septembrie 20, 2008

CÂND DUMNEZEU ÎȚI SPUNE SĂ AȘTEPȚI

"Puneti pe inima aceste meniri, indeletniceste-te in totul cu ele, pentru ca inaintarea ta sa fie vazuta de toti" (1 Timotei 4:15)

___Un bine cunoscut invatator al Bibliei ne relateaza despre un prieten pilot care a primit un mesaj de la turnul de control care spunea asa: "Calea e libera pentru urmatorii 1500 m". Cand a ajuns, a trebuit sa astepte alte instructiuni. Urmatorul mesaj spunea: "Calea e libera pentru urmatorii 3000 m". Punctul de control l-a dus pas cu pas pana la 10.000 m de unde avea calea libera pentru a zbura spre destinatie. Dumnezeu i-a vorbit acestui invatator si i-a spus: "As vrea sa ai incredere in Mine in felul acesta. Dar tu doresti sa ajungi direct la 10.000 m dintr-o singura incercare", incearca sa intelegi un lucru: Dumnezeu vede sfarsitul de la inceput si deja a facut harta pentru calatoria ta. El stie ca daca te ridici prea repede exista pericole. Tu esti in cabina, dar Dumnezeu se afla in turnul de control. Cuvantul Lui pentru tine astazi este: "Ai incredere in Mine si te voi duce la destinatie in siguranta". Planul lui Dumnezeu pentru viata ta nu poate fi grabit. Cand incerci sa te misti prea repede sfarsesti pe campul de lupta. Si vei pierde de fiecare data!
___Inainte ca Dumnezeu sa-i incredinteze lui David misiunea de conducator al lui Israel, El a trebuit mai intai sa vada cum se descurca cu turma tatalui sau. Aici si-a zidit David o relatie cu Dumnezeu si si-a dezvoltat calitatile care urmau sa-l ajute in vremurile grele ca rege. Dumnezeu te va lasa sa exersezi intr-un loc in care poti lucra la slabiciunile tale, unde poti sa-ti dezvolti darurile si unde greselile tale nu-i vor afecta pe prea multi. Fiindca lui Dumnezeu ii pasa sl de acestia! Daca Dumnezeu te-a pus astazi sa astepti, o face fiindca El te iubeste si doreste doar ce e mai bun pentru tine.

septembrie 19, 2008

PIZMA

"Pizma este putrezirea oaselor" (Proverbe 14:30)

___Fara exceptie, cei mai nefericiti oameni in viata sunt cei plini de pizma. Le mananca sufletul si le fura bucuria. Ei nu se gandesc la nimic altceva decat la lucrul pe care il are cineva si pe care si-l doresc si care in schimb duce la resentiment si invidie. Crezi ca aceasta descriere nu are cum sa ti se potriveasca? Raspunde la urmatoarele intrebari:Imi este greu sa le fac complimente altora? Ma aflu mereu intr-o pozitie defensiva? Cand apare numele cuiva intr-o conversatie, ma simt bine cand aud ca i s-a intamplat ceva rau? Fii cinstit! Cand auzi un compliment despre cineva, simti nevoia sa spui "da, dar..", dupa care sa subliniezi trasaturile lui negative? Esti suspicios fata de cei care au realizat mai mult decat tine? Te preocupa ceea ce fac altii, ce cumpara, ce poarta si cu cine se asociaza si se incurca? Ai incredere in cei pe care ii iubesti sau mereu ii spionezi? Solomon spune: "pizma este putrezirea oaselor". Asa ca daca esti invidios si doresti sa te schimbi:
a) renunta la masca si recunoaste ca ai o problema; b) pocaieste-te si cere ajutorul lui Dumnezeu; c) roaga-te pentru persoana pe care o invidiezi. La inceput te vei simti ciudat, dar pe masura ce continui sa o faci, Dumnezeu iti va schimba inima si va inlocui invidia cu dragoste, incepe sa sarbatoresti succesul altora impreuna cu ei si fa-le complimente. Tine minte, daca vrei sa fii tu insuti nu ai concurenta, pentru ca nimeni nu se pricepe la fel de bine ca tine in acest domeniu. Cand ai liniste cu privire la ceea ce esti inaintea lui Dumnezeu, nu va mai trebui sa fii invidios pe nimeni. Vei incepe sa-ti apreciezi unicitatea si rolul pe care ti l-a dat in imparatia Sa.

septembrie 18, 2008

STIMA DE SINE – CLĂDEȘTE-O PE STIMA LUI DUMNEZEU!

