februarie 21, 2009

RĂDĂCINILE RESPINGERII

"Radacina si temelia pusa in dragoste" (Efeseni 3:17)

___Te lupti cu respingerea? Cand radacinile tale rasar dintr-un sol al respingerii este ca si cum ai trai intr-o casa cu o fundatie deteriorata; orice furtuna aduce noi probleme. Poti aplica tot felul de trucuri; de la a fi pe placul oamenilor pana la dependenta de munca pentru a te simti mai bine, dar fara un fundament sanatos nimic nu functioneaza. Radacinile subrede produc intotdeauna roade la fel slabe. Care este raspunsul? "Avand radacina si temelia pusa in dragoste". Dumnezeu doreste sa te ridice, sa scuture de pe tine pamantul cel vechi si sa te replanteze in dragostea si acceptarea Lui. El nu doar te replanteaza, ci iti da noi parinti. Aceasta inseamna ca nu-ti mai extragi stima de sine din familia ta de origine. "Acum suntem copii ai lui Dumnezeu" (1 Ioan 3:2). Dar tine minte, este un proces. Radacinile puternice au nevoie de trei lucruri:
1) Timp pentru a se dezvolta. Pentru a deveni increzator in identitatea ta de copil al lui Dumnezeu e ca si cum ti-ai lua pantofi noi cu care trebuie sa mergi pana devin confortabili.
2) Protectie impotriva pradatorilor si a lucrurilor care pot ucide. Trebuie sa te inconjuri cu oameni care "au capatat o credinta de acelasi pret cu a noastra" (2 Petru 1:1). Partasia crestina este scutul tau protector!
3) Hrana si apa in mod regulat. Mersul la biserica nu rezolva problema, trebuie sa inveti sa te hranesti singur din Cuvantul lui Dumnezeu in mod constant!
___Leacul impotriva respingerii este acesta - sa fii in stare sa te vezi asa cum te vede Dumnezeu, inseamna sa spui: "Sunt ceea ce spune Dumnezeu ca sunt, de aceea pot face ceea ce spune Dumnezeu ca pot". Asadar, chiar daca nu ai avut parte de un inceput bun, mai poti avea inca un final extraordinar!

februarie 20, 2009

"CU TOATE ACESTEA DAVID.."

"Dar David a pus mana pe cetatuia Sionuiui" (2 Samuel 5:7)

___Cand David a trimis spioni in Ierusalim in anul 1000 i.Hr., aceasta era o fortareata interzisa locuita de un vechi dusman care a declarat: "Sa nu intri aici, caci si orbii si ologii ti se vor impotrivi!" (2 Samuel 5:6). Sfarsitul povestirii? Nu, doar inceputul! Zidurile erau inalte, dusmanul neimblanzit, iar vocile intimidau, "Dar David a pus mana pe cetatuia Sionuiui .. s-a asezat in cetatuie pe care a numit-o cetatea lui David". Asta inseamna ca s-a intors roata!
___Care este fortareata ta, acel domeniu in care Satan este destul de puternic pentru a te infrunta? Limba ascutita? Atitudinea de judecata? Stima de sine scazuta? Batalia pierduta cu un obicei incapatanat? Cand dusmanul spune: "Esti blocat, nu vei scapa niciodata", Dumnezeu spune: Dar [chiar si asa .. in ciuda aspectului de suprafata]. Fortaretele nu inseamna nimic pentru Dumnezeu, "Caci armele cu care ne luptam noi.. sunt puternice, intarite de Dumnezeu ca sa surpe intariturile" (2 Corinteni 10:4). El va face pentru tine ceea ce a facut odinioara pentru David doar daca intelegi doua principii importante: 1) exista doua voci care concureaza mereu pentru a-ti capta atentia; una spune: "Poti s-o faci, nu te da batut!" Cealalta spune: "E inutil, nu vei reusi niciodata". Fa asemenea lui David si practica auzul selectiv. Bruiaza vocile care vor sa-ti distruga fortareata. In loc sa dialoghezi cu diavolul, spune ce a spus Isus: "inapoia Mea, Satano" (Matei 16: 23); 2) priveste prin ochii credintei. Acolo unde altii au vazut ziduri, David a vazut tuneluri; ei s-au concentrat asupra problemelor, in timp ce el s-a uitat la posibilitati. Si fiindca a facut ceea ce nimeni nu se astepta, a realizat ceea ce nimeni nu si-a inchipuit si cu ajutorul lui Dumnezeu si tu poti face ia fel.

februarie 19, 2009

LEACUL ÎMPOTRIVA SINGURĂTĂȚII

"Priveste-ma si ai mila de mine, caci suni parasit si nenorocit" (Psalmul 25:16)

