aprilie 25, 2009

ATITUDINI DIN PUSTIE!

"Noi, fiindca am crezut, intram in "odihna" despre care a vorbit El" (Evrei 4:3)

___Dupa ce si-au petrecut jumatate din viata in pustie, Iudeii au dat vina pe vrajmasii lor. Dar era atitudinea lor! Fiindca Dumnezeu "S-a dezgustat.. n-au putut sa intre din pricina necredintei lor" (Evrei 3:17-19). Indoiala lor, nemultumirea lor si acuzele pe care le aduceau i-au tinut blocati in pustie; si asa va fi si cu tine. Totul incepe cu autocompatimirea si cu gandul: "Ce bine ar fi fost daca ma nasteam intr-o alta familie, daca aveam un loc de munca mai bine platit, un partener mai spiritual, etc. nu s-ar fi intamplat toate astea". Si spirala merge in jos pana ajungi intr-un cerc al autocompatimirii unde altcineva este responsabil pentru problemele tale. Adevarul este ca in nouazeci la suta din cazuri, solutia incepe cu o schimbare a atitudinii din tine!
___O alta atitudine din pustie care te tine blocat este insistenta de a face totul asa cum vrei tu! Incapatanarea te face sa te impiedici mereu in pustie, sa vezi Tara Promisa, dar sa nu ajungi niciodata acolo. Aducerea jertfelor lui Dumnezeu inainte de a merge la lupta era calea spre victorie. Dar era o problema: proorocul Samuel era singurul calificat sa aduca aceasta jertfa. Dar mandria si incapatanarea l-au facut pe regele Saul sa creada ca si el o poate face. In consecinta el si-a pierdut viata, iar Israelul a fost infrant. Samuel i-a spus lui Saul: "fiindca ai lepadat cuvantul Domnului, si Domnul te leapada, ca sa nu mai fii imparat peste Israel" (1 Samuel 15:26). Trebuie sa intelegi un lucru: nu trebuie sa faci nimic pentru a castiga dragostea lui Dumnezeu, dar trebuie sa asculti de El pentru a umbla in binecuvantarile Lui. Asadar, ce ti-a spus Dumnezeu sa faci? Daca doresti biruinta in luptele tale si succes in stradaniile tale, fa ce ti-a spus Dumnezeu!

aprilie 24, 2009

SPIRITUL BIRUITOR!

"Au fost viteji in razboaie" (Evrei 11:34)
___O piatra de polizor poate face un diamant sa straluceasca sau sa transforme o piatra solida in praf. Charles Steinmetz, unul dintre fondatorii societatii General Electric, era facut din aluatul bun. Schiop din nastere, el a fost atat de scund incat arata ca un pitic. Mama lui a murit inainte ca el sa implineasca un an. Tatal lui era sarac, dar era hotarat ca fiul sau sa aiba parte de educatie. Charles nu putea sa alerge si sa se joace ca baietii normali, asa ca s-a hotarat sa se dedice stiintei. Si-a stabilit urmatorul scop: "Voi face descoperiri care sa-i ajute pe oameni". Cand Steinmetz a emigrat in Statele Unite nu stia niciun cuvant in limba engleza. Fata ii era umflata de la frigul pe care l-a indurat pe vapor. Vederea ii era slabita. Hainele ii erau ponosite. Autoritatile portuare au fost tentate sa-l trimita inapoi in Elvetia, dar el a ramas si si-a gasit un loc de munca cu 2 lire pe saptamana. Acolo a dat dovada de abilitati uimitoare. Compania de inceput General Electric si-a dat seama rapid de incredibilul sau potential. Cariera lui a fost marcata de cercetari si dezvoltari fara precedent. Cand a murit in 1923, un scriitor a spus: "Avea mintea unui inger si sufletul unui vizionar". Ce a avut Charles Steinmetz? Un spirit de biruitor! Esti si tu la fel?
___Daca ceea ce faci nu este trainic, nu merita sa-ti mai irosesti energia. Oamenii biruitori din Biblie sunt descrisi astfel: "au fost viteji in razboaie, au pus pe fuga ostirile vrajmase". Ce transforma slabiciunea in tarie? Credinta care refuza sa se dea inapoi, sa bata in retragere sau sa se multumeasca cu mai putin decat cu ceea ce a promis Dumnezeu.

aprilie 23, 2009

AI RĂBDARE. TIMPUL ESTE STABILIT DE DUMNEZEU!

