aprilie 18, 2009

IERTAREA (3)

"Hristos Isus a venit in lume ca sa mantuiasca pe cei pacatosi dintre care cel dintai sunt eu". (1 Timotei 1:15-17)
___Daca ti se pare greu sa te ierti pentru ce ai facut in trecut, aceasta poate insemna ca seceri ce ai semanat. Dar este imposibil sa te simti rau pentru ca ai condamnat pe altcineva pentru ca a facut acelasi lucru. Iata un adevar biblic pe care trebuie sa-l intelegi, sa-l accepti si sa-l traiesti: atata timp cat traiesti va trebui sa te ierti pe tine si pe altii!
___Cand vina si condamnarea care iti spun ca pacatele tale sunt prea mari pentru iertarea lui Dumnezeu, tine minte ceea ce a spus Pavel: "Isus.. a venit.. sa mantuiasca pacatosii. Eu sunt dovada - Pacatosul Public Numarul Unu.. cineva care nu ar fi reusit daca nu ar fi fost mila absoluta.. dovada rabdarii Lui nesfarsite". Inainte de convertirea sa, Pavel a prigonit biserica, omorandu-i si torturandu-i pe credinciosi. Asa isi castiga el existenta! Daca el a putut invata sa se ierte, si tu poti! De fapt in caz contrar declari ca faradelegile tale nu intra in aria harului lui Dumnezeu de iertare si a sangelui lui Isus care curateste. Iar acesta este cel mai mare pacat, mandria! Plus, cand cineva are mereu "probleme" cu altii, el cauta pe cineva care sa-l ofenseze; in acest fel el poate arata cat este de rea acea persoana si astfel el se simte mai bine. Mandria si atitudinea de judecata ne hraneste in aceeasi masura in care smerenia hraneste iertarea. Dumnezeu a spus: "Eu, Eu iti sterg faradelegile, pentru Mine, si nu-Mi voi mai aduce aminte de pacatele tale" (Isaia 43:25). Cand adopti o atitudine smerita si doresti sa te ierti asa cum o face Dumnezeu este mult mai usor sa treci cu vederea greselile altora. Incearca, vei fi uimit!

aprilie 17, 2009

IERTAREA (2)

"Cand era batjocorit, nu raspundea cu batjocuri; si, cand era chinuit, nu ameninta, ci Se supunea dreptului Judecator" (1 Petru 2:23)
___Un baietel care fusese obraznic,cu mama sa s-a dus pe furis sus in camera lui. "Unde crezi ca te duci tinere?" a intrebat ea. "In camera mea sa vorbesc cu Dumnezeu", a raspuns el. "Dar nu vrei sa-mi spui mie mai intai ceva?" a spus ea. "Nu", a spus el, "fiindca te vei mania. Dumnezeu ma va ierta si va uita". La mult timp dupa ce crezi ca ai iertat pe cineva inca mai ai resentimente. Iata cateva aspecte la care mai ai inca de lucru: te enervezi la gandul celor intamplate; il tratezi pe cel ce ti-a gresit cu raceala; repeti incidentul in minte, dar si in conversatie; profiti de fiecare ocazie pentru a-i reaminti ce a facut. A refuza sa ierti si sa uiti este doar o alta cale prin care iti justifici atitudinea de neiertare. Biblia spune ca exista doua lucruri pe care Dumnezeu nu le va impartasi cu noi: 1) slava Sa (Isaia 42:8); 2) dreptul Sau de judecator. El a spus: "Razbunarea este a Mea; Eu voi rasplati" (Romani 12:19). Nu-I uzurpa autoritatea incercand sa fii chit; ia-ti mainile de pe situatie si lasa-L pe El sa o rezolve. Cand "Hristos era batjocorit, nu raspundea cu batjocuri; si, cand era chinuit, nu ameninta, ci Se supunea dreptului Judecator". Amaraciunea te tine legat de raufacator si devii ostaticul lui! Faptul ca te complaci in ceva ce au facut parintii tai sau ca asociatul tau a primit meritul pentru ceea ce tu ai facut sau ca cineva a spus ceva despre tine, te face pe tine, nu pe ei, nefericit. Traiesti in framantare, iar ei nici macar nu stiu ca esti suparat! De ce sa lasi pe cineva sa-ti controleze viata intr-un astfel de mod? Lucrul important este ceea ce se petrece in tine, nu cu tine. Asa ca iarta, uita si mergi mai departe!

aprilie 16, 2009

IERTAREA (1)

