iulie 18, 2009

ARUNCĂ SĂMÂNȚA

"Evanghelia lui Hristos.. este puterea lui Dumnezeu pentru mantuire" (Romani 1:16)
Un pastor povesteste ca statea langa King's Cross in Sydney, Australia, cand un om zdrentaros l-a tras de maneca si l-a intrebat: "Daca mori la noapte, unde iti vei petrece vesnicia?" intrebarea l-a bantuit pana cand si-a predat viata lui Hristos. Mai tarziu, o femeie din biserica lui a marturisit despre o experienta similara petrecuta exact in acelasi loc. A motivat-o si pe ea sa vina la Isus. Cativa ani mai tarziu, pastorul se afla in vizita in acea zona si s-a dus sa-l caute pe barbatul misterios. Numaidecat, pe cand scana fetele celor din jur, s-a apropiat de el un batran. inainte ca acesta sa poata spune ceva, pastorul a spus: "O sa ma intrebi unde o sa-mi petrec vesnicia daca mor la noapte, nu?" Uimit, barbatul l-a intrebat de unde stie. Pastorul a inceput sa-i spuna despre toti oamenii care au ajuns sa-L cunoasca pe Hristos datorita intrebarii pe care le-o pusese el. Profund miscat, batranul a spus: "Am fost un betiv inainte sa ma intorc la Domnul Isus. Nu am scoala, nu vorbesc bine si singurul lucru la care m-am putut gandi a fost sa ma plimb si sa le pun oamenilor aceasta intrebare. Fac lucrul acesta de opt ani si astazi este prima data cand imi dau seama ca am schimbat ceva".
Unii oameni vin la Hristos la prima chemare, dar cei mai incapatanati dintre noi o iau pe traseul mai lung spre casa. Sarcina ta nu este sa-i schimbi pe oameni. Impartaseste doar Cuvantul datator de viata si lasa-L pe Dumnezeu sa ii schimbe. Domnul Isus a spus: "dupa ce voi fi inaltat de pe pamant, voi atrage la Mine pe toti oamenii" (Ioan 12:32). Arunca doar samanta si lasa-L pe Domnul secerisului sa faca restul!

iulie 17, 2009

"RUGĂCIUNEA CREDINȚEI"

"Rugaciunea Tacuta cu credinta va mantui pe cel bolnav" (Iacov 5:15)

Cand un pastor a vizitat o doamna dintr-un azil, aceasta i-a cerut pastorului sa se roage pentru vindecarea ei. Asa ca el s-a rugat. Apoi ea i-a spus: "V-as ruga sa ma ajutati sa ma ridic din acest scaun cu rotile". Uimit, el s-a supus. Femeia a facut cativa pasi, apoi a inceput sa alerge si sa sara pana cand toti din cladire au auzit-o. Mai tarziu, cand se afla in masina, pastorul s-a uitat in sus si a spus: "Doamne, sa nu-mi mai faci una ca asta!" Biblia spune: "Rugaciunea facuta cu credinta va mantui pe cel bolnav". Asa ca de ce suntem noi surprinsi cand El o face?
Un predicator care a venit in vizita a spus adunarii ca daca cineva are nevoie de rugaciune sa iasa in fata, desi in sinea lui se gandea deja la esecul de data trecuta. Au raspuns treizeci de persoane, iar el s-a rugat pentru ele. Mai tarziu, in aceeasi saptamana l-a sunat o femeie si i-a spus: "Duminica trecuta v-ati rugat pentru sotul meu. Avea cancer si a murit". "Mult bine a facut rugaciunea mea", s-a gandit el. Femeia a continuat: "Cand am intrat in biserica sotul meu era nervos. Dorea sa-si vada nepotii mari si in fiecare zi il blestema pe Dumnezeu. Era insuportabil sa stai in preajma lui. Dar dupa ce v-ati rugat pentru el, a plecat de acolo alt om. Ultimele lui zile au fost cele mai frumoase pe care le-am avut vreodata; am povestit, am ras si am cantat cantari impreuna. Nu a fost vindecat, dar a fost tamaduit".
Doar Dumnezeu stie de ce unii sunt vindecati, iar altii nu. Dar instructiunile primite de noi sunt clare. "Este vreunul printre voi bolnav? Sa cheme pe prezbiterii sau batranii bisericii; si sa se roage pentru el, dupa ce-l vor unge cu untdelemn in Numele Domnului. Rugaciunea facuta cu credinta va mantui pe cel bolnav, si Domnul il va insanatosi; si daca a facut pacate, ii vor fi iertate" (Iacov 5:14-15).

