ianuarie 23, 2010

DUMNEZEU ESTE CU TINE!

"Căci am s-o dau in mâna ta!" (Iosua 8:18)


Inainte să meargă la luptă, Dumnezeu i-a spus lui Iosua: "intinde spre Ai sulita pe care o ai in mână, căci am s-o dau in mâna ta!" Este uimitor cât de curajos devii când stii că Dumnezeu este cu tine. Când stii că El este in spatele tău, poti spune: "Orice armă făurită impotriva ta va fi fără putere" (Isaia 54:17). Mai tii minte când erai copil cât de sigur te simteai când stiai că fratele sau sora ta sunt in spatele tău? Tot asa, Dumnezeu te sustine!
Problema este că noi spunem tot felul de lucruri fără să verificăm dacă Dumnezeu este in spatele nostru. Când Satan spune: "Pe Isus il cunosc, si pe Pavel il stiu; dar voi, cine sunteti?" (Faptele Apostolilor 19:15), trebuie să stii două lucruri: a) că esti indreptătit stând cu Dumnezeu; b) că este lupta Lui, dar si a ta. Domnul Isus a spus: "orice veti lega pe pământ, va fi legat in cer; si orice veti dezlega pe pământ, va fi dezlegat in cer" (Matei 18:18). Trebuie să existe o intelegere in ambele lumi. Domnul Isus ne-a invătat să ne rugăm: "facă-se voia Ta precum in cer asa si pe pământ" (Matei 6:10), deoarece dacă nu se aprobă acolo unde se află El, nu se aprobă nici acolo unde esti tu. Increderea ta apare când stii că operezi potrivit voii lui Dumnezeu.
Biblia ne numeste "impreună lucrători cu Dumnezeu" (1 Corinteni 3:9) asa că nu te du să-ti faci voia ta. Nu incerca să muti ceva ce Dumnezeu nu doreste si nu incerca să invii pe altcineva din morti in afară de Lazăr pe care El il cheamă. Noi facem pe pământ numai ce stim că El a declarat in cer că este voia Lui. In felul acesta stim că Dumnezeu este cu noi.

ianuarie 22, 2010

NU TE MANIA

"Fereste-ti limba de rău" (Psalmul 54:13)


Când Domnul Isus a fost trădat de Iuda, El a stat pe loc, chiar dacă ar fi putut chema doisprezece legiuni de ingeri in apărarea Sa. Apoi a venit multimea, a pus mâna pe El si L-a arestat. Petru, gata să-L apere pe Isus, si-a scos sabia si a tăiat urechea slujitorului Marelui Preot. Impulsiv, iute la mânie, Petru se gândea: "Nu trebuie să suport asa ceva". Dar Isus a spus: "Nu, nu asa se rezolvă lucrurile". Apoi "S-a atins de urechea omului aceluia, si l-a vindecat" (Luca 22:51). Petru vorbea când trebuia să asculte si actiona când trebuia să nu facă nimic. El trebuia să invete asteptarea in Domnul, să exerseze smerenia si discernământul. Dumnezeu avea planuri mari pentru Petru, dar dacă dorea să-i aducă pe oameni la Hristos, el nu o putea face prin sabie si tăind urechile oamenilor când se mânia. Poti invăta o lectie de aici.
Vorbele noastre dure pot tăia abilitatea oamenilor de a auzi. Nu putem să ne iesim din pepeni când avem noi chef. Trebuie să fim sensibili la Dumnezeu: dacă El ne spune: "Nu spune nimic", trebuie să taci chiar dacă aceasta inseamnă să-i lasi să creadă că ei au dreptate când noi stim că nu e asa. Noi trebuie să spunem: "Da, Doamne" si să acceptăm că El nu ne datorează explicatii. De câte ori nu impiedicăm cresterea spirituală a cuiva sau binecuvântarea lui Dumnezeu peste vietile noastre pentru că nu ne controlăm vorbele? Poate crezi că in comparatie cu adulterul sau cu furtul nu este mare lucru. Mai gândeste-te odată: "Cine-si păzeste gura, isi păzeste sufletul; cine-si deschide buzele mari aleargă spre pieirea lui" (Proverbe 13:3).

ianuarie 21, 2010

ÎNTOARCE-TE ACOLO UNDE L-AI ÎNTÂLNIT

"Simon Petru le-a zis: "Mă duc să prind peste" (Ioan 21:3)


