aprilie 13, 2010

CEA MAI BUNĂ CALE PENTRU COPILUL TĂU (2)

"învată pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze" (Proverbe 22:6)

Poate spui: "Ea este un copil asa de ascultător, dar fratele ei încalcă toate regulile". Sau: "Copilul cel mare este atât de organizat, cel mic este un dezastru!" Fiecare copil este unic. Pentru părinte acest lucru este o mare provocare. Să ne uităm la învătăturile pe care ni le dă Dumnezeu în Proverbe 22:6.
1) "Învată pe copil". Copiii atenti, iubitori, productivi si fericiti nu "evoluează" pur si simplu – ei sunt învătati. Generatia de copii cu cheia la gât a dovedit că "copilul lăsat de capul lui face rusine mamei sale" (Proverbe 29:15). Părintii întelepti aleg directia pentru copiii lor, apoi o mentin prin consolidare pozitivă si disciplină consistentă. Ei îsi modelează atitudinea si comportamentul copiilor lor în conformitate cu Cuvântul lui Dumnezeu. Referirea pe care o face Solomon în acest verset indică un preadolescent care încă poate fi modelat. Dacă ratezi acei ani de învătare sarcina ta este dificilă, dar cu ajutorul lui Dumnezeu nu este imposibilă.
2) "Calea pe care trebuie s-o urmeze". Ai auzit vreodată de "influenta părintească"? Înseamnă să încerci să-l faci să devină ceva ce nu este în natura lui. Faptul de a forta dopuri pătrate în găuri rotunde invită la rebeliune în cazul copiilor energici si distruge capacitatea creativă în cei docili. Acest verset într-o altă traducere sustine învătarea copilului "în conformitate cu darurile individuale sau cu înclinatia lui". Analizează darurile copilului tău, apoi canalizează-le în mod corespunzător. Faptul de a pune dopuri pătrate în găuri pătrate reduce opozitia, invită la cooperare si merge în directia recunoasterii destinului stabilit de Dumnezeu pentru copilul tău. Când este calea lor, nu a ta, ei vor păsi cu dedicare.
3) "Când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea". Când copiii se află în locul pregătit de Dumnezeu pentru ei, nimeni nu trebuie să-i manipuleze, să-i controleze sau să-i ameninte, Ei se simt întăriti, creativi, provocati, împliniti si fericiti să crească în gaura pătrată pe care a modelat-o Dumnezeu pentru ei!