"..si daca unul are princina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul." (Coloseni 3:13)
___Cat de greu este un pahar cu apa? Depinde cat de mult trebuie sa-l tii in mana. Un minut nu e nici o problema, dar dupa o ora s-ar putea sa te doara mana. Dar dupa 24 de ore, te vei simti foarte rau! Paharul are aceeasi masa in fiecare secunda, dar cu cat il tii mai mult, cu atat pare mai greu. La fel este si cu dusmania; poate deveni atat de grea incat te impiedica sa mai traiesti. Oamenii te vor rani; aceasta este realitatea faptului ca impartim aceeasi planeta cu ceilalti. Uneori se intampla intentionat, alteori nici nu stiu ca te-au suparat, cu atat mai putin ca ti-au rupt inima, inseamna aceasta oare ca trebuie sa traiesti pretinzand ca totul e bine? Nu, primul pas este sa-ti confrunti sentimentele, iar cand rana este adanca este chiar mai greu sa ierti. Atunci trebuie sa te rogi: "Doamne, schimba-mi inima si vindeca-ma". Domnul Isus a spus: "rugati-va pentru cei ce se poarta rau cu voi" (Luca 6:28). Cand faci asa, ceva neasteptat se intampla, inima ti se inmoaie, emotiile cedeaza si te uiti la acei oameni cu ingaduinta Domnului. Pavel a spus: "Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi". Cand semeni neiertare, culegi neiertare, chiar si de la Dumnezeu!
___Isaac este un prim exemplu de practicare a iertarii. In timpul unei secete, el a sapat puturi pe care dusmanii lui i le-au luat. Dar in loc sa se razbune, el a mers mai departe si a sapat altele, in consecinta Dumnezeu a umplut puturile goale ale lui Isaac si i-a promis ca-l va binecuvanta pe el si pe copiii lui (Geneza 26:22-23)! Si El iti va umple golul din viata cand ii vei ierta pe cei care te-au ranit.

aprilie 15, 2009

CUM SĂ SCAPI DE MÂNDRIE

"Nu te socoti singur intelept" (Proverbe 3:7)
___Pentru a scapa de mandrie trebuie:
___1) Sa-ti recunosti mandria. Benjamin Franklin a observat: "Nici una din pasiunile noastre firesti nu este mai greu de supus decat mandria. Chiar daca as putea concepe ca am scapat complet de ea, probabil ma voi mandri cu smerenia mea". In cartea sa The Indispensable Man (Omul indispensabil), Saxon White Kessinger scrie: "Uneori cand simti ca trairea ta lasa un gol de ne umplut, urmeaza aceste simple indicatii si vezi cum sufletul ti se va smeri, la o galeata si umple-o cu apa si introdu-ti mana pana la incheietura; scoate-o si gaura ce ramane este masura a cat de tare ti se va simti lipsa". Este umilitor cat de repede golul pe care credem ca-l lasam dispare sau este umplut de altii.
___2) Sa-ti exprimi deseori multumirea. Pavel scrie: "Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile" (1 Tesaloniceni 5:18). Oprah Winfrey sugereaza: "Tine un jurnal al multumirilor. In fiecare seara enumera cinci lucruri care s-au intamplat astazi pentru care esti multumitor. Iti va schimba viata. Daca te concentrezi asupra lucrurilor pe care nu le ai, nu vei avea niciodata suficient. Daca te concentrezi asupra lucrurilor pe care le ai, vei vedea totdeauna ca universul este imbelsugat si vei avea mai mult". Oamenii egoisti nu cred niciodata ca au primit atat cat merita. Exprimarea continua a gratitudinii te ajuta sa infrangi acest fel de mandrie.
___3) Sa inveti sa razi de tine insuti. Proverbul chinezesc spune: "Ferice de cei ce rad de ei insisi caci ei nu vor inceta sa fie distrati de altii". Cei care au problema mandriei rareori rad de ei insisi. Angajarea in umor fata de tine insuti demonstreaza ca nu mandria este problema si daca totusi este, este o problema pe care esti hotarat sa o rezolvi!

aprilie 14, 2009

EXISTĂ NĂDEJDE PENTRU TINE

"Caci Eu stiu gandurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, ganduri de pace si nu de nenorocire, ca sa va dau un viitor si o nadejde" (Ieremia 29:11)


___Indiferent unde te-ai afla in acest moment, daca nu ai descoperit care este planul lui Dumnezeu pentru viata ta, opreste-te din ceea ce faci si incepe sa-L cauti! Nu exista nimic din trecutul sau din prezentul tau pe care El sa nu-l poata folosi. Poate te-ai abatut de la drum; cu totii am facut-o intr-un moment sau altul. Citeste istorisirile despre cei pe care i-a folosit Dumnezeu si vei descoperi ca nu este ceva neobisnuit sa "ratezi". De fapt face parte din procesul invatarii.

