noiembrie 04, 2009

PERSEVERENȚA (4)

"Vom secera, daca nu vom cadea de oboseala" (Galateni 6:9)


Perseverenta este o trasatura care se poate cultiva, iar primul pas în cultivarea ei este eliminarea a doi din cei mai mari vrajmasi ai ei. Acestia sunt:
1) Renuntarea. Unui baietel i s-a promis o înghetata daca este cuminte cât timp îl însoteste pe bunicul sau prin oras. Cu cât stateau mai mult, cu atât i se parea mai greu baietelului sa fie cuminte. "Cât mai dureaza?" a întrebat el. "Nu foarte mult" a raspuns bunicul, "mai avem o ultima oprire". "Nu stiu daca o sa reusesc, bunicule", a spus baiatul. "Pot sa fiu cuminte, dar nu pot fi suficient de cuminte, destul de mult timp". Daca am fi copii, am scapa cu atât, dar nu si daca suntem oameni maturi si cu siguranta nu, daca ne asteptam sa izbutim în ceea ce ne-a chemat Dumnezeu sa facem.
2) Ideea gresita ca viata trebuie sa fie usoara. Pavel i-a spus lui Timotei ca trebuie sa "sufere împreuna cu mine, ca un bun ostas al lui Hristos" (2 Timotei 2:3). Daca ai asteptarile corecte e ca si cum ai câstigat jumatate din lupta. Psihologul John C Norcross a descoperit marea trasatura care îi diferentiaza pe cei care îsi ating scopurile de cei care nu si le ating: asteptarea! Ambele tipuri de oameni experimenteaza aceeasi cantitate de esec în prima luna, în care lupta pentru scopurile lor. Membrii grupului care au succes nu se asteapta sa aiba succes imediat; ei îsi privesc esecurile ca pe un motiv de a se rededica si a-si îndrepta din nou atentia asupra scopurilor lor cu mai multa hotarâre. Norcross spune: "Cei care au parte de esec spun ca, o repetare a esecului este dovada ca nu sunt în stare sa reuseasca. Ei sunt cei care au o conceptie gresita si anume ca viata trebuie sa fie usoara". Concluzie: "noi numim fericiti pe cei ce au rabdat" (Iacov 5:11).