ianuarie 25, 2010

RELAȚII LIPSITE DE SPRIJIN

"De aceea va lăsa omul pe tatăl său si pe mama sa" (Geneza 2:24)


Dumnezeu a zis: "De aceea va lăsa omul pe tatăl său si pe mama sa, si se va lipi de nevasta sa si se vor face un singur trup". Dumnezeu a spus acest lucru lui Adam si Evei, primii doi oameni de pe pământ, care nu aveau nici tată, nici mamă de lăsat si nici măcar copii care să-i părăsească pe ei.
Copiii tăi au plecat de acasă? Dacă da, ti-ai dat seama că nu te poti adapta peste noapte pierderii pe care o simti. La urma urmelor, te-ai investit pe tine insuti in ei, ai investit timp, muncă, dragoste, credintă si sperante. Ei sunt avutul tău cel mai de pret, mândria si bucuria ta; acum ei pleacă si iau cu ei o mare parte din tine. Cuibul gol poate fi socant, dar si depresiv. Dar acesta reprezintă un principiu, chiar din grădina Edenului. De aceea Dumnezeu a stabilit acest lucru pentru Adam si Eva atât de devreme in jocul de-a părintii. Stiind că una din cele mai dificile părti a statutului de părinte este renuntarea la copii, Dumnezeu a vrut să spună: "Renuntarea cere timp. Incepeti să vă pregăti de pe acum, inainte de a avea copii".
Copiii nostri se nasc cu dorinta de plecare! De la primii lor pasi ei se află pe orbita indepărtată, intorcându-se periodic să se alimenteze cu sigurantă (sau fonduri) si plecând din nou pentru a deveni "propria lor persoană", cuplu sau familie, asa cum a intentionat Dumnezeu. Asa că incepe devreme, slăbeste frâiele si acordă-le treptat mai multă libertate pe măsură ce isi pot asuma responsabilitatea. Dumnezeu ne dăruieste două principii pentru o căsnicie sănătoasă in Geneza 2:24: părăsirea si separarea. Copilul tău trebuie să te părăsească pentru a se lipi de partenerul pe care i-l dă Dumnezeu. Asa că investeste in fericirea lor făcându-ti propria ta viată si lăsându-i pe ei să si-o facă pe a lor. Usurându-le lor munca va fi mai usor si pentru tine!