februarie 08, 2013

TU ITI PORTI CRUCEA?

“Si oricine nu-si poarta crucea, si nu vine dupa Mine, nu poate fi ucenicul Meu.” [Luca 14:27]

 

Pentru un ucenic al Domnului Isus, în aceasta lume moderna nu-i o viata usoara. Ca urmasi ai Domnului nostru, trebuie sa fim gata sa platim orice pret, pentru a face ce este bine în fiecare aspect al vietii. Nu poti fi crestin cu program redus. A fi un urmas al Domnului, aceasta implica viata întreaga! Maxie Dunman, a prezentat experienta unui om de afaceri american, care a calatorit pana în Europa pentru a vedea piesa de teatru: „Patimile lui Hristos”. Ajuns la acest spectacol, omul de afaceri a avut oportunitatea de a-l întalni personal chiar pe Anton Lany, actorul ce interpreta rolul Domnului Isus. Observand pe scena crucea care era folosita în actul rastignirii, omul de afaceri i-a cerut sotiei sa-i faca o poza în timp ce el avea sa poarte crucea. Cand acesta s-a plecat sa ridice crucea pe umar, si a înmanat aparatul de fotografiat sotiei sale, si-a dat sema ca acea cruce era din lemn masiv si a trebuit sa depuna un efort deosebit sa o ridice de la podea. Surprins de greutatea crucii, acesta i-a spus actorului: “tu porti o cruce asa de grea la fiecare spectacol? Credeam ca este scobita în interior si e numai o fictiune, nicidecum o cruce reala! Actorul s-a uitat tinta spre el si i-a raspuns: „Oameni din toata lumea vin aici în Bavaria sa urmareasca aceasta piesa de teatru si scena rastignirii pe care o interpretez; cum as putea sa-i însel fara sa traiesc o experienta reala? N-as putea sa interpretez actul rastignirii daca n-as simti cu adevarat greutatea crucii!”

Multi crestini atunci cand trebuie sa-si poarte crucea, joaca teatru. Ucenicii Domnului Isus însa îsi poarta crucea în orice vreme fiind gata sa plateasca orice pret.

februarie 06, 2013

FI O BUNA GAZDA


“El S-a desbracat pe Sine însusi si a luat un chip de rob, facandu-se asemenea oamenilor. La înfatisare a fost gasit ca un om, S-a smerit si S-a facut ascultator pana la moarte, si înca moarte de cruce.” [Filipeni 2:7-8]

 

Un pastor din Mineapolis a povestit experienta neasteptata pe care a trait-o în timp ce s-a oferit sa gazduiasca o doamna din Japonia. La receptia oferita cu ocazia nuntii unuia dintre membrii bisericii sale, pastorul a stat la masa langa aceasta distinsa doamna. Pentru ca aceasta domna dorea sa mai ramana cateva zile în S.U.A., dupa terminarea ceremoniei de nunta, pastorul s-a oferit sa o gazduiasca. Fara sa stie cine este, pastorul a observat ca manierele ei erau deosebit de elegante, iar vestimentatia foarte scumpa. Foarte curand avea sa afle ca acea doamna, pentru care si-a deschis casa, provenea dintr-o familie foarte bogata din Japonia. Pentru ca în ziua urmatoare urma sa vina si alti musafiri la masa, acea doamna s-a oferit sa pregateasca pentru toti o mancare traditionala japoneza. Dupa multe ezitari, pastorul si sotia sa i-au acceptat propunerea. Au mers împreuna pentru cumparaturi la cel mai mare magazin din oras, unde pastorul a ramas fara cuvinte cand a vazut cum acea doamna, pe care o gazduisera în casa lor, a început sa puna în cos cele mai scumpe produse. În timp ce pastorul încerca sa evalueze care este costul acestor produse si sa numere daca are banii suficienti pentru a le plati, acea doamna le-a zis: „Nu va faceti nici o grija; eu voi plati totul!” Dupa ce au terminat cu produsele alimentare, au trecut la un alt raion, de unde au cumparat si toate vasele si ustensilele de bucatarie de care aveau nevoie. Cand au ajuns acasa, acea doamna din Japonia, a mers în camera pentru musafiri, unde era gazduita, si-a schimbat imediat hainele si-a început sa pregateasca masa, ocupand întreaga bucatarie. Cand sotia pastorului a încercat sa o ajute, aceasta i-a spus sa mearga si sa stea la masa cu noii musafiri, pentru ca ea va face totul. Cand mancarea a fost gata, domna din Japonia a insistat ca toti ai casei sa stea la masa cu musafirii veniti, iar ea îi va servi pe fiecare. La acea masa de seara, au avut parte de cel mai delicios meniu traditional japonez, de care nici nu auzisera înainte. Surprins de jertfa acestei doamne, pastorul a spus: „am dorit sa fim o gazda buna pentru un musafir venit din strainatate si am sfarsit prin a fi tratati ca musafirii în propria noastra casa!” Aceasta doamna bogata din Japonia, s-a golit de pozitia sa nobila, a luat locul unei roabe si ne-a slujit cu daruire! Prin jertfa ei, a exemplificat acelasi lucru pe care si Domnul Isus l-a facut: El n-a crezut ca un lucru de apucat sa se faca deopotriva cu Dumnzeu, ci s-a golit pe Sine însusi de slava primita de la Tatal si a luat un chip de rob pentru a ne sluji.

februarie 05, 2013

ESTI TU GATA SA LASI TOTUL PENTRU ISUS?


