noiembrie 29, 2008

EXERCIȚIUL BUNĂTĂȚII

"Dati-va toate silintele [sa aratati] dragoste de oameni" (2 Petru 1:5-7)
Ai observat ca pe masura ce devii mai ocupat, cu atat mai mult iti pierzi bunatatea pentru altii? Si aceasta pentru ca bunatatea este "roada Duhului Sfant", nu produsul firii (Galateni 5:22). Bunatatea nu se produce in vid si nu este rezultatul unei predici bune dintr-o duminica. Ea trebuie practicata. Trebuie sa faci ceea ce spune Petru: "Dati-va toate silintele [sa aratati] dragoste de oameni".
Inainte ca Wiiliam McKinley sa devina presedintele Statelor Unite, el se ducea intr-o dimineata spre biroul Congresului cu tramvaiul. O femeie in varsta se urca si negasind un scaun liber, se prinse de un maner din apropierea unuia din colegii politici ai lui McKinley. In mod patetic, acesta se ascunse dupa ziar pentru a evita sa-i ofere locul. McKinley se ridica numaidecat, isi oferi locul si ocupa locul femeii pe culoar. Dupa mai multi ani, dupa ce deveni presedinte, acelasi coleg a fost recomandat pentru functia de ambasador, dar McKenley refuza. El spuse: "Daca bunatatea lui este de genul celei aratate in acea dimineata in tramvai, ma tem de ce va face pentru noi cand ne va reprezenta pe un taram strain". Congresmanul dezamagit nu a aflat niciodata de ce McKinley alese pe altcineva pentru acea functie.
La ce-ti folosesc eforturile epuizante, alimentate de ambitii personale sau dorinta de a sluji doar pentru a detine controlul? Recunoaste-o: fara bunatate ce folos au toate titlurile tale, toate traditiile, marturiile si teologia stiuta? Daca nu stii care e raspunsul, iata-l: "chiar daca as avea darul prorociei, si as cunoaste toate tainele si toata stiinta; chiar daca as avea toata credinta, asa incat sa mut si muntii, si n-as avea dragoste, nu sunt nimic" (2 Corinteni 13:2). Asa ca astazi hotaraste-te sa practici bunatatea!

noiembrie 28, 2008

LECTIA INCERCARII

"Nu va mirati de incercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca sa va incerce." (1 Petru 4:12)
Necazul nu-L surprinde niciodata pe Dumnezeu! Toti pe care Ii foloseste El par sa treaca de la o provocare la alta. Asculta cum descrie Pavel viata de crestin: "Ci, in toate privintele aratam ca suntem niste vrednici slujitori ai lui Dumnezeu, prin multa rabdare, in necazuri, in nevoi, in stramtorari, in batai, in temnite, in rascoale, in osteneli, in vegheri, in posturi; prin curatie, prin intelepciune, prin indelunga rabdare, prin bunatate, prin Duhul Sfant, printr-o dragoste neprefacuta, prin cuvantul adevarului, prin puterea lui Dumnezeu, prin armele de lovire si de aparare, pe care le da neprihanirea; in slava si in ocara, in vorbire de rau si in vorbire de bine. Suntem priviti ca niste inselatori, macar ca spunem adevarul; ca niste necunoscuti, macar ca suntem bine cunoscuti, ca unii care murim, si iata ca traim, ca niste pedepsiti, macar ca nu suntem omorati; ca niste intristati, si totdeauna suntem veseli; ca niste saraci, si totusi imbogatim pe multi; ca neavand nimic, si totusi stapanind toate lucrurile" (2 Corinteni 6:4-10).
Dumnezeu nu ti-a promis niciodata o gradina plina cu trandafiri, dar va fi alaturi de tine pe campul de lupta, te va trece prin furtuna si va transforma perioadele de incercare in perioade de crestere. Cand credinta ta este incercata, este atrasa puterea lui Dumnezeu si El va aduce harul Lui peste situatia respectiva! Pana si Domnul Isus a invatat ce inseamna ascultare prin lucrurile de care a suferit (Evrei 5:8). Asa ca bucura-te, nu vei pierde; ci vei invata!

