februarie 20, 2010

CUM SĂ Al SUCCES LA LOCUL DE MUNCĂA (6)

"Dacă vezi un om iscusit in lucrul lui, acela poate sta lângă impărati" (Proverbe 22:29)


Nimic nu contribuie mai mult la succesul la locul de muncă decât priceperea. Angajatii priceputi excelează prin studii, aplicatie, practică si multă muncă. Locul doi nu se acceptă. Astfel de oameni "pot sta lângă impărati, nu lângă oamenii de rând" (Proverbe 22:29). Priceperea nu este o calitate genetică, nu se mosteneste, ci muncesti ca s-o ai. Stai până la miezul noptii, te străduiesti până la limită si refuzi să te opresti. Uită-te la mestesugarul priceput; aprecierea ta creste datorită atentiei lui la detalii, refuzului de a face lucrul de mântuială, răbdării, dedicării si mândriei fată de produsul final. El inspiră sigurantă, respect si incredere. Nimic nu demonstrează mai bine crestinismul autentic decât muncitorul priceput. Când el vorbeste, ceilalti ascultă. Dacă te indoiesti de asta, incearcă să-ti impărtăsesti credinta cu cei care văd că esti necinstit, fals si neatent. Mai bine este să taci până când iti câstigi dreptul de a fi ascultat!
Oricare ar fi munca ta, "să faceti totul in Numele Domnului Isus, si multumiti, prin El, lui Dumnezeu Tatăl" (Coloseni 3:17). Ar trebui să ridicăm stacheta deoarece suntem reprezentantii lui Hristos. Ar trebui să stabilim standardul pentru excelentă in domeniu. Faptul că angajatorii si clientii stiu că suntem crestini trebuie să le mărească increderea că vor avea parte de ce este mai bun si nimic mai putin.
Muncitorul priceput nu poate pierde, deoarece Dumnezeu promite că munca lui va atrage in mod inevitabil atentia oamenilor care il vor promova si il vor răsplăti. "Dacă vezi un om iscusit in lucrul lui, acela poate sta lângă impărati" (Proverbe 22:29). Poate el va porni de la baza piramidei, dar destinatia lui este mult mai sus.

februarie 19, 2010

CUM SĂ Al SUCCES LA LOCUL DE MUNCĂ (5)

"Cine si păzeste stăpânul va fi pretuit" (Proverbe 27:18)
O altă trăsătură biblică pe care trebuie să o dobândesti pentru a avea succes la locul de muncă este atentia. Si aceasta fie că esti general in armată sau o persoană fizică neinsemnată, presedintele unei companii sau paznicul de noapte. Caracterul nu tine cont de clasă. Respectul nu se cere, se câstigă in fiecare zi. Dacă ai o functie de conducere, Biblia spune: "ingrijeste bine de oile tale, si ia seama la turmele tale" (Proverbe 27:23). Angajatorii buni si supraveghetorii au datoria de a cunoaste nevoile, calitătile, slăbiciunile, potentialul si nivelul motivational al angajatilor lor. In consecintă, concediul de odihnă al angajatilor se reduce, moralul este imbunătătit, iar calitatea si productia sporesc. Mărirea de salariu nu este totdeauna cel mai bun motivator. Uneori grija, intelegerea si interesul fată de angajati constituie cel mai puternic motivator. Vechea filozofie "nu dăm doi bani pe ei" este calea sigură care aprinde resentimentul si subminarea. Respectul si grija duc la cooperare, fac aliati, nu adversari din angajati si angajatori si scoate la iveală ce este mai bun din fiecare.
Dacă esti angajat, Dumnezeu iti promite: "cine-si păzeste stăpânul va fi pretuit". Nu este frumos să vorbesti seful de rău, chiar dacă colegii tăi te provoacă. In cele din urmă cei din jurul tău nu vor mai avea incredere in tine pentru că ei stiu că la un moment dat vei face acelasi lucru si cu ei. Vorbeste-ti seful de bine, onorează-l si supune-te autoritătii lui (Romani 13:1-7). Dacă nu poti, nu spune nimic si caută-ti un alt loc de muncă; altfel, vei fi judecat pentru că l-ai subminat. In pilda talantilor, Domnul Isus a spus că cei care au avut grijă de interesele stăpânului au fost răsplătiti din belsug. Da, Dumnezeu te onorează pentru respectarea chiar si a unui sef dificil!

