noiembrie 08, 2008

FII UN OM AL INCURAJARII!

"Mangaiati-va si intariti va unii pe altii" (1 Tesaloniceni 5:11)
Un celebru cantaret trebuia sa sustina un concert la Sala Mare a Operei. Sala de concert era ticsita de oameni. Deodata managerul anunta: "Doamnelor si domnilor regret sa va anunt ca din cauza unei boli, invitatul nostru special nu va reusi sa sustina concertul in aceasta seara, dar am descoperit un alt cantaret, un talent la fel de mare, asa ca va rog sa-l primiti cu caldura". Multimea incepu sa murmure atat de tare incat nici nu se mai auzi numele cantaretului. Peste tot se simtea nemultumirea. Cantareata inlocuitoare dadu tot ce avu ea mai bun, dar cand totul se sfarsi, tot ceea ce primi fura cateva aplauze scurte, razlete urmate de o liniste stanjenitoare. Deodata, la balcon se ridica un copilas si striga: "Mami, eu cred ca esti nemaipomenita!" Dandu-si seama ce se intamplase, spectatorii se ridicara in picioare si ii oferira ovatii care durara mai multe minute.
Exista oameni in viata ta astazi care sangereaza din punct de vedere spiritual, cocarjindu-se sub povara pe care o poarta in tacere, care nu aud niciodata cuvintele: "Cred ca esti nemaipomenit". De ce? a) fiindca nu am stiut niciodata cum sa le-o spunem. Dar putem invata; nu este prea tarziu! b) nu credem ca au nevoie sa le auda pentru ca par atat de puternici. Pavel scrie: "trupul nostru n-a avut nicio odihna .. de afara lupte, dinlauntru temeri. Dar Dumnezeu, care mangaie pe cei smeriti, ne-a mangaiat prin venirea lui; si nu numai prin venirea lui, ci si prin mangaierea cu care a fost mangaiat si el de voi. El ne-a istorisit despre dorinta voastra arzatoare, despre lacrimile voastre, despre ravna voastra pentru mine, asa ca bucuria mea a fost si mai mare" (2 Corinteni 7:5-7). Chiar si apostolul Pavel a avut nevoie de incurajare! Asa ca Dumnezeu l-a trimis pe Tit. "Ne-a mangaiat prin venirea lui .. El ne-a istorisit despre dorinta voastra arzatoare". Dumnezeu are nevoie de mai multi oameni ai incurajarii asemenea lui Tit. Astazi poti deveni unul dintre ei!

noiembrie 07, 2008

VIAȚA PE MARGINEA PRĂPASTIEI

"unuia i-a dat cinci taianți, altuia doi, și altuia unul" (Matei 25:15)

___Intr-o lume care pretuieste lucrurile mai mari si mai bune, cum te descurci cu obscuritatea? Ii urasti tu oare in secret pe cei care sunt in lumina reflectoarelor? Inainte de a raspunde, gandeste-te la urmatoarele: a existat un singur Moise a carui uimitoare cariera se intinde pe patru carti din Vechiul Testament si un singur Pavel care a fost chemat sa scrie jumatate din Noul Testament. Restul suntem chemati sa ducem niste vieti obisnuite. Dar fiecare dintre noi este important. Bunurile tale de valoare nu te fac mai valoros, iar venitul tau nu reprezinta fundamentul valorii tale de sine. Nu, ci valoarea ta a fost stabilita la cruce. Cand ceilalti te privesc de sus, opreste-te si adu-ti aminte: "Dumnezeu ma pretuieste atat de mult incat s-a gandit ca merita sa moara pentru mine". Aceasta este gandirea buna!
___Ai auzit vreodata de muziciana de o singura nota? Ea si-a inspectat vioara, si-a ocupat locul in orchestra, si-a pregatit partitura si si-a acordat instrumentul. Cand a inceput concertul, dirijorul a mobilizat fiecare grup de muzicieni si in final a venit momentul crucial. Era timpul sa-si cante singura nota! Dirijorul i-a facut semn, si-a cantat nota – si momentul a trecut. Pur si simplu! Orchestra a cantat mai departe, iar cantareata acelei singure note a stat tacuta pana la sfarsitul concertului; fara a fi dezamagita ca a cantat doar o nota, ci cu un sentiment al implinirii ca a cantat in armonie, la timp si cu mult entuziasm!
___Ai auzit de Anania? El apare o singura data in Biblie, il conduce pe Saul din Tars la Hristos, apoi paraseste scena (Faptele Apostolilor 9:10-19). Si el este cantaretul unei singure note, dar ce nota!
Invata de la el!

