noiembrie 07, 2009

CUVÂNTUL SĂDIT (2)

"Primiti.. Cuvântul sadit" (Iacov 1:21)


Când Dumnezeu îti da un "Cuvânt sadit", el te va face sa flamânzesti dupa mai mult. Dar ai grija; nu merge la cules de versete prin Biblie, care sa te faca sa te simti bine. Pentru a creste în credinta, trebuie sa te disciplinezi sa petreci timp în fiecare zi în Cuvântul lui Dumnezeu. Nu poti descoperi Cuvântul sadit de unul singur si sa decizi care verset este pentru tine si care nu. "Toata Scriptura este .. de folos" (2 Timotei 3:16). Pentru a face un profit într-o afacere, trebuie sa-ti cunosti bine afacerea, altfel vei da curând faliment. Modalitatea de a avea succes în viata de crestin este ca afacerea ta sa fie cunoasterea Scripturii. Nu cauta doar un Cuvânt de la Dumnezeu, studiaza tot Cuvântul lui Dumnezeu.
Vrei ca viata ta sa conteze? Cufunda-te în Scriptura! Când Cuvântul lui Dumnezeu si inima receptiva se întâlnesc, ceva se va întâmpla. Este o combinatie care functioneaza de fiecare data!Nimic nu poate învinge expunerea personala la Scriptura. Este vitala. Fara ea nu vei fi în stare sa auzi ceea ce îti spune Dumnezeu. Întotdeauna va trebui sa depinzi de altcineva. Imagineaza-ti cum e sa te raportezi la sotul sau la sotia ta pe acest considerent. Cât crezi ca ar dura casnicia ta? Acelasi lucru este valabil si cu Dumnezeu. Nu exista niciun substitut pentru expunerea directa, consistenta si zilnica la Cuvântul Sau. Asa ca; expune-te zilnic la Cuvânt!

noiembrie 06, 2009

CUVÂNTUL SĂDIT (1)

"Primiti.. Cuvântul sadit" (Iacov 1:21)


"Cuvântul sadit" se auto-sustine. El nu are nevoie de parantezele omului sau de sprijinul altora pentru a-l valida. În timp ce Domnul Isus mergea pe apa spre ucenicii Sai care se aflau în barca, Petru a spus: "Doamne .. daca esti Tu, porunceste-mi sa vin la Tine pe ape" (Matei 14:28). Isus i-a spus un singur cuvânt: "vino!" iar Petru a început sa umble. I-a fost frica? Tie nu ti-ar fi? Dorinta lui a fost mai mare decât teama. Este tot ce ai nevoie pentru a începe. O dorinta pentru Dumnezeu care este mai mare decât dubiile si limitarile tale. Ceilalti ucenici probabil nu au crezut ca Petru poate face lucrul acesta. Într-adevar cei care se temeau pentru siguranta lui nu doreau ca el sa încerce, iar cei care concurau cu el nu doreau ca el sa reuseasca. Adevarul este ca ceilalti ucenici nu au înteles cine îl chema pe Petru; ei credeau ca Isus este "o naluca" (Marcu 6:49). Iata o lectie pentru tine: când Dumnezeu îti da un cuvânt si pasesti în consecinta, nu te astepta ca toata lumea sa-l valideze. Este normal sa-ti doresti ca anumiti oameni sa vada ceea ce vezi tu si sa creada ce crezi tu. Dar în acest verset Dumnezeu te pregateste pentru neîntelegerile pe care le vei avea cu cei care nu înteleg ceea ce ti-a spus Dumnezeu. Dumnezeu spune: "Nu voi confirma ceea ce ti-am spus prin ei. De fapt, nici nu vreau ca ei sa fie de acord cu ce ti-am spus". Relaxeaza-te. Încrede-te în Dumnezeu. Poate vrei sa ai parte de toate acele sisteme de sprijin extern, dar adevarul este ca nu ai nevoie de ele!

noiembrie 05, 2009

PERSEVERENȚA (5)

"Vom secera, daca nu vom cadea de oboseala" (Galateni 6:9)