februarie 18, 2010

CUM SĂ Al SUCCES LA LOCUL DE MUNCĂ (4)

"Mâna celor harnici imbogăteste" (Proverbe 10:4)


Dacă doresti să ai succes la locul de muncă, există o trăsătură de caracter pe care trebuie să ti-o dezvolti: hărnicia. Când angajatorii sunt intrebati: "Care este cea mai mare provocare?" de obicei ei răspund: "Găsirea si păstrarea oamenilor valorosi!" Oamenii pot clădi sau pot ruina orice afacere. "Cine lucrează cu o mână lenesă sărăceste, dar mâna celor harnici imbogăteste". Hărnicia presupune să fii disciplinat, motivat, activ, disponibil si atrage după sine ducerea lucrului la bun sfârsit. Biblia spune: "comoara de pret a unui om este munca" (Proverbe 12:27).
Oamenii harnici isi merită răsplata: "Planurile omului harnic nu duc decât la belsug" (Proverbe 21:5). In sistemul lui Dumnezeu seful trebuie să profite de pe urma ta, iar tu trebuie să profiti de pe urma lui. Intr-adevăr, oamenii harnici doresc să fie angajati profitabil. Doresti să prosperi? Asigură-te că angajatorul tău prosperă! Angajatii harnici se bucură de lucrul acesta, dar cei lenesi il urăsc. Hărnicia, nu politica si manipularea, este cea care te va promova." Mâna celor harnici va stăpâni, dar mâna lenesă va plăti bir" (Proverbe 12:24). In economia lui Dumnezeu tu stabilesti dacă devii "stăpân" sau dacă devii "sclav", in functie de cât de mult esti dispus să lucrezi.
Angajatii lenesi se plâng de sefii nedrepti, de sistemul piramidal, de "oamenii firmei" care au grijă de sef si seful are grijă de ei. "Lenesul doreste mult, si totusi, n-are nimic" (Proverbe 13:4) deoarece "nu vrea să lucreze cu mâinile" (Proverbe 21:25). "..cei harnici se satură" (Proverbe 13:4). Ei au parte de tot: satisfactia lucrului bine făcut, reputatia de a fi om integru, increderea din partea celorlalti, siguranta locului de muncă, profitul, promovarea si cel mai important, vocea Stăpânului care spune: "Foarte bine".

februarie 17, 2010

CUM SĂ Al SUCCES LA LOCUL DE MUNCĂ (3)

"Cel rău dobândeste un câstig inselător" (Proverbe 11:18)


Dacă vrei să ai succes in viată, practică onestitatea! Un sondaj citat de Paul Harvey spunea că 40% dintre angajati au recunoscut că fură de la locul de muncă, iar 20% se simteau justificati să o facă! Gândirea lor este următoarea: "Toată lumea face asa, eu de ce să nu o fac?" "Seful isi permite, nu va simti lipsa", "E doar un lucru mărunt, nu contează", "Firma imi este datoare, iau numai ce este al meu", "Merit lucrul acesta, am muncit mult si niciodată nu mi s-au recunoscut meritele". Ce spune Cuvântul lui Dumnezeu despre lucrul acesta? "Cel rău dobândeste un câstig inselător". Dumnezeu spune că faptul de a-ti insela angajatorul furând din timp sau din materiale, sau creând un produs sau un serviciu de calitate inferioară este "rău". Este un cuvânt care nu ne place! Dintre toti oamenii, angajatorii si clientii trebuie să poată avea incredere că cei care il urmează pe Hristos sunt cinstiti, că-si câstigă pe drept salariul si că oferă servicii de cea mai bună calitate.
Si nu este intelept să furi, chiar dacă nu esti prins. "Comorile câstigate pe nedrept nu folosesc" (Proverbe 10:2). Poti să le obtii, dar nu vei avea câstig din ele. "Bogătia câstigată fără trudă scade" (Proverbe 13:11). Nu poti face ceva rău si să obtii rezultate bune. Nu doar că vei avea necazuri, dar vei aduce necazuri si peste cei ce te iubesc si au nevoie de tine cel mai mult. "Cel lacom de câstig isi turbură casa" (Proverbe 15:27). Pierderea locului de muncă, pătarea reputatiei, umilirea, costurile de judecată si consecintele negative sunt factura pe care toată familia o plăteste, ducând deseori la rusine si divort si afectând mai multe generatii. Sotul sau sotia ta merită un partener onest. Copiii tăi merită un model pe care să-l urmeze; calea pe care o urmezi cu incredere este sigură pentru ei ca s-o urmeze?

