martie 14, 2009

CE ATITUDINE AI?

"Cel ce cerceteaza duhurile este Domnul" (Proverbe 16:2)

___Solomon a spus: "Toate caile omului sunt curate in ochii lui, dar cel ce cerceteaza duhurile este Domnul". Scriitoarea Isabel Wolseley spune: "Sunt o persoana ingaduitoare, care se intelege cu toata lumea. Dar lucrul acesta s-a schimbat cand am avut o disputa cu prietena mea! I-am spus ca eu am dreptate si i-am explicat de ce. De fapt si altii imi dadeau dreptate. Problema este ca nu m-am simtit mai bine .. m-am simtit mai rau. "Doamne", m-am rugat eu, "stii ca am avut dreptate, dar de ce ma simt atat de rau?" Am fiert cateva zile, apoi am primit raspunsul Sau: "Da, ai avut dreptate, dar ai avut atitudinea gresita". Am castigat o mica victorie intr-o diferenta de opinie, dar am pierdut taramul unei prietenii. Mi-am cerut iertare de la prietena mea. M-a iertat, iar relatia noastra s-a refacut. Acest incident s-a produs in urma cu cativa ani si stiti ceva? Nici nu-mi mai amintesc care a fost motivul acelei dispute. M-a consumat atat de mult atunci. Dar acum nu".
___Nu lasa ca nevoia ta de a "avea mereu dreptate" sa-ti fure posibilitatea de a arata bunatate si de a-L lasa pe Dumnezeu sa se ocupe de altii. Celor mai tari de cap dintre noi, Iacov le scrie: "Orice om sa fie grabnic la ascultare, incet la vorbire.." (Iacov 1:19). Trebuie sa-ti castigi dreptul de a vorbi si de a te implica in viata cuiva, iar aceasta cere timp. Pune-ti urmatoarea intrebare: "Care este scopul meu? Sa castig o disputa? Sa arat bine si sa par destept?" Aceasta este formula garantata pentru distrugerea unei relatii. Pavel scrie: "sa va innoiti in duhul mintii voastre" (Efeseni 4:23). Concluzie: cand acorzi atentie Duhului Sfant, El iti va spune cand ai nevoie de o schimbare a atitudinii.

martie 13, 2009

CUM SĂ-L CUNOȘTI MAI BINE PE DUMNEZEU

"[Duhul Sfant] va lua din ce este al Meu, si va va descoperi" (Ioan 16:15)

___Activitatile spirituale nu pot inlocui intimitatea spirituala. Multi dintre noi mergem la biserica cu asteptarea gresita; dorim sa stim despre ce va predica pastorul. Lucrul la care ar trebui sa ne gandim este: "Doamne, orice va spune predicatorul astazi, vreau sa-mi vorbesti personal ca sa stiu care este voia Ta pentru situatia in care ma aflu". Cand Cuvantul lui Dumnezeu devine viu pentru tine si te schimba si te duce intr-o directie pe care nu ai fi descoperit-o niciodata singur, esti pe aceeasi lungime de unda cu Duhul Sfant, a carui slujba este sa clarifice si sa-ti descopere scopul lui Dumnezeu pentru viata ta. Viata pe aceasta lungime de unda te pune deoparte fata de ceilalti, chiar fata de ceilalti crestini.
___In 1 Corinteni 2, versetul 14, Pavel a spus ca "omul firesc" nu poate primi nimic de la Dumnezeu fiindca duhul sau este mort. El spune ca lucrurile lui Dumnezeu sunt o "nebunie" pentru un astfel de om. Asadar un credincios matur se afla foarte departe de intelegerea oamenilor morti sau plictisiti din punct de vedere spiritual. Adevarul este ca pana si cei care merg la biserica nu-i inteleg pe cei maturi in credinta. Pavel a spus ca un astfel de om este "poate sa judece totul, si el insusi nu poate fi judecat de nimeni" (1 Corinteni 2:15). Lumea nu-i poate intelege pe credinciosii maturi pentru ca acestia "au cunoscut gandul Domnului" (1 Corinteni 2:16). Acest fel de intimitate cu Dumnezeu este rara astazi, chiar daca gandul lui Hristos reprezinta voia lui Dumnezeu si este disponibil pentru fiecare dintre noi. Credinciosii maturi din punct de vedere spiritual au o pasiune in a-L urma si a-L cunoaste pe Dumnezeu si nu sunt multumiti pana nu au o relatie intima cu Dumnezeu. Asadar scopul tau sa fie a-L cunoaste pe Dumnezeu.

martie 12, 2009

NEGHINA DIN LANUL DE GRÂU!

