noiembrie 15, 2008

PRIN HARUL LUI DUMNEZEU POTI BIRUI!

"Cel ce este in voi, este mai mare decat cel ce este in lume" (1 Ioan 4:4)
Generalului McArthur i s-a refuzat de doua ori admiterea la West Point. Dar a treia oara a fost acceptat si a pasit pe paginile manualelor de isterie. Rudyard Kipling a primit o scrisoare de respingere de la examinatorul din San Francisco, in care scria: "Ne pare rau, domnule Kipling, dar pur si simplu nu stiti cum sa utilizati limba engleza". Dupa o viata intreaga de infrangeri, la 66 de ani, Winston Churchill a devenit unul dintre cei mai mari primi ministri ai Marii Britanii. Profesorul de muzica al lui Enrico Caruso i-a spus ca "nu are voce deloc si ca nu stie sa cante". Profesorii lui Einstein l-au descris drept: "incet mintal, nesociabil si in voia visurilor sale nebunesti".
Viata inseamna biruinte! Cuceresti un munte si inainte sa-ti dai seama iti apare un altul in cale - unul si mai mare. Iti mai aduci aminte de Petru care s-a lepadat de Domnul intr-un moment de slabiciune si de Iona care a fugit de chemarea Domnului intrucat i-a fost teama? In fiecare relatare despre victorie, exista capitole despre infrangere. Dar prin harul lui Dumnezeu poti invinge! De aceea Biblia spune: "Cel ce este in voi, este mai mare decat cel ce este in lume". Hudson Taylor a spus: "Multi crestini estimeaza dificultatea in lumina propriilor lor resurse, astfel ei incearca foarte putin si mereu esueaza. Adevaratii uriasi au fost cu totii niste oameni slabi care au facut niste lucruri marete pentru Dumnezeu fiindca s-au bazat pe puterea si prezenta Lui in viata lor". Concluzie: nu iti fa griji cu privire la esec, fa-ti griji cu privire la ce Ii vei spune lui Dumnezeu daca nu incerci!

noiembrie 14, 2008

TREI INTREBARI

"Domnul facea sa-i mearga bine ori de ce se apuca" (Geneza 39:3)
Asaza-te, ia-ti o cana de ceai si pune-ti urmatoarele trei intrebari:
1) Sunt fericit cu viata pe care o am in momentul de fata? Daca nu esti, asuma-ti responsabilitatea. Renunta sa mai dai vina si sa cauti scuze! Singurul care te poate impiedica sa devii persoana pe care vrea Dumnezeu sa fii - esti tu.
2) Ma tem de succes? Ma tem de costul si angajamentul necesar? A fi lider inseamna a fi singur; poate preferi sa stai cu oamenii. Sau poate ai fost doborat si iti este teama sa te mai ridici. Cand Thomas Edison a fost intrebat de ce a avut succes, el a raspuns: "Eu incep de unde oamenii renunta!" Cand campionul mondial la categoria grea Jim Corbett a fost intrebat ce a trebuit sa faca pentru a castiga titlul, el a raspuns: "Trebuie sa lupti doar inca o runda", Pavel a spus: "prigoniti, dar nu parasiti; trantiti jos, dar nu omorati" (2 Corinteni 4:9).
3) Cred eu ca nu se poate sa ai succes si sa fii in acelasi timp spiritual? Ca rezultat al teologiei intelese gresit am echivalat smerenia cu saracia si am presupus ca oamenii de succes nu pot fi smeriti. Nu este asa. "In timpul cand a cautat pe Domnul, Dumnezeu l-a facut sa propaseasca" (2 Cronici 26:5). Ai prin urmare dreptul sa te umfli in pene si sa te uiti la altii de sus? Nu, dar cand oamenii de succes vorbesc, ceilalti asculta. Analizeaza vietile personajelor din Biblie, de pilda pe cea a lui Iosif si Daniel. Ei au influentat popoare pentru Dumnezeu! Noi avem un mesaj al nadejdii pe care ceilalti au nevoie sa-l auda, dar daca noi nu le spunem, cum vor auzi? Daca pana acum te-ai multumit cu mai putin, cere-I lui Dumnezeu o credinta mai mare si o putere mai mare de concentrare, iar apoi sa incepi sa tintesti mai sus!