noiembrie 27, 2008

PRINCIPIUL ELASTICULUI

"Aruncandu-ma spre ce este inainte, alerg spre tinta, pentru premiul chemarii ceresti a lui Dumnezeu, si Hristos Isus" (Filipeni 3:13-14)
Orice elastic functioneaza dupa acelasi principiu: el trebuie intins pentru a fi eficient! Cei care au realizat un lucru notabil au fost intinsi pana la limita. Nu exista exceptii. Una din greselile cele mai obisnuite este sa crezi ca succesul in viata se datoreaza unor lucruri geniale pe care tu le ai. Scapa de aceasta gandire! Succesul vine atunci cand te intinzi pentru a face fata provocarii; esecul apare cand revii la forma initiala. Iar intinderea te face vulnerabil. Cand elasticul este incordat, se rupe mult mai usor. Este acesta motivul pentru care ti-e frica sa te intinzi? Sa mergi acolo unde nu ai mai fost si sa incerci ce nu ai mai incercat? Sau ai incercat si ai fost criticat? Mereu vei primi critica. Si Isus a avut parte de ele. Si a spus: "Robul nu este mai mare decat stapanul sau. Daca m-au prigonit pe Mine, si pe voi va vor prigoni" (loan 15:20).
Dr. Jonas Salk, care a inventat polio-vaccinul a fost mereu atacat de colegii lui de breasla pentru lucrarea lui de pionierat in domeniu. A descoperit ca aceste critici vin in trei etape. Mai intai ti se va spune: "Nu va merge". Apoi cand incepi sa ai succes vor spune: "Ceea ce faci nu este cu adevarat important!" In cele din urma, dupa ce vad ca este important, vor spune: "Am stiut tot timpul ca vei reusi!" Asa ca nu te uita la situatia de fata si nu intreba "de ce?" Ci uita-te la cum ar putea fi lucrurile si spune "de ce nu?" Prin puterea Duhului lui Dumnezeu care locuieste in tine poti aduce o schimbare. Trebuie doar sa te pui la dispozitia lui Dumnezeu si sa-L lasi sa-ti arate ce poate face cu viata ta.

noiembrie 26, 2008

VEI RÂDE DIN NOU!

"Domnul a zis lui Avraam: "Pentru ce a ras Sara?" (Geneza 18:13)
In Geneza 18:13-14 citim: "Domnul a zis lui Avraam: "Pentru ce a ras Sara, zicand: "Cu adevarat sa mai pot avea copil eu, care sunt batrana? Este oare ceva prea greu pentru Domnul?" Apoi in Geneza 21:2 citim: "Sara a ramas insarcinata si a nascut lui Avraam un fiu.. si Sara a zis: "Dumnezeu m-a facut de ras.." (Geneza 21:2-6). Dar intre primul si ultimul ras Sara a trecut printr-o perioada de dezamagire si suparare. Avraam, "iubirea vietii ei" a tradat-o pentru a-si salva pielea. Abimelec, un rege pagan, a luat-o in haremul sau si ar fi cunoscut-o daca nu ar fi intervenit Dumnezeu sa o salveze. Da, ca Sara, intre primul si ultimul ras vei creste. Vei sarbatori vremurile bune si te vei ruga pentru har in a supravietui vremurilor rele. In unele zile te vei simti de parca nu mai poti face un pas, totusi din toate acestea vei invata sa te increzi in Dumnezeu mai mult decat ai visat.
Iata un gand important: cand le impartasesti altora istoria ta nu le spune doar cum ai inceput sau unde ai ajuns astazi, spune-le prin ce te-a trecut Dumnezeu. De ce? Fiindca si ei se lupta cu aceleasi probleme! Cortul imparatului Abimelec se afla in Gherar, care inseamna locul de poposire. Vor exista vremuri in care vei simti ca viata ta a ajuns la un popas definitiv; ai impresia ca nu mai ai unde sa mergi. Poate esti in aceasta situatie. Daca este asa, sa sti ca Dumnezeu va fi credincios! Nu doar te va scoate la liman, dar ca Sara, vei rade din nou cand il vei vedea implinindu-si promisiunile fata de tine!

noiembrie 25, 2008

TE POȚI ÎNTOARCE!

"Samson a strigat catre Domnul, si a zis: "Doamne, Dumnezeule! Adu-ti aminte de mine.. da-mi putere numai de data aceasta" (Judecatori 16:23)
Ai auzit probabil de colapsul moral al lui Samson, dar ai citit povestirea despre intoarcerea lui? El a fost folosit de Dumnezeu asa cum putini oameni au avut sansa, dar dusmanul i-a gasit slabiciunea – o femeie: "ea il necajea si-l chinuia in fiecare zi cu staruintele ei" (Judecatori 16:16). Tine minte cuvintele "il necajea" si "staruinte". Fii treaz, caci dusmanul este insistent. Totul incepe cu un moment de neveghere. Exista usi pe care nu trebuie sa le deschizi niciodata. Daca iti hranesti pofta o zi, poti ajunge sa te lupti cu ea o viata intreaga. Poate ai citit posterul pe care scrie: "In fiecare dimineata, in Africa, gazela se trezeste si stie ca trebuie sa alerge mai repede decat cel mai rapid leu sau va muri. In fiecare dimineata, leul se trezeste si stie ca trebuie sa depaseasca cea mai rapida gazela sau va muri de foame. Nu conteaza daca esti leu sau gazela, cand rasare soarele, ai face bine sa fii gata sa fugi!" Petru ne avertizeaza sa fim treji fiindca "potrivnicul vostru, diavolul, da tarcoale ca un leu care racneste, si cauta pe cine sa inghita" (1 Petru 5:7).
Dar Samson si-a amintit de Dumnezeu! Este minunata ziua in care te hotarasti sa mergi din nou la Dumnezeu. Asemenea tatalui fiului risipitor, el va alerga sa te intampine. Cu siguranta o va face! Ultima rugaciune a lui Samson a fost rostita din celula inchisorii: "Doamne, Dumnezeule! Adu-ti aminte de mine.. da-mi putere numai de data aceasta", i-a raspuns Dumnezeu? Da: "Cei pe care i-a prapadit la moartea lui au fost mai multi decat cei pe care-i omorase in timpul vietii" (Judecatori 16:30). Indiferent de locul unde te gasesti astazi sau de starea in care esti, intoarce-te la Dumnezeu. El va netezi locurile aspre din viata ta si te va ajuta sa te intorci!

