aprilie 19, 2008

DUMNEZEU TE IUBEȘTE CU ADEVĂRAT!

"Vedeti ce dragoste ne-a arătat Tatăl, să ne numim copii ai lui Dumnezeu.." (1 loan 3:1)

. Nimic nu L-ar fi putut face pe Dumnezeu să te iubească mai mult decât acum: nici real­izări mai mari, nici frumusete mai mare, nici aprecierea din partea altora; nici măcar o spirituali­tate mai mare. Si nimic nu-L poate face să te iubească mai putin: defectele de caracter, nici esecurile tale din trecut sau regretele tale. Ironia este că noi încercăm toată viata să câstigăm o dragoste care poate fi primită doar prin credintă în momentul în care recunoastem că înlăuntrul nostru se află un gol pe care numai Dumnezeu îl poate umple. Si o va face. Dar adevărul este că viata trăită în dragostea lui Dumnezeu este provocarea unei vieti întregi de om.
. Multi dintre noi am fost crescuti de părinti care si-au ascuns dragostea ca expresie a deza­probării. Si credem că si Dumnezeu face la fel. Dar nu este asa. "Vedeti ce dragoste ne-a arătat Tatăl, să ne numim copii ai lui Dumnezeu!" (1 loan 3:1).
. C.S. Lewis a scris: "Dumnezeu, care nu are nevoie de nimic, iubeste în existenta aceas­ta creaturi sterse, neimportante, pentru a le putea iubi si a le duce la desăvârsire. Dumnezeu nu ne-a creat pentru că era plictisit, singur sau nu mai stia ce să facă. El ne-a creat ca să fim obiec­tul dragostei Lui! Uneori faptele noastre ne murdăresc, dar nu ne fac niciodată neiubiti. Si fiindcă Dumnezeu ne iubeste avem valoare. Si nimeni nu ne poate lua această valoare. Dragostea lui Dumnezeu arătată la Calvar se revarsă peste niste fiinte pângărite cum suntem noi si din motive pe care nici unul dintre noi nu le poate întelege vreodată, ne face pretiosi si plini de o valoare fără seamăn. Aceasta este dragoste ce întrece puterea de întelegere. Si aceasta este dragostea pe care o are Dumnezeu pentru noi".

aprilie 18, 2008

CUM BIRUIM ISPITA?

"..luati toată armătura lui Dumnezeu, ca să vă puteti împotrivi în ziua cea rea, si să rămâneti în picioare" (Efesenl 6:13)

. Se spune că era un om supraponderal care dorea să economisească niste bani. Asa că se gândi se hotărî să schimbe ruta obisnuită spre serviciu pentru a nu mai trece pe lângă chioscul preferat cu gogosi. Le împărtăsi colegilor de serviciu despre decizia lui. Apoi într-o dimineată ajunse la serviciu cu pungă imensă plină cu gogosi. Când colegii lui îl întrebară ce-i cu atâtea gogosi, el răspunse: "Astea nu sunt gogosi obisnuite. Sunt de la Domnul". Uimiti, acestia întrebară: "Pentru numeie lui Dumnezeu, ce vrei să spui?" El răspunse: "Ei bine, simplu. în drum spre serviciu am trecut din întâmplare pe lângă chioscul meu preferat cu gogosi si am văzut toate acele produse minunate de patiserie cum stăteau în vitrină. Am stiut că trebuie să mă rog pentru putere, asa că am spus: "Doamne, dacă tu vrei să-mi cumpăr ceva de-aici, va trebui să-mi dai un loc de parcare chiar în fata acestui chiosc". Si după opt ture în jurul clădirii, a apărut un loc de parcare chiar în fata magazinului!"
. Vei fi confruntat în fiecare zi cu ispita: să fii sigur de asta. Asa este în lupta spirituală pe care trebuie să o duci dacă doresti să cresti în har. Cei care nu se încred în Domnul sunt si ei ispi­titi, dar din punct de vedere spiritual acestia sunt lipsiti de apărare, fiindcă nu au armele Lui cu care să lupte. Dar nu trebuie să fie asa. Dumnezeu ne-a dăruit o armură spirituală, oferindu-ne posi­bilitatea de a ne îmbrăca cu ea, de a ne împotrivi, de a rămâne în picioare si de a iesi biruitori. Asa că în fiecare dimineată când te trezesti, "..luati toată armătura lui Dumnezeu, ca să vă puteti împotrivi în ziua cea rea, si să rămâneti în picioare".