noiembrie 13, 2008

DAR DUMNEZEU (3)

"Inima omului se gandeste pe ce cale sa mearga, dar Domnul Ii indreapta pasii" (Proverbe 16:9)
Se spune ca atunci cand Columb a pornit in calatorie nu a stiut incotro merge, cand a ajuns nu a stiut unde se afla, iar cand s-a intors nu a stiut unde fusese. Din cand in cand cu totii avem nevoie de ajutor pentru a sti incotro mergem; daca sa ne mutam sau nu, daca sa acceptam un loc de munca sau sa intram intr-o relatie. Inainte de a lua hotararea, "David a intrebat pe Domnul" (2 Samuel 2:1). Este mereu o miscare inteleapta! Biblia spune: "Inima omului se gandeste pe ce cale sa mearga, dar Domnul Ii indreapta pasii". Asadar, cum ne indreapta Dumnezeu pasii? Prin:
1) Cuvantul Sau: "Cuvantul lui Hristos sa locuiasca din belsug in voi in toata intelepciunea" (Coloseni 3:16). Un autor scrie: "Biblia este pentru Dumnezeu ceea ce o manusa este pentru un chirurg. Prin ea, El patrunde adanc in tine". Dar aceasta inseamna sa o citesti, sa o personalizezi si sa actionezi in consecinta.
2) Rugaciune si ascultare de vocea Sa: Domnul Isus a spus: "Oile Mele asculta glasul Meu; Eu le cunosc, si ele vin dupa Mine" (Ioan 10:27). Iar Isaia adauga: "Urechile tale vor auzi dupa tine glasul care va zice: "Iata drumul, mergeti pe el!" cand veti voi sa va mai abateti la dreapta sau la stanga" (Isaia 30:21). Aceasta este asigurarea de care ai nevoie. Asa ca "Nu va ingrijorati de nimic; ci, in orice lucru, aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni" (Filipeni 4:6).
3) Sfatul sanatos: si altii au trecut prin ceea ce treci tu, asa ca "aduceti-va aminte de mai marii vostri, care v-au vestit Cuvantul lui Dumnezeu .. si urmati-le credinta" (Evrei 13:7). Iti merge greu afacerea? Discuta cu un om de afaceri de succes, Treci printr-o criza a vietii de mijloc? Inainte de a face un lucru pe care il vei regreta, cere ajutor. Solomon a spus: "Calea nebunului este fara prihana in ochii lui, dar inteleptul asculta sfaturile" (Proverbe 12:15).

noiembrie 12, 2008

DAR DUMNEZEU (2)