Iata înca trei vrajmasi ai perseverentei pe care ar trebui sa-i înfrângi în fiecare zi: 1) Lipsa energiei. Profesorul de la Harvard, George Vaillant identifica energia cu o caracteristica semnificativa a oamenilor care trec prin etapele diferite ale vietii de la nastere la batrânete. În cartea sa Aging Well [Cum sa îmbatrânesti frumos], el scrie: "oamenii energici sunt ca o nuia flexibila care are un interior proaspat, verde si viu. Când este rasucita, nuiaua se îndoaie, dar nu se rupe; ci sare înapoi si continua sa creasca". Aceasta este o descriere excelenta a perseverentei. Nu trebuie sa devenim uscati, lipsiti de viata si inflexibili. Trebuie sa ne apropiem de harul lui Dumnezeu si sa ne straduim sa revenim la pozitia initiala oricum ne-am simti.
2) Lipsa viziunii. Tot ceea ce este creat este în realitate creat de doua ori. Mai întâi este creat mintal, apoi fizic. Si de unde vine creativitatea noastra? De la Dumnezeu, Creatorul nostru, care ne-a facut dupa asemanarea Lui (Geneza 1:27). Viziunea care vine de la Dumnezeu te va face sa mergi înainte când nimic altceva nu te mai motiveaza. Lipsa viziunii te va face sa te împiedici pe cale.
3) Lipsa scopului. Rich Demoss a remarcat: "Perseverenta este încapatânarea care are scop". Este foarte dificil sa-ti dezvolti perseverenta când îti lipseste simtul scopuiui. Dimpotriva, când ai un simt al scopului plin de pasiune, energia creste, obstacolele devin ocazionale, iar perseverenta câstiga. Campionul mondial la box Mohammad Aii a spus: "Campionii nu se fabrica în sala de gimnastica, ci ei sunt plamaditi din ceva ce vine din launtrul lor; o dorinta, un vis, o viziune. Ei au vitalitate pâna în ultimul moment. Ei trebuie sa fie rapizi, sa aiba dibacie si vointa. Dar vointa trebuie sa fie mai puternica decât dibacia".

noiembrie 04, 2009

PERSEVERENȚA (4)

"Vom secera, daca nu vom cadea de oboseala" (Galateni 6:9)


Perseverenta este o trasatura care se poate cultiva, iar primul pas în cultivarea ei este eliminarea a doi din cei mai mari vrajmasi ai ei. Acestia sunt:
1) Renuntarea. Unui baietel i s-a promis o înghetata daca este cuminte cât timp îl însoteste pe bunicul sau prin oras. Cu cât stateau mai mult, cu atât i se parea mai greu baietelului sa fie cuminte. "Cât mai dureaza?" a întrebat el. "Nu foarte mult" a raspuns bunicul, "mai avem o ultima oprire". "Nu stiu daca o sa reusesc, bunicule", a spus baiatul. "Pot sa fiu cuminte, dar nu pot fi suficient de cuminte, destul de mult timp". Daca am fi copii, am scapa cu atât, dar nu si daca suntem oameni maturi si cu siguranta nu, daca ne asteptam sa izbutim în ceea ce ne-a chemat Dumnezeu sa facem.
2) Ideea gresita ca viata trebuie sa fie usoara. Pavel i-a spus lui Timotei ca trebuie sa "sufere împreuna cu mine, ca un bun ostas al lui Hristos" (2 Timotei 2:3). Daca ai asteptarile corecte e ca si cum ai câstigat jumatate din lupta. Psihologul John C Norcross a descoperit marea trasatura care îi diferentiaza pe cei care îsi ating scopurile de cei care nu si le ating: asteptarea! Ambele tipuri de oameni experimenteaza aceeasi cantitate de esec în prima luna, în care lupta pentru scopurile lor. Membrii grupului care au succes nu se asteapta sa aiba succes imediat; ei îsi privesc esecurile ca pe un motiv de a se rededica si a-si îndrepta din nou atentia asupra scopurilor lor cu mai multa hotarâre. Norcross spune: "Cei care au parte de esec spun ca, o repetare a esecului este dovada ca nu sunt în stare sa reuseasca. Ei sunt cei care au o conceptie gresita si anume ca viata trebuie sa fie usoara". Concluzie: "noi numim fericiti pe cei ce au rabdat" (Iacov 5:11).

noiembrie 03, 2009

PERSEVERENȚA (3)

"Vom secera, daca nu vom cadea de oboseala" (Galateni 6:9)