februarie 16, 2010

CUM SĂ Al SUCCES LA LOCUL DE MUNCĂ (2)

"Du-te la furnică .. uită-te cu băgare de seamă la căile ei, si intelepteste-te!" (Proverbe 6:6)


Când vine vorba de etica muncii, "du-te la furnică .. uită-te cu băgare de seamă la căile ei". Acesti mici giganti ai muncii ne invată principii valoroase despre viată. Să remarcăm trei lucruri referitoare la ele:
1) Furnica "n-are nici căpetenie, nici priveghetor, nici stăpân" (Proverbe 6:7). Nimeni nu trebuie să o trezească din pat dimineata sau să o oblige să-si inceapă lucrul. Nimeni nu-i supraveghează munca si nu-i aplică standarde de calitate. Nimeni nu trebuie să-i gestioneze timpul de lucru sau să aibă grijă să fie punctuală, să-si treacă orele corect, să-si dea toate silintele si să nu plece mai devreme de la serviciu. Ea este auto-motivată si se ghidează după propriile ei standarde, nu după reguli, regulamente sau după teama de a fi concediată.
2) Ea "isi pregăteste hrana vara, si strânge de ale mâncării in timpul secerisului" (Proverbe 6:8). Când toată lumea se plânge din cauza căldurii (a vremii, a economiei, politicii, etc), furnica cea harnică se pregăteste in continuare pentru viitor. Mai târziu, când vin temperaturile moderate ale vremii secerisului, ea continuă să strângă. Indiferent de conditii, ea munceste. Apoi, in timp ce altii se zbat să supravietuiască, ea se infruptă din roadele muncii sale. "Priveste si invată", este sfatul lui Dumnezeu.
3) Furnica nu este un pierde-vară dezorganizat care face lucrurile la intâmplare, care se invârte fără tintă, căutând ce să facă. Ea stie exact ce are de făcut, unde si cum să facă. Ea este mânată de scop, concentrată, hotărâtă si de neoprit. O furnică bună nu poate fi stăvilită! "Uită-te cu băgare de seamă la căile ei, si intelepteste-te!""Dar ceea ce fac eu nu are nici un rost", spui tu. Atâta timp cât esti angajat in acel lucru, "să faceti din toată inima, ca pentru Domnul" (Coloseni 3:23). Dovedeste-te un lucrător harnic si Dumnezeu te va promova spre lucruri mai-bune.

februarie 15, 2010

CUM SĂ Al SUCCES LA LOCUL DE MUNCĂ (1)

"Cine se leneveste in lucrul lui este frate cu cel ce nimiceste" (Proverbe 18:9)