"Un vrajmas a facut lucrul acesta" (Matei 13:28)

___Matei 13, versetele 24-30 reprezinta o pilda care deschide ochii. Isus ne-a atras atentia ca in timp ce semanam grau (Cuvantul lui Dumnezeu) vrajmasul seamana neghina (pacat). Si totul se petrece pe aceeasi tarla! De ce?
1) Fiindca ai adormit. "Pe cand dormeau oamenii, a venit vrajmasul lui, a semanat neghina intre grau" (Matei 13:25). Trezeste-te! Personalitatile dinamice si marile multimi de oameni nu pot garanta ca se propovaduieste adevarul. Pavel atrage atentia Bisericii din Efes: "Stiu bine ca, dupa plecarea mea, se vor vari intre voi lupi rapitori, care nu vor cruta turma" (Faptele Apostolilor 20:29).
2) Fiindca semanatorii au aceeasi infatisare. Care sunt oamenii care seamana samanta rea? Pavel raspunde: "se vor scula din mijlocul vostru oameni, care vor invata lucruri stricacioase" (Fapte 20:30). Sa remarcam ca acestia au inceput bine, dar au sfarsit prost. Poate spui: "Trebuie sa smulgem neghina?" Nu. Domnul Isus a spus: "ca nu cumva, smulgand neghina, sa smulgeti si graul impreuna cu ea. Lasati-le sa creasca amandoua impreuna pana la seceris; si, la vremea secerisului, voi spune seceratorilor: "Smulgeti intai neghina, si legati-o in snopi, ca s-o ardem, iar graul strangeti-l in granarul meu" (Matei 13:29-30). Sunt multe "voci" care vorbesc astazi si ai nevoie de discernamant in privinta duhului care lucreaza in ele. Crezi ca nu e mare lucru? Un pas diferit fata de drum pare inofensiv, dar pastreaza traiectoria aceea si vei ajunge departe de locul unde vrea Dumnezeu sa ajungi si iti vei da seama ca "Un vrajmas a facut lucrul acesta". Protejeaza-te traind in Cuvantul lui Dumnezeu, ramanand plin de Duhul Sfant care "te va calauzi in tot adevarul" (Ioan 16:13) inconjurandu-te de cei ce "au capatat o credinta de acelasi pret cu a noastra" (2 Petru 1:1).