Sa remarcam doua lucruri despre perseverenta:
1) Perseverenta înseamna sa te opresti nu pentru ca ai obosit, ci pentru ca ti-ai împlinit slujba. Diplomatul Robert Strauss a spus: "Succesul e ca si cum te-ai lupta cu o gorila de o tona. Nu renunti când ai obosit, renunti când gorila a obosit". Când esti odihnit, entuziasmat si plin de energie îti îndeplinesti sarcina plin de vigoare. Doar când obosesti ai nevoie de perseverenta. Apostolul Pavel a recunoscut un lucru: "Sa nu obosim în facerea binelui; caci la vremea potrivita, vom secera, daca nu vom cadea de oboseala". Oboseala si descurajarea nu sunt motive sa renunti, ci sa te apropii mai mult de Dumnezeu, sa crezi ca poti face acel lucru si sa mergi înainte. Noi subestimam ceea ce este necesar pentru a avea izbânda. Când nu am luat în considerare costul abordam provocarile doar din interes; dar este nevoie de o dedicare deplina!
2) Perseverenta nu cere mai mult decât avem, ci tot ce avem. Autorul Frank Tyger a afirmat: "în orice triumf se afla multa încercare". Dar perseverenta înseamna mai mult decât sa încerci sau sa te straduiesti. Perseverenta este o investitie. Este dorinta de a te lega emotional, intelectual, fizic si spiritual de o idee, un scop sau o sarcina pâna când ai dus-o la îndeplinire. Perseverenta cere mult, dar iata vestea cea buna: tot ceea ce dai este o investitie în tine însuti. De fiecare data când faci ceea ce trebuie - Îl cauti pe Dumnezeu, te straduiesti, îi tratezi pe ceilalti cu respect, înveti si cresti - investesti în tine însuti. Pentru a face aceste lucruri în fiecare zi este nevoie de perseverenta. Asa cum spunea Judy Wardell Halliday: "Visele devin realitate doar când le suntem dedicati pâna la sfârsit".

noiembrie 02, 2009

PERSEVERENȚA (2)

"Vom secera, daca nu vom cadea de oboseala" (Galatenl 6:9)

Se spune ca cererea lui Walt Disney de a obtine un împrumut a fost respinsa de 301 banci înainte sa i se spuna în cele din urma "da". Dar fiindca a refuzat sa renunte, a construit cel mai celebru parc de distractii din lume. Asadar, tine minte doua principii:
1) Ai nevoie de perseverenta pentru a câstiga premiul. La o conferinta despre vânzari, managerul a spus celor 2000 de persoane angajate la firma sa: "Au renuntat vreodata fratii Wright?" "Nu" au raspuns ei. "A renuntat vreodata Charles Lindburg?" "Nu" au strigat ei. "A renuntat vreodata Lance Armstrong?" "Nu" au strigat ei. "A renuntat vreodata Thorndike McKester?" A urmat o liniste lunga si plina de nedumerire. Apoi unul dintre angajati a strigat: "Thorndike McKester? N-a auzit nimeni de el". Managerul a replicat: "Normal ca n-a auzit nimeni, pentru ca el a renuntat". Cei care renunta nu câstiga niciodata, iar cei care câstiga nu renunta niciodata.
2) Perseverenta transforma necazul în înaintare. Pavel scrie: "Vreau sa stiti, fratilor, ca împrejurarile în care ma gasesc, mai degraba au lucrat la înaintarea Evangheliei" (Filipeni 1:12). Pavel nu a renuntat; el s-a ridicat! Cum? El a gasit folosul personal care vine din fiecare încercare. Un autor crestin scrie: "Astazi suntem obsedati de viteza, dar pe Dumnezeu Îl intereseaza mai mult taria si stabilitatea. Noi vrem o rezolvare rapida, o scurtatura, o solutie instant. Dorim o predica, o învatatura sau o experienta care ne va rezolva instantaneu orice problema, care va înlatura orice ispita si ne va elibera de orice durere. Dar adevarata maturitate nu este niciodata rezultatul unei singure experiente, oricât ar fi de puternica sau de miscatoare. Cresterea se întâmpla treptat. Biblia spune: "Noi toti privim cu fata descoperita, ca într-o oglinda, slava Domnului, si suntem schimbati în acelasi chip al Lui, din slava în slava, prin Duhul Domnului" (2 Corinteni 3:18).

noiembrie 01, 2009

PERSEVERENȚA (1)

"Vom secera, daca nu vom cadea de oboseala" (Galatenl 6:9)


