februarie 17, 2009

UNEORI E ÎNȚELEPT SĂ FACI COMPROMISURI

"In cinste, fiecare sa dea intaietate altuia" (Romani 12:10)

___Compromisul nu este intotdeauna un lucru rau. Fireste, in Scriptura exista standarde morale si etice care nu lasa loc in nici un chip compromisului, dar sensul lui este mai larg de atat. Uneori este intelept sa faci un compromis. Fara compromisuri diferentele de opinie nu pot fi rezolvate, asa ca negocierile duc la incetarea lor. O casnicie buna se mentine si este intarita de compromisuri. Cand, in preajma adolescentei, mamele si tatii nu le ingaduie copiilor spatiu pentru miscare, ei cauta necazul cu lumanarea. Fratii care nu ajung la un compromis se cearta. Popoarele cu ideologii diferite care refuza sa se asculte reciproc si nu fac compromisuri in anumite aspecte, isi declara razboi.
___Spunem noi oare ca este un lucru usor? Sau lipsit de riscuri? Sau ca e ceva natural? Nu. Este mult mai usor (si mai sigur) sa ramai pe pozitia ta, sa continui sa crezi ca solutia ta e unica si ca planul tau e singurul care poate fi urmat. Totusi, sigura problema ar fi sa nu devii ingust la minte si singur sau sa fii inconjurat de cativa care nu gandesc.
___In timp ce urmaresti caracterul adevarat, nu uita de compromisul intelept. Ingaduie-i inimii tale permisiunea de a se relaxa! Fii tolerant cu cei ce nu gandesc ca tine, care nu se imbraca asemenea tie, nu se preocupa de aceleasi lucruri ca tine si nu voteaza ca tine. Fii tolerant cu cei care au idei teologice diferite de ale tale, al caror stil de inchinare este diferit. Daca esti mai in varsta fii tolerant cu cei mai tineri, iar daca esti tanar fii tolerant cu cei mai in varsta. Domnul Isus a vrut ca poporul Sau sa fie format din oameni cu o credinta simpla, modelata prin har si bazata pe adevar. Este ceea ce a vrut Pavel sa spuna cand a scris: "In cinste, fiecare sa dea intaietate altuia".