iulie 12, 2008

ANIMALELE SUNT UN DAR DE LA DUMNEZEU

„Dumnezeu a facut fiarele pamantului dupa soiul lor.." (Geneza 1:25)

___In cei 45 de ani de cand detine Cooke's Funeral Home, Fred Cooke s-a confruntat cu mii de oameni vaduvi. Dar cand sotia lui muri de cancer, Cooke avu nevoie de mangaiere. Adopta un caine golden retriever, caruia ii puse numele Abigail. Cooke locuia intr-un apartament deasupra camerei funerare. "Imi petreceam zilele ducand-o pe Abigail cu mine si lasand-o sa se joace in birou in timp ce lucram." Dar intr-o zi, Abigail iesi afara si se duse sa-si caute noi prieteni cu care sa se joace. Cand se duse sa o caute, Cooke o gasi in capela, incolacita la picioarele unei femei care statea langa sicriul sotului ei. Cooke isi ceru mii de scuze si incerca sa o traga pe Abigail de acolo. "Trebuie sa o luati?", il intreba femeia indurerata. "E asa o mangaiere sa o stiu aici cu mine." Curand, Abigail se strecura afara din biroul lui Cooke in mod regulat, indreptandu-se spre incaperile pentru vizitatori din casa funerara. "Se pare ca simte cine este foarte intristat si la acea persoana se va duce prima data", spune Cooke. "Se va aseza la picioarele ei si se va uita la ea cu ochii ei caprui plini de compasiune si in decurs de cateva minute se va opri din plans si va incepe sa ii mangaie blana. In afara serviciului, nu vei gasi un catelus mai jucaus. Dar in momentul in care intra in capela, se transforma intr-un caine complet diferit", spune Cooke. Singura problema a aparut cand era inca pui si chiar si atunci totul s-a terminat bine. A mancat garoafele unui om. Cooke s-a dus in graba sa aduca alte garoafe, dar familia nu a vrut sa-l lase. "Mabel era un mare iubitor de animale", i-au spus ei. "Nici nu-ti poti imagina cat ar fi facut-o sa zambeasca daca ar fi vazut florile mestecate." Nu exista indoiala ca animalele sunt un dar de la Dumnezeu! Asa ca bucura-te de animalul tau!

iulie 11, 2008

CUM SĂ FACI FAȚĂ SENTIMENTULUI DE PANICĂ

"Nu te teme nici de spaima naprasnica.." (Proverbe 3:25)

___Cuvintele "teama naprasnica" descriu o forma de panica; nu mai poti respira, palmele ti se umezesc, pieptul devine incordat si te simti slab. Daca ai avut de-a face cu panica si recunosti aceste simptome, nu esti singur. In ultimele Sale zile, Domnul Isus a spus: "oamenii isi vor da sufletul de groaza.." (Luca 21:26). In fiecare an, o treime dintre noi experimentam atacuri de panica. Care este raspunsul? Biblia spune: "Nu te teme nici de spaima naprasnica .. caci Domnul va fi nadejdea ta" (Proverbe 3:25-26). Iata cateva unelte practice pe care ie poti folosi pentru a te ajuta:
1) Respira: Panica te face sa respiri in accese scurte si superficiale, in timp ce respiratia adanca te face sa te calmezi si sa te relaxezi. Tine minte: "..El, care da tuturor viata, suflarea si toate lucrurile" (Faptele Apostolilor 17:25). Asadar, cand incepi sa te simti coplesit, respira Numele lui Isus. Incearca, fiindca functioneaza.
2) Nu raspunde cu si mai multa panica. Daca o faci, vei avea parte de un necaz dublu. Franklin D. Roosevelt a spus: "Nu avem de ce ne teme, decat de frica insasi." Pare dificil la inceput sa iti fie frica, dar sa nu iti ingadui sa reactionezi la frica, dar te ajuta sa rupi ciclul.
3) Fa ceva relaxant: Acesta este ultimul lucru pe care simti ca vrei sa-l faci fiindca panica te face din instinct sa ai ganduri care iti alimenteaza teama. Asa ca rosteste o rugaciune in soapta, spune un verset, asculta o muzica care te inspira sau discuta cu un prieten. Iar daca panica continua sa fie o problema pentru tine, nu este nicio rusine sa apelezi la ajutor de specialitate. La urma urmelor, Dumnezeu este cel care le da doctorilor abilitatea de a interveni. Oricare ar fi metoda, actioneaza astazi si nu lasa ca panica sa-ti controleze viata.