___Singuratatea te impinge spre niste lucruri la care in mod obisnuit nu te-ai gandi. In cazul in care calatoresti pentru a-ti castiga existenta esti vulnerabil. De pilda, o camera de hotel departe de casa poate deveni locul potrivit pentru legaturi, pornografie, droguri si alcool. Dumnezeu a spus: "Nu este bine ca omul sa fie singur" (Geneza 2:18). Faptul ca s-au aflat la locul nepotrivit si la momentul nepotrivit i-a facut pe multi sa cada. David s-a rugat: "Priveste-ma si ai mila de mine, caci sunt parasit si nenorocit". Poti duce o viata departe de Satan in felul urmator:
1) Ramanand aproape de Dumnezeu. Cand esti singur, indepartarea de El ar fi cea mai mare gresala. Domnul Isus a spus: "Eu sunt vita .. voi sunteti mladitele .. departati de Mine nu puteti face nimic" (Ioan 15:5). Domnul Isus este izvorul puterii si intelepciunii tale. El este Cel care iti
poate implini toate nevoile.
2) Iesind din ascunzatoare. Implica-te intr-un domeniu al lucrarii. Fii dispus sa fii mai transparent ajungand sa-i cunosti pe ceilalti si lasandu-i sa te cunoasca. Cand petreci timp cu oamenii carora le pasa de tine, singuratatea inceteaza sa mai fie o problema.
3) Daruind. Concentrarea asupra propriei persoane este calea garantata spre izolare. Winston Churchill a spus: "Noi traim prin ceea ce primim, dar ne zidim viata prin ceea ce daruim". In loc sa-ti plangi de mila, du-te la cei nevoiasi si daruieste-te, roaga-te pentru ei si iubeste-i neconditionat'
4) Iertandu-i pe cei care te-au ranit. Auto-compatimirea si ranchiuna duc la amaraciune. Iarta, apeleaza la Dumnezeu, lasa-L pe El sa se confrunte cu cel ce te-a ofensat si continua-ti viata!

februarie 18, 2009

TREI GREȘELI MARI

"Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul" (Psalmul 118:24)

___Trei dintre cele mai mari greseli pe care le poti face sunt:
1) Sa tanjesti dupa ziua de ieri. O femeie ii scrise unui editor de ziar: "Ziarul dumneavoastra nu mai este la fel de bun cum era odata". Acesta ii raspunse: "Nu a fost niciodata bun!" Invata din trecut, dar nu il incununa cu o aura. Biblia spune: a) "Nu zice: "Cum se face ca zilele de mai inainte erau mai bune decat acestea?" Caci nu din intelepciune intrebi asa" (Eclesiastul 7:10); b) "Nu va mai ganditi la ce a fost mai inainte, si nu va mai uitati la cele vechi! Iata, voi face ceva nou, si-i gata sa se intample: sa nu-l cunoasteti voi oare?" (Isaia 43:18-19).
2) Sa tanjesti dupa persoana potrivita. E mai bine sa doresti ceea ce nu ai decat sa ai ceea ce nu-ti doresti. Poti ajunge ca femeia care a spus: "Nu am stiut niciodata ce era fericirea adevarata pana cand nu m-am maritat cu sotul meu; acum este prea tarziu!" Doi oameni disfunctionali nu formeaza de regula un cuplu fericit. Cand esti de unul singur macar stii cu cine ai de-a face. Dumnezeu stie de ce ai nevoie mai bine decat tine si "Domnul.. nu lipseste de nici un bine pe cei ce duc o viata fara prihana" (Psalmul 84:11). In loc sa gasesti persoana potrivita, lupta-te sa devii un om mai bun!
___3) Sa tanjesti dupa o destinatie viitoare. Este o greseala sa crezi ca atunci cand ajungi intr-un anumit loc vei fi fericit; ca atunci cand ajungi la pensie vei face calatoria mult visata sau iti vei atinge un ideal. Nu, cele mai fericite clipe se gasesc pe parcurs, nu la sfarsitul calatoriei. Cand este vorba de traire nu poti modifica ce spune Scriptura; "Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul: sa ne bucuram si sa ne veselim in ea!"

februarie 17, 2009

UNEORI E ÎNȚELEPT SĂ FACI COMPROMISURI

"In cinste, fiecare sa dea intaietate altuia" (Romani 12:10)