aprilie 17, 2008

CÂND DESCOPERI DARURILE COPILULUI TĂU

"Tatăl celui neprihănit se veseleste si cel ce da nastere unui întelept se bucura." (Proverbe 23:24)


. Pentru tati: "Ani de zile l-am sâcâit si l-am bătut la cap pe Gordon, fiul meu cel mai mare să ia note mai bune. Mereu am fost putin dezamăgit de el, fiindcă niciodată nu s-a ridicat la stan­dardele mele de excelentă. Într-o zi, când Gordon era în ultimul an de liceu, am fost invitati la o întrunire de decernare de premii. Era limpede că urma să fie răsplătit pentru ceva, dar nu-mi puteam imagina pentru ce. Ne invitaseră doar pentru a umple locurile? M-am gândit că va trebuie să stăm acolo si să vedem fiecare elev cum se îndreaptă spre podium, în aplauzele tuturor, în timp ce fiul meu trebuia să stea în fundul sălii. De ce nu si-a dat mai mult silinta? Atitudinea mea s-a înrăutătit simtitor. Apoi apăru directorul la microfon si anuntă: "Pentru prima dată, doresc să prezint un premiu special acordat unui tânăr care a fost atât de extraordinar încât nu am putut să-i trecem cu vederea realizările!" îl chemă pe Gordon în fată, apoi în câteva minute descrise carac­terul deosebit al fiului meu, bunătatea lui fată de altii, faptul că era un om de încredere si avea un spirit blând de lider. "Nu am mai avut până acum un elev ca Gordon în scoala noastră", spuse el, "si poate nici nu va mai exista altul. Gordon, îti înmânăm primul si poate uitimul Premiu al Directorului pentru integritate, hărnicie si decentă. Îti multumim pentru ce ai adus în scoala noas­tră. Nici un om care te cunoaste cu adevărat nu va mai fi la fel". În acel moment mi-am dat seama că vorbea cu mine. Nu mi-am cunoscut fiul cu adevărat, cu atât mai mult nu l-am apreciat pentru ceea ce era. Si am stiut că odată ce o voi face, eu – tatăl lui – nu voi mai fi la fel."

aprilie 16, 2008

CUM SĂ TRECI PESTE VINOVĂȚIE ȘI RUȘINE (3)

"..pârâsul – a fost aruncat jos" (Apocallpsa 12:10)

. Scriitorul britanic Henry Fielding a spus: "Vina are urechi ascutite si aude orice acuzatie". Un bărbat care lucra într-un birou obisnuia să le facă o farsă noilor angajati. Se apropia de ei si le soptea: "Ei stiu ce ai făcut", apoi pleca de lângă ei zâmbind. La început, persoana părea socată. Apoi îl cuprindea anxietatea pe măsură ce gândurile îi invadau mintea: "Cine sunt acesti ei?" "Ce stiu ei?" "Ce spun ei" Solomon a spus: "Cel rău fuge fără să fie urmărit, dar cel neprihănit îndrăzneste ca un leu tânăr" (Proverbe 28:1). Si toti suntem vulnerabili; chiar si cei nevinovati au tendinta involuntară de a ascunde si a proteja ceva.
. Biblia spune: "..pârâsul fratilor nostri, care zi si noapte îi pâra înaintea Dumnezeului nos­tru, a fost aruncat jos". Cum?
"Ei l-au biruit, prin sângele Mielului si prin cuvântul mărturisirii lor.." (Apocalipsa 12:11). Este timpul să vorbim! Să mărturisim despre puterea de curătire a sângelui lui Hristos. Satan este un dusman învins; în calitate de copil al lui Dumnezeu nu mai trebuie să trăiesti sub povara acuzării.
. Nu Dumnezeu te face să te simti vinovat; El doreste să stii că esti iubit si iertat. De aceea Pavel scrie: "Cine va ridica pâră împotriva alesilor lui Dumnezeu? Dumnezeu este Acela, care-i socoteste neprihăniti! Cine-i va osândi? Hristos a murit! Ba mai mult, El a si înviat, stă la dreapta lui Dumnezeu, si mijloceste pentru noi" (Romani 8:33-34). Asa că nu te mai învinovăti. Domnul Isus a venit ca să te ridice, să îti spună că pedeapsa păcatului tău a fost dată la o parte si că pu­terea ei a fost biruită. În ochii lui Dumnezeu tu esti o făptură iubită si acceptată dacă îti trăiesti viata pentru El!