Perseverenta înseamna:
1) Sa reusesti fiindca esti hotarât sa o faci, nu pentru ca ai dreptul. Învingatorii nu stau pe fotoliu asteptând sa aiba succes pentru ca ei cred ca lumea le este datoare. Nu, daca esti întelept, îi vei cere lui Dumnezeu calauzire, te vei baza pe Cuvântul pe care ti l-a dat, vei merge înainte si vei refuza sa renunti. Trebuie sa adopti atitudinea celui care a spus: "Suntem hotarâti sa câstigam. Ne vom lupta cu ei pâna când iadul va îngheta, iar daca va fi nevoie, ne vom lupta cu ei pe gheata". Amintindu-si de încercarile prin care a trecut, Pavel a spus: "în osteneli si mai mult; în temnite, si mai mult; în lovituri, fara numar; de multe ori în primejdii de moarte!.. Si, pe lânga lucrurile de afara, în fiecare zi ma apasa grija pentru toate Bisericile" (2 Corinteni 11:23-28). Exista un singur cuvânt care îl descrie pe Pavel: neobosit.
2) Sa recunosti ca viata nu este o cursa lunga, ci mai multe curse scurte ce se succed. Fiecare sarcina are propriile ei provocari si fiecare zi evenimentele ei. Trebuie sa te dai jos din pat dimineata si sa alergi, dar niciodata nu este exact aceeasi cursa. Pentru a avea succes trebuie sa tragi din greu. Se spune ca Columb s-a confruntat cu dificultati incredibile în timp ce naviga spre vest în cautarea unui coridor navigabil spre Asia. S-a confruntat cu furtuni, a experimentat foamea, privarea si descurajarea extrema. Echipajele celor trei corabii ale sale erau la un pas de razvratire. Dar relatarea sa despre calatorie spune acelasi lucru din nou si din nou: "Astazi navigam în continuare". Iar perseverenta sa a meritat. El nu a descoperit o ruta rapida catre Indiile bogate în mirodenii; dar el a descoperit continente noi. Cheia succesului din punct de vedere al Scripturii este alergarea cu staruinta în fiecare zi (Evrei 12:1-2). Asa ca anul acesta persevereaza.

LUMINA ÎN ÎNTUNERIC

"Cei ce se împrastiasera, mergeau din loc in loc, si propovaduiau Cuvântul" (Faptele Apostolilor 8:4)


Biblia spune: "Saul de partea lui, facea prapad în Biserica; intra prin case, lua cu sila pe barbati si pe femei, si-i arunca în temnita. Cei ce se împrastiaserâ, mergeau din loc în loc, si propovaduiau Cuvântul" (vs. 3-4). Cum a crescut biserica Noului Testament? Prin prigoana. Nu doar vremurile bune, dar si vremurile grele te fac sa cresti. Noi avem parte de calauzire în prigoana. Uneori cei care ne ataca sunt trimisii Domnului fara sa stim macar asta. Dumnezeu îi foloseste pentru a ne duce acolo unde trebuie sa fim, apoi, asemenea lui Iosif, privim în urma dupa multi ani si apunem: "Ai vrut sa-mi faci raul, dar Dumnezeu l-a transformat în bine" (parafrazare Geneza 50:20). Plângem când cineva ne-a trântit usa în nas, dar în retrospectiva putem spune: "Este cel mai bun lucru care putea sa mi se întâmple".
Psalmistul a scris: "Domnul .. nu lipseste de nici un bine pe cei ce duc o viata fara prihana" (Psalmul 84:11). Daca Dumnezeu îngaduie sa treci prin vremuri dificile, înseamna ca este spre binele tau. Sau este spre binele altora, iar tu esti un instrument pe care îl foloseste El pentru a face lucrurile sa se întâmple. Daca întelegi lucrul acesta vei reusi sa te adâncesti în umblarea ta cu Domnul. Dar fiecare nivel nou stârneste o noua opozitie. Vrajmasul nu va renunta fara sa se lupte. Fie ca lupta se da pentru familia ta, pentru banii tai, pentru sanatatea ta, pentru afacerea sau pentru lucrarea ta, asteapta-te la trei lucruri:
1) Cu cât te apropii mai mult de victorie, cu atât lupta devine mai apriga
2) Ceea ce conteaza nu este confortul tau, ci ceea ce ai fost chemat sa împlinesti
3) Victoria ti-a fost harazita de Dumnezeu, asa ca nu înceta sa te lupti.