___Compromisul nu este intotdeauna un lucru rau. Fireste, in Scriptura exista standarde morale si etice care nu lasa loc in nici un chip compromisului, dar sensul lui este mai larg de atat. Uneori este intelept sa faci un compromis. Fara compromisuri diferentele de opinie nu pot fi rezolvate, asa ca negocierile duc la incetarea lor. O casnicie buna se mentine si este intarita de compromisuri. Cand, in preajma adolescentei, mamele si tatii nu le ingaduie copiilor spatiu pentru miscare, ei cauta necazul cu lumanarea. Fratii care nu ajung la un compromis se cearta. Popoarele cu ideologii diferite care refuza sa se asculte reciproc si nu fac compromisuri in anumite aspecte, isi declara razboi.
___Spunem noi oare ca este un lucru usor? Sau lipsit de riscuri? Sau ca e ceva natural? Nu. Este mult mai usor (si mai sigur) sa ramai pe pozitia ta, sa continui sa crezi ca solutia ta e unica si ca planul tau e singurul care poate fi urmat. Totusi, sigura problema ar fi sa nu devii ingust la minte si singur sau sa fii inconjurat de cativa care nu gandesc.
___In timp ce urmaresti caracterul adevarat, nu uita de compromisul intelept. Ingaduie-i inimii tale permisiunea de a se relaxa! Fii tolerant cu cei ce nu gandesc ca tine, care nu se imbraca asemenea tie, nu se preocupa de aceleasi lucruri ca tine si nu voteaza ca tine. Fii tolerant cu cei care au idei teologice diferite de ale tale, al caror stil de inchinare este diferit. Daca esti mai in varsta fii tolerant cu cei mai tineri, iar daca esti tanar fii tolerant cu cei mai in varsta. Domnul Isus a vrut ca poporul Sau sa fie format din oameni cu o credinta simpla, modelata prin har si bazata pe adevar. Este ceea ce a vrut Pavel sa spuna cand a scris: "In cinste, fiecare sa dea intaietate altuia".

februarie 16, 2009

NU TE MULȚUMI CU NOTA 8

"Pot totul in Hristos, care ma intareste" Filipeni 4:13)

___Harvey Mackay ne relateaza despre un profesor care statea inaintea unei clase de 30 de elevi aflati in an terminal la biologie moleculara. Inainte de a le da examenul final, el spuse: "Am avut privilegiul ca semestrul acesta sa va fiu instructor si stiu cat ati muncit pentru a va pregati pentru acest test. Stiu si ca de la toamna majoritatea dintre voi veti urma studii de medicina sau post liceale. Sunt foarte constient de presiunea sub care va aflati pentru a obtine o medie mare. Fiindca sunt increzator ca stiti acest material, sunt pregatit sa ofer automat nota 8 oricui opteaza sa nu mai dea examenul final". Usurarea a fost vizibila. Cativa studenti sarira din banci, multumindu-i profesorului pentru intelegerea pe care le-o aratase. "Altcineva?" intreba el. "Este ultima voastra ocazie". S-a mai hotarat inca un elev. Apoi instructorul le-a impartit foile de examen, cu doua propozitii. Si anume. "Felicitari, tocmai ati primit nota 10. Continuati sa credeti in voi insiva". A fost o recompensa justa pentru elevii care au muncit din greu si care au crezut in ei insisi.
___Apostolul Pavel a experimentat mai multe dureri de cap si de inima intr-o luna decat vom avea noi intr-o viata intreaga. Totusi, el a scris: "Pot totul in Hristos, care ma intareste". Incepe sa crezi in tine insuti, in Hristosul care locuieste in tine, in darurile pe care ti le-a pus la dispozitie si in scopul la care te-a chemat. Refuza sa te multumesti cu 8 cand Dumnezeu ti-a promis si te-a chemat sa obtii nota 10.

februarie 15, 2009

NU PIERDE BARCA!

"Isus S-a suit intr-o corabie, si ucenicii Lui au mers dupa El" (Matei 8:2)

___Exista "clipe ale destinului" cand trebuie sa iei hotarari care iti schimba viata. Intr-o zi Domnul Isus a chemat doi oameni sa se alature echipei Lui, dar amandoi aveau motivele lor ca sa amane. Unul trebuia sa mearga la inmormantare, celalalt dorea sa mearga la familie pentru a le explica decizia lui. Este ultimul lucru pe care il auzim despre ei. Matei scrie: "Isus S-a suit intr-o corabie, si ucenicii Lui au mers dupa El". Ceilalti pierdusera barca!
___Nu vei avea succes daca amani mereu lucrurile. Daca iti ia prea mult sa te decizi referitor la o oportunitate, o vei rata. Una din cele mai bune ilustrari ale acestui fapt este povestirea despre brevetarea telefonului. In anii 1870, doi oameni au lucrat considerabil la modificarea si imbunatatirea telegrafului, care era o tehnologie curenta. Amandoi au avut idei pentru transmiterea sunetului prin fire si amandoi au cercetat modul de transmitere a vocii omenesti in mod electronic. Ceea ce este remarcabil este ca amandoi, Alexander Graham Bell si Elisha Gray si-au depus ideile la oficiul de brevete in aceeasi zi, 14 februarie 1876. Bell era a cincia persoana care se inscrise pentru un brevet. Pe de alta parte, Gray era ocupat cu alte lucruri, asa ca si-a trimis avocatul. Din nefericire acesta a ajuns cu peste o ora mai tarziu, decat Bell, pentru a se inscrie pentru brevetul provizoriu, (un fel de declaratie de intentie de a se inscrie pentru un brevet). Acele minute l-au costat pe Gray o avere. Cererea lui Bell a fost sustinuta in fata tribunalului, chiar daca Gray s-a plans ca el avusese primul ideea. Asadar nu este suficient sa vezi oportunitatile pe care ti le da Dumnezeu, trebuie sa le materializezi. Cu a!te cuvinte, nu pierde barca!