aprilie 15, 2008

CUM SĂ TRECI PESTE VINOVĂȚIE ȘI RUȘINE (2)

"Cine va ridica pâra împotriva alesilor lui Dumnezeu?.." (Romani 8:33)

. Melody Beattie spune: "Rusinea ne poate trage înapoi, ne poate doborî la pământ si ne poate face să privim în pământ.. Multe sisteme si oameni sunt controlati de acest sentiment care doreste să ne facă să jucăm după regulile lui.. să avem un comportament impulsiv, să fim dependenti de plăceri trupesti, să exagerăm, să fim dependenti de droguri, de jocuri de noroc, comportamente bazate pe rusine .. Trecutul nostru si spălarea mintii de care poate am avut parte, aruncă rusinea asupra noastră. "Nu gândi .. nu simti .. nu creste si nu te schimba .. nu fi viu .. ci simte-te rusinat!".. Termină cu rusinea! Atac-o. declară-i război. Învată să-o depistezi si să te feresti de ea ca de ciumă."
. Dacă îti este rusine de ceea ce esti e ca si cum ai fi pedepsit continuu, doar că te pedepsesti singur! Chiar si când crezi că ai reusit să-ti ascunzi gândurile, imaginatiile, atitudinile si senti­mentele, ele îti sar înainte pe alte căi. De pildă, oamenii care se bazează pe rusine se simt repede ofensati, asa că ceilalti învată să umble cu ei de parc-ar fi niste ouă când sunt în preajma lor. Uneori sunt greu de confruntat si corectat încât se simt atât de vinovati, încât detestă ca si altii să le atragă atentia asupra unor domenii care au nevoie de îmbunătătire. Dar Dumnezeu spune că doar ne­bunii urăsc mustrarea (vezi Proverbe 15:5). Când esti într-o relatia bună cu Dumnezeu poti accep­ta mustrarea fără să devii defensiv. Pavel spune: "Cine va ridica pâră împotriva alesilor lui Dumnezeu?" Să observăm cuvântul "alesi" pe care Dumnezeu ni-l adresează. Suntem alesi. Cine ne poate scoate afară? Nimeni! Cuvântul lui Dumnezeu spune că suntem iertati; vinovătia si rusinea au dispărut, asa că nu mai spune cum te simti, ci începe să vorbesti despre ceea ce stii!
. Mai presus de toate, "Să ne uităm tintă la Căpetenia si Desăvârsirea credintei noastre, adică la Isus .. ca nu cumva să vă pierdeti inima si să cădeti de oboseală în sufletele voastre" (Evrei 12:2-3). Sursa noastră de încredere si stimă de sine trebuie să se regăsească în părerea Lui neschimbătoare pe care o are fată de noi! Cum esti tu în ochii Lui?