunci. Fiul sau Amnon a violat-o pe Tamar, sora lui vitrega, care "nemangaiata, a locuit in casa fratelui ei Absalom" (2 Samuel 13:20). Si in afara de faptul ca "s-a maniat foarte tare" (v. 21), David nu a facut nimic. Cand celalalt fiul al lui, Adonia a adunat calareti, David "nu-l mustrase niciodata in viata lui, zicand: "Pentru ce faci asa?" (1 imparati 1:6). Daca ar fi existat un moment in care trebuia sa se remarce ca sot si tata, acela era momentul. Ca lider, el a unit Israelul, a castigat lupte, a adus chivotul la Ierusalim si a scris multi dintre Psalmi, care se mai canta si astazi. Dar cu propria lui familie a dat-o in bara. Nu este de mirare ca "David a suit dealul maslinilor .. plangand" (2 Samuel 15:30); iar cand a auzit de moartea neasteptata a lui Absalom, a strigat: "Fiul meu Absalom! .. Cum n-am murit eu in locul tau!" (18:33).
___David s-a rugat pentru soldatii sai, pentru prietenul sau Ionatan, chiar si pentru cel mai mare dusman al sau, Saul, dar nu s-a pastrat nicio rugaciune sau vreun Psalm dedicat familiei sale. E ca si cum nici nu ar fi existat. Pretul pe care l-a platit David se reflecta in modul in care si-a trait ultimele zile. Cand se lupta cu moartea si ii intrase frigul pana in oase, in loc sa-si cheme sotia si copiii, slujitori sai au adus "o fata tanara si frumoasa care .. a ingrijit pe imparat" (1 Imparat 1:3-4). Omul care a facut niste straini din propria lui familie a murit in bratele unei straine. Este prea tarziu sa schimbam istoria lui David, dar nu este prea tarziu pentru istoria ta! in afara de relatia ta cu Domnul, prioritatea ta trebuie sa fie sa-ti iubesti partenerul si sa te dedici copiilor care iti poarta numele.

septembrie 24, 2008

DUMNEZEU VA GASI O CALE

"Eva a nascut un fiu, si i-a pus numele Set (care inseamna inlocuit)" (Geneza 4:25)

___Intr-o izbucnire de gelozie, visul Evei statea sangerand pe pamant; fiul ei mai mare, un criminal fugar, fiul ei mai mic ucis in floarea varstei. Eva trebuia sa fie mama tuturor oamenilor, dar tot ce mai avea ea era un cadavru si un ucigas. Te identifici tu cu ea? Nu ai spus tu: "Doamne, nu asta mi-ai promis! Daca te afli astazi intr-o asemenea situatie, Dumnezeu iti va arata o cale inainte! Priveste ce a facut El pentru poporul lui in pustie: "i-a calauzit pe drumul cel drept" (Psalmul 107:7). Dumnezeu stie ce face! Poate totul in viata ta pare ca se prabuseste, cand de fapt te afli intr-o situatie aleasa de Dumnezeu. Cand Dumnezeu isi face simtita prezenta, totul se schimba!
___Cand Cain l-a ucis pe Abel, planul lui Dumnezeu pentru Eva s-a amanat, dar nu a fost distrus. Si in ciuda evenimentelor prin care treci in prezent, tot ceea ce ti-a promis Dumnezeu se va implini: "Sunt incredintat ca Acela care a inceput in voi aceasta buna lucrare, o va ispravi pana in ziua lui Isus Hristos" (Filipem 1:6). Dumnezeu are un mijloc de a restaura lucrurile despre care ai crezut ca nu va fi posibil niciodata. El a actionat in viata Evei si i-a daruit un alt fiu pe nume Set, care inseamna "Cel care ia locul cuiva". Dintr-o data Eva si-a dat seama ca daca Dumnezeu spune ceva, va duce la indeplinire. Poate incerca Satan sa-ti blocheze drumul, dar el nu poate impiedica lucrurile sa se intample. Binecuvantarea ta nu va veni asa cum poate ai crezut ca ar trebui sa vina sau prin persoana prin care ai crezut tu, dar daca Dumnezeu spune, ramai incredintat ca El va gasi o cale!

septembrie 23, 2008

DRAGOSTEA ÎN CEA MAI ÎNALTĂ FORMĂ A El

"Dragostea sa fie fara prefacatorie." (Romani 12:9a)

___In Campus Life o tanara asistenta ne povesteste despre o pacienta pe nume Eileen. Un anevrism cerebral o facuse sa nu-si mai poata controla in mod constient trupul. Doctorii credeau ca este total inconstienta, ca nu poate simti durerea si ca nu-si poate da seama ce se petrece in jurul ei. Sarcina personalului acelui spital era de a o intoarce la fiecare ora pentru a preveni durerile musculare si de a o hrani de doua ori pe zi printr-un tub introdus in stomac. "Cand situatia este atat de grava", ii spuse o asistenta mai in varsta, alteia mai tinere: "trebuie sa te detasezi emotional". In consecinta, Eileen ajunse sa fie tratata ca un obiect sau o leguma. Dar tanara asistenta studenta se hotari sa se poarte cu ea diferit. Vorbea cu Eileen, ii canta si chiar ii facea mici cadouri. Odata la Sarbatoarea Recunostintei, ii spuse lut Eileen: "Trebuia sa fie ziua mea libera, dar nu am putut sa ratez sa te vad de Ziua Recunostintei". Chiar in acel moment suna telefonul. In timp ce se duse sa raspunda, asistenta isi privi pacienta: ''Eileen se uita la mine .. plangand. Cercuri mari umede i-au patat perna". Aceasta a fost singura emotie pe care a manifestat-o vreodata Eileen. Dar a fost suficienta pentru a schimba atitudinea intregului spital fata de ea. Nu la mult timp dupa aceea, Eileen a murit. Tanara asistenta isi incheie povestea spunand: "Continui sa ma gandesc la ea .. ii datorez foarte multe. Daca nu ar fi fost Eileen poate nu as fi stiut niciodata ce inseamna sa ma daruiesc cuiva care nu ma poate rasplati.”
___Dragostea, dragostea lui Dumnezeu inseamna sa daruiesti celor care par sa nu aiba mai nimic pentru a te rasplati. Ea provoaca egoismul innascut din fiecare dintre noi si merge dincolo de intelegerea noastra. Dar este dragostea in cea mai inalta forma a ei!

