august 21, 2010

DUMNEZEU FACE LUCRURI MARI PENTRU TINE

“Cel Atotputernic a facut lucruri mari pentru mine. Numele Lui este sfant si indurarea Lui se intinde din neam in neam peste cei ce se tem de El.” [Luca 2:49–50]

Adolescenta aceea naiva, Maria din Nazaret, recunoaste ca Dumnezeu face lucruri mari pentru ea, desi inca nu se vedea nimic. Era gravida, probabil in luna a treia, desi nu se incurcase cu niciun barbat, ci era curata. Bebelusul inca nu misca, probabil nici nu avea greturile de dimineata. Nimeni nu banuia deocamdata ca e gravida. Posibil ca si ea sa mai aiba indoieli cu privire la intalnirea cu ingerul. Poate a visat…
Cand se intalneste cu Elisabeta, batranica aceea sterila cu care era ruda si care a ramas gravida la menopauza, fara interventie medicala, Maria incepe sa cante: Magnificat. Adolescenta naiva si curata vede minunea in ruda ei si stie ca si cu ea se petrece o minune, chiar daca nu se vede nimic.
Cel Atotputernic face lucruri mari pentru tine, chiar daca nu vezi nimic inca. Poate ti-a aratat mai demult ceva, dar incepi sa te indoiesti. Nu s-a intamplat nimic de la descoperirea aceea. Lauda-l pe Dumnezeu, chiar daca nu vezi inca nimic. El a privit deja spre starea ta smerita si face lucruri mari pentru tine. Le vei vedea la vremea lor, cand vei putea sa le porti.

Daniela

august 20, 2010

ÎNVAȚĂ SĂ TE ÎNCREZI ÎN DUMNEZEU

“Nu va ingrijorati dar de ziua de maine, pentru ca ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei.“ [Matei 6:34]

Vi s-a intamplat sa aveti atacuri de ingrijorare si chiar de panica? Credeti in Dumnezeu si totusi uneori ingrijorarea va tulbura, chiar va doboara.
Pana anul acesta nu am stiut ce sunt atacurile de panica. Am cunoscut diferite tipuri de stres, ingrjorari, dar panica nu. Apareau cand ma asteptam mai putin, deseori dupa timpul meu de partasie de dimineata cu Dumnezeu. M-am speriat.
Citind acest verset mi-am reamintit ca elefantul se mananca bucata cu bucata, iar zilele se traiesc cate una odata. Daca insist sa ma ingrijorez, trebuie sa o fac doar pentru ziua de azi, doar pentru 24 de ore. Asta nu exlude planificarile pe termen scurt, mediu si lung. Dar impune flexibilitate si o doza mai mica de ingrijorare, doar pentru ziua de azi. Asta impune incredere in Dumnezeu care se descurca bine cu toate itele universului si ale istoriei, deci si cu problema ta, coplesitoare pentru tine, maruntă pentru El.
Nu-ti mai distruge inima, trupul si relatiile cu ingrijorare pentru tot restul vietii tale! Nici macar nu stii cand se termina. Ajunge zilei necazul ei. Pe celelalte lasa-le in grija lui Dumnezeu! Se descurca. Are experienta de cateva mii de ani cu tot soiul de oameni.

Daniela

august 18, 2010

SPRIJINĂ LUCRAREA LUI DUMNEZEU

“Am avut o mare bucurie in Domnul ca in sfarsit ati putut sa va innoiti iarasi simtamintele fata de mine. Va gandeati voi la asa ceva, dar va lipsea prilejul.” [Filipeni 4:10]

Apostolul Pavel scrie aceste randuri bisericii din Filipe. O biserica formata din oameni modesti. Pe putini ii stim pe nume: Evodia, Sintichia, Epafrodit si adunarea. Cel mai rasarit si mai cu initiative e Epafrodit, care isi lasa casa si cetatea pentru a-l sluji pe Pavel. Dar adunarea aceea de anonimi fără aptitudini stralucitoare il sprijina pe Pavel cum stie. Ii trimite din cand in cand bani si mancare. De lucrarea lui au profitat bisericile din Asia Mica, din Grecia si Italia, probabil si din Spania, iar apoi toti credinciosii care i-au citi epistolele. Numai filipenii si probabil corintenii l-au ajutat.
Nu toti avem darul de a canta, de a compune poezii si cantece, de a scrie carti, de a fi misionari sau pastori sau invatatori, sau asistenti medicali ori sociali, sau altceva. Dar putem in primul rand sa nu le punem bete in roate celor chemati la o lucrare vizibila, in prim plan; putem sa nu-i desfiintam prin criticile noastre, ci sa-i indreptam cu delicatete cand nu merg bine; putem sa ne rugam pentru ei si putem sa-i sustinem la fel ca biserica din Filipi pe Pavel, oferindu-le bani, mancare sau haine.
Cum sprijini lucrarea lui Dumnezeu?