noiembrie 24, 2008

EȘTI ÎNCĂ ÎN MÂINILE LUI!

"Cum este lutui in mana olarului, asa sunteti voi in mana Mea" (Ieremia 13:6)
Dumnezeu i-a spus lui Ieremia sa mearga la casa olarului si sa vada cum isi face el vasele: "Vasul pe care-l facea n-a izbutit, cum se intampla cu lutul in mana olarului. Atunci el a facut un alt vas, cum i-a placut lui sa-l faca" (Ieremia 18:4). Cine a zdrobit vasul? Olarul! De ce l-a zdrobit? Ca sa faca altul mai bun din el! Iata vestea cea buna: poate viata te-a zdrobit, dar esti tot in mainile lui Dumnezeu! Poate familia ta si prietenii cred ca esti irecuperabil, dar Dumnezeu are alta parere si aceasta conteaza. Poate ti se pare ca viata ti-a scapat de sub control, dar de fapt tu te afli tot pe roata olarului: "Cum este lutul in mana olarului, asa sunteti voi in mana Mea".
Intr-o zi, un prieten de-al lui Michelangelo il vazu pe acesta lucrand la o bucata de marmura pe care o gasise intr-o groapa de gunoi de langa Roma. Cand il intreba pe maestrul sculptor ce face, acesta raspunse: "inauntru se afla un inger si vreau sa-l scot afara". Ce minunat! De la groapa de gunoi intr-o vitrina. De la o bucata de marmura aruncata la o nepretuita opera de arta. Iata ce face Dumnezeul nostru! Ana a spus: "El ridica din pulbere pe cel sarac .. ca sa-i puna sa sada alaturi cu cei mari" (1 Samuel 2:8). Cand Isus i-a chemat pe ucenici, le-a spus: "Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni" (Matei 4:19). Nu te-ai nascut calificat; ci te califici pe parcurs. Cum? Petrecand timp cu Domnul Isus! Asa ca ramai unde te-a pus Dumnezeu astazi si lasa-L sa lucreze in tine. Maine te vei bucura ca ai facut-o!

noiembrie 23, 2008

DACA VREI MILA. FII MILOSTIV!

"Fiti dar milostivi, cum si Tatal vostru este milostiv" (Luca 6:36)
Ernest Hemingway ne spune minunata istorisire despre un tata si fiul sau adolescent, care locuiau in Spania. Relatia lor s-a destramat, iar fiul a fugit de acasa. Dupa mai multi ani, tatal incepu lunga calatorie in cautarea fiului pierdut si rebel, iar in cele din urma puse un anunt in ziarul local din Madrid, ca o ultima resursa. Pe fiu il chema Paco (un nume foarte comun in Spania). Anuntul spunea simplu: "Draga Paco, ne intalnim in fata chioscului de ziare din Madrid maine la amiaza. Totul este iertat. Te iubesc". in urmatoare zi la amiaza, in fata chioscului de ziare din Madrid venira 800 de Paco, toti cautand iertare!
Pe cine trebuie sa ierti astazi? Iarta! Omul care umbla intr-adevar cu Dumnezeu este cel care este milostiv si iertator.
Cand refuzi sa ierti, te ranesti pe tine mai mult decat pe celalalt. Nu ai fost creat sa porti asupra ta stresul resimtit cand porti ranchiuna cuiva! Fireste, exista un munte de dovezi medicale care spun ca resentimentele din inima iti pot distruge sanatatea. Daca crezi ca vei avea nevoie de mila, arat-o. Domnul Isus a spus: "Ferice de cei milostivi, caci ei vor avea parte de mila" (Matei 5:7). Iti vorbeste Dumnezeu despre acest aspect? Daca da, rezolva-ti problema astazi. Nu o mai amana!