noiembrie 06, 2008

GRIJA ÎNSEMANĂ CONFRUNTARE!

"Un raspuns bun este ca un sarut pe buze" (Proverbe 24:26)


___Este mai usor sa nu spui nimic cand cei din jurul tau gresesc, dar aceasta nu este calea dragostei. Multi oameni nu au pe cineva in viata lor care sa-i iubeasca atat de mult incat sa le spuna adevarul, asa ca ei merg in continuare pe cale gresita. De obicei stim ce trebuie spus, dar teama ne impiedica sa o facem. "Un raspuns bun este ca un sarut pe buze". Uneori grija inseamna confruntare! Pavel scrie: "chiar daca un om ar cadea deodata in vreo greseala, voi, care sunteti duhovnicesti, sa-l ridicati cu duhul blandetii" (Galateni 6:1). Asta fac oamenii "spirituali"! Necazul este ca la aparitia unei probleme pot aparea tensiuni; dar imediat este musamalizata pentru a mentine pacea. Domnul "pace si liniste" apare mereu si incearca sa netezeasca penele zburlite ale tuturor, problema nu este niciodata rezolvata si toata lumea traieste cu un sentiment acut de frustrare. "Lasati-va de minciuna: "Fiecare dintre voi sa spuna aproapelui sau adevarul, pentru ca suntem madulare unii altora" (Efeseni 4:25). Dar franchetea nu iti da dreptul sa fii nepoliticos si sa spui tot ce doresti. Vorbele necugetate ii ranesc pe oameni. "Nu mustra cu asprime pe un batran, ci sfatuieste-l ca pe un tata; pe tineri sfatuieste-i ca pe niste frati; pe femeile batrane, ca pe niste mame; pe cele tinere, ca pe niste surori, cu toata curatia" (1 Timotei 5:1-2). Concluzie: fie ca este vorba de o casnicie, de o prietenie, de biserica sau de o afacere, pana nu iti va pasa suficient de mult ca sa confrunti si sa inlaturi barierele, nu vei avea niciodata o relatia apropiata!

noiembrie 05, 2008

VREMURI DE ÎNCERCARE

"Pana la vremea cand s-a intamplat ce vestise el si pana cand l-a incercat Cuvantul Domnului" (Psalmul 105:19)

