august 31, 2012

LUPTA! DOAR ASA VEI REUSI!


“... am cautat sa vestesc Evanghelia acolo unde Hristos nu fusese vestit, ca sa nu zidesc pe temelia pusa de altul, dupa cum este scris: „Aceia, carora nu li se propovaduise despre El, Îl vor vedea, si cei ce n-auzisera de El, Îl vor cunoaste”. [Romani 15:20-21]

 

Colin Powell, în timpul campaniei electorale de acum cativa ani, a declarat: sa candidezi ca presedinte, trebuie sa ai un „foc în inima!” Un entuziasm pe care sa nu-l pierzi niciodata! Ce adevar maret! Numai acei în a caror inima nu se stinge focul, vor reusi. Într-un anume sens „Mama Tereza” a fost o ambitioasa. La fel a fost si „Martin Luter King, jr. Nimeni nu va reusi sa realizeze ceva important si sa aiba o contributie majora în mijlocul acestei lumi, fara o doza de ambitie. În anul 1858, într-o familie bogata din New York, s-a nascut un baietel plapnd. Pe langa faptul ca avea vederea slaba, acesta mai suferea si de astm. Boala lui era asa de severa, încat uneori nu reusea sufland, sa stinga o lumanare. Cu toate acestea, el areusit sa ajunga unul dintre cei mai influenti oameni ai planetei. La varsta de 11 ani, tatal lui Theodore Roosevelt, l-a încurajat spunandu-i: „Învatand ca sa-ti dezvolti intelectul nu-i deajuns! Trebuie sa faci ceva si pentru întarirea fizicului tau!” Theodore, ascultandu-l a efectuat mii de ore de antrenament, ridicand greutati si lovind în sacul de box.

Pastrand aceeasi determinare, a intrat în viata politica în care a înaintat rapid. La varsta de 23 de ani a fost ales în legislatura New Yorkului. La 28 de ani a candidat ca primar al aceluiasi oras. A fost înalt comisar al serviciilor Civile, în timpul a doi presedinti ai SUA. A fost apoi presedintele departamentului de politie din New York. La varsta de 40 de ani a fost decorat erou national, în calitate de conducator al cavaleriei din timpul razboiului Americano-Spaniol. În urmatorii ani dupa cest razboi a fost guvernator al New Yorkului, vicepresedinte si presedinte al SUA. În anul 1905, Theodore Roosevelt a primit premiul nobel pentru pace, datorita eforturilor sale depuse pentru încheierea razboiului ruso-japonez.

Apropo: Roosevelt, era mic de statura. Avea numai 1,72 m înaltime. Putem spune ca nu a fost un om mare datorita staturii fizice, ci a fost mare datorita staturii sale intelectuale si a abilitatilor personale. El a avut un foc launtric, care l-a motivat sa mearga înainte în ciuda împotrivirilor, din toate aceste slujiri pe care le-a împlinit.

Ce ambitie te anima? ce ti-ai propus sa realizezi? Pentru ce esti gata sa perseverezi, fara sa obosesti? Vei atinge ceea ce ti-ai propus, numai daca focul launtric al inimii tale, nu se va stinge.

august 30, 2012

FA BINE PENTRU A FI BINE PRIMIT

 

“Nu-i asa? Daca faci bine vei fi bine primit; dar daca faci rau, pacatul pandeste la usa; dorinta lui se tine dupa tine, dar tu sa-l stapanesti.” [Geneza 4:7]

 

Stephen Covey, în una dintre cartile sale vorbeste despre doua categorii de oameni: Sunt oameni spunea el, cu o mentalitate absolutiva, globala. Si oameni care au o mentalitate restrictiva, finita. Cei ce au o mentalitate limitata vad lumea ca pe o placinta finita. Daca cineva din aceasta placinta ia o bucata mai mare, acestia au sentimentul ca lor le ramane mai putin. Oamenii cu aceasta mentalitate, ajung foarte greu sa recunoasca valoarea celuilalt sau sa acorde credit, autoritate si pretuire altei persoane. Acestia se bucura foarte greu de succesul altcuiva, chiar daca uneori acestia sunt rude sau prieteni apropiati. Au todeauna sentimentul ca cineva le ia din ceea ce li se cuvine.

Ai întalnit astfel de oameni? Este usor sa-i identifici pe cei ce au o mentalitate restrictiva-limitata, dupa reactiile pe care le au si comentariile pe care le fac, atunci cand cineva reuseste într-un anumit domeniu. Este o situatie trista atunci cand fericirea altora, într-un anume fel o diminueaza pe-a ta! Aceasta este experienta traita de acesti oameni!

Ceilalti oamenii ce au o mentalitate absolutiva, globala, vad lumea ca avand posibilitati si resurse infinite. Este destula „glorie” si sunt destule situatii prin care fiecare poate fi apreciat si onorat într-un anume domeniu. Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al abundentei si nicidecum al restrictionarii. Pastrand în atentie cele doua tipare, sa ne întoarcem la prima carte a Bibliei, la istoria prezentata de Cuvantul lui Dumnezeu, despre Cain si Abel. Dumnezeu a privit cu placere la jertfa lui Abel, dar nu si la cea a lui Cain! De aceea Cain s-a înfuriat!

