februarie 16, 2010

CUM SĂ Al SUCCES LA LOCUL DE MUNCĂ (2)

"Du-te la furnică .. uită-te cu băgare de seamă la căile ei, si intelepteste-te!" (Proverbe 6:6)


Când vine vorba de etica muncii, "du-te la furnică .. uită-te cu băgare de seamă la căile ei". Acesti mici giganti ai muncii ne invată principii valoroase despre viată. Să remarcăm trei lucruri referitoare la ele:
1) Furnica "n-are nici căpetenie, nici priveghetor, nici stăpân" (Proverbe 6:7). Nimeni nu trebuie să o trezească din pat dimineata sau să o oblige să-si inceapă lucrul. Nimeni nu-i supraveghează munca si nu-i aplică standarde de calitate. Nimeni nu trebuie să-i gestioneze timpul de lucru sau să aibă grijă să fie punctuală, să-si treacă orele corect, să-si dea toate silintele si să nu plece mai devreme de la serviciu. Ea este auto-motivată si se ghidează după propriile ei standarde, nu după reguli, regulamente sau după teama de a fi concediată.
2) Ea "isi pregăteste hrana vara, si strânge de ale mâncării in timpul secerisului" (Proverbe 6:8). Când toată lumea se plânge din cauza căldurii (a vremii, a economiei, politicii, etc), furnica cea harnică se pregăteste in continuare pentru viitor. Mai târziu, când vin temperaturile moderate ale vremii secerisului, ea continuă să strângă. Indiferent de conditii, ea munceste. Apoi, in timp ce altii se zbat să supravietuiască, ea se infruptă din roadele muncii sale. "Priveste si invată", este sfatul lui Dumnezeu.
3) Furnica nu este un pierde-vară dezorganizat care face lucrurile la intâmplare, care se invârte fără tintă, căutând ce să facă. Ea stie exact ce are de făcut, unde si cum să facă. Ea este mânată de scop, concentrată, hotărâtă si de neoprit. O furnică bună nu poate fi stăvilită! "Uită-te cu băgare de seamă la căile ei, si intelepteste-te!""Dar ceea ce fac eu nu are nici un rost", spui tu. Atâta timp cât esti angajat in acel lucru, "să faceti din toată inima, ca pentru Domnul" (Coloseni 3:23). Dovedeste-te un lucrător harnic si Dumnezeu te va promova spre lucruri mai-bune.