"Pe cand cautam sa va scriu despre mantuire .. m-am vazut silit sa va scriu ca sa va indemn sa luptati pentru credinta" (Iuda 3)
Max Lucado scrie: "intr-o dimineata m-am trezit devreme pentru o intalnire .. si am pus mana pe un pachet de biscuiti. Fiica noastra participase la un targ de prajituri si m-am gandit ca i-a pregatit pentru mine. Am mancat unul, interesanta textura .. am mai mancat unul.. cu cafea era o combinatie interesanta. Am mai luat unul pentru drum si as mai fi luat unul, dar era ultimul. Mai tarziu m-a sunat sotia: "Se pare ca cineva si-a bagat nasul". "Eu am fost", am recunoscut eu. "Am mancat biscuiti mai buni, dar nici acestia nu au fost rai". "Nu erau biscuiti", a raspuns ea. "Erau batoane pentru caini". Asa-i ca ar fi trebuit sa citesc ce are de spus producatorul si sa nu ma incred doar in cunostintele mele culinare?
Biblia spune: "Dumnezeu este Acela care lucreaza in voi, si va da dupa placerea Lui, si vointa si infaptuirea" (Filipeni 2:13). Asa ca atunci cand simti ceva in sufletul tau, probabil ca Dumnezeu incearca sa-ti atraga atentia. El a promis ca "Iti va arata calea pe care trebuie s-o urmezi, te va sfatui, si va avea privirea indreptata asupra ta" (Psalmul 32:8). Asa ca trebuie sa asculti de El si de ceea ce spune El! Iuda spune "Pe cand cautam .. sa va scriu despre mantuire .. m-am vazut silit sa va scriu ca sa va indemn sa luptati pentru credinta", Iuda dorea sa-si dedice epistola unui anume subiect, dar Dumnezeu avea alte planuri. Cu un secol in urma, F B Meyer scrise: "Te gasesti in dificultate in privinta caii tale? Du-te la Dumnezeu .. obtine calauzire din lumina zambetului Sau sau din norul refuzului sau .. asteapta in tacere chiar daca totul in jurul tau insista sa iei o decizie imediata sau sa actionezi – voia lui Dumnezeu va fi limpede; si vei dobandi o noua conceptie despre Dumnezeu".

noiembrie 11, 2008

DAR DUMNEZEU .. (1)

Aveam de gand sa zidesc. - Dar Dumnezeu a zis" (1 Cronici 28:2-3)
Pasiunea lui Vincent pentru lucrarea Domnului l-a dus la minele de carbune din Belgia unde le-a predicat minerilor, a avut grija de cei raniti, le-a dat de mancare celor infometati si a castigat pacea in sufletele oamenilor. Biserica lui era plina la capacitate maxima de cei care erau nerabdatori sa auda despre Isus. Dar superiorii lui nu s-au bucurat fiindca Vincent purta vechituri, locuia intr-o cocioaba, iar salariul si-l dadea saracilor. "Arati mai rau decat cei pe care ai venit sa-i inveti", spuneau ei. "Oare Isus nu ar fi facut la fel?" intreba Vincent. Sefii lui nu erau de acord si a fost concediat din lucrare. S-a simtit ranit si furios; singura lui dorinta fusese sa zideasca o biserica care sa-l slaveasca pe Dumnezeu, deci de ce nu a ingaduit Dumnezeu sa se intample acest lucru? Apoi intr-o zi s-a uitat la un miner batran care se lupta sub o incarcatura de carbune. Miscat de priveliste, a inceput sa schiteze o figura cocosata. Si cu toate ca nu si-a dat seama la vremea aceea, isi descoperise adevarata chemare. Tanarul predicator care a fost respins de cei din cultul sau a devenit un artist pe cate lumea il va tine minte multa vreme: Vincent van Gogh.
Cum reactionezi la intreruperile din viata ta de genul "Dar Dumnezeu .." esti "foc si para" de suparat sau cauti mana Lui in ele? David a spus: "Aveam de gand sa zidesc o casa pentru chivot .. Dar Dumnezeu a zis .. Fiul tau Solomon imi va zidi casa" (1 Cronici 28:2-6). Cand Dumnezeu nu a fost de acord cu planurile lui, David a scris imediat dupa "dar Dumnezeu" "si totusi Dumnezeu" si a declarat: "Domnul, Dumnezeul lui Israel, m-a ales din toata casa tatalui meu, pentru ca sa fiu imparat al lui Israel pe vecie" (v. 4). In loc sa se planga privitor la ceea ce nu a reusit sa faca, David s-a bucurat de modul in care Dumnezeu il binecuvantase deja si il facuse din pastor de oi conducatorul poporului Israel. Mediteaza la lucrul acesta!

noiembrie 10, 2008

AI NEVOIE DE O MINUNE?