Stiti cuvintele cu care l-a atentionat Dumnezeu? Dumnezeu l-a întrebat: „de ce te-ai înfuriat si ti s-a posomorat fata?” „Daca faci bine vei fi si tu bine primit!”

Cain avea o mentalitate restrictiva. El credea ca Abel a luat toata cinstea si toata onoarea iar lui, nu i-a mai ramas nimic. De aceea el voia sa scape de concurenta!

Atentionandu-l Dumnezeu i-a spus: „vei fi primit si tu în acelasi fel, numai daca faci bine!” Acelasi cuvant îl are Dumnezeu si pentru noi astazi. Daca faci bine, si tu vei fi bine primit! Noi nu suntem în competitie cu nimeni. Dumnezeu are pentru fiecare aceeasi rasplata!

august 29, 2012

CARE ESTE IMPACTUL VIETII TALE?


„Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu toata puterea ta si cu tot cugetul tau; si pe aproapele tau ca pe tine însuti” [Luca 10:27]

 

Unul dintre cei mai vestiti compozitori si cantareti americani este Irving Berlin. Ceea ce îl face deosebit, este ca nu poate sa citeasca notele muzicale. Oriunde merge el poarta un pian adaptat special pentru el. Oridecateori doreste sa cante, folosind diezi sau bemoli, actioneaza o pedala speciala care schimba întreaga claviatura.

El nu stie sa foloseasca clapele negre, iar vocea lui este îngrozitoare; ragusita ca meunatul unui motan caruia i-a fost prinsa coada în usa. Cu toate acestea, atunci cand Irving începe sa cante, din piepturile ascultatorilor erup ca un vulcan cele mai deosebite aclamatii. Unii dintre acestia sunt gata sa strige pana ce ei însisi ragusesc.

El canta propriile-i compozitii si toti se manifesta cu salbaticie.
Ciudatenia vocii lui si limitarile în folosirea pianului nu-i pot împiedica efectul cantecelor sale. Irving este cu adevarat fantastic atunci cand interpreteaza: “I am dreaming of a white Christmas!”

În timp ce el canta, gandul fiecarui ascultator se întoarce spre familie, prieteni, la zilele fericite si la momentele frumoase petrecute cu cei dragi.

Cum va explicati sau va descrieti ceea ce înseamna Craciunul în viata voastra? Norman Vincent Peale a vorbit despre doi oameni ce asteptau la culoarea rosie a semaforului, pe strada Fifth Avenue din New York, în seara sarbatorii Craciunului. Unul dintre ei era profund iritat din cauza traficului. „Acest oras este dezorganizat complet „a murmurat el!„ Priveste ce nebunie si ce trafic! este teribil! Trebuie sa se faca ceva!” Celalalt a fost mult mai filozofic; „Gandeste-te putin a adaugat el: „Stii; s-a nascut un copil într-o familie simpla de tarani, ce nu aveau nici bani si nici pozitie sociala, undeva departe de locul acesta, acum aproape doua mii de ani, si iata ca acest fapt a provocat acest blocaj de trafic pe aceasta strada; una dintre cele mai sofisticate din lume.

Acest fapt te nemultumeste si te irita? Ar trebui mai degraba sa te fascineze! Cu adevarat; ceea ce se întampla sub ochii nostrii ar trebui sa ne fascineze! Un copilas nascut într-un sat obscur din Iudeia, avand parinti simpli cu un statut doar de refugiat, a facut ca în acesta perioada speciala a anului, milioane de oameni sa fie provocati de nasterea Sa. Slava lui Dumnezeu pentru acest impact!

Acest eveniment te va provoca sa te apropii de Dumnezeu, sau sa-ti exprimi nemultumirea tot mai crescanda a inimii tale?

august 28, 2012

O INIMA CURATA

 

“Zideste în mine o inima curata, Dumnezeule, pune în mine un duh nou si statornic!” [Psalmul 51:10]

 

Anul trecut a fost un articol deosebit publicat de revista „Money” din S.U.A. Aceasta revista a întocmit un clasament al zonelor preferate de americani pentru a-si aseza locuinta. Localitatea Bethlehem din Pennsylvania, a fost ultimul dintre cele 300 de localitati aparute pe lista!

