decembrie 12, 2009

CUM SĂ FACI FAȚĂ DEZAMĂGIRII (3)

"Comoara aceasta o purtam in niste vase de lut" (2 Corinteni 4:7)
O ultima dezamagire: dezamagirea provocata de noi insine. Este cel mai istovitor fel de dezamagire, deoarece te poate arunca intr-o groapa din care este greu sa mai iesi. Petru ii jurase dragoste eterna si fidelitate lui Isus: "Doamne, oricine te poate abandona, dar nu eu!" (parafrazare Matei 26:33-35) si a crezut fiecare cuvant pe care l-a spus. Dar sub presiunea din ajunul crucificarii, el cedeaza si neaga de trei ori ca-L cunoaste pe Isus. Mai tarziu, aducandu-si aminte de cuvintele Domnului Isus, "Inainte ca sa cante cocosul te vei lepada de Mine de trei ori", Petru, zdrobit de propria lui cadere jalnica, "a iesit afara, si a plans cu amar" (Luca 22:62). Ai intrebat vreodata: "Doamne, cum poti folosi un om atat de decazut cum sunt eu?" Petru nu a reusit sa-si implineasca propriile asteptari si a experimentat o perioada de cadere. Dar Domnul Isus nu a fost socat. El cunoastea defectele lui Petru cand l-a chemat in lucrare. El stia si ca ucenicul Sau laudaros, dar sincer, are o inima buna, asa ca si-a aratat mai degraba bunatatea fata de el si nu l-a indepartat din functie. Cand Domnul Isus a dat porunca dupa inviere ca sa li se "spuna ucenicilor si lui Petru" (Marcu 16:7) sa-L intalneasca in Galileea, El a reconfirmat alegerea Lui fata de ucenicul cazut. Restul povestirii lui Petru se gaseste in istoria Noului Testament.
Cand (nu daca!) te confrunti cu caderea: a) nu inflama si mai tare lucrurile lasand ca o dezamagire sa te cufunde in deznadejde si disperare; b) smereste-te si pocaieste-te. Marturiseste-ti pacatul; nu scuza, nu rationaliza si nu invinovati circumstantele si oamenii; c) primeste harul si iertarea lui Dumnezeu prin credinta, nu prin sentimente. Nu-l lasa pe Satan sa te convinga ca ai iesit in afara harului; d) primeste orice ajutor ai nevoie pentru a merge din nou pe cale, mai devreme, nu mai tarziu.

decembrie 11, 2009

CUM SĂ FACI FAȚĂ DEZAMĂGIRII (2)

"Du-te, deci, si du poporul unde ti-am spus" (Exod 32:34)


Mai exista doua tipuri de dezamagire cu care te vei confrunta in viata: 1) Dezamagirea produsa de cei cu care lucrezi si de cei de care depinzi. Pentru a avea succes, ai nevoie de oameni; nu poti reusi fara ei. Iar cand acei oameni te dezamagesc, te doare. Imagineaza-ti dezamagirea lui Moise. Il lasa pe fratele sau Aron sa conduca in locul lui in timp ce el participa la o conferinta cu Dumnezeu pe varful muntelui si primeste Cele Zece Porunci. Cand se intoarce, el gaseste in Israel anarhie, idolatrie si o pervesiune de nedescris. Unde se afla Aron? El era in fruntea rascoalei! Cand Moise are nevoie de el cel mai mult, Aron il dezamageste foarte tare. Dar sa ne uitam la Moise; adevarata calitate de lider straluceste in mijlocul dezamagirii profunde. El il confrunta pe Aron, aduce problema inaintea lui Dumnezeu pentru a o rezolva si se roaga pentru iertarea poporului. Dumnezeu il asculta, apoi ii aminteste lui Moise de misiunea sa. "Du-te, deci, si du poporul unde ti-am spus. Iata, Ingerul Meu va merge inaintea ta" (vs.34). Dezamagirea nu anuleaza misiunea pe care o ai - sau prezenta lui Dumnezeu. Fa ceea ce ti-a spus sa faci. 2) Dezamagirea produsa de cei in care ti-ai investit viata. Sa ne uitam din nou la Moise, pastorul fondator al bisericii celor critici si nerecunoscatori, a unei adunari compuse din fosti sclavi eliberati, binecuvantati din belsug, aflati in drum spre Tara Promisa, dar fara vreo urma de loialitate sau de multumire fata de omul care si-a pus totul in joc pentru a face acest lucru posibil. Proaspat iesiti din Egipt, ei se intorc catre Moise, acuzandu-l, invinovatindu-l si ocarandu-l (Exod 14). S-a simtit Moise ranit si dezamagit? Da. Dar de fiecare data cand a dorit sa renunte, el a discutat problema cu Dumnezeu, s-a rugat pentru turma lui nemultumita, a primit noi porunci de la sediul central si s-a intors la treaba. Este lucrul pe care il fac barbatii si femeile chemate de Dumnezeu atunci cand sunt dezamagiti si vor sa renunte.