martie 11, 2009

ATITUDINEA DE MARTIR

"Faptul ca un om .. duce un trai bun in mijlocul intregii lui munci, este un dar de la Dumnezeu" (Eclesiastul 3:13)
___Oamenii cu "atitudinea de martiri" fac lucrurile dintr-un simt al datoriei, nu al bucuriei. Acestia se simt vinovati daca se bucura de viata. Ei au tendinta sa invidieze fericirea celor care ii inconjoara. Nu le place cand ceilalti nu fac lucruri pentru ei, dar totusi nu vor cere ajutor in cazul in care creeaza un sentiment al obligatiei. Adevarul este ca "martirii" nu se cred valorosi, asa ca ei au impresia ca nimeni nu-i considera valorosi. Dar nu asa doreste Dumnezeu sa traiesti. Biblia spune ca este o vreme pentru munca .. pentru joaca .. pentru ras, pentru bucuria de a trai fiindca "faptul de a duce un trai bun in mijlocul intregii lui munci, este un dar de la Dumnezeu". Domnul Isus a spus: "Eu am venit ca oile sa aiba viata, si s-o aiba din belsug" (Ioan 10:10). Ai nevoie de bucurie si de relaxare. Acestea nu sunt nespirituale! Fara acestea devii dezechilibrat si te predispui unor boli pe baza de stres, schimbarilor de stari de spirit si comportamentelor impulsive. Vei fi mereu vulnerabil, tensionat si incapabil sa te relaxezi.
___Refuza sa iti asumi o responsabilitate falsa. Nu neglija si nu-ti nega propriile nevoi legitime. Da, esti chemat sa-i ajuti pe altii, dar nu este gresit sa faci lucruri si pentru tine, sa primesti de la Dumnezeu si de la cei pe care El ii trimite ca sa te binecuvanteze. Daca cineva iti face complimente, primeste-le cu bucurie. Daca incearca sa te injoseasca, ignora-i si mergi mai departe. Un consilier scrie: "Cand iti dai seama ca incerci sa dovedesti cat de tare ai fost ranit, sau ca incerci sa fii tu cel mai ranit, opreste-te si gandeste-te la ceea ce faci. Rasplata consta in a invata sa opresti durerea si sa te bucuri, sa fii plin de pace si de implinire". David a spus: "inaintea Fetei Tale sunt bucurii nespuse" (Psalmul 16:11). Asa ca incepe sa petreci mai mult timp cu Dumnezeu. Vei avea ocazia sa faci aceasta calatorie pe pamant doar o data, asa ca bucura-te si fa ca lucrul acesta sa conteze.


martie 10, 2009

TOTUL FACE PARTE DIN PLANUL SĂU

"Toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume, spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau" (Romani 8:28)
___Cand te afli in postura de a avea mai multe intrebari decat raspunsuri, este nevoie de credinta pentru a accepta ca "toate lucrurile lucreaza spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu". Ceea ce tu consideri experiente irosite iti pot zidi increderea si pot constitui resurse nepretuite de cunoastere cand te hotarasti sa inveti din ele! In caz contrar, acestea vor continua sa se intample pana cand o vei face. Iudeii au mers in cerc timp de 40 de ani pana sa se hotarasca in acest sens. Nu lasa ca acest lucru sa ti se intample si tie.
___Cand devii prea comod, Dumnezeu misca lucrurile. Mama vultur isi invata puisorii sa zboare facandu-le cuibul atat de incomod incat sunt obligati sa zboare. Apoi sunt impinsi de pe marginea unei stanci. Iti poti imagina ce e in inima lor: "Mama mea sa faca una ca asta?" Cine esti si unde te afli in acest moment a fost stabilit de divinitate. In intelepciunea Sa, Dumnezeu stie ca ai nevoie de provocarea anumitor situatii pentru a te maturiza si a te pune la incercare. Munca pe care urasti sa o faci in fiecare zi iti dezvolta capacitatile, si simtul responsabilitatii. Oamenii care te exploateaza de fapt te fac sa te asemeni mai muit cu Hristos! Pavel spune: "in El avem rascumpararea, prin sangele Lui, iertarea pacatelor, dupa bogatiile harului Sau, pe care l-a raspandit din belsug peste noi, prin orice fel de intelepciune si de pricepere" (Efeseni 1:7-8). Asa ca in loc sa-L rogi sa schimbe lucrurile, multumeste-I pentru aceasta experienta si pentru lectiile pe care le inveti. Si daca nu-ti dai seama care sunt acele lectii, roaga-te. Iacov a spus: "Daca vreunuia dintre voi ii lipseste intelepciunea, s-o ceara de la Dumnezeu" (Iacov 1:5). Cand vei face lucrul acesta, vei descoperi ca totul face parte din planul lui Dumnezeu!

martie 09, 2009

BUN PÂNĂ LA ULTIMA PICĂTURĂ!

