mai 02, 2009

ÎNVAȚĂ SĂ TE RETRAGI

"Odihniti-va putin" (Marcu 6:31)
___Unul din cele mai dificile lucruri este sa "iei o pauza" fara sa te simti vinovat sau egoist; sau mai rau, sa te simti ca un ratat pentru ca tot ce ai pe lista ta de prioritati a ramas nefacut. Dar iata o veste: intotdeauna vor exista mai multe de facut! Una din cele mai mari provocari ale tale va fi sa inveti care este diferenta dintre stabilirea unor standarde inalte si stabilirea unor standarde nerealiste, imposibile.
___Ne agatam de succes si apoi descoperim ca nu ne plac presiunile care decurg de acolo. Asadar ce ar trebui sa facem? Sa invatam sa plecam! Domnul Isus a facut-o. "Apostolii s-au adunat la Isus, si I-au spus tot ce facusera si tot ce invatasera pe oameni. Isus le-a zis: "Veniti singuri la o parte, intr-un loc pustiu, si odihniti-va putin." Caci erau multi care veneau si se duceau, si ei n-aveau vreme nici sa manance" (Marcu 6:30-32).
___Domnul Isus a inteles ca daca nu faci o pauza, te prabusesti! Asadar: a) fa o lista cu lucrurile pe care doar tu le poti face si renunta la celelalte; b) invata sa faci pasi marunti si sarbatoreste micile realizari caci viata este facuta din astfel de momente; c) nu lasa ca lucrurile nefacute sa te distruga; d) lupta-te pentru echilibru; nu deveni dependent de ceea ce iti place; e) nu lasa ca cei care au multe realizari sa te duca la istovire. Tu participi pe termen lung. Castigi cand iti gasesti propriul ritm; f) pune-ti timp deoparte pentru cei ce conteaza, altfel ii vei pierde. Afacerile sunt un element distrugator pentru relatii. Tot succesul din lume nu va compensa bucuria si comoara familiei tale si a celor pe care ii iubesti!

mai 01, 2009

DE CE DUREAZĂ ATAT DE MULT?

"Puneti pe inima aceste lucruri, indeletniceste-te in totul cu ele" (1 Timotei 4:15)

___De ce schimbarea apare atat de tarziu? Deoarece: 1) invatam foarte lent. De cate ori ai esuat si te gandesti: "De ce din nou! Am crezut ca stiu mai multe". Istoria lui Israel ilustreaza cat de repede uitam lectia pe care Dumnezeu vrea sa ne-o dea si revenim la vechile atitudini si modele de comportament. De aceea "trebuie sa ne tinem de lucrurile pe care le-am auzit, ca sa nu fim departati de ele" (Evrei 2:1). 2) Trebuie sa ne lasam de multe lucruri. Mergem la un consilier cu problema care ne-a luat ani de zile sa o dezvoltam si spunem: "Repara-ma. Am o ora la dispozitie". Extraordinar! Problemele tale nu au aparut peste noapte si nici nu vor disparea peste noapte. Nu exista nicio pastila, nicio rugaciune, sau vreun principiu care va reface dezastrul a multor ani. Este nevoie de munca asidua a indepartarii si a inlocuirii. Biblia numeste lucrul acesta: "sa va dezbracati de omul cel vechi care se strica dupa poftele inselatoare; si sa va innoiti in duhul mintii voastre" (Efeseni 4:22-23). Inca mai avem vechi tipare, obiceiuri si predispozitii pe care trebuie sa le rezolvam; 3) Cresterea este dureroasa. Fiecare schimbare implica o pierdere de un anume fel. Trebuie sa renuntam la vechile noastre obiceiuri pentru a putea experimenta viata cea noua pe care ne-a promis-o Hristos. Si ne temem de aceste pierderi, chiar daca vechile noastre obiceiuri ne dauneaza, deoarece, asemenea unei perechi de pantofi uzati, ele sunt confortabile si familiare; 4) Obiceiurile cer timp pentru a se dezvolta. Caracterul tau este suma totala a obiceiurilor tale. Exista doar o cale prin care poti dezvolta obiceiuri ale caracterului care seamana cu ale lui Hristos: trebuie sa le practici la nesfarsit! Nu exista obiceiuri instant. De aceea Pavel l-a indemnat pe Timotei: "Pune-ti pe inima aceste lucruri, indeletniceste-te in totul cu ele"..

