aprilie 16, 2010

REGULI DE STĂPÂNIRE A MÂNIEI (2)

"Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul" (Efeseni 4:25)


Regula nr. 2: Nu ucide! Pavel scrie: "Mâniati-vă si nu păcătuiti" (Efeseni 4:26). Ce semnifică aceste cuvinte ale lui Pavel? Nu lăsa ca mânia ta să ajungă în punctul de a fi dăunătoare. Nu-ti folosi cuvintele ca pe o armă sau ca pe un mecanism de control. Este bine să-ti exprimi emotiile într-un mod sănătos, dar tine-le în frâu. Scopul tău trebuie să fie rezolvarea problemei si întărirea relatiei, nu "reducerea la tăcere" si rănirea celeilalte persoane. Este usor oare? Nu. Ai nevoie de o doză puternică de bunătate. Cuvintele aruncate în glumă, pline de sarcasm, evlavie proprie sau "indignare evlavioasă" îi rănesc pe oameni, uneori pentru totdeauna. "Limba stricată zdrobeste sufletul" (Proverbe 15:4). "Duhul doborât de întristare, cine-l va ridica?" (Proverbe 18:14). "Moartea si viata sunt în puterea limbii; oricine o iubeste, îi va mânca roadele" (Proverbe 18:21). Cuvintele pline de mânie, odată dezlăntuite, pot "aluneca până în fundul măruntaielor" (Proverbe 26:22). Cuvintele tale pot trăi în inima si amintirea cuiva si-l pot însoti până la moarte. Noi spunem "piatra poate să-mi distrugă trupul, dar vorbele urâte nu mă vor distruge niciodată", dar nu este adevărat. Un om poate muri dintr-un duh zdrobit, iar cel care a rostit cuvintele acelea poate trăi cu regretul răului pe care l-a făcut fără a mai avea sansa de a-l repara. Pe de altă parte, mânia tinută în frâu nu este un păcat de care trebuie să ne pocăim. Asa că învată să faci diferenta între mânia pe care o simti si cuvintele pe care le rostesti. Mânia studiată cu atentie poate revela o informatie importantă despre schimbările care trebuie făcute. Concentrează-ti atentia asupra acestui fapt si cere-I lui Dumnezeu să-ti arate ce trebuie schimbat la ceilalti, dar si în tine!

aprilie 15, 2010

REGULI DE STĂPÂNIRE A MÂNIEI (1)

"Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul" (Efeseni 4:25)



Două personalităti puternice într-o relatie sunt precum două râuri care se varsă într-unul singur; se formează un curent foarte puternic. Mânia poate fi spontană, aidoma unui fulger sau poate fi de durată, precum duduitul tunetului. Uneori ne ciocnim si ne doare, alteori ne distantăm si abandonăm relatia în tăcere. Dar dacă mânia este stăpânită cum trebuie, ea nu ne va distruge, iată regulile lui Dumnezeu pentru stăpânirea mâniei.
Regula nr. 1: Fii sincer! "Lăsati-vă de minciună: "Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul".. "Mâniati-vă si nu păcătuiti". Să n-apună soarele peste mânia voastră" (Efeseni 4:25-26). Când te cuprinde mânia, nu nega lucrul acesta. Mânia poate fi constructivă. Avem dreptate să ne mâniem când oamenii sunt tratati gresit, iar răul nu este îndreptat. Faptul de a spune; "Sunt nervos si pentru că pretuiesc relatia noastră, doresc să discut despre lucrul acesta" este lucrul onest, lipsit de amenintări, care invită la solutionarea problemei. Să remarcăm: a) ignorarea, înăbusirea, suprimarea sau pretinderea că nu esti mânios sunt de fapt lipsite de onestitate; b) o altă formă de a minti când esti nervos este exagerarea. "Nu asculti niciodată ce spun". "întotdeauna îmi ignori dorintele". "Nimeni nu face nimic în casa asta în afară de mine". Asemenea generalizări sunt neadevărate si nu fac decât să agraveze si să creeze două tabere, fapt ce garantează obscurizarea problemei care, deci, nu se va rezolva; c) o altă cale prin care minti când esti nervos este învinovătirea altcuiva. "Dacă ai ajunge la timp nu te-as mai bate la cap" sau "dacă nu m-ai mai bate atâta la cap, poate as ajunge la timp". Învinovătirea altcuiva este modalitatea de a evada din propriile tale responsabilităti, arătând cu degetul spre altcineva. Aceasta îi enervează pe ceilalti si nu ajungi niciodată la rezultatul dorit. Vointa lui Dumnezeu este aceasta: "Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul", lucru care functionează când o faci în dragoste.