"Iata ca azi sunt in varsta de optzeci si cinci de ani" (Iosua 14:10)

___Cand alergatorul canadian Donovan Bailey a terminat cursa de 100 de metri in 9,84 de secunde, el a fost aclamat ca fiind cel mai rapid om din lume. Dar lucrurile ar fi putut sfarsit altfel deoarece cu atat de multe victorii la activ, Bailey a avut dificultati in a accepta instructiunile si a se dedica antrenamentului riguros necesar pentru a intampina provocarea. Dupa marea sa victorie, expertii care au analizat inregistrarile video ale concursului au facut o descoperire interesanta: Bailey nu a pierdut niciodata nici macar un moment. De fapt, el inca accelera cand a trecut linia de sosire.
___Isaia spune: "El da tarie celui obosit, si mareste puterea celui ce cade in lesin" (Isaia 40:29). Traieste-ti viata din plin pana cand Dumnezeu te cheama acasa! Caleb a facut lucrul acesta; asculta: "iata ca azi sunt in varsta de optzeci si cinci de ani. Si astazi, sunt tot asa de tare ca in ziua cand m-a trimis Moise; am tot atata putere cat aveam atunci, fie pentru lupta, fie ca sa merg in fruntea voastra. Da-mi, deci, muntele acesta despre care a vorbit Domnul pe vremea aceea; .. Iosua a binecuvantat pe Caleb .. si i-a dat ca mostenire Hebronul. .. pentru ca urmase in totul calea Domnului, Dumnezeului lui Israel" (Iosua 14:10-14). Autoarea crestina Alma Barkman scrie: "Am parcurs deja jumatate din "alergarea care ne sta inainte" (Evrei 12:1). Sprintul nici nu intra in discutie. Alergarea usoara este riscanta. Chiar si o plimbare usoara ma face sa gafai.. la nivelul la care am ajuns doresc doar sa ma bucur de viata. Dar antrenorul nu ma lasa sa ma opresc. Faptul ca imbatranesc inseamna ca voi avea mai mult timp si mai multe resurse de a-mi exercita darurile pe care mi le-a dat Dumnezeu. In loc sa incetinesc, vreau sa accelerez cand voi trece linia de sosire". Sau, asa cum se spunea intr-o reclama la cafea: "buna pana la ultima picatura!"

martie 08, 2009

CUVÂNT PENTRU LIDERI (2)

"Iosua a dat capeteniilor ostirii poporului urmatoarea porunca" (Iosua 1:10)

___La intrarea in tara promisa, Dumnezeu le-a spus conducatorilor poporului Israel: "sa-i ajutati [pe fratii vostri]" (Iosua 1:14). "Cat mai trebuie sa investesc in aceasta persoana", poate te intrebi tu. Doresti un raspuns biblic? "Pana ce .. vor fi si ei in stapanirea tarii pe care le-o da Domnul, Dumnezeul vostru" (Iosua 1:15). Nu este vorba de un act ocazional de asistenta; este un stil de viata de slujire. La sfarsitul fiecarei zile fiecare ar trebui sa ne intrebam: "Am facut vreo fapta buna astazi? Am fost eu un castig, nu doar o cheltuiala?" Autorul Richard L Evans a remarcat: "Este de nepretuit sa gasesti o persoana care isi asuma responsabilitatea, care va termina si care va urmari cel mai mic detaliu - cand cineva a acceptat o sarcina, sa stii ca va fi dusa la bun sfarsit eficient si cu constiinciozitate". Iar Pavel ridica stacheta pentru cei care il urmeaza pe Hristos: "orice faceti, cu cuvantul sau cu fapta, sa faceti totul in Numele Domnului Isus" (Coloseni 3:17).
___Cei care profita de altii au parte in mod inevitabil de esec. Dr. John Maxwell scrie: "Daca doresti sa reusesti, traieste dupa aceste trei cuvinte: adauga valoare celorlalti. Aceasta filozofie te va duce departe. Toti oamenii talentati au de facut o alegere: sa faca singuri ceea ce au de facut si sa primeasca tot meritul sau sa lucreze in echipa si sa imparta meritul. Observatia mea este nu doar ca oamenii talentati reusesc mai multe daca lucreaza cu altii, ci ca acestia sunt mai impliniti decat cei care lucreaza singuri". Asa ca iata care este situatia: esti indreptatit sa te bucuri de privilegiile si beneficiile calitatii de lider cand esti dispus a) sa mergi primul si b) sa-i pui pe ceilalti pe primul loc. Dumnezeu spune: "Apoi sa va intoarceti sa stapaniti tara care este mosia voastra" (Iosua 1:15).