februarie 13, 2010

FII ÎNȚELEPT CU BANII

"Isaac a făcut semănături in tara aceea si a strâns rod insutit in anul acela" (Geneza 26:12)


In ceea ce priveste banii, Biblia ne invată că trebuie:
1) Să economisim pentru zile mohorâte. "Comori de pret si untdelemn sunt in locuinta celui intelept, dar omul fără minte le risipeste" (Proverbe 21:20). Invată să trăiesti cu mijloacele pe care le ai si invătă-i pe copii să facă la fel. In loc să cumperi lucruri in rate, aminteste-ti că poti trăi fericit fără majoritatea lucrurilor pe care le promovează reclamele. Inainte de a cumpăra ceva, roagă-te. Doar pentru că bancherul iti aprobă imprumutul nu inseamnă că este intelept sau că Dumnezeu este de acord cu acea cheltuială. Toate bărcile se ridică odată cu fluxul, dar ele coboară la reflux, Iosif i-a spus lui Faraon "să se strângă toate bucatele din acesti ani buni care au să vină; .. Bucatele acestea vor fi provizia tării, pentru cei sapte ani de foamete" (Geneza 41:35-36).
2) Să semănăm pe timp de foamete. Biblia spune: "cine seamănă mult, mult va secera" (2 Corinteni 9:6). Poate spui: "Dar este greu pentru mine in momentul de fată". Nu păstra pentru că te temi că nu vei avea destul. Dă-I lui Dumnezeu o sământă cu care să lucreze si El iti va da o recoltă când vei avea nevoie. Abilitatea lui Dumnezeu de a se ingriji de tine nu este limitată de economia lumii. Fă ce a făcut Isaac: "in tară a venit o foamete .. Isaac a făcut semănături in tara aceea si a strâns rod insutit in anul acela; căci Domnul l-a binecuvântat" (Geneza 26:1, 12). Cine l-a binecuvântat pe Isaac? Domnul! Când Dumnezeu iti spune să dăruiesti, dăruieste cu credintă, increzător că la vremea potrivită, pe calea potrivită si exact in locul potrivit, vei primi inapoi!

februarie 12, 2010

VEI FI RĂSPLĂTIT

"Tatăl tău, care vede in ascuns, iti va răsplăti" (Matei 6:4)


Dr. Tony Campolo scrie: "Cunosc un om căruia ii place să-si folosească banii pentru a-i ajuta peoameni, dar care nu vor stii niciodată că a fost el. Când i-am vorbit despre un student care spera să ajungă pastor, dar care trebuia să renunte la scoală din motive financiare, el a luat legătura cu facultatea si a aranjat să se plătească taxele studentului. Acel student a devenit unul dintre cei mai buni predicatori ai cultului meu. Sute de oameni au devenit crestini sub călăuzirea lui. Mii de oameni au fost influentati de predicile lui si nu a aflat niciodată cine a plătit pentru el! In spatele lui s-a aflat un om cu resurse si cu dorinta de a face ceva care să dăinuie. Mă surprinde că nu fac mai multi lucrul acesta. Multi isi tin banii ascunsi si când mor, ii lasă unor oameni care nu au nevoie de ei. Ce pierdere, când ar putea schimba ceva in atât de multe vieti".
Ocazia pierdută de a dărui este o ocazie pierdută de a primi, deoarece "Tatăl tău, care vede in ascuns, iti va răsplăti". Imaginează-ti cum va fi in ziua judecătii când Dumnezeu ii va spune unui om pe care l-ai ajutat fără să stie, că tu ai fost acela. Răsplătirile vor fi date unor oameni care nici măcar nu-si mai amintesc că au făcut lucrurile pentru care sunt onorati, cum ar fi faptul că au dat un telefon pentru ca cineva să primească un loc de muncă, faptul că au plătit factura cuiva, că a incurajat pe cineva când a fost căzut sau că a lăsat o plasă cu cumpărături la usa cuiva. Chiar dacă cei care au beneficiat de bunătatea ta au uitat, Dumnezeu tine minte, inregistrează si răsplăteste. Domnul Isus a spus că dacă tot ceea ce poti face este să dai cuiva o cană de apă, această faptă va fi răsplătită (Matei 10:42).

februarie 11, 2010

ÎNVAȚĂ SĂ TRĂIEȘTI CA ISUS

"Invătati de la Mine .. si veti găsi odihnă pentru sufletele voastre" (Matei 11:29)


