ianuarie 30, 2010

NU FII FĂȚARNIC

"Să nu fiti ca fătarnicii" (Matei 6:5)


Domnul Isus este singura persoană din Noul Testament care a folosit cuvântul "fătarnic". Si există si un motiv pentru aceasta. Arheologii au descoperit un oras pe nume Seforis, construit de Irod cel Mare când Isus era copil. Orasul putea fi văzut de pe dealul pe care se afla orasul Său natal Nazaret. Orasul găzduia un amfiteatru imens. Actorii care prezentau piese de teatru acolo erau numiti "fătarnici". Ei purtau măsti pentru ca spectatorii să identifice diferitele tipuri de caractere pe care doreau să le infătiseze. La sfârsitul fiecărei reprezentatii, ei isi dădeau măstile jos, iar spectatorii ii aplaudau si ii elogiau. Asadar, practicarea fătărniciei inseamnă purtarea unei măsti menite să impresioneze sau să-i insele pe cei din jur. Vai!
Apoi Domnul Isus vorbeste despre trei domenii diferite in care avem tendinta de a practica fătărnicia: 1) Dărnicia, "când faci milostenie, nu suna cu trâmbita inaintea ta, cum fac fătarnicii, in sinagogi si in ulite, ca să fie slăviti de oameni" (Matei 6:2); 2) Rugăciunea. "Când te rogi, intră in odăita ta, incuie-ti usa, si roagă-te Tatălui tău, care este in ascuns; si Tatăl tău, care vede in ascuns, iti va răsplăti" (Matei 6:6); 3) Judecata, "cu ce judecată judecati, veti fi judecati; si cu ce măsură măsurati, vi se va măsura. .. cum poti zice fratelui tău: "Lasă-mă să scot paiul din ochiul tău" si, când colo, tu ai o bârnă intr-al tău?.. Fătarnicule, scoate intâi bârna din ochiul tău, si atunci vei vedea deslusit să scoti paiul din ochiul fratelui tău" (Matei 7:2-5). Asadar, Cuvântul pentru tine astăzi este - nu fii fătarnic!

ianuarie 29, 2010

CÂT VA DURA ACEST ATAC?

"După ce veti fi biruit totul" (Efeseni 6:13)


Mărimea premiului oglindeste dificultatea bătăliei. Dusmanul iti cunoaste vulnerabilitătile si te va impinge până la limită. Când se intâmplă lucrul acesta, aminteste-ti: "Ferice de cel ce rabdă ispita. Căci după ce a fost găsit bun, va primi cununa vietii" (Iacov 1:12). "A fi găsit bun" inseamnă că victoria te recomandă pentru lucruri mai mari. "A răbda" inseamnă că puterea ta de a rămâne pe cale este pusă la incercare. Asadar "luati toată armătura lui Dumnezeu .. ca să rămâneti in picioare". Poate spui: "Cât va dura acest atac?" Printul intunericului s-a impotrivit rugăciunilor lui Daniel timp de douăzeci si unu de zile (Daniel 10:13). Goliat a tinut piept armatelor lui Israel timp de patruzeci de zile si patruzeci de nopti (1 Samuel 17). Toti dusmanii sunt neobositi, asa trebuie să fii si tu. Când vine vorba de rugăciune, stăruinta ta invinge rezistenta lui. "Căci aveti nevoie de răbdare, ca, după ce ati implinit voia lui Dumnezeu, să puteti căpăta ce v-a fost făgăduit" (Evrei 10:36).
David nu a păcătuit cu Batseba decât după ce a părăsit câmpul de luptă. Dar câmpul de luptă este locul cel mai sigur in care te poti afla. Asa că rămâi acolo, luptă in continuare si Dumnezeu iti va veni in ajutor. Când Iosua a avut nevoie de timp in plus pentru a infrânge dusmanul, soarele s-a oprit pe loc. Dumnezeu spune: "Câtă vreme soarele nu apune, nici voi nu veti obosi, căci aceeasi putere care sustine soarele vă sustine pe si pe voi". Nu-i asa că este extraordinar?
Domnul Isus i-a vindecat pe oameni in mai multe moduri. Unora le-a vorbit, pe altii i-a atins, intr-o zi le-a spus celor zece leprosi să meargă si să se arate preotilor. Biblia spune: "pe când se duceau, au fost curătiti" (Luca 17:14). Probabil ei aveau unele intrebări. "Ce se va intâmpla? Cum se va intâmpla?" Credinta nu cere detalii, ci merge inainte in supunere, crezând in Dumnezeu care va aduce rezultatul cel bun!

