august 30, 2008

NU TE LĂSA INTIMIDAT DE TEAMĂ

"Nu te teme, caci Eu sunt cu tine.." (Isaia 41:10)

___Este usor sa mergi pe o scandura care se afla pe pamant, dar ridic-o putin si devine mai greu. Imagineaza-ti aceeasi scandura la inaltimea de 30 de metri, fara o plasa de siguranta dedesubt; pare infricosator, nu-i asa? Biblia spune: "..frica are cu ea pedeapsa" (1 Ioan 4:18). Cu cat sunt mai multe in joc, cu atat este mai greu; sindromul indoielilor pline de tensiune se instaleaza si dezvolti atitudinea "si daca". Teama inseamna sa traiesti in viitor inainte sa ajungi acolo. Si referitor la spiridusii care iti pandesc viitorul de sub pod, Dr Joan Borysenko citeaza doua lucruri: a) teama de esec. Ea scrie: "Cand am fost admisa la Harvard, am fost sigura ca este o eroare de calculator si ca voi fi demascata drept o inselatoare. O prietena de-a mea avocata se opreste ingrozita de fiecare data cand trebuie sa aduca pledoaria finala inaintea juriuiui. Chiar si cand esti un expert, teama nu dispare neaparat. Acceptarea fricii ca parte a calatoriei in loc de a fugi de ea te ajuta sa o stapanesti! b) teama de imperfectiune. Ea face sa ti se para greu sa faci orice, fiindca perfectionistii isi stabilesc obiective de neatins si se mustra pe ei insisi cand nu reusesc sa le atinga. Este imposibil sa inveti fara sa faci greseli; asa ca invata si mergi inainte."
___Dumnezeu spune: "Nu te teme, caci Eu sunt cu tine", asa ca intreaba-te ce doreste El si nu te mai preocupa sa placi oamenilor. Solomon spunea: "Frica de oameni este o cursa" (Proverbe 29:25). Cand privesti in urma la ceea ce ai depasit deja, incepi sa-ti dai seama ca de cele mai multe ori esecul nu cauzeaza daune permanente; ci de fapt el te face sa cresti! Asa ca fii atent; cu Dumnezeu poti merge pe orice scandura. Cine stie, poate chiar vei incepe sa preferi provocarile!

august 29, 2008

ÎNVAȚĂ SĂ ASCULȚI

"..Inteleptul asculta sfaturile" (Proverbe 12:15)

___Traim in era "mintii vorbitoare", cu toate aceste programe ca Realitatea TV, Stiri 24 de ore pe zi si discutii la radio. Desi acestea nu sunt toate rele, ne-am invatat sa "transmitem" in loc sa cautam postul potrivit. Solomon spune: "Cine vorbeste mult, nu se poate sa nu pacatuiasca, dar cel ce-si tine buzele, este un om chibzuit" (Proverbe 10:19). Cu alte cuvinte, cand nu ai nimic de spus, nu spune nimic! De ce? Deoarece cu cat vorbesti mai mult, cu atat lumea va retine mai putin (sau te va respecta mai putin). S-a spus ca Dumnezeu ne-a conceput urechile pentru a le tine deschise, iar gura pentru a se inchide fiindca daca asculti rar, dai de necaz! Solomon scrie: "Cine isi infraneaza vorbele .. este un priceput. Chiar si un prost ar trece de intelept daca ar tace" (Proverbe 17:27-28). Asadar cand nu ai nimic de spus - fii tacut!
___Proverbe 1:22-23 vorbeste despre oameni care sunt nebuni si prosti. Termenul original inseamna "stupid .. limitat.. lenes". El ii descrie pe cei care sunt insensibili la gandurile si sentimentele altora. Cu totii am fost la mila medicului care ne-a tratat cu detasare rece, a profesorului care ne-a adormit cu prelegerile lui sau a agentului de vanzari pe care nu-l intereseaza decat comisionul. William C Tracey scrie: "Cei care nu stiu sa asculte sunt cei care nu au rabdare (Asta nu e nimic! Asteapta sa auzi ce am facut) pana la cei care sunt atat de absorbiti de propriile ganduri, incat nu mai realizeaza ca altcineva vorbeste. A invata sa asculti in mod activ si constructiv este la fel de important ca a invata sa vorbesti, daca doresti ca abilitatea comunicarii sa fie eficienta". Tine minte, barfitorul discuta despre altii, anostul discuta despre el insusi, dar omul intelept discuta cu tine, despre tine; apoi asculta ceea ce ai de spus! Cand esti un bun ascultator oamenii nu te vor asculta doar, ci vei deveni mai infetept si iti vei castiga si prieteni!