Vei remarca faptul că spre deosebire de noi, Domnul Isus nu a suferit de teama esecului. De aceea El nu Si-a alimentat gândul că nu poate face ceva ce Tatăl Său nu L-a asigurat deja că poate. Si nu a suferit de teama de a duce lipsă. Chiar dacă a trăit o viată simplă, El a fost responsabil cu cele trebuincioase pentru El si pentru altii. Si cum a făcut-o? S-a rugat foarte mult si a păstrat legătura cu Tatăl Său ceresc. In consecintă El a stiut cum să prindă peste când nu se putea sau cum să găsească bani de taxe in gura unui peste când a avut nevoie de asa ceva (da, Isus Si-a plătit taxele!). Poate Dumnezeu nu se ingrijeste de tine in acelasi fel, dar El a promis să se ingrijească de tine (1 Petru 5:7). Astăzi Isus iti spune: "Veniti la Mine .. si invătati de la Mine, .. veti găsi odihnă pentru sufletele voastre" (v. 28-29).
Stresul este cauzat de nevoia de a cunoaste lucrurile inainte de vreme, de a detine controlul. Chiar si după ce ne rugăm si presupunem că lăsăm situatia in mâinile lui Dumnezeu, ne facem "un plan de rezervă" in caz că nu rezolvă lucrurile asa cum am crede noi. Faci tu asa? Nu-ti depui banii la bancă pentru a sta apoi toată noaptea treaz ingrijorându-te, nu? Ai măcar atâta incredere in Dumnezeu. De fiecare dată când incepi să spui "Cum? Ce? Când? Unde?" opreste-te si pune lucrurile inapoi in mâna lui Dumnezeu. Nu a Dumnezeului mic al intelegerii tale, ci a marelui Dumnezeu ale cărui fapte vorbesc de la sine, a cărui credinciosie nu ne dezamăgeste niciodată si care a câstigat dreptul de a te intreba: "Este oare ceva prea greu pentru Domnul?" (Geneza 18:14). Cu alte cuvinte, invată să trăiesti ca Isus.

februarie 10, 2010

SĂ-L VEZI PE DUMNEZEU ÎN SITUAȚIA TA

"..să vă lumineze ochii inimii" (Efeseni 1:18)


Când te afli in criză este usor să-ti pierzi perspectiva. Li s-a intâmplat ucenicilor Domnului Isus pe drumul spre Emaus. Descurajati de moartea Lui, "pe când vorbeau ei si se intrebau, Isus S-a apropiat, si mergea pe drum impreună cu ei. Dar ochii lor erau impiedicati să-L cunoască" (Luca 24:15-16). Când iti iei ochii de la Isus incepi să te simti descurajat. Dr. Michael Youssef spune: "Când trec printr-o criză majoră am tendinta să devin persoana a cărui vedere este incetosată .. perceptiile imi sunt atinse .. contemplarea mea se face intr-o singură directie si deseori ii alung chiar pe oamenii care m-ar putea scăpa, asemenea celor doi ucenici .. Vederea lor a fost incetosată fată de chiar persoana care mergea alături de ei si care vorbea cu ei. Cel a cărui moarte o jeleau era viu .. dar ei nu au inteles deoarece isi concentrau atentia in directia gresită".Dar totul s-a schimbat in momentul in care L-au recunoscut: "S-au sculat chiar in ceasul acela, s-au intors in Ierusalim,.. si au istorisit ce li se intâmplase pe drum, si cum L-au cunoscut la frângerea pâinii" (Luca 24:33-35). Să remarcăm cuvintele "in ceasul acela". Intr-o clipită ei au trecut de la teamă la curaj, de la durere la bucurie, de la disperare la sperantă. Aceasta este esenta Pastelui. Oricât de rele par lucrurile, când iti indrepti ochii la Isus, El te umple de sperantă. Pavel scrie: "să vă lumineze ochii inimii, ca să pricepeti care este nădejdea chemării Lui".

februarie 09, 2010

VA VENI O ZI DE SOCOTEALA

"Căci Dumnezeu va aduce orice faptă la judecată.." (Eclesiastul 12:14)