iulie 10, 2008

FII UN OM AL PĂCII

"Ferice de cei impaciuitori.." (Matei 5:9)

___Cand te afli intr-o situatie de conflict, ai doua posibilitati; poti fi un certaret sau un om impaciuitor; poti crea mai mult stres sau poti aduce o solutie. Zig Ziglar ne povesteste despre un om mic de statura care se confrunta cu trei batausi, fiecare dintre ei putandu-l face una cu pamantul. Si era limpede ca asta intentionau. Dar omul cel mic de statura era foarte destept. Se dadu in spate, trasa o linie pe nisip, se dadu din nou in spate cativa pasi, il privi in ochi pe cel mai mare dintre ei si spuse: "Sa faceti bine sa nu treceti de linia asta!" Dar cel mare de statura trecu. in acel moment, omul cel mic de statura rase si spuse: "Bun, acum amandoi suntem de aceeasi parte!"
___Oamenii impaciuitori cauta punctele comune si incearca sa-i aduca pe toti pe acelasi teren. Scopul lor este sa gaseasca o situatie din care toti sa castige. Barnaba, al carui nume semnifica "fiul alinarii", i-a tinut partea lui Saul din Tars, cel nou convertit cand acesta era "persona non grata" inaintea liderilor Bisericii din Ierusalim. Si tinand cont de trecutul lui Saul, cine nu-l putea condamna? Dar Barnaba nu se uita la trecutul tulbure al lui Pavel, ci se gandea la potentialul lui. In esenta, el le spuse apostolilor: "daca puteti inhama si controla acest cal, veti castiga cursa." Si s-a dovedit ca are dreptate. Saul prigonitorul a devenit Pavel apostolul! Dar Barnaba a trebuit sa-si puna credibilitatea in joc. A face pace inseamna sa iti asumi riscul cu oamenii, judecandu-i dupa cele mai bune momente ale lor si dupa calitati si nu dupa cele mai rele momente ale lor. Iata concluzia; oamenii impaciuitori se gandesc la imaginea de ansamblu; ei sunt calauziti de bunatate, nu de pareri indoielnice sau de conditii temporare. Asadar, esti pregatit sa devii un om al pacii?

iulie 09, 2008

CUM SĂ ÎMBĂTRÂNEȘTI FRUMOS (2)

"..cand Se va arata El, vom fi ca El.." (1 loan 3:2)