iulie 16, 2009

ALIMENTEAZĂ-ȚI VIZIUNEA DIN COPILĂRIE!

"Tinerii vostri vor avea vedenii" (Ioel 2:28)
In filmul Omul din Mancha exista o scena in care Don Quijote si slujitorul sau stau si se uita la un han darapanat. Cand Quijote isi prezinta viziunea lui despre turnulete si porti magnifice, comparand acea ruina cu Alcazar, palatul regal din Sevilia, slujitorul incearca din rasputeri sa vada imaginea descrisa de stapanul sau. Insa, tot ce reuseste sa vada erau niste ruine. Cand incearca sa le descrie, Quijote ii spune sa inceteze, spunand: "Nu voi ingadui ca faptele tale sa-mi deranjeze imaginea!
"In zilele de pe urma Dumnezeu a promis ca va turna Duhul Sau peste tot felul de oameni (nu doar peste cei despre care credem noi ca merita). El a spus: "fiii si fiicele voastre vor prooroci, batranii vostri vor visa visuri, si tinerii vostri vor avea vedenii". Un invatator al Bibliei scrie: "Cand ne umple Duhul Sfant, avem vedenii care sfideaza realitatea. Cand am de-a face cu tineri care au o viziune referitoare la a face ceva maret pentru Dumnezeu, pot sa ma astept mereu ca parintii lor sa arunce apa rece peste ea. Parintii spun ca si-ar dori ca tinerii lor sa fie realisti. Dar asemenea parinti nu inteleg ca atunci cand Dumnezeu pune stapanire pe cei tineri, El le da vise si vedenii, care ii obliga sa mearga dincolo de fapte si uneori sa alerge impotriva ratiunii. Nu ar trebui sa-i intoarcem de la acestea.. ele sunt ceea ce da sens vietilor noastre". Parintilor, nu fiti ultimul inel al lantului si nu incercati sa-i turnati pe copii vostri in matrita propriilor voastre asteptari neimplinite. Incurajati-i sa-L caute pe Dumnezeu si sa aiba o viziune pentru viitorul lor si cand o vor avea, fiti cei mai mari sustinatori ai lor!

iulie 15, 2009

"ISSUMAGIJOUJUNGNAINERMIK"

"Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi" (Coloseni 3:13)
Intr-o comedie, Joe se plange lui Jerry despre obiceiul suparator al unui prieten comun care ii impunge cu degetul in piept pe oameni atunci cand vorbeste cu ei. Apoi Joe ii arata lui Jerry o mica sticluta cu nitroglicerina puternic explozibila atasata de o sfoara si explica: "Mi-am infasurat-o in jurul gatului, iar sticluta atarna pe locul unde ma va impunge cu degetul. Data viitoare cand face asta, i-o platesc!" Dar si Joe va plati! Fiindca ochi pentru ochi devine dinte pentru dinte, job pentru job si reputatie pentru reputatie! Pavel spune: "Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi". Treci peste situatie inainte sa se transforme in ura! Misionarii moravieni au cautat un cuvant pentru iertare in limba eschimosilor. Atunci au descoperit cuvantul ISSUMAGIJOUJUNGNAINERMIK, un incurca-limba de 24 de litere care inseamna "a nu mai putea sa te gandesti la asta". Iertarea autentica inseamna sa mergi mai departe si sa refuzi sa te mai gandesti la ce s-a intamplat.
Este simplu sa-l ierti pe cel din trafic ce ti-a taiat calea, dar repetarea ofensei asa cum a facut Saul, care a continuat sa-l urmareasca si sa-l ameninte pe David, trebuie adusa inaintea lui Dumnezeu. Nu trebuie sa sustii un astfel de comportament sau sa te prefaci ca nu s-a intamplat nimic. Fi plin de mila, dar pastreaza distanta. Dupa ce s-a confruntat cu Saul, David nu l-a invitat la cina. Biblia spune: "Saul a plecat acasa, iar David si oamenii lui s-au suit in locul intarit" (1 Samuel 24:22). Il poti ierta pe cel ce ti-a gresit fara sa urmaresti a avea o relatie personala cu el. Pavel scrie: "sa va feriti de cei ce fac dezbinari si tulburare impotriva invataturii pe care ati primit-o. Departati-va de ei" (Romani 16:17). Iertarea nu este o nebunie; ea inseamna sa-l vezi pe cel care ti-a gresit prin ochii lui Dumnezeu.

iulie 14, 2009

CUM SĂ DUCI LUCRURILE LA BUN SFÂRȘIT

"Daca vreunuia dintre voi ii lipseste intelepciunea, s-o ceara de la Dumnezeu" (Iacov 1:5)
Sarcinile prea multe ne coplesesc, iar oamenii coplesiti rareori duc lucrurile la bun sfarsit. Asa ca roaga-L pe Dumnezeu sa te ajute, apoi aplica urmatoarele cinci principii:
1) Concentreaza-te asupra sarcinii. Secretul succesului este sa faci ca fiecare actiune sa conteze; sa fii o persoana cu intentii. Acest fel de concentrare te ajuta sa traiesti fara regrete fiindca te directioneaza si extrage ce este mai bun din talentele si oportunitatile tale. Daca stii ca ai talent si esti o persoana energica si activa, dar nu vezi rezultate concrete, atunci probabil problema ta este lipsa concentrarii.
2) Stabileste-ti prioritati in ordinea importantei. Cand nu stabilesti o prioritate in ceea ce trebuie sa faci in functie de importanta, sarcinile incep sa se aranjeze in functie de urgenta. Iar cand te lasi condus de urgenta si nu de importanta, iti pierzi firea. In loc sa-ti activezi talentul, esti lipsit de cele mai bune oportunitati pe care le poti fructifica.
3) Aseaza lucrurile intr-o ordine. Fa-ti un orar, stabileste-ti singur termene limita si respecta-le. Cea mai mare minciuna pe care ne-o spunem este: "O s-o fac mai tarziu".
4) Fa o distribuire in functie de abilitati. Cand imparti o sarcina mai mare in sarcini mai mici incepi sa-ti dai seama de ce fel de oameni ai nevoie pentru a duce lucrul la bun sfarsit. Cel mai important pas in realizarea unui lucru important este sa stabilesti cine va face parte din echipa ta. Domnul Isus a petrecut trei ani si jumatate invatand 12 barbati, iar apoi le-a delegat responsabilitati, iar sarcina a fost indeplinita!
5) Fa totul prin munca in echipa. Chiar daca ai facut o divizare a sarcinii, ai intocmit un plan strategic si ti-ai recrutat cei mai buni oameni, mai ai nevoie de un lucru pentru a reusi. Munca in echipa! Munca in echipa este liantul care pune lucrurile laolalta!

iulie 13, 2009

PUNE ÎN PRACTICĂ CE ȚI-A DAT DEJA DUMNEZEU

"Binecuvantat sa fie Dumnezeu .. care ne-a binecuvantat cu tot felul de binecuvantari duhovnicesti" (Efeseni 1:3)

