decembrie 10, 2009

CUM SĂ FACI FAȚĂ DEZAMĂGIRII? (1)

"Samuel crestea, Domnul era cu el" (1 Samuel 3:19)


Bine ai venit la viata; dezamagirea este garantata! Webster defineste dezamagirea astfel: "cand asteptarile nu se implinesc, rezultatele sunt: manie, frustare, tristete si descurajare." Iata cateva exemple care sa te ajute cand:
1) Esti dezamagit de cei pe care ii estimezi. Gandeste-te la Samuel si Eli (1 Samuel 1-4). Mama lui Samuel l-a incredintat pe micut, Marelui Poet Eli, increzatoare fiind ca el il va invata si-l va pregati pentru a intra in slujba lui Dumnezeu. Dar Eli avea o slabiciune grava de caracter. Era un parinte slab, pasiv care statea deoparte in timp ce fiii sai abuzeau de privilegiile preotesti, aducand rusine si un nume rau lucrarii. Cine l-ar fi blamat pe tanarul Samuel ca a decazut, cand omul pe care il stima atat de mult, a gresit atat de tare. Dar nu, el si-a invins dezamagirea si si-a atintit privirea la Dumnezeu: "Samuel crestea, Domnul era cu el". In consecinta, Dumnezeu l-a transformat in cel mai mare prooroc al lui Israel. Asa ca atinteste-ti privirea la Dumnezeu!
2) Esti dezamagit de cei cu care traiesti. Daca exista cineva care nu te poate dezamagi, cu siguranta e cineva din familia ta. Corect? Gresit! Intreaba-l pe Iosif. Cand Dumnezeu i-a promis o promovare, el s-a gandit ca fratii lui se vor bucura. Dar in schimb, ei au raspuns prin gelozie, ridiculizare si resentiment, vazandu-l ca sclav. Departe de prieteni si de casa, el a zacut in inchisoare pentru o fapta care nu a comis-o. Ce invitatie la amaraciune, la recapitularea relelor care i s-au facut si la planuirea unei razbunari. Dar daca ar fi facut lucrul acesta ar fi murit ca un condamnat necunoscut intr-o inchisoare straina. Dar el L-a lasat pe Dumnezeu sa-L razbune, folosind circumstantele sa-l pregateasca si sa-l promoveze la pozitia de prim ministru al Egiptului: asa trebuie sa faci fata dezamagirii.