aprilie 26, 2013

OFERA PENTRU A AVEA BINECUVANTARE


„Dati, si vi se va da; ba înca, vi se va turna în sân o masura buna, îndesata, clatinata, care se va varsa pe deasupra. Caci cu ce masura veti masura, cu aceea vi se va masura.” [Luca 6:38]

 

     V.P. Menon, a fost un personaj politic proieminent din timpul luptei pentru independenta a Indiei de sub stapânirea Britanica, dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Menon avea o deosebita reputatie pe care si-a câstigat-o prin ajutorarea altora. În memoriile pe care fiica sa le-a scris dupa moartea tatalui sau, aceasta a explicat felul cum a ajuns tatal ei sa poarte de grija saracilor. În timpul când tatal ei a ajuns în Delhi sa caute o slujba guvernamentala, cineva l-a jefuit si i-a furat actele de identitate si toti banii pe care îi avea. Desi nu mai avea nici o speranta pentru reusita, tatal sau n-a vrut sa se întoarca acasa mergând pe jos si nici n-a voit sa se lase înfrânt de aceasta trista experienta. În acele momente de disperare, el a cerut însa ajutorul unui batrân, caruia i-a explicat întreaga patanie. Ca sa poata supravetui pâna va gasi o slujba si va lua primul salar, Menon l-a rugat pe batrân sa-i împrumute 15 rupii. Batrânul i-a dat banii asteptati, dar când Menon i-a cerut adresa unde sa-i poata returna, acesta i-a zis ca nu-i nevoie sa-i dea lui banii împrumutati, ci i-a cerut sa fie gata sa-i ajute pe toti nevoiasii care-i vor cere vre-un ajutor. Pentru Menon ajutorul a venit de la un necunoscut, iar banii trebuiau returnati altor necunoscuti aflati în nevoie. De aceea din acea zi si în tot restul vietii, Menon nu si-a uitat niciodata aceasta datorie. Cu o zi înainte de a muri, un cersator a venit la usa locuintei din Bangalore, unde se afla Menon, cerând un ajutor pentru a-si cumpara o pereche de sandale. Desi nu putea sa se coboare din pat, vazându-i picioarele pline de rani, Menon i-a spus ficei sale sa ia din portofel 15 rupii si sa-i dea cersatorului spunând „cu siguranta acesta este cel fata de care trebuie sa-mi platesc datoria! Acesta a fost ultimul lui act de darnicie. Menon a ajutat strainii aflati în suferinta, pentru ca un strain l-a ajutat atunci când si el s-a aflat în cea mai mare nevoie.

     Cu cât dam mai mult, cu atât vom fi mai binecuvântati, pentru ca ni se va masura cu masura cu care am masurat.

aprilie 25, 2013

OFERA FARA SA ASTEPTI NIMIC IN SCHIMB


„Toate cararile Domnului sunt îndurare si credinciosie, pentru cei ce pazesc legamântul si poruncile Lui.” [Psalmul 25:10]

 

     De foarte multe ori oamenii spun ca îi vor iubi si-i vor ajuta pe altii, doar atunci când acestia vor fi în masura sa le înapoieze jertfa depusa. În aceasta vreme auzim tot mai des spunându-se: „îmi voi iubi vecinii, numai daca merita!” sau „îmi voi ajuta colegii numai atunci când acestia îmi sustin proiectele.” Când facem astfel de afirmatii, uitam ca de fapt Hristos ne-a iubit si-a murit pentru noi, fara ca noi sa meritam. Pentru ca Domnul Isus ne-a iubit asa cum eram si s-a jertfit pentru noi atunci când umblam departe de El, avem deja o mare datorie.

     Aceasta datorie poate fi achitata numai atunci când îi slujim pe cei ce-s imposibil de iubit, oferindu-le ceea ce si noi am primit.

aprilie 24, 2013

LUCREAZA CU INTELEPCIUNE


„De aceea pe orisicine aude aceste cuvinte ale Mele, si le face, îl voi asemana cu un om cu judecata, care si-a zidit casa pe stânca. A dat ploaia, au venit suvoaiele, au suflat vânturile si au batut în casa aceea, dar ea nu s-a prabusit, pentruca avea temelia zidita pe stânca.” [Matei 7:24-25]

 

      Domnul Isus a spus ca a fi întelept înseamna „a-ti construi casa pe stânca”; „a-ti face socotelile înainte de-a începe orice constructie”; si „a te aseza pe locul din urma atunci când esti invitat la o petrecere”. Când vei proceda astfel, casa ta va rezista încercarilor, ceea ce-ai început vei duce la bun sfârsit, iar când ti se va cere s-ti schimbi locul si sa te asezi mai în fata, vei fi onorat înaintea tuturor! Aceste învataturi ale Domnului Isus nu sunt numai principii teoretice, ci recomandari practice pentru trairea de fiecare zi. Umblând în acest fel, vom întelege ca dorinta lui Dumnezeu este sa ne daruiasca viata, dar sa ne si ajute sa o traim cu întelepciune.

      John Madden a fost un antrenor renumit al echipei de fotbal Oakland Raiders. Într-un sezon, el l-a avut în echipa sa pe postul de primitor pe Fred Bilentnikoff. Acesta era un jucator scund, încet si putin cam neindemânatic. Când a fost întrebat de ce îl mai tine în echipa, antrenorul a raspuns: „Bilentnikoff are stiinta jocului! El întelege jocul de echipa si anticipeaza bine urmatoarea secventa!” De aceea de cele mai multe ori este exact acolo unde ajunge pasa si fara aparatorii echipei adverse. În acest fel el înscrie cele mai multe tuse! Pe postul lui este de neinlocuit, pentru ca joaca fara a depune prea mult efort , dar cu actiuni si pase întelepte care îl face foarte eficient.  

      Dumnezeu ne cheama sa fim întelepti si sa lucram cu întelepciune. De aceea fii sigur ca în fiecare zi împlinesti doar lucrurile care merita.

aprilie 22, 2013

ISUS SUFEERA ALATURI DE TINE


„Suntem încoltiti în toate chipurile, dar nu la stramtorare; în grea cumpana, dar nu desnadajduiti; prigoniti dar nu parasiti; trantiti jos, dar nu omorati.” [2 Corinteni 4:8-9]

 

      Helene Hayes si sotul sau Charles Mc Arthur si-au pierdud pe fiica lor de numai 19 ani din cauza poliomelitei. Dupa ce au trecut prin aceasta mare durere, la numai cativa ani a murit si sotul sau. Cand Helene era întrebata de ce a murit asa de repede sotul sau, ea raspundea de fiecare data: „Dupa moartea fiicei noastre, sotul meu nu mai înceta sa întrebe: „de ce tocmai ea?” De ce ni s-a întamplat aceasta noua care n-am facut nici un rau? N-am suparat pe nimeni niciodata! Întrebarile lui se repetau mereu si mereu: „De ce?” „De ce?” „De ce?” Si nu-l mai linistea nici un raspuns!

      Sunt si astazi multi oameni care asemenea lui Charles atunci cand trec prin mari tragedii, pun aceeasi întrebare: „De ce tocmai mie?” Durerea este o parte a experientelor de fiecare zi; dar sa nu uitam ca atunci cand plângem si Dumnezeu sufera. La mormântul lui Lazar, când toti plângeau datorita pierderii celui drag, desi stia ceea ce avea sa urmeze si ca Lazar va învia, Domnul Isus a trait aceeasi durere si-a plans împreuna cu cei ce treceau prin suferinta.