aprilie 15, 2008

CUM SĂ TRECI PESTE VINOVĂȚIE ȘI RUȘINE (2)

"Cine va ridica pâra împotriva alesilor lui Dumnezeu?.." (Romani 8:33)

. Melody Beattie spune: "Rusinea ne poate trage înapoi, ne poate doborî la pământ si ne poate face să privim în pământ.. Multe sisteme si oameni sunt controlati de acest sentiment care doreste să ne facă să jucăm după regulile lui.. să avem un comportament impulsiv, să fim dependenti de plăceri trupesti, să exagerăm, să fim dependenti de droguri, de jocuri de noroc, comportamente bazate pe rusine .. Trecutul nostru si spălarea mintii de care poate am avut parte, aruncă rusinea asupra noastră. "Nu gândi .. nu simti .. nu creste si nu te schimba .. nu fi viu .. ci simte-te rusinat!".. Termină cu rusinea! Atac-o. declară-i război. Învată să-o depistezi si să te feresti de ea ca de ciumă."
. Dacă îti este rusine de ceea ce esti e ca si cum ai fi pedepsit continuu, doar că te pedepsesti singur! Chiar si când crezi că ai reusit să-ti ascunzi gândurile, imaginatiile, atitudinile si senti­mentele, ele îti sar înainte pe alte căi. De pildă, oamenii care se bazează pe rusine se simt repede ofensati, asa că ceilalti învată să umble cu ei de parc-ar fi niste ouă când sunt în preajma lor. Uneori sunt greu de confruntat si corectat încât se simt atât de vinovati, încât detestă ca si altii să le atragă atentia asupra unor domenii care au nevoie de îmbunătătire. Dar Dumnezeu spune că doar ne­bunii urăsc mustrarea (vezi Proverbe 15:5). Când esti într-o relatia bună cu Dumnezeu poti accep­ta mustrarea fără să devii defensiv. Pavel spune: "Cine va ridica pâră împotriva alesilor lui Dumnezeu?" Să observăm cuvântul "alesi" pe care Dumnezeu ni-l adresează. Suntem alesi. Cine ne poate scoate afară? Nimeni! Cuvântul lui Dumnezeu spune că suntem iertati; vinovătia si rusinea au dispărut, asa că nu mai spune cum te simti, ci începe să vorbesti despre ceea ce stii!
. Mai presus de toate, "Să ne uităm tintă la Căpetenia si Desăvârsirea credintei noastre, adică la Isus .. ca nu cumva să vă pierdeti inima si să cădeti de oboseală în sufletele voastre" (Evrei 12:2-3). Sursa noastră de încredere si stimă de sine trebuie să se regăsească în părerea Lui neschimbătoare pe care o are fată de noi! Cum esti tu în ochii Lui?

aprilie 14, 2008

CUM SĂ TRECI PESTE VINOVĂȚIE ȘI RUSINE (1)

"..nu este nicio osândire pentru cei ce sunt în Hristos Isus.." (Romani 8:1)

