aprilie 28, 2009

CÂND EȘTI SUPRAÎNCĂRCAT (2)

"Tu imi tii pleoapele deschise" (Psalmul 77:4)
___Nu poti scapa de stres, dar poti invata sa-l gestionezi preluand controlul asupra vietii tale in lucruri marunte, dar importante. Iata doua dintre ele:
1) Gandeste-te la altcineva decat la tine insuti. David era atat de istovit, incat a stat treaz toata noaptea. Ai fost si tu vreodata la fel? Atunci trebuie sa "nu te ingrijorezi de nimic; ci in orice lucru, adu cererile tale la cunostinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri, cu multumiri. Si pacea lui Dumnezeu, care intrece orice pricepere, va va pazi inimile si gandurile in Hristos Isus" (Filipeni 4:6-7). Ilie era deprimat si gata sa se sinucida cand Dumnezeu i-a aratat cum poate sa se ajute. Cum? Parasind pestera in care se ascundea si mergand sa-i slujeasca pe altii. Daca esti atent la altceva in afara de tine insuti, obtii o noua perspectiva. Pavel spune: "Parintele indurarilor si Dumnezeul oricarei mangaieri, care ne mangaie in toate necazurile noastre, pentru ca, prin mangaierea cu care noi insine suntem mangaiati de Dumnezeu, sa putem mangaia pe cei ce se afla in vreun necaz" (2 Corinteni 1:3-4). Ai nevoie de ajutor? Apeleaza la ceilalti. Prin legaturile dintre noi suntem noi un intreg!
2) Nu te umple de amaraciune. Viata se constituie din: 10 procente ceea ce ti se intampla si 90 de procente modul in care raspunzi tu la acestea. Fulton Sheen, arhiepiscop al New Yorkului a spus: "Nimic nu provoaca o anxietate mai profunda ca falsa presupunere ca viata trebuie sa fie lipsita de anxietati". Cand cineva in care ai incredere te tradeaza sau te dezamageste sau cand esti intr-un impas financiar dupa ce ti-ai dat zeciuiala cu credinciosie ani de zile, este usor sa simti ca nu e cinstit. Dar "Luati seama bine ca nimeni sa nu se abata de la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva sa dea lastari vreo radacina de amaraciune" (Evrei 12:15); amaraciunea distruge relatii si te scoate din prezenta lui Dumnezeu. Raspunsul este "Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; caci aceasta este voia lui Dumnezeu, in Hristos Isus, cu privire la voi" (1 Tesaloniceni 5:18).