Cand te impiedici sau te confrunti cu o problema, Dumnezeu nu sare de pe tronul Sau si nu spune: "Ion are probleme, Maria are probleme, trebuie sa actionez!" Nu, caci El a pus deja in tine tot ceea ce este nevoie pentru a face fata situatiei si a o depasi. Maturizarea in Hristos este un proces prin care invatam sa punem in valoare ceea ce Dumnezeu a pus deja in noi. Gandeste-te la un bebelus aflat in pantecele mamei sale. El are deja genele necesare, cromozomii si trasaturile care au fost puse in el in momentul conceptiei. Tot astfel, cand te nasti din nou in familia lui Dumnezeu, tu nu primesti doar una sau doua binecuvantari spirituale, ci primesti "tot felul de binecuvantari duhovnicesti".

Ca un copil in credinta, la inceput nu stii cine esti sau ce ai, asa ca slujba Duhului Sfant este sa ti le descopere. Cand treci printr-o criza nu trebuie sa te duci sa cauti credinta, har, putere sau orice altceva. Acestea locuiesc deja in tine; invata sa le aduci la suprafata!

Mai mult, nu trebuie sa mergi sa cauti o persoana cu o mai mare putere care sa se roage pentru tine. Dumnezeu doreste sa te aduca in acel loc in care iti poti pune mainile pe propriul tau cap, sa te ingrijesti de propriile tale nevoi, sa aduci pace propriului tau duh si liniste in propriul tau camin! Iar aceasta se va intampla cand constientizezi si activezi binecuvantarile spirituale pe care El le-a pus deja in tine.

iulie 12, 2009

FRUMUSEȚEA LĂUNTRICĂ

"[Frumusetea care] este de mare pret inaintea lui Dumnezeu" (1 Petru 3:4)
O femeie isi aplica pe fata o crema cand fetita ei a intrebat-o: "Cu ce te dai, mama?" "Cu crema", a raspuns ea. "Vanzatoarea mi-a spus ca ma va face frumoasa". Cu o sinceritatea pe care doar copiii o au, ea a raspuns: "Mama, nu cred ca functioneaza" Nu este nimic rau sa arati bine, dar in tine este mult mai mult decat imbracaminte si coafura. in plus, poti sa iti cheltuiesti toti banii reparand exteriorul fiindca "Ceea ce da mama natura, tatal timp ia inapoi!" Ralph Waldo Emerson a spus: "Pentru a gasi frumusetea trebuie sa o purtam cu noi".
Este o mare greseala sa te concentrezi asupra exteriorului si sa nu apreciezi calitatile launtrice pe care ti le-a dat Dumnezeu. Solomon a spus: "frumusetea este desarta" (Proverbe 31:30). Cand te-a creat Dumnezeu, El nu a decorat doar exteriorul, ci El ti-a dat "omul ascuns al inimii, in curatia nepieritoare a unui duh bland si linistit, care este de mare pret inaintea lui Dumnezeu". Totusi, fiindca Pavel a vorbit si despre "impletitura parului, purtarea de scule din aur sau imbracarea hainelor" (1 Petru 3:3), cativa oameni bine intentionati s-au folosit de acest lucru pentru a crea un standard legalist dupa care sa-i masoare si sa-i judece pe oameni. Ne invata oare Biblia sa ne imbracam cuviincios? Cu siguranta. Pavel scrie: "Vreau .. ca femeile sa se roage imbracate in chip cuviincios, cu rusine si sfiala; .. cum se cuvine femeilor care spun ca sunt evlavioase" (1 Timotei 2:9-10). Dar cand te concentrezi asupra unor lucruri gresite, "omul se uita la ceea ce izbeste ochii, dar Domnul se uita la inima" (1 Samuel 16:7). Nu lasa ca ceea ce vezi la televizor sau in oglinda sa-ti defineasca valoarea. Ci lucreaza mai degraba sa-ti dezvolti acea frumusete launtrica pe care o porunceste Dumnezeu.