De curând vorbeam cu unul dintre cei mai buni prieteni ai mei care imi povestea marele lui necaz. Vorbea despre o anumită persoană care si-a făcut un mod de viată din a apăra pe unii si a judeca pe altii. Prietenul meu, impreună cu multi altii fusese rănit de acesta iar mai mult, cel rău prospera pe zi ce trece. Era milionar, si totusi ii plăcea să distrugă oamenii care ii greseau. In cele din urmă prietenul meu m-a intrebat de ce lasă Dumnezeu ca astfel de lucruri să se intâmple.
Dar Dumnezeu nu are rezervat un timp la sfârsit de săptămână, sau de lună, când cere la toti socoteală. El are multă răbdare si ne dă multe ocazii să ne schimbăm, să ne pocăim. Insă când răbdarea Sa ajunge la margini, nu mai este nimic altceva decât judecata. Unii vor plăti greselile pe pământ, iar altii doar la judecata finală: un lucru este cert - nimeni nu va scăpa! Poti conta pe faptul că Dumnezeu vede, inregistrează si răsplăteste. El va aduce fiecare faptă la judecată si fiecare va fi răsplătit după binele sau răul pe care-l va fi făcut. Trăieste pentru Dumnezeu zilnic. Umblă in dragoste fată de ceilalti si nu uita ceva: vine vremea când va trebui să dai socoteală!

februarie 08, 2010

SCUZE!

"Omul a răspuns: "Femeia pe care mi-ai dat-o ca să fie lângă mine, ea mi-a dat din pom si am mâncat." (Genesa 3:12)


Multi oameni spun: "am o mie de motive pentru a nu face asta sau alta!" când ar avea nevoie doar de-un singur motiv pentru a face un lucru. Arta de a născoci scuze este la fel de veche ca si Edenul. Adam a dat vina pe sotia lui. Iti sună familiar? Până nu esti gata să accepti responsabilitatea pentru viata ta, nu vei merge nicăieri. Când un invingător face o greseală, spune: "eu sunt de vină!" dar când un las greseste, el spune: "nu este vina mea!" In ce grup te incadrezi? Scuzele trebuiesc arse, nu inrămate!
In pilda talantilor, Isus spune că cei doi care au investit banii cu intelepciune au fost răsplătiti din belsug. insă cel care s-a temut de esec a pierdut si ce i s-a dat. Nu uitati cuvintele: "Celui ce are i se va da, iar celui ce n-are, i se va lua si ce are!" (Matei 25:29)Cei mai buni ani din viată sunt aceia in care accepti că problemele ti le-ai făcut singur. Nu mai dai vina pe părinti, pe biserică sau guvernanti. Tu-ti controlezi singur viata! Azi ai ocazia să te scuzi din nou sau să iei decizii pentru viata ta: roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să faci alegerea cea mai bună!

februarie 07, 2010

CUNOAȘTE-L PE DUMNEZEU

"..ia călăuzit pe drumul cei drept.." (Psalmul 107:7)


Poporul evreu era la doar cinci zile distantă de Tara Promisă, si totusi le-a trebuit 40 de ani să ajungă acolo. De ce? Deoarece Dumnezeu se gândea la ceva ce Israel nici nu avea habar. Primul lucru era nunta. El s-a căsătorit cu Israel acolo in pustie si l-a făcut mireasa Lui, acel popor incăpătânat. Acestia trebuiau să se separe de celelalte natiuni ca să fie doar ai Domnului. Nimic nu ne va duce in bratele Sale, mai bine, decât experienta trăită in pustiu! El dorea să innoiască mintile lor prin adâncirea in cunoasterea Legilor Sale. Israel iesise din Egipt, dar mentalitatea pe care o avuseseră acolo o mai păstrau incă. Multi dintre noi avem câte o Biblie in fiecare cameră, dar este inchisă tot timpul sau citită foarte rar, până când ne trezim in pustiu. Atunci, cu disperare, ne intoarcem la Acela care oferă protectie si directionare.
Israel a trecut prin experienta desertului deoarece nu aveau nici cea mai vagă idee despre cât de mare si minunat este Dumnezeu, asa incât Dumnezeu era tot ceea ce le-a mai rămas. Acolo au văzut cum o stâncă a devenit un izvor de apă, au primit hrană, aceasta fiindu-le dusă la usă, iar incăltămintea nu li s-a rupt timp de 40 de ani! După asemenea experientă, dacă nu toti, măcar unii au fost pregătiti să cucerească Tara promisă. Dacă te afli in pustie astăzi, bucură-te! Esti pe drumul care duce spre Canaan, unde te asteaptă multe binecuvântări!