august 28, 2008

BALOANE

"ia copilul acesta, alapteaza-mi-l.." (Exod 2:9)

___Dr James Dobson scrie: "Am participat la o cununie intr-o gradina minunata la care s-au dat drumul pe cerul Californiei 150 de baloane colorate umplute cu heliu. In cateva secunde s-au imprastiat pe cer la cateva sute de metri, altele au traverart orizontul. Toate au pornit din acelasi punct de lansare, au fost umplute cu acelasi heliu sl au urcat in aceleasi conditii. Totusi, in cateva minute ele au fost separate de mai mult de o mila. Cateva baloane s-au straduit sa treaca de varful crengilor unor copaci, in timp ce baloanele libere au devenit simple puncte de culoare in calatoria lor spre cer. Ce interesant, m-am gandit eu • Si ce simbolic pentru copii. Parintilor, voi determinati cat de sus se vor ridica copiii vostri. Asadar: a) creeaza climatul potrivit in familia ta. Cuvintele pe care le rostesti, ordinea pe care o stabilesti, muzica si programele de la televizor pe care le ingadui le modeleaza caracterul si viitorul. Daca esti prea ocupat sa observi aceste lucruri, esti prea ocupat! b) ofera-le mentorii potriviti. Rut a urmat-o pe Naomi, Timotei l-a urmat pe Pavel. Copiii tai o sa urmeze pe cineva. Intrebare este pe cine? Cea mai buna aparare a ta impotriva influentelor distrugatoare este invatatura ofensiva si o purtare asemanatoare cu a lui Hristos. Citeste-le Cuvantul lui Dumnezeu in fiecare zi. Roaga-te pentru ei si cu ei. Fa-o! Nu fi timid! Raufacatorii si traficantii de droguri nu sunt timizi. Vorbeste! Nu-i poti spune mai mult decat cuvintele fiicei lui Faraon pe care le-a spus mamei lui Moise cand i-a salvat fiul din apele Nilului care l-ar fi inghitit "ia copilul acesta, alapteaza-mi-l, si iti voi plati". Parintilor, nu aveti o responsabilitate mai mare! Iar daca o faceti bine, nu va exista rasplata mai mare pentru voi!

august 27, 2008

DU-TE!

„si duce pe orbi pe un drum necunoscut de ei, ii voi povatui pe carari nestiute le ei..” (Isaia 42:16)