decembrie 10, 2009

CUM SĂ FACI FAȚĂ DEZAMĂGIRII? (1)

"Samuel crestea, Domnul era cu el" (1 Samuel 3:19)


Bine ai venit la viata; dezamagirea este garantata! Webster defineste dezamagirea astfel: "cand asteptarile nu se implinesc, rezultatele sunt: manie, frustare, tristete si descurajare." Iata cateva exemple care sa te ajute cand:
1) Esti dezamagit de cei pe care ii estimezi. Gandeste-te la Samuel si Eli (1 Samuel 1-4). Mama lui Samuel l-a incredintat pe micut, Marelui Poet Eli, increzatoare fiind ca el il va invata si-l va pregati pentru a intra in slujba lui Dumnezeu. Dar Eli avea o slabiciune grava de caracter. Era un parinte slab, pasiv care statea deoparte in timp ce fiii sai abuzeau de privilegiile preotesti, aducand rusine si un nume rau lucrarii. Cine l-ar fi blamat pe tanarul Samuel ca a decazut, cand omul pe care il stima atat de mult, a gresit atat de tare. Dar nu, el si-a invins dezamagirea si si-a atintit privirea la Dumnezeu: "Samuel crestea, Domnul era cu el". In consecinta, Dumnezeu l-a transformat in cel mai mare prooroc al lui Israel. Asa ca atinteste-ti privirea la Dumnezeu!
2) Esti dezamagit de cei cu care traiesti. Daca exista cineva care nu te poate dezamagi, cu siguranta e cineva din familia ta. Corect? Gresit! Intreaba-l pe Iosif. Cand Dumnezeu i-a promis o promovare, el s-a gandit ca fratii lui se vor bucura. Dar in schimb, ei au raspuns prin gelozie, ridiculizare si resentiment, vazandu-l ca sclav. Departe de prieteni si de casa, el a zacut in inchisoare pentru o fapta care nu a comis-o. Ce invitatie la amaraciune, la recapitularea relelor care i s-au facut si la planuirea unei razbunari. Dar daca ar fi facut lucrul acesta ar fi murit ca un condamnat necunoscut intr-o inchisoare straina. Dar el L-a lasat pe Dumnezeu sa-L razbune, folosind circumstantele sa-l pregateasca si sa-l promoveze la pozitia de prim ministru al Egiptului: asa trebuie sa faci fata dezamagirii.

decembrie 09, 2009

VEI FI ȘI TU UNUL DINTRE EI?

"Daca poporul meu.." (2 Cronici 7:14)