Daniela

august 17, 2010

EROISM ÎN SPATELE SCENEI

“Cand nu eram decat un plod fara chip, ochii Tai ma vedeau si in cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau randuite, mai inainte de a fi fost vreuna din ele.” [Psalm 139:16]

Crestem de mici cu eroi din povesti si desene animate si vrem sa ajungem eroi cand vom fi mari. Constatam ca parintii nu sunt eroi, colegii sunt doar smecheri lasi, profesorii tremura in fata elevilor, sefii abuzeaza de pozitia pe care o au, iar noi ne irosim viata si nu mai vedem niciun rost de a trai. Madalina Manole si alte personalitati si-au luat viata.
Care e rostul meu? Trebuia sa fiu erou! De curand am revazut “Forest Gump”, iar locotenentul Dan ii reproseaza lui Forest ca nu l-a lasat sa fie erou. La un moment dat eroul isi intreaba mama care e destinul lui. Si la fel facem si noi.
Statistic vorbind, cred ca sub 5% din populatia globului ajunge sa fie in acesta categorie. Vrem sa fim eroi de prima pagina, si plangem ca nu e asa. Uitam ca unii sunt eroi in spatele scenei. Ilie era eroul de pe scena, dar in spatele scenei erau alti 7000 de eroi care nu si-au plecat genunchii inaintea lui Baal, la care se adauga modestul Obadia si o suta de profeti ascunsi si hraniti de acesta.
Daca nu ne-a chemat Dumnezeu la eroism pe scena, ne-a chemat la eroism in spatele scenei. E nevoie de eroism sa spui adevarul, sa-ti declari toate veniturile si sa platesti taxe, sa fii darnic in fiecare luna si sa-ti platesti zeciuala, sa respecti ziua de odihna, sa nu-ti lasi copiii sa se uite la programele desuchiate la care se uita toti colegii, sa nu te uiti tu la emisiuni murdare. Daca nu te-a chemat Dumnezeu pe scena, fii unul din „cei 7000“ de eroi din spatele scenei.

Daniela

august 16, 2010

CINE ESTE DUMNEZEUL TĂU?

“Domnul Dumnezeul tau este un Dumnezeu plin de indurare, care nu te va parasi si nu te va nimici. El nu va uita legamantul pe care l-a incheiat prin juramant cu parintii tai.“ [Deuteronom 4:31]

Ti-ai evaluat recent convingerile despre Dumnezeu? Am constatat ca daca nu fac asta periodic, la un moment dat ajung sa spun lucruri adevarate despre Dumnezeu, dar pe care nu le mai cred din toata inima mea. Martin Luther i-a spus odata duhovnicului sau ca vrea un Dumnezeu pe care sa-L iubeasca, nu un Dumnezeu razbunator, crud, nemilos, cum era vestit atunci de biserica.
Tu stii ca Dumnezeu este bun, sfant, drept, atotputernic, credincios, intelept, rabdator etc. Dar mai crezi ca e asa?
Vedem inundatiile din Moldova, acum din China si Pakistan. Auzim despre persecutia crestinilor din Coreea de Nord, China, tările arabe si africane. Vedem copii, batrani, animale suferind din cauza unor adulti descreierati. Vedem multe lucruri, iar cei din lume ne intreaba ce fel de Dumnezeu ingaduie asta. E adevarat ca nu mai vedem rasaritul si apusul, vindecarile, raspunsul la rugaciuni, ci doar ce ne arata stirile, ce ne spun ceilalti: ce fel de Dumnezeu ingaduie asta?
Ce spui? Ti-e rusine de Dumnezeul tau si te ascunzi? Opreste-te si fa din nou cunostinta cu Dumnezeu. Este si azi indurator, sfant, drept, atotputernic, credincios, intelept, rabdator si multe alte calitati pe care le-ai vazut pe pielea ta si-a celor dragi.

Daniela

august 15, 2010

DUMNEZEU VORBEȘTE, DESCHIDE-ȚI URECHILE!

„Dumnezeu vorbeste insa cand intr-un fel, cand in altul, dar omul nu ia seama.“ [Iov 33:14]

Ati observat cat umor are Dumnezeu cand ne raspunde la anumite rugaciuni? Ma rog de mai multa vreme pentru o minune pentru ca singura nu pot rezolva o anumita problema. Intrebarea mea e deseori: oare va vrea Dumnezeu sa faca minunea?
Cu framantarea asta in inima, am mers duminica seara la biserica. Dupa inchinare si rugaciune, a urmat o marturie scurta a unui pastor pe care biserica il sustine, apoi predica (un pic cam lunga), iar apoi o ultima marturie a unui invitat. Mai erau 15 minute pana la 20, iar eu trebuia sa ma grabesc dupa aceea pentru o vizita. A inceput marturia invitatului si a trecut ora opt, a trecut si opt si un sfert, si opt jumate, la noua si un sfert am plecat repede in vizita, dar invitatul a continuat nu stiu cat. Marturia fratelui era frumoasa şi plina de umor, adunarea radea cu pofta, iar eu schitam un zambet fortat si ma rugam sa termine mai repede. Pas, rugaciune neascultata. Iar omul continua “Si Dumnezeu a facut o minune”, iar dupa cateva minute “Dumnezeul nostru este atotputernic si face minuni si azi”. Asta i-a fost refrenul o ora si jumatate cat l-am ascultat. Pe drum spre familia careia ii promisesem ca o voi vizita, mi-a revenit refrenul acelui om: “Dumnezeu face minuni”. Toata seara Dumnezeu imi spuse ce il rugasem sa-mi spuna, dar nu auzisem.
Ce iti infunda urechile de nu-L mai poti auzi pe Dumnezeu? Dumnezeu vorbeste uneori prin oameni care ne irita, prin situatii neplacute sau fericite, prin animale, prin nori... Elibereaza-ti inima de stres, de graba si deschide urechile si ochii. Dumnezeu iti raspunde la rugaciuni!

Daniela