___Este greu sa vezi cum Dumnezeu ii binecuvanteaza pe altii in timp ce tu esti obligat sa astepti. Priveste la Iosif. Credinta Lui era incercata chiar prin promisiunile pe care i le-a facut Domnul. Nu-l auzi tu pe Satan cum sopteste: "Am crezut ca visul tau era sa stai pe un tron. Ce cauti aici in inchisoare?" Dar Satan si-a calculat gresit. Tu doar ai impresia de inchisoare, dar in realitate este locul de nastere al promisiunii si al micilor inceputuri. Dumnezeu nu s-a razgandit, asa ca nu te razgandi nici tu! Cand doreste sa zideasca ceva maret, El isi ia timp in plus sa toarne fundatia. "Isus .. era tot mai placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor" (Luca 2:52). Acorda-ti timp sa cresti!
___Cand umbli cu Dumnezeu, oportunitatile tale de avansare sunt stabilite de planul Lui, nu de faptele altcuiva, iar pregatirea preceda intotdeauna promovarea. Dumnezeu i-a spus prorocului Ilie sa mearga si sa se ascunda langa paraul Cherit (1 Imparati 17:3). Inainte sa poata chema foc din cer si sa-i invinga pe prorocii lui Baal, Ilie a trebuit sa petreaca timp cu Dumnezeu, ascuns de ochii lumii. Poti patrunde esenta anumitor lucruri doar daca petreci timp de calitate cu Dumnezeu.
___Poate Dumnezeu nu vine cand doresti tu, dar El va veni totdeauna la timp cand Il astepti. "Domnul da indurare si slava, si nu lipseste de niciun bine pe cei ce duc o viata fara prihana" (Psalmul 84:11). Faptul ca intarzie nu inseamna refuz. El nu a spus niciodata nimic ce nu poate sustine si nu a promis nimic ce sa nu implineasca. Asa ca nu lua in seama imprejurarile si bizuieste-te pe Cuvantul ce ti l-a dat Dumnezeu!

noiembrie 04, 2008

CEI PE CARE ÎI PREȚUIEȘTI

"Multumesc Dumnezeului meu pentru toata aducerea aminte, pe care o pastrez despre voi" (Filipeni 1:3)

___Exista o relatare adevarata despre un baietel a carui sora avea nevoie de o transfuzie de sange. Doctorul le-a explicat faptul ca ea are o boala de care el se vindecase in urma cu doi ani. Singura ei sansa de vindecare era transfuzia de la cineva care invinsese acea boala, asa ca baiatul era donatorul ideal. "Ai vrea sa dai sangele tau Mariei?" intreba doctorul. Johnny ezita, buza de jos ii tremura, dar apoi zambi si spuse: "Fireste, pentru sora mea". Curand cei doi copii se gaseau in salonul spitalului – Maria palida si slabuta, Johnny viguros si sanatos. Niciunul nu rostea un cuvant, dar cand li se intalnira privirile, Johnny zambi. Cand asistenta introduse acul in bratul sau, zambetul lui pali, Urmari cum sangele curgea prin tub. Cand chinul aproape inceta, vocea lui Johnny sparse tacerea cu un tremur usor: "Doctore, cand o sa mor?" Doar atunci intelese de ce micul Johnny ezitase, de ce buzele lui tremurara cand accepta sa-si doneze sangele. El credea ca daca isi da sangele surorii lui viata lui va inceta. In acel scurt moment el luase aceasta hotarare insemnata. Cine si-ar da viata pentru tine? Aceia sunt oamenii in care ai vrea sa-ti investesti viata. Ei sunt cei carora trebuie sa le arati ca ii apreciezi, acum, cat inca mai poti. Ei sunt de neinlocuit! Cand nu vor mai fi, iti vei da seama de lucrul acesta. Unele lucruri pentru care te zbati acum vor parea atunci lipsite de continut. Unele lucruri pentru care acum esti suparat vor parea atunci lipsite de importanta. Asa ca profita cat mai mult de fiecare moment. Creeaza amintiri pe care le vei pretui. Fii intelept; zideste-ti viata in jurul celor care merita!

noiembrie 03, 2008

ÎNCĂ MAI ROSTEȘTI RUGĂCIUNEA LUI IAEBET?