___Daca "iti simti varsta", nu dispera, mai exista cateva lucruri de interes pentru tine. De pilda, nu mai trebuie sa-ti umfli pieptul pentru a te preface ca nu ai burta .. te bucuri de operatia pe care au suferit-o altii, .. limita de viteza nu o mai consideri o provocare.. articulatiile tale sunt mai exacte decat Institutul National de Meteorologie .. secretele tale sunt in siguranta fiindca prietenii tai nu si le mai amintesc .. si toti banii pe care ii platesti pe asigurarea de sanatate ii primesti in sfarsit inapoi!
___Iar acum serios, Biblia spune: "acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Si ce vom fi, nu s-a aratat inca. Dar stim ca atunci cand Se va arata El, vom fi ca El..". Henri Nouwen scrie: "Speculatiile legate de ultimele noastre zile .. sunt inutile .. dar daca facem din fiecare zi o sarbatoare putem sa le traim .. ca zile de nastere. Durerile mortii sunt asemeni durerilor facerii. Prin ele, parasim pantecele acestei lumi si suntem nascuti pentru plinatatea statutului de copii ai lui Dumnezeu .. nu este nimic morbid in asta .. este o viziune luminoasa despre viata si moarte. Atata vreme cat mai suntem in acest trup, haideti sa avem grija de el .. dar cand vine vremea .. haideti sa ne bucuram ca putem merge acasa si putem fi una cu Cel care ne numeste preaiubitii Lui". Biblia spune: "El va sterge orice lacrima din ochii lor. Si moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tanguire, nici tipat, nici durere, pentru ca lucrurile dintai au trecut" (Apocalipsa 21:4). Viitorul tau nu a aratat niciodata mai bine!
Un crestin in varsta se afla pe patul de moarte. Familia era adunata in jurul lui. Toata viata lui acest om il slujise pe Dumnezeu cu credinciosie. "Ti-e frica?" il intreba unul din ei. "Nu", raspunse el, "Tatal meu detine tinutul de pe ambele maluri ale raului", iata cum trebuie sa gandim.

iulie 08, 2008

CUM SĂ ÎMBĂTRÂNEȘTI FRUMOS (1)

"M-am luptat lupta cea buna, mi-am ispravit alergarea, am pazit credinta" (2 Timotei 4:7)

___Scriitoarea Brenda Smith a invatat urmatoarele lectii din faptul ca a observat cum imbatranesc parintii ei: a) imbatranirea nu este optionala, insa a fi "batran" este o optiune. Nu renunta sa faci planuri, caci altfel te indrepti inconstient spre moarte. Tata credea ca datoreaza chirie pentru locuinta lui pamanteasca si o platea daruind-o altora; b) Dumnezeu este real. Mama s-a luptat cu depresia pe masura ce boala Parkinson avansa. Cu toate acestea, a cautat sprijinul lui Dumnezeu in toate lucrurile si o viata de credinta a ajutat-o sa vada ca Dumnezeu ii este suficient cu atat mai mult in ultimii ani; c) timpul este un dar. David a spus: "invata-ne sa ne numaram bine zilele, ca sa capatam o inima inteleapta!" (Psalmul 90:12). Tata i-a spus unui prieten de-al lui: "Cand ti-a mai ramas atat de putin timp, nu poti sa-l irosesti facand lucruri stupide. Inveti sa investesti in lucruri care conteaza"; d) boala nu creeaza sfintenie. Este o incercare a rabdarii, a infranarii emotionale si a maturitatii. Cand tata nu s-a mai putut misca, a descoperit ca batranetea si boala nu te atrag automat mai aproape de Dumnezeu. A trebuit in continuare sa-si disciplineze mintea pentru a-si gasi placerea in Domnul si a gasi bucurie deplina in Hristos; e) rasul intinereste sufletul. Dupa ce i s-a imbolnavit tatal, Smith scrie despre acest stimat scriitor, vorbitor si consultant ca "a sfarsit prin a zambi cand se uita ia marimea 46 pe care o avea la pantalonii care ii alunecau de fiecare data cand se ridica din scaunul cu rotile!" Cand mama natura si tatal timp si-a terminat treaba cu noi, ne vom uita in oglinda si fie vom rade, fie vom plange. De vreme ce "O inima vesela este un bun leac.." (Proverbe 17:22) si Dumnezeu ne-a pregatit un nou trup minunat sus in ceruri, hotaraste-te sa pleci plin de bucurie!

iulie 07, 2008

CUM SĂ MERGI MAI DEPARTE

"in tara unde .. nu vei duce lipsa de nimic." (Deuteronom 8:9)