"Taci inaintea Domnului, si nadajduieste in El" (Psalmul 37.7)
___Vechea zicala "Nu poti avea mereu ceea ce-ti doresti" nu este totdeauna adevarata. Cand "Domnul este desfatarea ta El iti va da tot ce-ti doreste inima" (Psalmul 37:4). Dar de regula El te face sa astepti. Dennis Wholey spune: "Asteptarea este o arta.. daca poti astepta doi ani poti realiza ceva ce nu ai putea realiza astazi oricat de mult ai incerca, indiferent cati bani ai cheltui si ori de cate ori te-ai da cu capul de perete". Exista lucruri pe care nu le poti avea astazi, dar pe care le vei putea avea in viitor. Asa ca nu are rost sa innebunesti incetand sa mai traiesti pentru ca te lupti sa obtii ceva acum, lucru pe care il vei obtine mai usor la vremea potrivita.
___Iacov spune: "rabdarea trebuie sa-si faca desavarsit lucrarea, ca sa fiti desavarsiti, intregi, si sa nu duceti lipsa de nimic" (Iacov 1:4). Dumnezeu ingaduie anumite lucruri in vietile noastre pentru a ne invata principii importante precum: a) dezvoltarea unor abilitati si modalitati de gandire; b) manifestarea bunatatii si controlul asupra raspunsurilor noastre; c) pastrarea credintei in vremuri grele. Pavel scrie: "imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga rabdare (Coloseni 3:12); "Bucurati-va in nadejde. Fiti rabdatori in necaz. Staruiti in rugaciune" (Romani 12:12). Cand trimiti timpul in camera de asteptare a lui Dumnezeu, El va dezvolta in tine calitati care pur si simplu nu pot fi dezvoltate altfel. Cand a terminat, vei fi mai puternic si mai intelept. Si vei avea maturitatea de a rezolva ceea ce are El in minte pentru tine. Asa ca nu lasa ca dusmanul sa te piarda cu firea sau sa manevreze circumstantele in asa fel incat sa te epuizeze. "Taci inaintea Domnului, si nadajduieste in El".

aprilie 21, 2009

RĂSPUNDE CA ISUS!

"Binecuvantati pe cei ce va blastama" (Matei 5:44)
___Exista doua feluri de critici: Un soldat avea obiceiul sa sfarseasca fiecare zi citind din Biblie si rugandu-se. In timp ce ceilalti se strangeau in baraci sa se culce, el se punea pe genunchi langa patul sau. Unii dintre colegi l-au vazut si au inceput sa-si bata joc de el. Dar intr-o noapte abuzul a depasit limita cuvintelor, in timp ce statea in rugaciune, un soldat si-a aruncat ghetele si l-a lovit in fata. Ceilalti au ras, cautand prilej de bataie, dar razbunarea nu a venit. A doua zi dimineata cand cel care aruncase ghetele s-a trezit, nu i-a venit sa creada ce a vazut. La capatul patului se aflau ghetele lui lustruite. Imagineaza-ti cum e sa lustruiesti ghetele care te-au lovit! Aceasta necesita un nou nivel de bunatate. Aceasta inseamna sa hotarasti care va fi raspunsul tau inainte ca ofensa sa se produca! Unii din baietii din baraca erau "lideri", motivati de mandrie si insensibilitate. Asa raspunde intunericul la lumina. Altii erau "supusi". Ei nu erau neaparat rai, ci doar slabi si le era teama sa fie diferiti.
___De ce s-a rugat Isus de pe cruce: "Tata, iarta-i ca nu stiu ce fac?" Fiindca El a inteles ca cei care au fost crescuti intr-un mod anume, care sunt manati de anumite forte, care se lupta cu probleme nerezolvate si cu teama, care sunt programati de minte care nu este nascuta din nou au nevoie de Dumnezeu. Si El a vazut lucrul acesta ca o oportunitate de a-L marturisi pe Dumnezeu. Aceasta necesita mai mult decat o religie de duminica. Este nevoie de un raspuns ca al lui Hristos, care sa constituie un exemplu si care sa fie transparent, care ii face pe ceilalti sa se ridice si sa-ti puna intrebari. Cele mai importante lucruri nu sunt "drepturile" tale sau eul tau ranit; ci Cel pe care il reprezinti!

aprilie 20, 2009

IARTĂ FIINDCĂ EȘTI IERTAT!