“Atunci Petru a zis: “Iată că noi am lăsat totul, si Te-am urmat. Si Isus le-a zis: “Adevărat vă spun că nu este nimeni, care să-si fi lăsat casa, sau nevasta, sau fratii, sau părintii, sau copiii, pentru Împărătia lui Dumnezeu, si să nu primească mult mai mult în veacul acesta de acum, iar în veacul viitor, viata vecinică.” [Marcu 10:28-30]

 

Lasa-ma sa te întreb: “Ai ajuns la acel nivel de încredere, în care poti sa spui: sunt gata sa las totul pentru Domnul Isus?”

Cred ca multi dintre noi nu pot sa raspunda: “Da! Sunt gata!” Daca Domnul Isus ar veni personal si mi-ar cere sa parasesc lucrul care îmi este cel mai drag: sunt eu gata sa spun Amin? Lasati-ma sa continui cu aceasta întrebare si într-un alt mod: „Esti gata sa traiesti pentru Hristos, renuntand la tot ce te-ar putea împiedica în fiecare zi? Sa va descriu o experienta comica, dar adevarata, din timpul prigoanelor traite de crestinii din primul veac. Cand tatal lui Origen, marele teolog din secolul al III- lea al erei crestine, a fost arestat si condamnat la moarte pentru ca era crestin, Origen, fiul sau, a vrut cu tot dinadinsul sa-l urmeze. Pe atunci el era un tanar de numai 17 ani. Hotararea lui era însa categorica. Voia sa fie si el martir. Mama lui l-a rugat de mai multe ori sa nu se predea autoritatilor, dar el n-a vrut s-o asculte. Ca sa-l împiedice mama sa a facut ceea ce-i statea la îndemana: i-a ascuns hainele. Desi Origen a protestat si a cautat peste tot sa-si gaseasca hainele, mama sa nu i-a aratat unde sunt ascunse. Fara haine, el nu putea sa paraseasca casa. În acest fel ar fi fost arestat si închis pentru indecenta. Origen îsi dorea martirajul si nicidecum închisoarea! Ce interesant! Origen era hotarat pentru martiraj, dar nepregatit pentru a plati pretul mult mai mic al întemnitarii.

Întalnim si astazi într-un anume sens aceeasi atitudine: oameni ce declara ca sunt gata sa moara pentru Hristos, dar care nu pot sa faca o jertfa mult mai mica: sa descopere colegilor ca este crestin sau sa-L marturiseasca public pe Domnul Isus! Multi, în astfel de situatii ca si Origen, se rusineaza, desi pretul pe care trebuie sa-l plateasca este mult mai mic. Adevaratul ucenic este gata sa lase totul si cu pretul oricarei jertfe este gata sa-L urmeze pe Domnul Isus.

februarie 04, 2013

CASA ADEVARATA – PREGATITA ACOLO SUS DE DUMNEZEU

“Tot asa si voi însiva, socotiti-va morti fata de pacat si vii pentru Dumnezeu, în Isus Hristos, Domnul nostru.” [Romani 6:11]

Un prieten al pastorului Stephen Brown, numit Ron, a murit fara ca cineva sa se fi asteptat, la numai 40 de ani. Ron a fost un bun credincios si a lucrat în serviciul public. Pentru ca nu a putut fi la înmormantare, Stephen, la patru saptamani de la moartea prietenului sau, într-o zi de iarna, a mers s-o viziteze pe mama lui. În drum s-a oprit la cimitirul unde a fost înmormantat Ron, pentru a petrece cateva clipe la mormantul lui. Ajuns în acel cimitir a observat mai multe morminte proaspete, dar nu stia care este a prietenului sau, pentru ca pietrele funerare înca nu fusesera puse deasupra. Era foarte frig; ploua si ningea în acelasi timp, iar durerea din inima lui Stephen era de nedescris. Si-a pierdut cel mai bun prieten, n-a putut fi la serviciul de înmormantare, iar acum nu-i putea gasi nici mormantul! În timp ce se ruga spunand: „Doamne ajuta-ma sa pot gasi mormantul; a simtit o prezenta divina care parca i-a învaluit fiinta. Atunci si-a adus aminte de cuvintele spuse de înger femeilor în dimineata învierii; “De ce cautati pe cel ce este viu între cei morti?” Aceste cuvinte l-au mangaiat si l-au facut sa iasa din cimitir, plin de nadejde.

El a înteles înca odata ca acel cimitir nu-i casa prietenului sau. El este viu; pentru ca Donul Isus a înviat! Acum Ron este în slava si-a zis el, în casa pe care Domnul Isus i-a pregatit-o.