ianuarie 28, 2010

Al NEVOIE DE PUTERE?

"Dar cei ce se incred in Domnul isi innoiesc puterea" (Isaia 40:31)


De obicei Dumnezeu nu ne spune cum ne va răspunde la rugăciuni si nici când. Dar celor care se incred in El le promite un lucru - putere. Cuvântul "a se increde" din acest verset ne trimite la imaginea unui cuvânt evreiesc folosit la fabricarea sforii. Fiecare sfoară este la inceput un fir de ată, si fiecare fir adăugat ii sporeste rezistenta. Asa că de fiecare dată când te increzi in Domnul adaugi incă un fir la sfoara ta; devii tot mai puternic si tot mai capabil să rezisti. Te simti astăzi de parcă ai atârna de un capăt de ată? Petrece mai mult timp in prezenta lui Dumnezeu si in Cuvântul Său si priveste cum ata se transformă intr-o funie. Asteptarea nu este intotdeauna pasivă, uneori este activă, asemenea situatiei in care astepti un client asigurându-te că nevoile lui sunt implinite, in acest caz, asteptarea nu este o pozitie, ci o focalizare.
Biblia spune: "Celui cu inima tare, Tu-i chezăsuiesti pacea; da, pacea, căci se increde in Tine" (Isaia 26:3). Fie că stai in rugăciune in prezenta Lui sau că implinesti voia Lui in mod activ, ai parte de siguranta dată de Dumnezeu că puterea ta va fi innoită.
Dacă te afli la capătul puterii, bazează-te pe aceste trei promisiuni: 1) "Nădăjduieste in Domnul! Fii tare, imbărbătează-ti inima, si nădăjduieste in Domnul" (Psalmul 27:14); 2) " Da, suflete, increde-te in Dumnezeu, căci de la El imi vine nădejdea" (Psalmul 62:5); 3) "Cum se uită ochii robilor la mâna stăpânilor lor.. asa se uită ochii nostri la Domnul, Dumnezeul nostru" (Psalmul 123:2). Ai nevoie de mai multă putere? Increde-te in Domnul!

ianuarie 27, 2010

CHEIA FERICIRII (2)

"Ferice mai degrabă de cei ce ascultă Cuvântul lui Dumnezeu, si-L păzesc!" (Luca 11:28)