aprilie 14, 2010

CÂND LUCRURILE NU MERG

"Ferice de cine-si pune nădejdea in Domnul" (Psalmul 146:5)

F.B. Meyer spune: "Educarea credintei noastre este incompletă până când nu învătăm că providenta lui Dumnezeu lucrează prin pierdere.. că în noi se face o lucrare prin esec si disparitia anumitor lucruri. Pârâul lângă care a stat Ilie si a secat este o imagine a vietilor noastre! "Dar după câtă-va vreme pârâul a secat" (1 Împărati 17:7) este istoria trecutului nostru si proorocia pentru viitorul nostru.. să învătăm diferenta dintre a te încrede în dar si a te încrede în Dătător. Darul poate dura o vreme, dar Dătătorul este vesnic. Dacă Domnul l-ar fi condus pe Ilie direct la văduva din Sarepta, el ar fi pierdut ceva care l-a ajutat sa devină un om mai bun - trăind prin credintă. De fiecare dată când resursele noastre au secat lucrul acesta s-a întâmplat ca să învătăm că speranta si ajutorul nostru sunt în Dumnezeu".
Un autor notează: "Uneori nu sunt suficienti bani pentru împlinirea scopurilor; ni se spune să facem planificări si noi suntem pe nicăieri. Analizăm situatia si spunem: Nu se poate. Dar este timpul să te încrezi în Dumnezeu. Posibilitătile tale nu sunt limitate de împrejurările prezente sau trecute. Dacă nu ai destul pentru a-ti plăti cheltuielile curente, fă tot ce poti, apoi stai deoparte. Încrede-te în Dumnezeu care se va îngriji de nevoia ta, apoi priveste dincolo de portmoneu. Uită-te la resursa ta. Uită-te la sursa divină, nelimitată. Dar fă-ti partea. Zbate-te pentru responsabilitate financiară în gândire si în faptă. Cere întelepciune si supune-te călăuzirii lui Dumnezeu. Apoi nu-ti mai fie teamă si renuntă la nevoia de a controla. "Încrede-te în Domnul din toată inima ta, si nu te bizui pe întelepciunea ta!" (Proverbe 3:5). Cu totii stim că banii reprezintă o parte necesară a supravietuirii - dar si Dumnezeu stie lucrul acesta".

aprilie 13, 2010

CEA MAI BUNĂ CALE PENTRU COPILUL TĂU (2)

"învată pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze" (Proverbe 22:6)

Poate spui: "Ea este un copil asa de ascultător, dar fratele ei încalcă toate regulile". Sau: "Copilul cel mare este atât de organizat, cel mic este un dezastru!" Fiecare copil este unic. Pentru părinte acest lucru este o mare provocare. Să ne uităm la învătăturile pe care ni le dă Dumnezeu în Proverbe 22:6.
1) "Învată pe copil". Copiii atenti, iubitori, productivi si fericiti nu "evoluează" pur si simplu – ei sunt învătati. Generatia de copii cu cheia la gât a dovedit că "copilul lăsat de capul lui face rusine mamei sale" (Proverbe 29:15). Părintii întelepti aleg directia pentru copiii lor, apoi o mentin prin consolidare pozitivă si disciplină consistentă. Ei îsi modelează atitudinea si comportamentul copiilor lor în conformitate cu Cuvântul lui Dumnezeu. Referirea pe care o face Solomon în acest verset indică un preadolescent care încă poate fi modelat. Dacă ratezi acei ani de învătare sarcina ta este dificilă, dar cu ajutorul lui Dumnezeu nu este imposibilă.
2) "Calea pe care trebuie s-o urmeze". Ai auzit vreodată de "influenta părintească"? Înseamnă să încerci să-l faci să devină ceva ce nu este în natura lui. Faptul de a forta dopuri pătrate în găuri rotunde invită la rebeliune în cazul copiilor energici si distruge capacitatea creativă în cei docili. Acest verset într-o altă traducere sustine învătarea copilului "în conformitate cu darurile individuale sau cu înclinatia lui". Analizează darurile copilului tău, apoi canalizează-le în mod corespunzător. Faptul de a pune dopuri pătrate în găuri pătrate reduce opozitia, invită la cooperare si merge în directia recunoasterii destinului stabilit de Dumnezeu pentru copilul tău. Când este calea lor, nu a ta, ei vor păsi cu dedicare.
3) "Când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea". Când copiii se află în locul pregătit de Dumnezeu pentru ei, nimeni nu trebuie să-i manipuleze, să-i controleze sau să-i ameninte, Ei se simt întăriti, creativi, provocati, împliniti si fericiti să crească în gaura pătrată pe care a modelat-o Dumnezeu pentru ei!

