august 23, 2008

CONCENTREAZĂ-TE PE CALITĂȚI

"Deoarece avem felurite daruri, dupa harul care ne-a fost dat: cine are darul proorociei, sa-l intrebuinteze dupa masura credintei lui" (Romani 12:6)

___Lucreaza acolo unde esti cel mai puternic 80% din timp. Lucreaza acolo unde inveti 15% din timp. Lucreaza acolo unde esti cel mai slab 5% din timp. Este oare intelept? Desigur! "Deoarece avem felurite daruri, dupa harul care ne-a fost dat: cine are darul proorociei, sa-l intrebuinteze dupa masura credintei lui". Ce se intampla cu o echipa in care jucatorii nu isi indeplinesc functiile? Mai intai moralul slabeste fiindca echipa nu joaca la capacitatea ei. Celor care lucreaza intr-un domeniu in care sunt slabi le displace faptul ca abilitatile lor nu sunt fructificate. Curand ei nu vor mai fi dispusi sa lucreze ca echipa, increderea tuturor se erodeaza, iar situatia se agraveaza. Apoi echipa adversa profita de slabiciunile lor si nu vor castiga niciodata. Cand oamenii nu fac ceea ce trebuie sa faca, lucrurile nu merg bine.
___Stii care sunt cele mai mari calitati ale tale? Daca nu, urmeaza aceste instructiuni: a) fii sigur pe tine; daca lasi ca nesiguranta sa scoata ce e mai bun din tine, vei deveni rigid si te vei opune schimbarii. Si daca nu te schimbi, nu vei creste; b) cunoaste-te pe tine insuti; ia-ti timp si analizeaza-ti darurile. Cere feedback. Constientizeaza-ti punctele slabe; c) ai incredere in liderul tau; daca nu poti, cauta pe cineva in care poti avea incredere sau muta-te intr-o alta echipa; d) incearca sa vezi imaginea de ansamblu; locul tau in orice echipa are sens doar in imaginea de ansamblu. Daca singurul tau motiv de a-ti gasi locul este doar castigul propriu, acest motiv gresit iti va fura bucuria, implinirea si succesul pe care ti le doresti; e) bazeaza-te pe experienta ta; exista o singura cale prin care poti sti daca ti-ai gasit locul potrivit. Incearca. Asuma-ti riscuri. Invata din greselile si din reusitele tale. Descopera lucrul pentru care te-a creat Dumnezeu!

august 22, 2008

CREDINȚA VS. CONTROL

..oricine isi va pierde viata pentru Mine, o va mantui" (Luca 9:24)

___Cand esti obsedat de probleme in loc sa-L cauti pe Dumnezeu pentru solutii, vrajmasul iti va spori teama. Daca nu te poate face sa te ingrijorezi cu privire la prezent, iti va reaminti de fiecare lucru pe care l-ai putea face gresit in viitor! Ralph Waldo Emerson a spus: "Tot ceea ce am vazut m-a invatat sa ma incred in Dumnezeu pentru tot ceea ce nu am vazut". Ultima data cand ai verificat, nu a fost Dumnezeu mai mare decat orice atac terorist, dezastru financiar, boala, acuzatie sau dezastru in care te-ai trezit? Ei bine, El nu s-a schimbat! David a spus: "..Cel ce te pazeste, nu va dormita .. Domnul este umbra ta pe mana ta cea dreapta .. Domnul te va pazi la plecare si la venire, de acum si pana in veac" (Psalmul 121:3-8). In plus, ingerii Lui vegheaza asupra ta 24 de ore 7 zile pe saptamana.
___Totul se reduce la credinta vs. control. Te poti lupta sa rezolvi lucrurile de unul singur – sau poti sa te increzi in Tatal ceresc. Aceasta este alegerea! Nu este vorba de "credinta oarba", ci de credinta ca Dumnezeu este Cel care spune ca este. Si este o problema pe care trebuie sa o rezolvi in mintea ta odata si pentru totdeauna, fiindca daca nu crezi ca El iti vrea doar binele, vei continua sa incerci sa conduci lucrurile. Controlul nu inseamna responsabilitate. Responsabilitatea inseamna sa-ti faci partea in rugaciune, in ascultare si sa te increzi in Dumnezeu. Controlul inseamna manipularea circumstantelor pentru a obtine rezultatul pe care il doresti. Domnul Isus stie cat de mult ne place sa avem sub control lucrurile pentru care nu suntem suficient de intelepti sa le controlam, asa ca El a spus: "Fiindca oricine va voi sa-si scape viata, o va pierde; dar oricine isi va pierde viata pentru Mine, o va mantui" (Luca 9:24). Concluzie: fie te increzi in Dumnezeu, fie nu!

august 21, 2008

DUMNEZEU TE ARE MEREU SUB PRIVIRI

"Cu adevarat, Domnul este in locul acesta si eu n-am stiut" (Geneza 28:16)