___Cand i-a scos pe iudei din robie, Dumnezeu a facut acest lucru in etape:
1) i-a scos din tara unde "duceau lipsa". Ca robi in Egipt, lipsiti de putere, ei au fost obligati sa depinda de Faraon pentru toate lucrurile. Iar cand trebuie sa te bazezi pe altcineva in afara de Dumnezeu, nu esti cu adevarat liber. Dumnezeu nu va ingadui sa fii "prins" de nimeni altcineva decat de El. Ilie traia fericit langa un rau in mijlocul unei foamete. Corbii ii aduceau carne in fiecare zi. Ce aranjament! Dar intr-o zi corbii nu au mai venit, iar paraul a secat. Ce s-a intamplat? Dumnezeu a secat paraul pentru a-l aduce pe Ilie inapoi la izvor! Indiferent de cei pe care ii foloseste Dumnezeu, doar El este sursa de care ai nevoie.
2) i-a purtat prin pustie unde au "avut suficient". Dumnezeu le-a dat mana; suficienta pentru fiecare zi. Nu este distractiv sa te lupti pentru supravietuire. Dar putem sa apreciem lucrul pentru care trebuie sa ne luptam si invatam sa ne incredem mai mult in Dumnezeu. In plus, vietuirea cu lucruri "suficiente" zideste in noi tenacitatea ce ne indrepta spre lucruri mai bune.
3) i-a dus intr-o tara unde aveau "mai mult decat suficient". Dumnezeu a descris viitoare tara a Israelului drept "o tara unde nu vor duce lipsa de nimic". Scopul ultim al lui Dumnezeu pentru tine este belsugul; in toate domeniile vietii! Dar face El acest lucru pentru a avea mai mult decat celalalt? Nu! Dumnezeu i-a spus lui Avraam: "Voi face din tine un neam mare si te voi binecuvanta; iti voi face un nume mare si vei fi o binecuvantare" (Geneza 12:2). Sa ai statut si succes inseamna sa fii in postura de a-i binecuvanta pe altii si de a implini planul lui Dumnezeu pentru viata ta.

iulie 06, 2008

VORBEȘTE DESPRE CREDINȚA TA – CINEVA ARE NEVOIE!

"Atunci voi invata caile Tale pe cei ce le calca.." (Psalmul 51:13)

___Roger Simms se indrepta pe jos spre casa cand fu luat in masina de Dl. Hanover. In timp ce se indreptau spre Chicago, Roger simti ca Dumnezeu il indeamna sa vorbeasca despre credinta lui. Cand isi depasi teama si il intreba pe om daca doreste sa-L primeasca pe Hristos, d-ul Hanover se opri, iti pleca fruntea pe volan, incepu sa planga si il primi pe Hristos. "Este cel mai extraordinar lucru care mi s-a intamplat", spuse el. Putin dupa aceea il lasa pe Roger acasa si merse mai departe spre Chicago, care era cam la o ora distanta. Cativa ani mai tarziu, in timp ce se pregatea sa mearga intr-o delegatie in Chicago, Roger dadu peste o carte de vizita aurie pe care Dl. Hanover i-o daduse cu ani in urma. Cand ajunse in Chicago se hotari sa caute Hanover Enterprises si o gasi intr-un zgarie-nori din oras. Cand o intreba pe receptionera daca poate sa-l vada pe d-ul Hanover, aceasta ii spuse: "Nu, dar sotia lui este aici." "Mi-ati cunoscut sotul?" il intreba femeia in varsta de vreo 50 de ani. Roger ii explica cum sotul ei il duse acasa cu masina si cum pe drum il conduse la Hristos. "Cand a fost asta?" intreba ea.' "in 7 mai, acum cinci ani, in ziua in care am fost eliberat din armata". Ea incepu sa planga. Dupa cateva minute isi veni in fire si spuse: "M-am rugat ani de zile pentru mantuirea sotului meu, crezand ca Dumnezeu il va mantui. Dar chiar dupa ce v-a lasat acasa, in data de 7 mai a fost lovit intr-un accident. Am crezut ca Dumnezeu nu mi-a raspuns la rugaciune si am incetat sa mai traiesc pentru El acum cinci ani". In acea zi, femeia isi rededica viata lui Hristos." Vorbeste despre credinta ta, cineva are nevoie de asta!