aprilie 12, 2010

CEA MAI BUNĂ CALE PENTRU COPILUL TĂU (1)

"Prin întelepciune se înaltă o casă, si prin pricepere se întăreste" (Proverbe 24:3)


Poate spui: "Mi-am crescut copiii la fel, cum de acesta îmi face atâtea probleme?" 1) Felicitări pentru reusita pe care ai avut-o cu ceilalti copii! Ai trecut de prima curbă! 0 regulă bună pentru familie este următoarea: roagă-te pentru neajunsurile tale; concentrează-te asupra succesului. Nu acorda atentie sporită unui copil anume, nu-i priva pe ceilalti de timpul si atentia ta. Desi nu pare natural, nu-i mai acorda copilului problemă atât de multă atentie. Nu-l mai băga în seamă si bucură-te de toti copiii tăi si priveste cum se îmbunătătesc lucrurile. 2) Copiii se dezvoltă în ritmuri diferite si în moduri diferite. Multi copii problemă sunt doar niste întârziati; acordă-le timpul de care au nevoie. 3) În majoritatea familiilor există o "oaie neagră". El ne supără deoarece nu trăieste viata la fel ca noi ceilalti. Acceptă ceea ce nu-ti place la el până când Dumnezeu fie îl va schimba, fie va învăta restul familiei ce înseamnă dragoste matură, neconditionată si care nu încearcă să controleze. 4) Tu te străduiesti ca un părinte imperfect, dar iubitor, apoi copiii, nu tu, fac propriile lor alegeri. Fiii proorocului Samuei "n-au călcat pe urmele lui; ci se dădeau la lăcomie, luau mită.. si călcau dreptatea" (1 Samuei 8:3). Jenant si dezamăgitor, da! Dar pe umerii lui Samuei nu a pus nimeni povara esecului spiritual sau părintesc. Om evlavios cum nu a mai trăit altul pe pământ, el "ce zicea făcea". Dar fiii lui au avut propriile lor păreri si au ales să nu se comporte ca el.
Oricât de diferit ar fi copilul tău, potrivit lui Dumnezeu cea mai mare avutie a lor este un părinte care reactionează prin credintă, nu încercând să repare, prin rugăciune, nu prin răzbunare si care se dă la o parte din calea lui Dumnezeu si-L lasă pe El să lucreze.

aprilie 11, 2010

ASTĂZI DUMNEZEU ARE GRIJĂ DE TINE!

"Domnul să-Si înalte Fata peste tine, si să ti dea pacea!" (Numeri 6:26)
Dallas Willard si-a pierdut mama când era copil. El scrie despre un băietel a cărui mamă a murit si ea. În fiecare noapte el mergea în camera tatălui său întrebându-l dacă poate dormi cu el. Doar când tatăl i-a promis că va dormi cu fata spre el, acel micut a putut adormi. Willard scrie: "Multi dintre noi credem că ne putem strecura lângă un Dumnezeu care nu vorbeste. Cel putin multi dintre noi cred lucrul acesta. Dar aceasta nu este viată si cu sigurantă nu este viata pe care ne-o doreste Dumnezeu sau viata din belsug pe care Domnul Isus ne-a dat-o".
Moise s-a rugat: "Domnul să-Si înalte Fata peste tine, si să-ti dea pacea!" Nu este nemaipomenit să stii că Dumnezeu te are în paza Sa, că te călăuzeste si te apără 24 de ore pe zi, în fiecare zi? De fapt, cea mai comună promisiune din Scriptură nu este despre mântuire sau cer. Nu, ci cea mai frecventă promisiune din Biblie este: "Eu voi fi cu tine" (Iosua 1:5). Este promisiunea pe care I-a făcut-o Dumnezeu lui Enoh, lui Noe, lui Avraam, Sarei, lui Iacov, lui Iosif, lui Moise, Mariei si lui Pavel. Si este cea care i-a ajutat să meargă înainte! David a spus: "Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei mortii, nu mă tem de nici un rău, căci Tu esti cu mine" (Psalmul 23:4). Dumnezeu a amintit mereu poporului Său că este cu ei prin Cortul întâlnirii, Chivotul Legământului, mana din pustie si stâlpul de nor si de foc care mergea înaintea lor. La fel îti reaminteste si tie astăzi: "Nu te înspăimânta si nu te îngrozi, căci Domnul, Dumnezeul tău, este cu tine" (Iosua 1:9). Fii linistit, Dumnezeu are grijă de tine!