"Sa faceti orice va va zice" (Ioan 2:5)
Prima minune pe care a facut-o Domnul Isus a fost la o nunta. Cand au trimis invitatii la nunta, mirii au avut bunul simt de a-l trimite una si lui Isus. Ai nevoie azi de o minune? Invita-L pe Isus, asculta cu atentie ce-ti spune si fa asa! Isus le-a spus sa toarne apa in vasele goale pentru vin. Nu avea niciun sens ce le cerea. Dar nici inconjurarea Ierihonului de sapte ori sau faptul de a pune noroi pe ochii unui orb. Totusi, zidurile Ierihonului au cazut, iar orbul si-a primit vederea. In acea zi la nunta, Isus a spus in esenta: "Da-mi ceea ce ai si-ti voi da ce ai nevoiei" Si inca mai este valabil si astazi. Se numeste legea secerisului: "cine seamana mult, mult va secera" (2 Corinteni 9:6). Domnul Isus stie cum sa rotunjeasca venitul tau pentru a te scapade datorii. Priveste-i pe ucenici: "n-au prins nimic in noaptea aceea" (Ioan 21:3). Lui Dumnezeu Ii place sa inceapa din nimic caci asa nu mai este nicio indoiala cine are puterea si cine primeste creditul. Petru stia multe despre pescuit, dar Isus stia mult mai multe; El stia unde trag pestii. Domnul stie locul precis, timpul si calea potrivita. Asa ca fa ce-ti spune. Daca vei face asa, vei avea succes in viata. Petru a prins atatia pesti in acea noapte incat a trebuit sa arunce cativa inapoi. Iata, "mai mult decat suficient", dar tot este calea prin care lucreaza Dumnezeu. Mai intai El te va binecuvanta, apoi Ii va binecuvanta pe altii prin tine. Dar tine minte, formula este mereu aceeasi: "Sa faceti orice va va zice"!

noiembrie 09, 2008

AI NEVOIE DE CURAȚIRE A INIMII?

"Zideste in mine o inima curata, Dumnezeule" (Psalmul 51:10)
Domnul Isus ne-a invatat ca doar cei cu inima curata "Il vor vedea pe Dumnezeu" (Matei 5:8). Problema nu este ca Dumnezeu nu se poate face vazut; ci incapacitatea noastra de a-L recunoaste. Pentru cei orbi toate lucrurile sunt invizibile. Dupa pacatul sau cu Batseba, David a cazut in genunchi si s-a rugat: "Zideste in mine o inima curata, Dumnezeule". Cuvantul curata vine de la cuvantul grecesc katharos, care inseamna a curata, la fel ca un laxativ. Poate suna amuzant, dar asa este. Domnul Isus spune: "Daca ai auzit si ai vazut prea multe, ofera-i inimii tale un laxativ". Nu duce cu tine lucrurile pe care Dumnezeu doreste sa le descarci. Scapa de "orice piedica, si pacatul care ne infasoara asa de lesne" (Evrei 12:1). Ceea ce doreste Dumnezeu sa-ti arate merita efortul de a te curati pentru a vedea!
Domnul Isus a spus: "Acum voi sunteti curati, din pricina cuvantului, pe care vi l-am spus" (Ioan 15:3). Timpul petrecut in Scriptura te va curati convingandu-te de pacatele de care esti constient si aducandu-le la lumina pe cele de care nu esti constient pentru a le putea rezolva. Este nevoie de curatie pentru a umbla in autoritatea divina! Doar o inima curata poate intelege ceea ce spune Dumnezeu si poate sa-L urmeze pe Dumnezeu acolo unde il calauzeste El. Pacatul neidentificat, nemarturisit si neiertat iti va bloca arterele spirituale asemenea colesterolului. Inima care nu este curata te va face sa cauti intelepciunea oamenilor in locul cailor Domnului. Te va face sa ai nevoie de rugaciune in loc sa fii in locul unde tu te poti ruga pentru altii. Pe scurt, trebuie sa-ti curatesti inima pentru a-L putea auzi pe Dumnezeu si a vedea directiile in care te calauzeste.