"Pentru ca ai pret in ochii Mei, pentru ca esti pretuit si te iubesc.." (Isaia 45:4)

___Poti tu sa te uiti astazi in oglinda si sa spui: "Multumesc, Doamne, ai facut un lucru bun?" Daca nu poti, vei apela la oricine va reusi sa-ti dea ceea ce tu nu poti sa-ti dai tie insuti; simtul valorii! Nu trebuie sa devii arogant, dar trebuie sa gasesti un echilibru sanatos undeva intre martiraj si narcisism. Pana atunci nevoile si parerile altora vor fi mai importante decat ale tale. Cand se intampla astfel, vei ajunge plin de resentimente si vei duce o viata lipsita de lucrurile pe care nu ai suficienta stima de sine pentru a le cere fiindca nu consideri ca le meriti.
___Daca nu crezi in tine insuti si daca nu-ti respecti propriile pareri, vei sfarsi prin a le face pe plac altora. O singura privire gresita sau un singur cuvant critic de la ei si vei spune: "Nu voi face niciodata acest lucru sau nu voi mai purta niciodata aceasta haina". Discuta despre sentimentele tale de inutilitate si de nesiguranta! Multumeste-I lui Dumnezeu ca nu trebuie sa duci o astfel de viata. Petru scrie: "Dumnezeul oricarui har, .. va va desavarsi, va va intari, va va da putere si va va face neclintiti" (1 Petru 5:10). Dumnezeu doreste sa-ti daruiasca un simt al stimei de sine; zidit pe stima Lui. Ii vei da voie? Odata ce oamenii vor vedea ca poti canta plin de incredere, vor dori si ei sa murmure alaturi de tine. Dar asigura-te ca o vor face in armonie cu tine. Ii inveti pe altii sa se poarte cu tine dupa cum te porti cu tine insuti. Cumparatorul nu va plati mai mult decat ii cere vanzatorul. Asa ca apeleaza la Dumnezeu astazi, cere-I sa-ti spuna cine esti si care este valoarea ta. El va spune: "Ai pret in ochii Mei. Esti pretuit si te iubesc". Aceasta este parerea lui Dumnezeu; insuseste-ti-o!

septembrie 17, 2008

"URMĂRESTE .. AJUNGE .. IZBĂVEȘTE"

"Urmareste-o, caci o vei ajunge si vei izbavi totul" (1 Samuel 30:8)

___David si oamenii sai erau linistiti, pana cand Amalecitii le-au distrus casele si le-au luat familile prizoniere. Asa ca:

1) Dusmanul iti va ataca familia pentru a ajunge la tine! El va face aceasta prin lucruri mari, cum ar fi concedierea sotului tau sau faptul ca sotia ta si-a descoperit un nodul la san. Sau prin lucruri mici, cum ar fi tensiuni familiale si lipsa aprecierii unul fata de celalalt. Fii treaz, descopera atacul pentru a te putea apara impotriva lui.
2) Invata sa depinzi de Dumnezeu, nu de oameni! Cand situatia s-a inrautatit, aceiasi oameni care il onorau pe David intr-o zi, au dorit sa-l omoare cu pietre a doua zi. iti suna cunoscut? lubeste-i pe oameni fiindca au nevoie. invata de la ei, caci intelepciunea lor iti va fi de folos. Dar sprijineste-te pe Dumnezeu. Puterea ta, strategiile si solutiile tale pentru viata trebuie sa vina de la El. David a spus: "Adu-mi efodul" (1 Samuel 30:7). Aceasta era modalitatea prin care poporul Israel primea calauzire din partea lui Dumnezeu. Desteapta miscare!
3) Invata sa discuti cu tine insuti! Cuvintele sunt asemenea carburantului: ele aprind focul credintei sau trezesc teama din tine. "David s-a imbarbatat, sprijinindu-se pe Domnul" (1 Samuel 30:6). Daca doresti sa fi incurajat, discuta cu Dumnezeul care poate schimba situatia. Solomon spune: "Limba dulce este un pom de viata" (Proverbe 15:4). Asa ca incepe sa discuti cu tine insuti in modul corect.
4) Planul lui Dumnezeu pentru tine este vindecarea prezenta. El i-a spus lui David: "Urmareste-o, caci o vei ajunge si vei izbavi totul". Aceste cuvinte "Urmareste .. vei ajunge .. vei izbavi totul" sunt poruncile date tie si asigurarea de la Dumnezeu ca lucrurile se vor schimba spre binele tau!

septembrie 16, 2008

TE SIMȚI AMENINȚAT?

"Dupa ce s-au rugat ei, s-a cutremurat locul unde erau adunati; toti s-au umplut de Duhul Sfant" (Faptele Apostolilor 4:31)


___Te simti cumva atacat? Daca este asa, observa patru lucruri pe care le-au facut apostolii cand au fost amenintati de autoritati pentru faptele pe care Dumnezeu le-a spus sa le faca:
1) L-au adus pe Dumnezeu pe scena. "Doamne, uita-Te la amenintarile lor" (Fapte 4:29). Ai vorbit despre aceasta cu Dumnezeu? Daca nu este o problema prea mare pentru a te ruga, atunci este prea mica pentru a fi o povara! Dumnezeu trebuie sa fie prima persoana cu care discuti, nu ultima. Rugaciunea este usa prin care El intervine in situatia ta, dar trebuie sa-L inviti inauntru.
2) S-au rugat pentru o credinta mai mare. "Doamne, uita-Te la amenintarile lor" (Fapte 4:29). Este nereaiist sa astepti sa primesti raspuns la toate intrebarile tale si sa crezi ca toate temerile tale vor disparea. Teama si credinta vor fi mereu la lucru in viata ta. Daca doresti sa fii un invingator, invata sa-ti infometezi teama si hraneste-ti credinta (Romani 10:17).
3) Au asteptat ca Dumnezeu sa intervina. "intinde-ti mana" (Fapte 4:30). Ucenicii au trecut printr-o furtuna naprasnica impreuna cu Domnul Isus asa ca stiau ce poate sa faca: "Cand se ingana ziua cu noaptea; Isus a venit la ei, umbland pe mare" (Matei 14:25). El inca lucreaza in ture de noapte. El este disponibil pe tot parcursul zilei, in fiecare zi; tot ce trebuie sa faci este sa-L chemi!
4) Toti au fost umpluti de Duhul Sfant. (Fapte 4:31). Iata care a fost cheia: ei au fost inflacarati si calauziti de Duhul Sfant. Si tu trebuie sa fii la fel. Este bine sa-ti folosesti darurile atata timp cat te sprijinesti doar pe Dumnezeu!