aprilie 30, 2009

ADU O SCHIMBARE DE DURATĂ

"Imi voi da osteneala, deci, ca, si dupa moartea mea, sa va puteti aduce totdeauna aminte de aceste lucruri" (2 Petru 1:15)
___Unii dintre noi credem ca meritam respect datorita pozitiei noastre. Nu, respectul trebuie castigat zilnic. General J. Lawton Collins a afirmat: "Indiferent cat de stralucit este un om, el nu va inspira incredere in subalternii si asociatii sai, daca duce lipsa de onestitate si curaj moral", in ultima instanta nicio capacitate din lume nu te va salva daca ai un caracter slab. Autorul Stephen Covey scrie: "Daca incerc sa utilizez strategii si tactici de influenta pentru a-i determina pe altii sa faca ceea ce doresc .. iar caracterul meu este plin de defecte .. pe termen lung nu se poate sa am succes. Duplicitatea mea va aduce neincredere si tot ceea ce voi face va fi perceput ca fiind ceva manipulator". Nu conteaza cat de buna este retorica sau intentiile; daca exista putina incredere sau deloc, nu exista un fundament pentru un succesul permanent. Caracterul se poate zidi, dar foarte incet. Daca vrei sa stii cat dureaza pana ajungi in varf, consulta un calendar. Daca vrei sa stii cat dureaza sa cazi la fund, incearca un cronometru. Visurile se destrama, posibilitatile se pierd, organizatiile se naruiesc si oamenii sunt raniti cand cineva nu are caracterul potrivit pentru a-si proteja talentul. Caracterul ofera posibilitatea longevitatii in orice cariera, orice relatie si orice scop care merita. Autorul si pastorul JR Miller a scris: "Singurul lucru care se intoarce din mormant alaturi de cei indoliati si refuza sa fie ingropat este caracterul omului". Ceea ce este omul supravietuieste fiintei sale, iar lucrul acesta reprezinta o schimbare de durata!

aprilie 29, 2009

CÂND EȘTI SUPRAÎNCĂRCAT (3)

"Ajunge zilei necazul ei" (Matei 6:34)
___Tot raul care a putut sa ti se intample s-a intamplat deja! Copilul tau adolescent si-a pus deja cercel in nas, vecinul te-a inundat, toaleta s-a infundat, iar masina scapa ulei. Nu e de mirare ca esti stresat! Cand viata te copleseste, tine minte: a) Dumnezeu inca are grija de tine. Cand lucrurile par rele, aminteste-ti ca Dumnezeu este mai mare decat problema ta: " Nu va ingrijorati, deci, de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei"; b) nu te gandi sa renunti! De fiecare data cand ajungi la limita, tu dai de fapt un test. Ai inaintea ta o serie de alegeri care te vor duce fie la renuntare, fie la perseverenta spre victorie. Pavel a fost prins, dus la inchisoare, a naufragiat, a fugit din oras, dar a refuzat sa cedeze in fata imprejurarilor, iar la sfarsit a putut spune: "M-am luptat lupta cea buna, mi-am ispravit alergarea, am pazit credinta" (2 Timotei 4:7); c) "Nu te lega la cap daca nu te doare!" Stresul apare atunci cand ii gestionezi pe ceilalti si cand iti asumi responsabilitati care nu-ti apartin. Stabileste-ti limite sanatoase. Daca nu esti sigur care sunt lucrurile potrivite, cere-I lui Dumnezeu sa-ti arate cat de mult sa te implici in vietile prietenilor si a familiei; d) momentul de disperare te poate impinge spre un moment de reusita. Ai auzit vreodata expresia "a te da de pereti?" Alergatorii o folosesc cand sunt epuizati si vor sa renunte. Dar atletii experimentati stiu ca daca reusesc sa treaca de durere, vor ajunge la un nou nivel si vor experimenta "doza alergatorului" care ii va duce la linia de sosire. Asa ca mergi inainte; prin harul lui Dumnezeu vei reusi!

aprilie 28, 2009

CÂND EȘTI SUPRAÎNCĂRCAT (2)

"Tu imi tii pleoapele deschise" (Psalmul 77:4)
___Nu poti scapa de stres, dar poti invata sa-l gestionezi preluand controlul asupra vietii tale in lucruri marunte, dar importante. Iata doua dintre ele:
1) Gandeste-te la altcineva decat la tine insuti. David era atat de istovit, incat a stat treaz toata noaptea. Ai fost si tu vreodata la fel? Atunci trebuie sa "nu te ingrijorezi de nimic; ci in orice lucru, adu cererile tale la cunostinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri, cu multumiri. Si pacea lui Dumnezeu, care intrece orice pricepere, va va pazi inimile si gandurile in Hristos Isus" (Filipeni 4:6-7). Ilie era deprimat si gata sa se sinucida cand Dumnezeu i-a aratat cum poate sa se ajute. Cum? Parasind pestera in care se ascundea si mergand sa-i slujeasca pe altii. Daca esti atent la altceva in afara de tine insuti, obtii o noua perspectiva. Pavel spune: "Parintele indurarilor si Dumnezeul oricarei mangaieri, care ne mangaie in toate necazurile noastre, pentru ca, prin mangaierea cu care noi insine suntem mangaiati de Dumnezeu, sa putem mangaia pe cei ce se afla in vreun necaz" (2 Corinteni 1:3-4). Ai nevoie de ajutor? Apeleaza la ceilalti. Prin legaturile dintre noi suntem noi un intreg!
2) Nu te umple de amaraciune. Viata se constituie din: 10 procente ceea ce ti se intampla si 90 de procente modul in care raspunzi tu la acestea. Fulton Sheen, arhiepiscop al New Yorkului a spus: "Nimic nu provoaca o anxietate mai profunda ca falsa presupunere ca viata trebuie sa fie lipsita de anxietati". Cand cineva in care ai incredere te tradeaza sau te dezamageste sau cand esti intr-un impas financiar dupa ce ti-ai dat zeciuiala cu credinciosie ani de zile, este usor sa simti ca nu e cinstit. Dar "Luati seama bine ca nimeni sa nu se abata de la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva sa dea lastari vreo radacina de amaraciune" (Evrei 12:15); amaraciunea distruge relatii si te scoate din prezenta lui Dumnezeu. Raspunsul este "Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; caci aceasta este voia lui Dumnezeu, in Hristos Isus, cu privire la voi" (1 Tesaloniceni 5:18).