“Nu mi se pare asa de rau” a remarcat Diane Abeles, o lucratoare din targul local al Bethlehemului. „Uh” a oftat primarul Joseph Daddona, din Allentown, cel care a lucrat la întocmirea acestui sondaj, cuprins în revista Money. Mama lui Lee Iacocca, locuieste aici; credeti ca acest miliardar si-ar lasa mama sa locuiasca într-un oras care nu este propice pentru vietuire? Revista financiara „Money”, a aratat ca Allentown-Bethlehem, ocupa pe drept ultima pozitie din aceasta clasificare, datorita nesigurantei economice din aceasta zona, care nu ofera alte avantaje. Daca Bethlehemul din Pensylvania, a fost cotat al 300 -lea pe lista întocmita de revista Money, pe ce loc oare s-ar fi situat Betleemul din Iudeia? Daca ni s-ar cere astazi sa mentionam un loc pentru a se naste „Regele Regilor”, ma îndoiesc ca Betleemul si-ar gasi locul pe aceasta lista! “O Betleem oras micut„ cantam noi, si-a fost cu adevarat un oras mic si neînsemnat. Betleemul avea o traditie bogata, dar era departe de a fi un centru de influenta si putere în lumea din timpul nasterii Domnului Isus.

Nimeni n-ar fi recomandat Betleemul pentru a fi locul nasterii lui Mesia. De fapt Magii din Rasarit, cand l-au cautat pe noul „Rege” au mers la Ierusalim si la casa lui Irod!

Dar acest oras micut si neînsemnat în ochii oamenilor a fost mai mult decat perfect în ochii lui Dumnezeu, pentru ca aici sa se nasca Fiul Sau. Se pare ca Dumnezeu are standarde diferite fata de standardele noastre, pentru a evalua perfectiunea. Betleemul a fost orasul de bastina a lui David. N-a fost perfect în ochii oamenilor, dar a fost locul de obarsie a regelui ales de Dumnezeu, considerat a fi:”omul dupa inima lui Dumnezeu!”

Care sunt criteriile dupa care noi evaluam oamenii? Dumnezeu priveste la ceva diferit, fata de ceea ce noi numim perfectiunea. Dumnezeu se uita la inima si la atitudinea pe care o avem fata de El. Acesta este punctul esential al istoriei Craciunului; Domnul Isus a venit la cei care au fost gata sa-L primeasca , dand valoare locului cel mai neînsemnat!

august 27, 2012

“CACI DACA TRAIM PENTRU DOMNUL TRAIM SI DACA MURIM PENTRU DOMNUL MURIM”

 

„Isus i-a zis: „Eu sunt învierea si viata. Cine crede în Mine, chiar daca ar fi murit,va trai. Si oricine traieste si crede în Mine, nu va muri niciodata. Crezi lucrul acesta?” [Ioan 11:25-26]

 

În anul 1908, Arthur Rubinstein, un pianist polonez ce locuia în Berlin, a ajuns la capatul disperarii. Era singur, înfometat, cu mari datorii, iar cariera sa era în impas. În acele momente a crezut ca nu mai merita sa traiasca. De aceia a hotarat sa se sinucida.

Considera ca aceasta cale este singura solutie pentru a scapa de probleme. S-a tot gîndit însa cum sa procedeze: Nu avea nici o arma de foc, nu avea otrava, iar ideea de a sari de la etaj i s-a parut nesigura. Se temea ca nu cumva sa ramana în viata si apoi sa traiasca cu mainile sau picioarele fracturate! De aceea alternativa cea mai la îndemana pentru a-si îndeplini planul, a fost spanzuratoarea. A luat o curea de la roba lui de artist, a mers în baie, a luat un scaun si s-a urcat pe el. A legat apoi cureaua de un suport solid din perete, a rotit celalalt capat în jurul gatului si apoi a rasturnat scaunul. Cureaua lui era însa putreda si s-a rupt imediat. Rubinstein s-a prabusit pe dusumea unde a ramas minute în sir plangand în hohote. Dupa ce a ramas un timp în acel loc unde cazuse, s-a ridicat si a mers la pianul din camera sa continuand sa planga folosind acum si glasul pianului. Privind în jur a observat lucrurile dintr-o alta perspectiva si a trait o asa schimbare, ca si cum s-ar fi nascut a doua oara.

Pianistul, chiar daca mai tarziu a ajuns celebru, n-a uitat niciodata ce a învatat din acea experienta. Deseori în melodiile pe care le-a compus dupa aceasta întamplare spunea: „Iubeste viata! La bine si la rau; iubeste viata fara rezerve!”

Este oare vreun dar mai maret decat a avea sansa sa traiesti viata ca si un reînviat dintre cei morti? Acesta a fost darul pe care Domnul Isus i l-a dat lui Lazar. O viata noua! Ca sa dovedeasca autoritatea sa asupra mortii, Domnul Isus a spus: „Eu sunt învierea si viata, toti cei ce vor crede în Mine, chiar daca ar fi murit, vor trai. Aceasta este promisiunea pe care Domnul Isus ne-o face pentru aceasta zi: El este învierea si viata!

Asta nu înseamna ca nu vom mai avea inima franta, ci aceasta promisiune ne asigura ca indiferent ce ni s-ar întampla, daca traim sau murim, avem certitudinea ca Cel ce l-a ridicat pe Lazar din mormant, ne va da si noua viata!