Pe Dumnezeu il interesează ceea ce lucrezi; El este interesat si de modul in care iti desfăsori această activitate. Perspectivele tale pentru viitor sunt determinate de etica muncii in care crezi. Pentru următoarele câteva zile ne vom uita la câteva obiceiuri privind munca din cartea Proverbe pe care trebuie să le evităm sau pe care trebuie să le dobândim dacă ne dorim binecuvântarea lui Dumnezeu.
Lenea. "Am trecut pe lângă ogorul unui lenes .. si era numai spini, acoperit de mărăcini, si zidul din piatră era prăbusit.. am tras invătătură din ce am văzut. "Să mai dorm putin,.. să mai incrucisez mâinile .. Si sărăcia vine peste tine pe neasteptate, ca un hot" (Proverbe 24:30-34). Lenea te jefuieste la fel cum te-ar jefui un hot. Biblia spune că oamenii lenesi sunt: a) oameni care tărăgănează lucrurile. "Să mai dorm putin,.. să mai incrucisez mâinile". Ei spun: "o voi face mâine", dar mâine nu mai vine niciodată; b) oameni scumpi de intretinut. "Cine se leneveste in lucrul lui este frate cu cel ce nimiceste". Ei se plâng, fac lucrurile de mântuială, pun bete in roate si provoacă necaz; c) oameni lasi. Ei renuntă inainte ca treaba să fie terminată. "Lenesul nu-si frige vânatul" (Proverbe 12:27). El vânează căprioara, dar nu doreste să o prepare. Viata ii e plină de proiecte neterminate: dulapuri pe jumătate făcute, camere pe jumătate zugrăvite, garaje pe jumătate aranjate. Iti sună cunoscut? d) oameni experti in scuze. "Lenesul zice: "Afară este un leu, care m-ar putea ucide pe ulită!" (Proverbe 22:13). Când i se epuizează scuzele credibile, trece la cele ridicole. "Toamna, lenesul nu ară" (Proverbe 20:4). "Vrei să mă imbolnăvesc dacă lucrez pe vremea asta?" Sau dacă este cald: "Este prea frumos afară ca să lucrez"! Oricare ar fi munca ta, fă-o cu constiinciozitate. Nu lăsa lenea să iti fure succesul.

februarie 14, 2010

CARE ESTE RĂSPLATA TA?

"Lasă rodul muncii lui unui om care nu s-a ostenit deloc cu ea" (Eclesiastul 2:21)


In afaceri vorbim despre ce ne rămâne. Despre profitul net, răsplata pe care o primesti la urmă.
Iată un adevăr pe care trebuie să-l stii inainte să ti se semneze certificatul de deces, inainte să se facă pregătirile pentru serviciul de inmormântare si de a ti se pune flori pe mormânt: când trăiesti pentru tine si nu poti să implinesti planul lui Dumnezeu pentru viata ta, răsplata nu merită investitia. Solomon scrie: "Am ajuns până acolo că m-a apucat o mare deznădejde de toată munca pe care am făcut-o sub soare. Căci este câte un om care a muncit cu intelepciune, cu pricepere si cu izbândă, si lasă rodul muncii lui unui om care nu s-a ostenit deloc cu ea. Si aceasta este o desertăciune si un mare rău" (Eclesiastul 2:20-21). Sau asa cum spune autorul John Cappozzi: "Directorul care lucrează de la 7 la 7 in fiecare zi va avea un mare succes. Dar amintirea lui va fi păstrată cu drag de către următorul sot al sotiei lui".
Vine ziua in care toate lucrurile pentru care te-ai zbătut, pe care te-ai străduit si te-ai stresat să le dobândesti nu vor schimba nimic. CV-ul tău si functia ocupată nu vor mai impresiona pe nimeni. Nimănui nu-i va mai păsa ce haine ai purtat sau ce masini ai condus, cu exceptia rudelor care intentionează să le poarte sau să le conducă sau să le vândă. Dacă esti intelept, vei plănui să părăsesti viata aceasta cu o răsplată care implică următoarele trei lucruri: a) satisfactia care vine după ce ai implinit misiunea pe care ti-a dat-o Dumnezeu aici pe pământ; b) succesul, care se măsoară in termenii răsplătirilor vesnice, nu a celor vremelnice; c) siguranta care vine din cunoasterea lui Isus Hristos ca Domn si Mântuitor. Acestea sunt singurele răsplăti pentru care merită să trăiesti!