___Te confrunti cumva cu o situatie care te copleseste si iti este teama sa nu faci o miscare gresita? Sau poate spui nu unui lucru din viata ta caruia ai vrea cu tot dinadinsul sa-i spui da. Un bine-cunoscut consilier spune: "Ani de zile am auzit despre drumetii. Suna a ceva iluzoriu, dificil .. si misterios. Cand un prieten m-a chemat sa merg intr-o drumetie cu el .. am inceput sa ma gandesc .. daca puteam sa o fac suficient de bine? Sau daca habar n-aveam cum sa fac? "Nu fi ridicol", m-am certat eu. "Faci lucrurile sa fie mai complicate decat sunt.. este doar o plimbare si faci lucrul acesta de cand esti copil!" Am pornit.. si am mers dupa el.. pe o panta abrupta. "Nu trebuie decat sa mergi", mi-am spus eu. "Pune un picior in fata celuilalt.. asa cum ai facut toata viata". Nu am reusit sa ajung in varful muntelui in ziua aceea, dar am ajuns la jumatatea drumului.. incepe din locul in care te afli. Incepe incetisor. Dar incep .. daca ai stii deja sa faci un lucru bine, nu ai mai avea nevoie de lectii.. nu ai avea niciodata incantarea unei victorii cand vei privi in urma la acel moment": Dumnezeu a promis: "Voi duce pe orbi pe un drum necunoscut de ei, ii voi povatui pe carari nestiute le ei.." Poate spui: "Dar daca dau de dificultati?" Probabil asa va fi! Dar Dumnezeu spune: " Daca vei trece prin ape, Eu voi fi CU tine si raurile nu te vor ineca.." (Isaia 43:2). Cu alte cuvinte, trebuie sa fii dispus sa te uzi la picioare. Ceea ce trebuie sa ai in minte este: "Domnul, Dumnezeul vostru, care merge inaintea voastra" (Deuteronom 1:30).

august 26, 2008

ÎNTREBAREA PREȘEDINTELUI KENNEDY

"..vom fi rapiti loti impreuna cu ei, in nori, ca sa intampinam pe Domnul.." (1 Tesaloniceni 4:17)

___Billy Graham scrie: "inainte cu doua zile ca presedintele ales John F Kennedy sa fie investit, am fost invitat sa merg cu el in Florida sa jucam golf. In timp ce ne intorceam cu masina de la terenul de golf, presedintele Kennedy se intoarse catre mine si ma intreba: "Chiar crezi ca Isus Hristos se va intoarce din nou pe pamant?" Am ramas consternat: "Da, domnule, cred", i-am raspuns. Pentru urmatoarele cateva minute am avut prilejul de a discuta cu el despre a doua venire a lui Isus Hristos. M-am intrebat deseori de ce a pus acea intrebare. Cred ca o parte a raspunsului a venit o mie de zile mai tarziu, cand a fost asasinat. La inmormantarea lui, Cardinalul Cushing a citit, iar milioane de oameni de pe tot pamantul au urmarit si au auzit la televizor, urmatoarele cuvinte: "Caci insusi Domnul, cu un strigat, cu glasul unui arhanghel si cu trambita lui Dumnezeu, Se va cobori din cer, si intai vor invia cei morti in Hristos. Apoi, noi cei vii care vom fi ramas, vom fi rapiti toti impreuna cu ei, in nori, ca sa intampinam pe Domnul in vazduh, si astfel vom fi totdeauna cu Domnul" (1 Tesaloniceni 4:16-17). Acea expresie "vom fi rapiti" inseamna "a fura". Ziua este aproape cand Isus Hristos va veni pentru a-i "rapi" pe urmasii Sai din orice mormant din lume. Iar aceia dintre noi care mai suntem in viata cand se va petrece lucrul acesta li se vor alatura in marea escapada! Aceasta este nadejdea viitorului pentru crestini". Iar acest fapt ridica doua intrebari de o mare insemnatate: 1) iti traiesti fiecare zi a vietii in lumina intoarcerii in curand a lui Hristos? 2) Vei fi tu gata cand va veni' El?

august 25, 2008

RUGĂCIUNEA INSISTENTĂ

"Scapa-ma, Dumnezeule, caci imi ameninta apele viata. Ma afund in noroi, si nu ma pot tinea; am cazut in prapastie, si dau apele peste mine" (Psalmul 69:1-2)