___Cand aparem pe lume dand din picioare si strigand, nici unul dintre noi nu stie precis ce vom face cu vietile noastre. Nu-i nimic grav. Trebuie doar sa incepi de unde esti acum. Cand Dumnezeu te aduce pe calea cea buna, El incepe prin a-ti da un sentiment al sperantei. Doar nadejdea venita de la Dumnezeu te va sprijini in vremurile grele. Poate te intrebi: "Voi ajunge oare acolo unde trebuie sa ajung?" Daca asa simti tu astazi, citeste aceste cuvinte scrise de Dumnezeu unui grup de oameni care si-au petrecut ultimii lor 70 de ani in robia babiloniana drept pedeapsa pentru ca au gresit: "Caci Eu stiu gandurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, ganduri de pace si nu de nenorocire, ca sa va dau un viitor si o nadejde. Voi Ma veti chema, si veti pleca; Ma veti ruga, si va voi asculta. Ma veti cauta, si Ma veti gasi, daca Ma veti cauta cu toata inima. Ma voi lasa sa fiu gasit de voi, zice Domnul, si voi aduce inapoi pe prinsii vostri de razboi; va voi strange din toate neamurile si din toate locurile, in care v-am izgonit, zice Domnul, si va voi aduce inapoi in locul de unde v-am dus in robie" (Ieremia 29:11-14). Iar aceste cuvinte sunt din gura lui Dumnezeu pentru urechea ta!

aprilie 13, 2009

ÎNVAȚĂ SĂ AUZI GLASUL LUI DUMNEZEU

"Oile merg dupa el, pentru ca Ii cunosc glasul" (Ioan 10:4)

___Intr-o seara, un prieten aflat in vizita la Peter Lord i-a spus ca poate sa auda nu mai putin de 18 feluri de greieri in gradina. Peter a fost uimit; el locuia acolo de ani de zile si nu auzise nici macar unul. Diferenta era ca acest om era profesor de entomologie si invatase sa deosebeasca peste 200 de cantece de greieri cu urechea lui naturala. Imagineaza-ti cum este sa inveti sa asculti greieri! Privind in urma, Peter a scris: "Deodata am inteles ca omul trebuie sa doreasca sa auda si sa invete sa auda si erau multe sunete pe care nu le auzeam". Gandeste-te ce ai pierdut atatia ani fiindca nu ai dorit sau nu ai invatat sa asculti glasul lui Dumnezeu vorbindu-ti.
___Dumnezeu ne vorbeste deseori prin altii. Dar chiar lucrurile prin care ne vorbeste pot slabi dorinta noastra de a asculta glasul lui Dumnezeu pentru noi insine. Copiii lui Israel i-au spus lui Moise: "Vrem ca tu sa-L asculti pe Dumnezeu pentru noi" (Exod 20:18-19). Problema este ca atunci cand il auzi pe Dumnezeu din surse secundare este mai usor sa nu-ti iei angajamente adevarate sau sa asculti de ceea ce ai auzit. Dar cand stii ca Dumnezeu iti vorbeste tie personal trebuie sa iei decizii hotaratoare. Isus a spus: "Oile merg dupa el pentru ca-I cunosc glasul" (Ioan 10:3-4). Uita-te la eroii din Scriptura. Toti au avut pacat! Asadar ce le-a dat taria sa realizeze asa lucruri marete? Ei cunosteau glasul lui Dumnezeu! Nimic, absolut nimic din viata ta nu este mai important decat sa inveti sa cunosti glasul lui Dumnezeu cand iti vorbeste!

aprilie 12, 2009

MULȚUMEȘTE-I LUI DUMNEZEU PENTRU FAMILIE

"Fiii.. sunt o rasplata data de El" (Psalmul 127:3)
___Daca ai uitat cat de binecuvantat esti ca ai familie, citeste urmatoarele: "intr-un final m-am saturat. Copiii erau galagiosi, ma iritau si erau imposibili. Eram obosit si satul. Sotia mea era obosita si satula. Asa ca m-am hotarat sa fug de toate acestea si sa am o zi doar pentru mine; o zi in care sa fac ce doresc eu. Urma sa traiesc la maxim si sa fiu cat de lacom doream. Nu intentionam sa am grija de nimeni in afara de mine. Am iesit din casa cu 25 de lire sterline. "in sfarsit, am reusit", mi-am spus eu in timp ce ma indreptam spre nord. Ei bine, m-am dus intr-un shopping centre, m-am relaxat intr-o librarie si mi-am cumparat colectia de poezii ale lui Walt Whitman. Dupa aceea, m-am dus la McDonald's si am comandat doi hamburgeri, o portie mare de cartofi prajiti doar pentru mine si o coca cola mare. Am mancat tot in tihna, fara sa sterg pe nimeni la gura, la nas la fund. Apoi am mancat cea mai mare inghetata de ciocolata pe care am gasit-o. Eram liber. Eram in afara orasului! Asa ca m-am dus la cinema fara sa cumpar popcorn, fara sa am pe cineva in poala si fara sa ma duc cu cineva la baie. Eram un om liber. Profitam la maxim si - ma simteam mizerabil. Pe cand m-am intors acasa toata lumea dormea. Cand m-am strecurat in pat, sotia mi-a soptit: "Mi-a fost dor de tine". Eu i-am raspuns: "Si mie". De atunci nu am mai fugit niciodata de acasa!"