"Dumnezeu i-a dat ce ceruse" (1 Cronici 4:10)
___Numele Iaebet inseamna "o cauza a durerii", a fost o eticheta pe care el a refuzat sa o poarte si o profetie pe care el a refuzat sa o implineasca, iar tu trebuie sa faci la fel! Doar fiindca cineva iti spune cumva intr-un mod nejustificat nu inseamna ca este asa. Biblia spune ca Dumnezeu te cunostea inainte sa te afli in pantecele mamei tale (Psalmul 139:13-15). Deci pe cine vei crede? Iaebet nu a vrut sa lase ca inceputurile lui sa-i dicteze sfarsitul. El a refuzat sa-si lase familia sa-l tina jos, iar limitele sa-i tina piept. Asculta rugaciunea lui: "Daca ma vei binecuvanta si-mi vei intinde hotarele, daca mana Ta va fi cu mine, si daca ma vei feri de nenorocire asa incat sa nu fiu in suferinta!.." Si Dumnezeu i-a dat ce ceruse". Cu cativa ani in urma cu totii ne rugam rugaciunea lui Iaebet. Ce s-a intamplat? Trebuie sa incepem din nou sa ne rugam. Este timpul sa devenim niste spargatori de limite! In loc sa ne multumim cu mai putin, sa incepem sa ne incredem in Dumnezeu pentru mai mult: mai multa intelepciune, mai multa putere, mai multa biruinta, mai mult caracter, mai mult interes, mai multa binecuvantare, mai mult _______________? (completeaza tu spatiul!)
___Doar de doua ori citim in Noul Testament ca Domnul Isus "s-a minunat". Ambele dati s-a intamplat din pricina credintei statornice a doi oameni necunoscuti, staruitori si neapreciati care s-au rugat si au crezut ca El poate schimba lucrurile pentru ei. Este chiar gandul pe care l-a avut Pavel cand a scris: "Lucruri, pe care ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit si la inima omului nu s-au suit, asa sunt lucrurile pe care le-a pregatit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc. Noua insa, Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Sau" (1 Corinteni 2:9-10). Dumnezeu doreste sa-ti arate ceva cu privire la viitorul tau – asa ca intra in prezenta Lui si ramai acolo pana cand vei vedea lucrurile acestea.

noiembrie 02, 2008

CUM SĂ TRĂIEȘTI CA UN CETĂȚEAN AL ÎMPĂRĂȚIEI LUI DUMNEZEU

„Vie Imparatia Ta, faca-se voia Ta" (Matei 6:10)

___Inaintea impunerii granitelor de catre colonistii din sud-estul Asiei, regii din Laos si Vietnam ajunsera deja la o intelegere cu privire la cine este laotian si cine este vietnamez. Cei care mancau orez cu bob scurt, isi construiau casele pe piloni si le decorau cu figuri in forma de sarpe in stil indian au fost considerati locuitori ai Laosului. Cei care mancau orez cu bobul lung, isi construiau casele pe pamant si le decorau cu dragoni in stil chinezesc erau vietnamezi. Regii ii impozitau pe locuitori potrivit acestei impartiri si deci nu mai era nevoie de granite. A fost simplu; fiecare om apartinea imparatiei ale carei valori le impartasea si pe al carei rege il onora!
___Si tu poti trai doar dupa principiile, practicile si puterea uneia din doua imparatii: imparatia intunericului sau jmparatia luminii. Pe care ai ales-o? De fiecare data cand voia lui Dumnezeu se face in viata ta, imparatia lui Dumnezeu este prezentata prin tine. Cand adopti valorile Lui, cand traiesti dupa standardele Lui si te supui poruncilor Lui, rugaciunea lui Hristos primeste raspuns: "Vie imparatia Ta, faca-se voia Ta, precum in cer asa si pe pamant". Poate intrebi: "Dar cum se poarta cetatenii cerului?" In Fericiri (aceasta ar trebui sa fie atitudinea noastra) Domnul Isus spune: a) ei sunt smeriti; b) ei se supun voii lui Dumnezeu; c) ei sunt infometati si insetati dupa mai mult Dumnezeu; d) arata mila fata de altii; e) au o inima curata; f) sunt impaciuitori; g) se bucura chiar si in incercari; h) stiu ca ii asteapta o rasplata (Matei 5:3-12). Ceea ce stie lumea despre imparatia lui Dumnezeu este ceea ce vede afisat in vietile noastre! Avem deci o responsabilitate mare!