. Un autor binecunoscut scrie: "Fiindcă tatăl meu m-a abuzat, simteam o rusine, pe care am ascuns-o în mine. La un moment dat am făcut o trecere nesănătoasă în mintea mea. Nu mi-a mai fost rusine de ceea ce mi-a făcut, dar în schimb am simtit că este ceva gresit la mine dacă tatăl a dorit să-mi facă acele lucruri. Ani de zile în mintea mea am avut acelasi gând: "Ce nu este în regulă cu mine?" Acesta este motivul pentru care am fost foarte bucuros să aflu că mântuirea mă îmbracă în neprihănirea lui Dumnezeu, (vezi 2 Corinteni 5:21). Ani de zile m-am simtit rău, acum însă mă simt bine".
. Rusinea si depresia merg mână-n mână. Iar dacă doctorii pot prescrie medicamente împotriva depresiei, pentru rusine nu există remediu; în afară de medicamentul Cuvântului lui Dumnezeu! dar citindu-l si neaplicându-l în viata ta este ca si când ai avea o retetă de la un medic specialist, dar nu ai lua medicamentele, Iacov spune: "Fiti împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători.." (Iacov 1:22). Asta înseamnă să rămâi la Scriptură indiferent ce simti. Sentimentele sunt într-o continuă schimbare; nu te poti bizui pe ele căci ele nu-ti spun adevărul. De aceea Biblia ne spune: a) "..să vă prefaceti, prin înnoirea mintii voastre, ca să puteti deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută si desăvârsită" (Romani 12:2); b) "Cine va ridica pâră împotriva alesilor lui Dumnezeu? Dumnezeu este Acela, care-i socoteste neprihăniti!" (Romani 8:33). Ridica­te în Numele Domnului Isus, scutură-ti sentimentul de vină si rusine si începe să trăiesti!

aprilie 13, 2008

CÂND ESTI SUPRAÎNCĂRCAT

"..în seninătate si încredere va fi tăria voastră." (Isaia 30:15)

. Când bursa de valori a scăzut, un investitor si-a întrebat brokerul dacă este îngrijorat. "Nu, dorm ca un prunc!" i-a răspuns. Uimit, clientul i-a spus: "Chiar, cu toate aceste fluctuatii?" Brokerul i-a răspuns: "Da, întocmai ca un prunc! O oră dorm, apoi mă trezesc si plâng toată noaptea!" Capacitatea noastră de a face fată stresului este limitată. Cercetătorul Thomas Holmes conchide că dacă experimentăm peste 200 de "unităti care ne schimbă viata" pe an, ne situăm pe culmea prăpastiei. De pildă, pierderea partenerului echivalează cu 100 de unităti, divortul cu 60, boala cu 45, somajul cu 45; chiar si Crăciunul acumulează 12 unităti! Poate citesti aceste rânduri si deja depăsesti acea limită de 200 de unităti. Din punct de vedere emotional si fizic esti tensionat la maxim si nu se întrevede nicio ameliorare. Ai grijă; viata trăită într-un pericol emotional te face o pradă usoară pentru diavol care te prinde în plasă! Sub presiune te lasi pradă ispitei mult mai usor decât când esti odihnit. De aceea prevenirea stresului este mereu mai bună decât încercarea de a-i face fată atunci când a atins limita.
. Isaia spune: "..în seninătate si încredere va fi tăria voastră..". Iar Pavel adaugă: "Nu vă îngrijorati de nimic; .. aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu .. Si pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile si gândurile în Hristos Isus" (Filipeni 4:6-7). Nimeni nu întelege stresul prin care treci mai bine ca Domnul Isus. De aceea El spune: "Veniti la Mine toti cei truditi si împovărati si eu vă voi da odihna sufletelor" (Matei 11:28-29). Asa că nu mai forta lucrurile. Aruncă toate îngrijorările tale asupra lui Dumnezeu. Apoi îngrijeste-te la fel cum i-ai spune să facă unui prieten care este supraîncărcat.