Când Petru s-a hotărât să prindă peste in acea noapte, se poate să se fi hotărât să scape de tot si să se ducă acolo unde L-a intâlnit pentru prima oară pe Domnul. Este o mutare bună! Când esti descurajat, fie te intorci la Cel care te poate mântui, păstra si satisface sau te vei intoarce la ceea ce se petrecea in viata ta inainte de a-L fi intâlnit. Nu este o mutare bună! Petru a pescuit toată noaptea si nu a prins nimic. Poti invăta o lectie de aici.
Dumnezeu a spus bisericii in Apocalipsa: "Stiu că ai răbdare, că ai suferit din pricina Numelui meu, si că n-ai obosit. Dar ce am impotriva ta, este că ti-ai părăsit dragostea dintâi. Adu-ti, deci, aminte de unde ai căzut; pocăieste-te, si intoarce-te la faptele tale dintâi" (Apocalipsa 2:3-5). S-a răcit dragostea ta pentru Hristos? Dacă da, trebuie să te intorci acolo unde L-ai intâlnit prima dată, să-L cauti din nou asa cum ai făcut inainte să auzi si să vezi atâtea, inainte ca presiunile vietii să te dărâme. "Dar sunt prea ocupat in lucrarea Domnului", spui tu. Faptul de a fi ocupat si ariditatea merg mână in mână. Este posibil să arăti ca un sfânt in curtile Babilonului si totusi să fii un răufăcător in curtile Sionului. De trei ori l-a intrebat Domnul Isus pe Petru: "Mă iubesti?" In cele din urmă Petru a spus: "Doamne, Tu toate le stii; stii că [cât de mult] Te iubesc". Oswald Chambers a spus: "Fereste-te de orice concurează cu loialitatea ta pentru Isus Hristos. Cea mai mare concurentă fată de devotamentul pentru Hristos o reprezintă slujirea lui Hristos". Gândeste-te la asta.

ianuarie 20, 2010

CUM SĂ ZIDEȘTI O ECHIPĂ PUTERNICĂ (3)

"Ferice de omul care găseste intelepciunea" (Proverbe 3:1)


Un indiciu important pentru zidirea unei echipe puternice este să fii deschis la idei noi si diferite. Unul din pericolele cele mai mari pe care le vei intâmpina când vei imbătrâni (sau când vei avea mai mult succes) este faptul că gândirea ta poate fi institutionalizată; acesta este un alt cuvânt pentru "fosilizată". Pentru a-ti păstra succesul trebuie să creezi un mediu in care are loc schimbul liber de informatii si idei. Dacă oamenilor nu li s-ar fi permis să incerce lucruri noi, incă am călători in trăsuri trase de cai, am lua masa la lumina lumânării si am muri mai devreme din cauza unor boli pe care le puteam preveni. Se spune că cunostintele noastre se dublează tot la cinci până la zece ani. Acest fapt ne aduce la cunostintă cât de mult nu am stiut când noi credeam că le stim pe toate.
"Ferice de omul care găseste intelepciunea, si de omul care capătă pricepere". Trebuie să cinstim ceea ce am invătat continuând să zidim pe cunostintele noastre, dar punându-ne mereu intrebarea: "Există o cale mai bună?" Campionii nu se. relaxează pentru că sunt in frunte, ci ei continuă să accelereze chiar si când trec linia de finish. Competitia te mentine in formă. Ai nevoie de ea.
Cântăretul irlandez Bono a spus un lucru demn de tinut minte: "As fi ingrozit să fiu pe cont propriu ca solist. Sunt inconjurat de membrii formatiei, o familie de copii zglobii si o sotie care este mai desteaptă decât oricine .. esti la fel de bun precum argumentele pe care le ai. Deci poate motivul pentru care formatia nu s-a destrămat este că lumea ar putea intelege in felul următor: chiar dacă reprezint doar un sfert din U2, sunt mai mult decât as putea fi dacă as fi un intreg in altceva". Solomon a spus lucrul acesta astfel: "După cum fierul ascute fierul, tot asa si omul atâtă mânia altui om" (Proverbe 27:17).

ianuarie 19, 2010

CUM SĂ ZIDEȘTI O ECHIPĂ PUTERNICĂ (2)

"Ei stăruiau in invătătura apostolilor, in legătura frătească, in frângerea pâinii, si in rugăciuni" (Faptele Apostolilor 2:42)


Succesul bisericii Noului Testament a fost generat de două lucruri:1) O temelie biblică sănătoasă; 2) Un simt al apartenentei, in echipele bune, jucătorii au incredere unii in altii. Initial, faptul acesta reprezintă un risc deoarece increderea ta poate fi violată si poti fi rănit. Când ei iti acordă increderea, fiecare membru al echipei trebuie să se poarte in asa fel incât să câstige increderea celorlalti ghidându-se după un standard inalt. Când fiecare se dăruieste de bună voie si se leagă să dezvolte increderea si sunt testati in timp, ei incep să aibă incredere unul in altul. Ei cred că cel de lângă ei se va purta cu responsabilitate, va respecta angajamentele si se vor sprijini unul pe altul. Cu cât simtul apartenentei devine mai puternic, cu atât potentialul de a lucra impreună va fi mai mare.
Toate echipele au neintelegeri. Liderul unei biserici extrem de mari scrie: "Să nu ne prefacem că nu avem niciodată neintelegeri. Avem de-a face cu 16.000 de oameni, iar pericolele sunt mari. Să nu facem ca oamenii să-si ascundă grija lor de a proteja o falsă notiune a unitătii. Să ne confruntăm cu neintelegerea si să o facem intr-un mod benefic. Marca unei comunităti nu este lipsa conflictului, ci prezenta unui spirit impăciuitor. Pot avea o intâlnire dură cu cineva, dar pentru că suntem legati unul de celălalt, ne putem despărti, bătându-ne pe spate si spunând: "Mă bucur că suntem in aceeasi echipă". Cei care au zidit biserica Noului Testament au depăsit problemele morale si financiare, diferentele doctrinale si prejudecătile. Cum? Printr-un "spirit impăciuitor". In consecintă, ei au meritul pentru că "au răscolit lumea" (Faptele Apostolilor 17:6).