septembrie 22, 2008

PROVOCAT SĂ AJUNGI MAI SUS

"Cine umbla cu inteleptii se face intelept” (Proverbe 13:20)

___Unii oameni rascolesc jarul din tine pentru a fi ceea ce poti sa fii. Cand gasesti astfel de oameni, hraneste-te din ei! Cand ai putina apa in fantana ta sau chiar deloc, fii dispus sa primesti dintr-a lor. Elisei a petrecut multi ani traind in umbra lui Ilie. Dar a considerat acest fapt un privilegiu, nu o reducere la tacere. Ei a fost dispus sa intinda corturile, sa pregateasca mancarea, sa spele hainele, sa duca mesaje fiindca aceasta insemna sa experimenteze primul unele din cele mai mari minuni din istorie. In consecinta, Elisei i-a spus lui Ilie: "Te rog sa vina peste mine o dubla masura din duhul tau!" (2 Imparati 2:9). Si inainte de sfarsitul vietii sale, Elisei a facut de doua ori mai multe minuni decat Ilie. Trebuie sa intelegi un lucru: trebuie sa ai o temelie si nu o poti zidi fara ajutor!
___Faptul ca vezi cum Dumnezeu ii binecuvanteaza pe altii ar trebui sa te provoace sa ajungi mai sus. Aceasta nu este invidie; ci doar o puternica dorinta de a primi mai mult. Priveste la Ana, sotia lui Elcana. Ea dorea sa aiba un copii. Pentru a o misca, Dumnezeu s-a folosit de Penina, care era maritata cu acelasi barbat, dar care putea avea copii. Cu cat o vedea Ana mai mult pe Penina ca avea copii, cu atat isi dorea propriul ei copil. Penina a provocat-o pe Ana. A facut-o sa se roage. Acesta este raspunsul corect! Nu ca Ana era invidioasa si nu dorea sa o vada pe Penina ca are copii, ci dorea sa aiba si ea copii. Daca la vederea succesului altora doresti sa ii sabotezi, nu vei prospera niciodata. Invata sa te bucuri de binecuvantarile altora si da-ti seama ca acelasi Dumnezeu care i-a binecuvantat pe ei te poate binecuvanta si pe tine. Lasa ca binecuvantarile lor sa te provoace sa ajungi mai sus!

septembrie 21, 2008

RĂMÂI UNDE EȘTI

"Cel ce sta sub ocrotirea Celui Prea inalt, si se odihneste la umbra Celui Atotputernic" (Psalmul 91:1)

___De ce a trebuit fiul risipitor sa paraseasca casa tatalui sau cand avea tot ce isi putea dori? Pentru ca:
1) S-a obisnuit cu foloasele si le-a luat de bune. Noi nu suntem inceti in invatare, doar rapizi in uitare! De aceea Dumnezeu a spus poporului Sau: "vezi sa nu uiti pe Domnul, care te-a scos .. din casa robiei" (Deuteronom 6:12). Dupa ce au trecut Iordanul si au intrat in tara promisa, Dumnezeu le-a spus sa ia 12 pietre, cate una pentru fiecare semintie si sa ridice un loc de aducere aminte. De ce? Pentru a le aminti cine sunt ei, cine este El si care este legamantul care ii leaga.
2) Nu a stiut ce il asteapta. Calea care ne indeparteaza de Dumnezeu ne duce la durere, nu la castig. Intreaba-i pe cei care au pasit pe ea. Ei vor spune: "nu te duce acolo". Daca ti se pare ca acum situatia este grea, stai sa vezi cum va fi cand vei parasi purtarea de grija a lui Dumnezeu!
3) El a dorit binecuvantarea tatalui sau, nu autoritatea lui. Intrebarea pe care ti-o pune Hristos astazi este: "De ce imi spui "Doamne" si nu faci ceea ce spun?" (Luca 6:46). De ce? Peter Marshall, capelan in Senatul american, s-a rugat odata: "Doamne, ajuta-ne sa aplicam ceea ce aplaudam". Amin!
___Dumnezeu i-a spus lui Moise: "Voi face sa treaca pe dinaintea ta toata frumusetea Mea .. iata un loc langa Mine; vei sta pe stanca" (Exod 33:19-21). Cand iti gasesti locul in imparatia lui Dumnezeu si incepi sa ai un rol, vei incepe sa experimentezi bunatatea Lui in viata ta. Dar ce s-a intamplat cu fiul risipitor? Cand s-a intors acasa, locul pe care il avea il astepta. Asa este si in cazul tau!