___Autorul Frederick Buechner a spus: "Nu exista un eveniment mai obisnuit decat cel in care Dumnezeu e prezent.. lasandu-ti posibilitatea de a-L recunoaste sau nu." Nu te bucuri ca prezenta lui Dumnezeu nu este rezervata oamenilor care o merita? El ii viziteaza pe cei ce se vaicaresc si pe cei care se plang, pe nerabdatori si pe nemultumiti, pe indoielnici si pe nehotarati; pe cei cu defecte ca tine, care au fost mantuiti prin harul Lui. De pilda, Iacov nu a fost un urias al credintei. A fugit dupa ce si-a inselat fratele si l-a dezamagit pe tatal lui, el nu a meritat ceea ce a facut Dumnezeu pentru el. Cand s-a oprit pentru a innopta, a visat ca vede o scara care se ridica la cer, cu ingeri care urcau si se coborau pe ea. Apoi Dumnezeu i-a facut urmatoarea promisiune: "Eu Sunt cu tine; te voi pazi pretutindeni pe unde vei merge" (Geneza 28:15). Cand s-a trezit in urmatoarea dimineata, Iacov a spus: "Cu adevarat, Domnul este in locul acesta si eu n-am stiut". Pearl Buck a spus: "il vedem pe Dumnezeu in fiecare zi, dar nu-L recunoastem". Unii dintre noi sunt conectati cand este vorba de a simti prezenta lui Dumnezeu; altii, asemenea lui Iacov "o rateaza" zilnic.
___William Barry spune: "Fie ca ne dam seama sau nu .. in fiecare moment.. ne intalnim cu Dumnezeu .. care incearca sa ne atraga atentia .. sa ne atraga intr-o relatie reciproca si constienta". Nu stii niciodata unde apare sau prin cine va vorbi. Dupa inviere, Maria Magdalena a crezut ca Domnul Isus este doar un gradinar! Pavel scrie: "Desteapta-te tu, care dormi.." (Efeseni 5:14). Poti avea parte de trezire printr-o vindecare miraculoasa, o relatie refacuta sau si printr-o incercare grea. Mai tarziu, Dumnezeu i s-a aratat lui Iacov luptandu-se cu el si dislocandu-i soldul. De ce este nevoie pentru a-ti atrage tie atentia?

august 20, 2008

TU ÎȚI FACI VIAȚA

"pentru orice rabdare si indelunga rabdare, cu bucurie, multumind Tatalui.." (Coloseni 1:11-12)

___Era odata un om batran si foarte intelept. In fiecare zi el si nepoata lui sedeau langa benzinarie pe un balansoar, asteptand sa-i primeasca pe turistii care treceau prin micul lui oras. Intr-o zi, un om inalt, care era precis turist, incepu sa se uite primprejur ca si cum cerceta zona si cauta un loc unde sa locuiasca. "Ce fel de oras este acesta?" intreba el. Batranul replica: "Pai din ce fel de oras veniti?" Turistul spuse: "Dintr-un oras in care toti se critica unii pe altii. Este un loc foarte rau de trait" Batranul spuse: "Pai stiti, exact asa este si orasul acesta". Mai tarziu, o familie care trecu pe acolo, se oprira si ei pentru alimentare. Tatal cobori si il intreba pe batran: "E un oras bun de locuit?" "Dar orasul de unde veniti?" Tatal spuse: "in orasul de unde vin eu, toti sunt foarte apropiati si mereu dispusi sa dea o mana de ajutor. Nu doresc sa plec de acolo". Batranul zambi si spuse: "Pai cam asa este si oraselul acesta". Dupa ce familia pleca, nepoata privi in sus si intreba: "Bunicule, cum se face ca la primul om care a venit i-ai spus ca este un loc groaznic de locuit, iar cand a venit familia aceea le-ai spus ca este un loc minunat?" Batranul privi in ochii albastri, intrebatori ai nepoatei lui si spuse: "Indiferent unde mergi, iti iei atitudinea cu tine. Si atitudinea face locul ingrozitor sau minunat". Da, viata este asa cum o faci sa fie!

august 19, 2008

CERE-I LUI DUMNEZEU CEEA CE Al NEVOIE!

"..NU aveti, pentru ca nu cereti" (Iacov 4:2)