ianuarie 18, 2010

CUM SĂ ZIDEȘTI O ECHIPĂ PUTERNICĂ (1)

"Dragostea sufere totul" (1 Corinteni 13:7)


Unii oameni preferă să realizeze mai putine lucruri decât să-i suporte pe "oamenii problemă". Dar implinirea unui vis măret presupune de regulă să ai o echipă extraordinară. Echipele extraordinare sunt compuse din oameni cu calităti si defecte. Asadar, stii cine poate face parte din viata ta? Domnul Isus si-a ales doisprezece ucenici care să-L ajute să-si indeplinească misiunea pe pământ. Unul din ei s-a indoit de El, altul s-a lepădat de El si altul L-a trădat. Totusi, El i-a chemat, stiind cum este fiecare si ce poate deveni. După enumerarea greutătilor care fac ca cea mai rea zi a ta să pară "o plimbare in parc", Pavel scrie: "pe lângă lucrurile de afară, in fiecare zi mă apasă grija pentru toate Bisericile" (2 Corinteni 11:28). Cum a evanghelizat Pavel Asia, cum a călăuzit biserica si cum a scris jumătate din Noul Testament? Cu ajutorul unei echipe; el ne-o prezintă in Romani 16. Să aruncăm o privire asupra unuia din secretele lui de a-si construi o echipă. El se numeste:
Dragoste: Dacă nu-ti pasă in mod sincer de oameni, ei simt lucrul acesta si nu vor sta cu tine. Dacă ai un standard inalt in relatiile tale, ar putea fi problema ta. Chiar si cei mai buni membri ai echipei vor trece prin perioade care le va afecta performanta. Ieremia a devenit atât de stresat incât a dorit să renunte la lucrare si să intre in industria motelurilor (Ieremia 9:2). Pavel l-a sfătuit pe Timotei, mâna lui dreaptă să "ia si câte putin vin, din pricina stomacului său, si din pricina deselor sale imbolnăviri" (1 Timotei 5:23). Iată o retetă benefică pentru stresul care vine odată cu oamenii-problemă. Scrie-o pe un cartonas 3/5 si citeste-o in mod regulat: "Dragostea suferă totul".

ianuarie 17, 2010

HARUL DE A PUNE ÎN PRACTICĂ

"Rugati-vă pentru cei ce se poartă rău cu voi" (Luca 6:28)


Nu se poate să treci prin viată fără să suferi. Dar dacă crezi că ceea ce ti-a făcut acea persoană a fost rău, asteaptă să vezi ce va face amărăciunea. Ea iti va amplifica durerea, iti va afecta atitudinea, iti va controla starea de spirit si te va face să-ti pierzi prietenii. Putine lucruri sunt mai rele decât cineva care doreste doar să vorbească despre "ce mi-au făcut mie". Debarasează-te de listele cu greselile altora. Arde-le! Dacă stii unde le-ai ascuns, asta inseamnă că nu ai renuntat incă la ele. Domnul Isus a spus: "Dacă iertati oamenilor greselile lor, si Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greselile voastre. Dar dacă nu iertati oamenilor greselile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greselile voastre" (Matei 6:14-15).
"Dar tu nu stii prin ce am trecut". Nu, dar când citesti Scriptura descoperi prin ce a trecut Isus. Ai vrea să compari viata ta cu a Lui? Unii din cei pe care i-a vindecat au sustinut moartea Lui. Chiar si ucenicii Lui L-au abandonat când situatia a devenit dificilă. Apoi adaugă la toate acestea povara purtării păcatelor intregii omeniri si ai mai mult de un motiv să simti amărăciune. Dar El a predicat iertarea - de pe o cruce! Iar Cuvântul Lui pentru tine astăzi este: "binecuvântati pe cei ce vă blastămă, rugati-vă pentru cei ce se poartă rău cu voi. Dacă te bate cineva peste o falcă, intoar-ce-i si pe cealaltă. Dacă iti ia cineva haina cu sila, nu-l opri să-ti ia si cămasa. Oricui iti cere, dă-i; si celui ce-ti ia cu sila ale tale, nu i le cere inapoi" (Luca 6:28-30). Poate spui: "Este greu de făcut". Da, dar Dumnezeu iti va da harul de a pune in practică!