Domnul Isus a spus: "viata [adevărată] a cuiva nu stă in belsugul avutiei lui" (Luca 12:15), ci in modul in care o trăieste. De aceea este intotdeauna intelept: 1) Să te pui la incercare. Analizea-ză-ti modul de a-ti petrece timpul liber. După o zi grea este usor să "vegetezi" in fata televizorului, dar vei fi mai fericit dacă esti activ din punct de vedere fizic si mintal. Fă o plimbare, joacă-te cu copiii, citeste Cuvântul lui Dumnezeu si roagă-te, chiar si atunci când nu ai chef. Domnul Isus a spus că pentru a-L urma trebuie "să ne lepădăm de sine" (Luca 9:23); 2) Să-ti păstrezi relatia cu ceilalti. Cea mai măruntă faptă bună valorează mai mult decât orice intentie măreată, asadar, dacă vrei să te ajuti, ajută-i pe ceilalti. Nu doar că te vei simti mai bine, dar faptul că esti inconjurat de oameni care se dăruiesc te ajută să ai o relatie cu o cauză mai mare. Dusmanul nu se supără să vorbesti despre credintă atâta vreme cât nu o pui in aplicare, pe când Dumnezeu nu ne dă nicio invătătură fără a ne da ocazia de a o pune in practică. De aceea Domnul Isus a spus: "Ferice mai degrabă de cei ce ascultă Cuvântul lui Dumnezeu, si-L păzesc!". 3) Să fii mai răbdător. Un om care se ducea la serviciu cu vaporul se lăuda cu punctualitatea lui. Dar intr-o zi a dormit mai mult. Temându-se că va avea probleme cu seful, a alergat spre doc, dar a văzut că vaporul se află la câtiva metri de locul de acostare. Dintr-o săritură a aterizat pe punte. Zâmbind, căpitanul i-a spus: "Ce săritură! Dar dacă ati mai fi asteptat un minut, am fi acostat si ati fi putut merge linistit pe punte". Nu fi repezit, analizează lucrurile! Prin răbdare poti depăsi orice problemă (Proverbe 25:15).

ianuarie 26, 2010

CHEIA FERICIRII (1)

"Dacă stiti aceste lucruri.." (Ioan 13:17)


Dacă doresti binecuvântarea lui Dumnezeu, nu te gândi doar cum să-ti investesti banii, gândeste-te cum să investesti in viata ta. Domnul Isus a spus: "Dacă stiti aceste lucruri, ferice de voi, dacă le faceti". A-ti trăi viata in felul acesta presupune: 1) Să-ti faci timp pentru prieteni si pentru cei dragi. "Nimeni să nu-si caute folosul lui, ci fiecare să caute folosul altuia" (1 Corinteni 10:24). George Eliot a spus: "0, confortul inexprimabil de a te simti in sigurantă alături de o altă persoană, să nu trebuiască nici să-ti cântăresti gândurile, nici să-ti masori vorbele, ci să le poti impărtăsi asa cum sunt, grâul si neghina impreună, stiind că o mână credincioasă le va cerne, va păstra ce este valoros si apoi, plină de bunătate, va sufla restul la o parte". 2) Să multumesti. Dacă nu poti fi multumitor pentru ceea ce ti-a dat Dumnezeu, priveste in jur si multumeste-I pentru lucrurile de care te-a protejat. Dusmanul nu trebuie să-ti fure nimic, ci trebuie doar să te facă să iei lucrurile ca si cum ti se cuvin. "Si noi toti am primit din plinătatea Lui, si har după har" (Ioan 1:16). Entuziasmul când ai o masină nouă sau ti se măreste salariul trece repede, dar de fiecare dată când te opresti si-ti numeri binecuvântările incepi să te simti mai bine. 3) Să fi multumit in orice situatie. Un grădinar care a incercat tot ce se putea pentru a scăpa de păpădii a trimis o scrisoare la Departamentul de agricultură, cerând ajutorul. "Ce as mai putea incerca?" a intrebat el. "incercati să vă obisnuiti cu ele" a venit răspunsul. In viată, primesti lucrurile asupra cărora te concentrezi! De aceea Pavel scrie: "tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, si orice laudă, aceea să vă insufletească" (Filipeni 4:8).

ianuarie 25, 2010

RELAȚII LIPSITE DE SPRIJIN

"De aceea va lăsa omul pe tatăl său si pe mama sa" (Geneza 2:24)