___Imagineaza-ti ca intri intr-un restaurant din pofta si intrebi daca ti-e gata comanda. "Cand ati facut comanda?" intreaba chelnerul. "O, nu am facut-o", raspunzi tu. "M-am gandit ca poate aveti ceva cu numele meu". Suna ridicol? La fel este si cand astepti ca Dumnezeu sa raspunda la cererile pe care nu i le-ai facut, Iacov spune: "nu aveti, pentru ca nu cereti". Dar inseamna asta oare sa El iti va da tot ceea ce ceri? Nu. Iacov adauga: "cereti si nu capatati, pentru ca cereti rau, cu gand sa risipiti in placerile voastre" (Iacov 4:3). Motivele tale trebuie sa fie in concordanta cu ceea ce Dumnezeu stie ca este cel mai bine pentru tine. "indrazneala pe care o avem la El, este ca, daca cerem ceva dupa voia Lui, ne asculta" (1 Ioan 5:14).
___Plangerile lui leremia 3:25 spun: "Domnul este bun cu cine nadajduieste in El, cu sufletul care-L cauta". Rugaciunea prin care astepti un raspuns arata incredere in bunatatea lui Dumnezeu, in loc sa te agiti si sa iei problemele in propriile maini, spune "Doamne, voi avea incredere in Tine indiferent de rezultat", iar El iti va onora credinta. Pavel spune: "in orice lucru, aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri, cu multumiri" (Filipeni 4:6). Ai nevoie de un loc de munca? Sau de ajutor pentru a depasi o problema? Mantuire pentru cei pe care ii iubesti? O umblare mai profunda cu Dumnezeu? Vindecare fizica sau emotionala? Domnul Isus spune: "Tatal vostru va da cu placere imparatia" (Luca 12:32). Dumnezeu doreste sa fie bun cu tine, asa ca spune-I "dorintele inimii tale" (Psalmul 37:4). Si multumeste-I ca vei primi raspuns; la vremea stabilita de El!

august 18, 2008

NU ANULA HARUL LUI DUMNEZEU!

"Nu vreau sa fac zadarnic harul lui Dumnezeu; caci daca neprihanirea se capata prin Lege, degeaba a murit Hristos" (Galateni 2:21)

___Harul nu inseamna ca ai dreptul sa traiesti cum doresti. Dar "rationalismul" care provine din insistarea pe faptul ca ceilalti traiesc conform standardelor noastre a provocat daune nespuse. Un bine-cunoscut pastor scrie: "Legalismul raspandeste un venin paralizant.. ne orbeste privirea, ne restrange universul si creste mania din inima noastra.. Dragostea este umbrita de un panou mental ce cuprinde o lista lunga .. care le cere celorlalti sa se conformeze.. in curand, prietenia este fracturata de o atitudine de judecata si de o privire critica". Crezi ca tu nu esti vinovat? Uita-te care este reactia ta initiala cand te intalnesti cu un alt credincios care nu gandeste, nu se poarta sau nu se imbraca ca tine. Chiar si cand crezi ca esti suficient de sofisticat pentru a-ti deghiza adevaratele sentimente, ele ies la iveala din privirea impietrita si din atitudinea prin care arati ca esti mai sfant. Domnul Isus a spus: "Nu judecati, si nu veti fi judecati.." (Luca 6:37). Cand arunci cu noroi, nu doar ca te murdaresti pe maini, ci pierzi si teren! "Cine dintre voi este fara pacat, sa arunce cel dintai cu piatra in ea" (loan 8:7). Cand stingi lumina cuiva, lumina ta nu va straluci mai tare.
___Pavel scrie: "chiar daca un om ar cadea deodata in vreo greseala, voi, care sunteti duhovnicesti, sa-l ridicati cu duhul blandetii. Si ia seama la tine insuti, ca sa nu fii ispitit si tu" (Galateni 6:1). Cand ii judeci pe altii te afli in pericolul de a anula harul de care ai nevoie tu insuti inainte ca ziua sa se termine!

august 17, 2008

ÎNOATĂ!

"Sa trecem in partea cealalta" (Marcu 4:35)

___Uneori inveti sa inoti doar daca esti aruncat in apa adanca. Cand patesti asa ceva descoperi ca: a) daca permiti acest lucru, teama te va duce la fund; b) trebuie sa-ti mentii capul la suprafata cat poti de mult; c) cand ajungi pana la un anumit punct, nu mai este cale de intoarcere, trebuie sa mergi inainte. Este fatal sa te opresti sau sa renunti in mijlocul procesului; d) ceea ce a pus Dumnezeu in tine (aerul din plamanii tai) te va sustine si te va face sa plutesti doar daca inveti sa te relaxezi, sa te increzi in Dumnezeu si sa inoti!
___Daca doresti in mod serios sa ajungi pe celalalt mal – trebuie sa iei ceea ce iti sta inainte si sa le impingi in spate. Cu alte cuvinte, inoata! Poate vei plange in timp ce inoti, dar continua sa inoti. Poate simti ca inima iti iese afara din piept, dar continua sa inoti. Cand te simti inghesuit intr-un colt si nu ai unde sa mergi, trebuie sa te cobori, sa primesti ceea ce a pus Dumnezeu in tine si sa continui sa inoti. "imparatia cerurilor se ia cu navala, si cei ce dau navala, pun mana pe ea" (Matei 11:12). Observa cuvantul "navala" – uneori trebuie sa te ridici prin credinta si sa te lupti sa mergi inainte, increzator ca Dumnezeu este de partea ta. Apele in care inoti nu-ti hotarasc destinul; ele pot fie sa te poarte pe cealalta parte sau sa te duca la fund. Credinta ta trebuie sa se ridice si sa se lupte cu teama. Daca renunti, Dumnezeu nu mai poate face nimic pentru tine. Deci fie ca inoti pe burta sau pe spate sau in orice alt fel de care nu a auzit nimeni – continua sa inoti!