___O femeie care conducea masina prin Texas vazu o tornada apropiindu-se, asa ca se ascunse in spatele masinii si privi cum tornada distruge o casuta din apropiere. Alergand spre ceea ce era acum doar o gaura in pamant, zari un om ce statea cu ochii inchisi. "Va simtiti bine? Mai este cineva acolo jos cu dumneavoastra?" intreba ea. "Nu", raspunse el. "Doar eu si Dumnezeu .. avem o conversatie urgenta!" Nimic nu alimenteaza mai bine rugaciunea decat nevoia adevarata. In vremuri de criza chiar si necredinciosii de profesie vor incerca sa se roage. In ciuda realizarilor noastre, cu totii avem nevoie de Dumnezeu. Exista anumite chestiuni pe care pur si simplu nu le putem rezolva singuri. Psalmistul a scris: "iar noaptea, cantam laudele Lui" (Psalmul 42:8). "Te chem, in ziua necazului meu, caci m-asculti" (Psalmul 86:7). Uneori rugaciunile tale, fie ca sunt cantate sau spuse cu voce tare, sunt strigate la miezul noptii pentru ajutor divin destinate numai urechilor lui Dumnezeu. Cand ai ramas fara alternative, credinta ti se dezvolta rapid, iar urgentele devin oportunitati de a experimenta puterea lui Dumnezeu intr-un mod extraordinar.
___Asadar daca "te-ai afundat pana peste cap", iata o rugaciune doar pentru tine: "Tata, ma simt de parca ma gasesc intr-o situatie imposibila, fara cale de scapare. Am nevoie de prezenta Ta, de incurajarea Duhului Tau cel Sfant si doresc sa imi aduc aminte din nou ca la Tine toate lucrurile sunt posibile. Toarna raspunsurile tale ceresti peste problemele mele pamantesti. Atinge-ma prin harul tau. Pe din afara lucrurile par fara speranta, dar tu esti Dumnezeul care a creat pamantul din nimic si ai despicat Marea Rosie ca poporul Tau sa o poata traversa in siguranta. Tu ii faci pe orbi sa vada, pe cei schiopi sa umble si pe cei surzi sa auda, iti multumesc ca esti Dumnezeul meu si ca la Tine nimic nu este imposibil".

august 24, 2008

IUBEȘTE-ȚI APROAPELE

" – in smerenie flecare sa priveasca pe altul mai presus de el insusi" (Filipeni 2:3)

___Un om isi cumpara un televizor nou, iar cativa vecini il ajutau sa instaleze antena pe acoperis. Nu avansau prea tare, pana cand aparu altcineva cu o cutie mare de scule si termina rapid treaba. In timp ce stateau toti in jurul lui si-l felicitau, il intrebara pe noul vecin ce facuse cu asa scule elaborate. Zambind, acesta raspunse: "Prieteni, mai mult decat orice!" Din pacate acest tip de comportament a incetat sa mai fie normal in lumea de astazi: egoismul a devenit procedura standard. Biblia spune: "Sa stii ca in zilele din urma oamenii vor fi iubitori de sine .. laudarosi .. vanzatori .. ingamfati .. momesc pe femeile usuratice ingreuiate de pacate si framantate de felurite pofte" (2 Timotei 3:1-6). Ai observat astfel de comportamente in ultima vreme? Incearca sa te strecori intr-un loc de parcare pe care il doreste alt sofer sau priveste-i pe cumparatori la iesire cum se inghiontesc pentru a economisi 30 de secunde. Si daca tot suntem la acest subiect, ce zici de "locul tau" din biserica, cel pe care il incalzesti de 30 de ani?
___Principiul iubirii aproapelui nu a fost la inceput o strategie publica de a avea relatii, ci a provenit direct de la Dumnezeu care l-a inspirat pe Pavel sa scrie: "in smerenie fiecare sa priveasca pe altul mai presus de el insusi. Fiecare din voi sa se uite nu la foloasele lui, ci si la foloasele altora". Domnul Isus insusi a spus: "Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel; caci in aceasta este cuprinsa Legea si Proorocii" (Matei 7:12). Asadar data viitoare cand cineva iti taie calea in trafic sau te trateaza cu mai putin respect si consideratie decat te-ai astepta, in loc sa te superi si sa te razbuni, foloseste imprejurarea drept o oportunitate de a practica iubirea fata de aproape.