septembrie 15, 2008

ESTE NEVOIE DE NAȘTEREA DIN NOU

"Trebuie sa va nasteti din nou" (Ioan 3:1)

___Biblia spune ca la 130 de ani de la pacatul lui, Adam a nascut un fiu "dupa chipul si asemanarea lui" (Geneza 5:3). Ca descendenti ai lui Adam, cu totii ne-am nascut cu natura omului cazut. Uneori oamenii spun: "Este la fel ca tatal lui". Sau poate spunem: "Tatal meu a fost un om manios, iar acum si eu am temperamentul lui!" "Tata nu a putut sta impreuna cu mama mea, iar acum trec printr-un divort". "Tatal meu a fost alcoolic, acum si eu sunt asa 14 ore pe zi". "Tata nu ne-a aratat afectiune, iar acum nu stiu cum sa-mi arat dragostea fata de copiii mei". Istoria se repeta la nesfarsit datorita naturii noastre cazute.
___Iata un exemplu fascinant: "Avraam zicea despre Sara, nevasta-sa: "Este sora-mea!" Abimelec, imparatul Gherarei, a trimis si a luat pe Sara" (Geneza 20:2). Avraam a fost dispus sa o sacrifice pe Sara ca sa-si salveze propria piele. Ce ai fi facut tu? inainte de a da un raspuns, tine minte ca Isaac nici macar nu se nascuse cand tatal lui a facut lucrul acesta. Totusi, mai tarziu el a facut exact acelasi lucru in acelasi loc (Geneza 26:7). E o chestiune genetica! Este scris in ADN-ul nostru.Dar iata o veste buna. Cand il primesti pe Hristos ca Mantuitor, El sparge ciclul. Cand esti "nascut din Duhul" primesti un Tata nou si o natura noua (Ioan 3:3-6). Nu mai trebuie sa umbli in asemanarea tatalui tau pamantesc; poti umbla in asemanarea Tatalui tau ceresc si poti deveni mai mult ca El in fiecare zi. Esti satul de omul tau cel vechi si de caile lui? Esti pregatit pentru o nastere noua? Intoarce-te la Hristos!

septembrie 14, 2008

NU FII O POVARA. FII UN PURTĂTOR DE POVERI

"Purtati-va sarcinile unii altora si veti implini astfel legea lui Hristos" (Galatenl 6:2)

___Fiecare dintre noi ascunde ceva, dar nu pentru ca suntem inselatori. Ci doar pentru ca ranile omului sunt prea personale. Cand sotul este prea insensibil si indiferent, durerea poate fi prea mare pentru a discuta despre ea. Cand sotia te raneste cu vorbe acide esti zdrobit pe dinauntru, dar nu o poti arata. Asa ca fiecare mergeti si va pansati ranile si incercati sa evitati comentariile si intrebarile altora. Te afli oare intr-o asemenea situatie, in care te lupti cu ceva prea dureros ca sa vorbesti? Daca este asa, sa stii ca si altii sunt la fel! Mania lor este un simptom. Distanta lor le ascunde teama de a fi cunoscut si poate respins fiindca au mai fost raniti. Domnul Isus a vazut ce este mai bun in cei mai rai oameni si s-a abatut de la drumul Sau pentru a le arata har. Mai tii minte cum S-a purtat cu femeia "prinsa in adulter" (Ioan 8)? Expunere publica! Poti sa-ti imaginezi cata rusine a simtit? Totusi Domnul Isus a vazut in ea un om care merita sa fie mantuit, a iubit-o, a ridicat-o si i-a dat puterea de a fi mai buna. Si tu esti chemat sa faci la fel!
___Asa ca aminteste-ti astazi ca ceilalti trec prin probleme despre care tu nu stii. Varsa lacrimi pe care tu nu le vezi si se simt izolati mai mult decat iti poti imagina. Nu fi o povara; fii un purtator de poveri! Intr-adevar, poate esti singurul care le vei iesi in cale astazi. Si cand ajuti la ridicarea poverii lor, Dumnezeu le va purta pe ale tale! "Purtati-va sarcinile unii altora si veti implini astfel legea lui Hristos. Daca vreunul crede ca este ceva, macar ca nu este nimic, se insala singur" (Galateni 6:2-3).