Nu cu mult timp in urma cu totii ne bucuram de o economie minunata. Extraordinar, cum se pot schimba vremurile? Preturile exorbitante la combustibil ne fac sa tragem masinile pe dreapta, sa parcam consumatoarele de petrol si sa mergem cu autobuzul. Nu am auzit niciodata de "criza ipotecilor"; bursa a luat-o ametitor in jos. Titlurile de ziare spun ca tsunami a lovit Burma si ca au murit 100.000 de oameni. China este lovita de cutremure si mii de copii pier sub daramaturile scolilor lor. Inundatiile au lovit centrul si alte teritorii din Anglia. Se pare ca patura securitatii noastre a fost data la o parte, iar zona noastra de confort a fost scuturata din temelii.
Dar exista si o alta versiune. Daca asculti, vei auzi: "este timpul sa Il cautam pe Dumnezeu, sa ne pocaim, sa ne schimbam modul de viata". Este un mesaj vechi pentru o generatie noua. "Daca poporul Meu peste care este chemat Numele Meu se va smerii, se va ruga si va cauta Fata Mea, si se va abate de la caile lui rele, Il voi asculta din ceruri, Ii voi ierta pacatul, si-i voi tamadui tara". Poate spui: "dar lumea din jurul meu nu spune asta". Atunci analizeaza compania in care te gasesti! Domnul Isus a spus ca atunci cand un orb conduce pe un alt orb, amandoi cad in groapa.
Noi nu avem nevoie de o majoritate care sa schimbe situatia. Dumnezeu i-a spus lui Avraam ca doar cinci zeci de oameni cu inima curata vor putea salva Sodoma. Chiar si intr-o biserica imbuibata unde se predica despre: "ce va face Dumnezeu pentru tine si cum sa-L faci sa te ajute" exista o ramasita care stie ce inseamana trezirea si cum sa-L caute pe Dumnezeu pana Il va gasi. Intrebarea este: esti unul dintre ei?

decembrie 08, 2009

SĂRBĂTORIND VICTORIA ȘI TOTUȘI MURIND DE SETE

".. mor de sete" (Judecatori 15:18)


Biblia spune: "Duhul Domnului a venit peste el. Funiile pe care le avea la brate s-au facut ca niste fire din in ars in foc, si legaturile i-au cazut de pe maini. El a gasit o falca de magar neuscata inca, .. a luat-o si a ucis cu ea o mie de oameni.. a strigat catre Domnul si a zis: "Tu ai ingaduit prin mana robului Tau, aceasta mare izbavire; si acum sa mor de sete.. ?" (vs 14-18). Putem remarca trei lucruri in aceasta relatare: 1) Samson a last ca dusmanul sa il lege. Ce te-a legat pe tine astazi? Ce te trage inapoi? Consilierii, programele si manualele de auto-ajutor sunt bune, dar a fost nevoie de Duhul lui Dumnezeu pentru a-l elibera pe Samson. Tot de el este nevoie pentru a te elibera si pe tine. Trebuie sa recunosti ca ai discutat problemele tale pana peste cap; nici macar prietenii tai nu mai vor sa auda de ele. Vremea pentru sfaturi s-a incheiat - este timpul sa strigi catre Dumnezeu, sa-L lasi ca Duhul Sau care poate zdrobi orice obicei sa te elibereze (Isaia 10:27); 2) Samson trebuia sa vada ce ii fusese deja dat. Este vorba doar de o falca de magar, dar cu ajutorul lui Dumnezeu a fost suficienta pentru a castiga. Cere-I lui Dumnezeu sa-ti arate ce ai, foloseste lucrurile acelea si El iti va face parte de succes. Nu mai cauta in locuri indepartate; raspunsul se gaseste chiar sub nasul tau. Recunoaste ceea ce ti-a dat Dumnezeu si foloseste; 3) Samson sarbatorea victoria si totusi murea de sete. Li se intampla celor care lucreaza pentru Dumnezeu, dar nu petrec suficient timp cu El. Pavel ne avertizeaza: "ca sa nu lasam pe Satana sa aiba un castig de la noi" (2 Corinteni 2:12). Cand doar dai fara sa te incarci cu putere de sus, diavolul profita de avantaj, iar tu sfarsesti in poala Dalilei. Asa ca petrece mai mult timp cu Dumnezeu. Cel care ti-a dat victoria in maini iti poate potoli si setea.

decembrie 07, 2009

TESTUL APEI

"Pogoara-i la apa, si acolo ti-i voi alege" (Judecatori 7:4)