"Dar Dumnezeu Isi arata dragostea fata de noi prin faptul ca, pe cand eram noi inca pacatosi, Hristos a murit pentru noi" (Romani 5:8)

___Relatand despre experienta sa de prizonier de razboi, Ernest Gordon povestea cum la sfarsitul lucrului, intr-o seara, unul dintre gardieni a observat ca lipseste o lopata. Insistand ca unul dintre prizonieri o furase, el striga ca cel vinovat sa iasa in fata. Apoi se pregati sa-i omoare unul cate unul pana cand cineva va marturisi. Deodata un soldat scotian rupse randul, iesi in fata si spuse: "Eu am fost". Gardianul il batu pana il omori. Cand isi potoli furia, ceilalti prizonieri de razboi luara trupul prietenului lor impreuna cu uneltele si se intoarsera in tabara. In acel moment lopetile fura numarate din nou. Gardianul gresise. Nu lipsea nici una!

___Cine ar lua vina asupra lui pentru ceva ce n-a facut? Hristos! "Pentru un om neprihanit cu greu ar muri cineva; dar pentru binefacatorul lui, poate ca s-ar gasi cineva sa moara. Dar Dumnezeu isi arata dragostea fata de noi prin faptul ca, pe cand eram noi inca pacatosi, Hristos a murit pentru noi" (Romani 5:7-8). Gandeste-te putin: "Domnul a facut sa cada asupra Lui nelegiuirea noastra a tuturor" (Isaia 53:6), El devenind singurul "mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos" (1 Timotei 2:5). Mijlocitorul reconciliaza diferentele si negociaza o intelegere intre cele doua parti. La Calvar Isus a stat intre mania lui Dumnezeu si pedeapsa pentru pacatele noastre. Prin faptul ca a dus viata care nu i se cuvenea, apoi a luat pedeapsa de care noi nu puteam scapa, El ne-a oferit pe gratis rascumpararea pe care noi nu ne-o puteam permite. Intrebarea este: daca El ne-a iubit atat de mult, putem noi sa nu ne iubim unii pe altii? Fiind iertati, putem noi sa nu iertam? Luand parte la masa milei, putem noi sa nu oferim cateva firimituri?

aprilie 19, 2009

ATÂT DE MULT TE IUBEȘTE! - PAȘTELE

"Crezi ca n-as putea sa rog pe Tatal Meu, care Mi-ar pune indata la indemana mai mult de douasprezece legiuni de ingeri?" (Matei 26:53)

___Crucea reprezinta simbolul universal al crestinismului; este aproape imposibil sa te duci undeva si sa nu o vezi pe o turla sau pe o piatra funerara. Cum s-a ajuns ca un instrument al torturii sa reprezinte iertarea si nadejdea pentru atat de multi oameni? La urma urmelor, noi nu purtam mici ghilotine de aur in jurul gatului si nu punem pe peretii bisericilor reproduceri ale unor trupe militare in timpul unui bombardament. Raspunsul poate fi gasit in crucea insasi. Barna sa orizontala simbolizeaza suflul dragostei lui Dumnezeu; barna verticala simbolizeaza adancimea si inaltimea dragostei Lui. Este motivul pentru care Dumnezeu poate fi drept si bun fara a-Si micsora standardele, ne poate face parte de adevar si har si de aceea ne poate rascumpara din pacatele noastre.

___Ioan a spus: "Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica (Ioan 3:16). Din fericire, nu spune ca Dumnezeu i-a iubit doar pe cei bogati sau pe cei celebri sau pe cei frumosi, pe cei seriosi sau pe cei de succes, caci atunci toti am incurca-o! Nu, daca traiesti "in lume", Dumnezeu te-a inclus si pe tine.

___Domnul Isus nu a trebuit sa moara, El a ales acest lucru! El le-a spus celor care l-au prins: "Crezi ca n-as putea sa rog pe Tatal Meu, care Mi-ar pune indata la indemana mai mult de douasprezece legiuni de ingeri? Dar cum se vor implini Scripturile, care zic ca asa trebuie sa se intample?" Dupa cum spune Max Lucado: "Forta din spatele ciocanului nu a fost o multime nebuna.. mana care a strans manerul nu a fost un infanterist roman.. verdictul nu a fost hotarat de iudeii gelosi. Isus insusi a ales cuiele.. Daca soldatul ar fi ezitat, Isus insusi ar fi lovit cu ciocanul". Atat de mult te iubeste El.