aprilie 27, 2009

CÂND EȘTI SUPRAÎNCĂRCAT (1)

"Cand ganduri negre se framanta cu gramada inauntrul meu, mangaierile Tale imi invioreaza sufletul" (Psalmul 94:19)
___Inainte ca o vioara sa poata produce muzica, trebuie apasate coardele, dar daca sunt solicitate prea tare ele pocnesc. Acelasi lucru se intampla si cu tine. O cantitate suficienta de stres face ca energia vitala sa curga si te ajuta sa faci ceea ce trebuie, dar daca stresul este in exces, rabufnesti. Cineva a spus: "Stii ca esti suprasolicitat cand nu mai ai timp sa gatesti o cina ca la carte si cand reuniunile familiale trebuie sa fie mediate de aplicarea legii!" Serios vorbind, cand ajungi in acel punct, fa doua lucruri:
1) Cere ajutor. In timpul uraganului Katrina, opt delfini au fost trasi afara din acvariu in mare, dar pentru ca au stat laolalta, au fost salvati. Daca unul ar fi incercat sa plece singur, ar fi pierit. Cand esti singur prea mult timp, pierzi perspectiva. Daca dusmanul te poate izola, el te poate influenta. Dumnezeu a conceput familia sa sa ramana legata sau cum a spus Pavel: "madularele sa ingrijeasca deopotriva unele de altele" (1 Corinteni 12:25).
2) Ia-L pe Dumnezeu in serios. Sub stres tensiunea emotiilor negative poate fi coplesitoare si daca nu-ti descarci povara sufletului inaintea lui Dumnezeu, vei rabufni in fata cui nu trebuie. Psalmistul iti spune: "varsati-va inimile inaintea Lui! Dumnezeu este adapostul nostru" (Psalmul 62:8). Nu este o simpla coincidenta faptul ca multi psalmi incep cu strigatul psalmistului spre ajutorul lui Dumnezeu si se incheie cu bucurie pentru ca a scapat de frustrarile inabusite.

aprilie 26, 2009

DECLARAREA CREDINȚEI

"Ferice de cei ce n-au vazut, si au crezut" (Ioan 20:29)
___A cere o dovada inainte de a crede ceva, te poate opri sa primesti ceea ce doreste Dumnezeu sa accepti pe baza Cuvantului Sau. Toma a vazut cum a murit Isus. Este o dovada greu de tagaduit. Drept consecinta, Toma s-a hotarat sa creada doar ceea ce poate vedea si verifica. Cand credinta ti-a fost zdruncinata, esti inclinat sa te agati de lucrurile practice, absolute si tangibile. Domnul Isus i-a dat lui Toma dovada de care a avut nevoie si i-a spus: "Pentru ca M-ai vazut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au vazut, si au crezut". Totusi faptul ramane, daca lui Toma nu i-ar fi fost ingaduit sa-L vada si sa-L atinga pe Isus, acest fapt nu ar fi schimbat realitatea invierii cu nimic. Problema lui Toma nu a fost lipsa credintei, ci credinta gresit directionata. El a crezut doar ce a putut intelege la nivel omenesc. Iti suna cunoscut?
___Spre deosebire de Toma, cand Maria Magdalena L-a intalnit pe Isus la mormant, Acesta i-a spus: "Nu ma tinea .. Ci, du-te la fratii Mei, si spune-le .." (Ioan 20:17). Maria ii spalase odata picioarele lui Isus cu lacrimile ei si le uscase cu parul ei; atingerea era importanta pentru ea, iar atingerea lui Isus in acel moment i-ar fi confirmat ceea ce vazuse si auzise. De data aceasta, totusi, Isus i-a cerut sa aiba incredere in Cuvantul Sau si nu in trupul Sau, sa fie dispusa sa marturiseasca fara a fi atins. Uneori simtim cum "atingerea lui Dumnezeu" ne linisteste, ne intareste si ne reda siguranta ca El este in control. Adevarul este ca atingerea Lui ne-a impiedicat adeseori sa renuntam sau sa depasim limita, dar alteori El ne cere sa ne incredem in El fara sustinerea perceptiei senzoriale. Aceasta inseamna credinta la cel mai inalt nivel.