Daca oamenii refuza sistematic sa te sprijine, lasa-i in pace; sau, vei regreta ca nu ai facut-o. Este greu sa accepti lucrul acesta, mai ales daca esti, un om care a investit pentru ca relatiile sa functioneze, orice s-ar intampla. Nu-l poti transforma pe fricos intr-un om increzator. Aceasta este slujba lui Dumnezeu, iar prin "testul apei" El i-a aratat lui Ghedeon pe cine se poate baza si pe cine nu. Dumnezeu i-a spus lui Ghedeon: "Poporul pe care il ai cu tine este prea mult, .. el ar putea sa se laude impotriva Mea; .. Vesteste, deci, lucrul acesta in auzul poporului: "Cine este fricos si se teme, sa se intoarca si sa se departeze de muntele Galaadului". Douazeci si doua de mii de oameni din popor s-au intors si au mai ramas zece mii. Domnul i-a zis lui Ghedeon: "Poporul este inca prea mult. Pogoara-i la apa, si acolo ti-i voi alege".
Cand opozitia este aliniat impotriva ta precum "nisipul de pe marginea marii" (vs. 12) atunci vei pierde cea mai mare parte a sprijinului. Nu te ingrijora, Dumnezeu este la lucru. La prima triere cand Ghedeon a pierdut 22.000 de oameni, ceea ce parea a fi o retragere era de fapt o modalitate prin care Dumnezeu a stabilit cine este de incredere. "Ghedeon a pogorat poporul la apa.. Cei ce au limpait apa, ducand-o la gura cu mana, au fost in numar de trei sute de oameni; si tot poporul celalalt a ingenuncheat ca sa bea. Si Domnul i-a zis lui Ghedeon: "Cu cei trei sute.. va voi mantui, si voi da pe Madian pe mainile tale" (vs. 5-7). Invatam doua lectii din aceasta povestire:
1) Trebuie sa vezi vrasmasul apropiindu-se. Cei ce au ingenuncheat ca sa bea si-au sacrificat posibilitatea de a vedea pentru a-si satisface o nevoie imediata. 2) Cand Dumnezeu reduce numarul celor care te sprijina, El o face pentru o victorie miraculoasa. El o face pentru a-ti arata ca un om fara recomandari poate conduce o companie sau ca cineva care a pierdut totul poate reveni. Asadar, cand cei din jurul tau nu reusesc sa treaca "testul apei", renunta la ei si increde-te in Dumnezeu. El are ceva mai bun intotdeauna.

decembrie 06, 2009

RENUNȚĂ LA TINE ÎNSUȚI

"Fiecare din voi sa se uite .. la foloasele altora" (Filipeni 2:4)


Biblia spune: "Fiecare din voi sa se uite nu la foloasele lui, ci si la foloasele altora". Cu alte cuvinte, renunta la "prim-plan". E mai usor sa spui decat sa faci deoarece avem tendinta de a ne preocupa de o singura persoana - de mine!
Poate intrebi pe cineva: "Cum iti mai merge?" Gandindu-se ca doresti intr-adevar sa aflii, el incepe sa-ti impartaseasca despre un succes recent. Acesta este momentul pe care-l asteptai. Il intrerupi in mijlocul propozitiei, ii stingi elanul si spui: "crezi ca asta e important? Stai sa-ti povestesc eu despre..". Si incepi si nu te mai opresti si calci in picioare eu-l dezumflat al prietenului tau care isi doreste sa nu te fi intalnit. El ar fi sperat sa auda mai degraba: "Dar e nemaipomenit, povesteste-mi". In schimb, el este tratat printr-o litanie a opiniilor si realizarilor tale. Ce s-a intamplat cu "Bucurati-va cu cei ce se bucura" (Romani 12:15)? Aceasta porunca se opune preocuparii tale pentru sine si iti spune: "Renunta la tine insuti! Lasa liber locul din banca intai. Invata sa-ti concentrezi atentia asupra altora". Exerseaza lucrul acesta spunand: "Destul cu mine. Vreau sa aflu despre tine. Cum iti merge afacerea, ce mai face sotia ta .. sanatatea .. biserica?" Inabuse impulsul de a intrerupe; asculta! Asculta cu urechile, cu ochii, cu mintea si cu sufletul. Incearca sa intelegi sentimentele din spatele cuvintelor. Daca sarbatoresc ceva, "bucura-te cu ei". Daca sufera, "plangi cu cei ce plang". Testul acid pentru caracterul crestin este abilitatea de a sarbatorii succesul altora sau de a imparti povara ca si cand ar fi a ta. Nu exista o cale mai buna de a-i sluji sau de a-i incuraja pe altii.