Dumnezeu a zis: "De aceea va lăsa omul pe tatăl său si pe mama sa, si se va lipi de nevasta sa si se vor face un singur trup". Dumnezeu a spus acest lucru lui Adam si Evei, primii doi oameni de pe pământ, care nu aveau nici tată, nici mamă de lăsat si nici măcar copii care să-i părăsească pe ei.
Copiii tăi au plecat de acasă? Dacă da, ti-ai dat seama că nu te poti adapta peste noapte pierderii pe care o simti. La urma urmelor, te-ai investit pe tine insuti in ei, ai investit timp, muncă, dragoste, credintă si sperante. Ei sunt avutul tău cel mai de pret, mândria si bucuria ta; acum ei pleacă si iau cu ei o mare parte din tine. Cuibul gol poate fi socant, dar si depresiv. Dar acesta reprezintă un principiu, chiar din grădina Edenului. De aceea Dumnezeu a stabilit acest lucru pentru Adam si Eva atât de devreme in jocul de-a părintii. Stiind că una din cele mai dificile părti a statutului de părinte este renuntarea la copii, Dumnezeu a vrut să spună: "Renuntarea cere timp. Incepeti să vă pregăti de pe acum, inainte de a avea copii".
Copiii nostri se nasc cu dorinta de plecare! De la primii lor pasi ei se află pe orbita indepărtată, intorcându-se periodic să se alimenteze cu sigurantă (sau fonduri) si plecând din nou pentru a deveni "propria lor persoană", cuplu sau familie, asa cum a intentionat Dumnezeu. Asa că incepe devreme, slăbeste frâiele si acordă-le treptat mai multă libertate pe măsură ce isi pot asuma responsabilitatea. Dumnezeu ne dăruieste două principii pentru o căsnicie sănătoasă in Geneza 2:24: părăsirea si separarea. Copilul tău trebuie să te părăsească pentru a se lipi de partenerul pe care i-l dă Dumnezeu. Asa că investeste in fericirea lor făcându-ti propria ta viată si lăsându-i pe ei să si-o facă pe a lor. Usurându-le lor munca va fi mai usor si pentru tine!

ianuarie 24, 2010

CE MOȘTENIRE LAȘI ÎN URMA TA?

"El a făcut ce este bine inaintea Domnului" (2 Impărati 22:2)


Bunicul lui Iosia, Manase, era un impărat violent care "a vărsat.. mult sânge nevinovat, până acolo incât a umplut Ierusalimul de la un capăt la altul" (2 Impărati 21:16). Tatăl său, impăratul Amon a murit de mâna propriilor săi slujitori. "El a făcut ce este rău inaintea lui Dumnezeu" se spune despre el. Iosia a avut doar opt ani când s-a urcat pe tron. El a ales imediat neprihănirea si cât timp a trăit nu s-a oprit din facerea binelui (2 Impărati 22:2). Noi nu ne putem alege părintii, dar ne putem alege modelele.
In timp ce reconstruia Templul, Iosia a descoperit sulul care continea Legea lui Dumnezeu. Când a citit-o, a plâns, pentru că si-a dat seama că poporul său se depărtase de Dumnezeu. Asa că a trimis vorbă unei proorocite si a intrebat-o: "Ce se va alege de poporul acesta?" Ea i-a spus lui Iosia că pentru că s-a pocăit când a auzit Cuvântul lui Dumnezeu, poporul lui va fi scutit (2 Cronici 34:14-27).
Extraordinar! O intreagă generatie a beneficiat de har datorită integritătii unui singur om.
Asadar te poti ridica deasupra trecutului tău si poti aduce o schimbare. Poate părintii ti-au dat un ADN, dar Dumnezeu iti poate da nastere din nou si un nou inceput. "Urmati, deci, pilda lui Dumnezeu ca niste copii prea iubiti" (Efeseni 5:1). La fel ca Iosia, nu poti controla modul in care inaintasii tăi au răspuns chemării lui Dumnezeu, dar poti controla modul in care ii răspunzi tu. Trecutul tău nu trebuie să fie inchisoarea ta; ai un cuvânt de spus in viata ta, ai un cuvânt in destinul tău, ai de făcut o alegere a căii pe care o urmezi. Alege bine si intr-o zi - generatii la rând -altii ii vor multumi lui Dumnezeu pentru mostenirea pe care ai lăsat-o.