iulie 11, 2009

EȘTI DEPENDENT DE MUNCĂ?

"Recunoaste-L in toate caile tale, si El iti va netezi cararile" (Proverbe 3:6)
Cand experimentezi respingerea la o varsta frageda, ai sentimentul ca trebuie mereu sa te "afirmi", asa ca devii dependent de munca pentru a castiga acceptarea celorlalti. O femeie scrie: "inca il mai aud pe tatal meu strigand si spunandu-mi ca nu se va alege nimic de mine, ca nu voi realiza niciodata nimic. Cu cat striga mai mult, cu atat am devenit mai hotarata sa-i dovedesc ca se inseala". Ai si tu voci de felul acesta in minte? Este adevarat ca vei reusi prin munca asidua, dar pentru a experimenta satisfactie de durata trebuie sa stii ca faci voia lui Dumnezeu pentru viata ta. Ce poate fi mai presus de aceasta?
Dumnezeu masoara cu un metru diferit. El nu va intreba ce fel de masina ai condus, ci pe cati i-ai dus cu masina. El nu te va intreba cate dormitoare are casa ta, ci cum ti-ai crescut copiii si cum ti-ai tratat familia. El nu va intreba de unde te imbraci, ci pe cine ai imbracat tu. El nu te va intreba de salariu, ci de cat ai investit la zidirea imparatiei Lui. Nu te va intreba ce meserie ai avut, ci daca ai incercat sa o practici excelent si cu integritate. Nu te va intreba cati prieteni ai avut, ci cator oameni le-ai fost prieten. El nu te va intreba in ce cartier ai locuit, ci daca ti-ai iubit semenul. El nu te va intreba despre politica sau despre culoarea pielii, ci de calitatea caracterului tau. Asa ca nu te limita la munca, munceste pentru scopul cel bun!

iulie 10, 2009

EXPRIMĂ-ȚI MULȚUMIREA!

"Sa aducem totdeauna lui Dumnezeu o jertfa de lauda, adica, rodul buzelor care marturisesc Numele Lui" (Evrei 13:15)

La o conferinta pe tema Femeile credintei, 150 de persoane au ramas fara locuri, asa ca organizatorii au adus scaune mai inguste. Fiecare a avut un scaun, dar conditiile pentru cei din auditoriu nu erau prielnice si nimeni nu era multumit. Directorul a rugat-o pe invitata care urma sa vorbeasca, Jony Eareckson Tada, sa-l ajute sa linisteasca multimea. Un accident de scufundare produs in copilarie a facut-o pe Joni sa paralizeze si a tintuit-o intr-un scaun cu rotile. Cand organizatorii au urcat-o pe podium, ea s-a adresat audientei: "imi dau seama ca unora dintre voi nu le plac scaunele pe care s-au asezat. Ei bine, nici mie nu-mi place! Dar am o mie de prieteni handicapati care ar face bucurosi schimb cu dumneavoastra!" Numaidecat in sala s-a lasat tacerea si nemultumirile au incetat.
Cand Pavel il pregatea pe Timotei, el a spus: "intareste-te in harul care este in Hristos Isus" (2 Timotei 2:1), iar multumirea vine in urma harului. Biblia spune: "Sa aducem totdeauna [nu doar atunci cand ai tu chef!] lui Dumnezeu o jertfa de lauda, adica, rodul buzelor care marturisesc Numele Lui" (Evrei 13:15). Dupa ce comentatorul biblic Matthew Henry a fost acostat si jefuit, el a scris in jurnalul sau, "Vreau mai intai sa fiu multumitor pentru ca am fost jefuit, in al doilea rand ca desi mi-au luat geanta, nu mi-au luat viata, in al treilea rand ca desi mi-au luat tot ce am avut, nu a fost mare lucru si in al patrulea rand ca eu am fost cel jefuit si nu eu am comis jaful". Daca te lupti sa gasesti ceva pentru care sa fii multumitor astazi, iata un motiv foarte bun: "Laudati pe Domnul, caci este bun, caci in veac tine indurarea Lui!" (Psalmul 118:29).

iulie 09, 2009

FII PREGATIT (3)

"Recunoaste-L in toate caile tale, si El iti va netezi cararile" (Proverbe 3:6)

Una din cele mai insemnate intrebari pe care trebuie sa ti-o pui este: "Pentru ce trebuie sa ma pregatesc?" Doar nu vrei sa fii ca o concurenta la Miss America care a spus recent intr-o emisiune televizata: "Scopul meu este sa aduc pace in lume - si sa-mi cumpar un apartament". Intreaba-L pe Dumnezeu ce trebuie sa faci si continua sa-L intrebi pana cand primesti instructiuni clare referitor la pasul tau urmator (sau pentru o situatie anume, pentru primul tau pas!)
Exista principii eterne in Biblie care functioneaza, fie ca umbli cu Dumnezeu, fie ca mergi pe propriul tau drum. Asa ca ai grija sa nu-L folosesti pe Dumnezeu, ci mai degraba lasa-L pe Dumnezeu sa te foloseasca pe tine. "Recunoaste-L [consulta-L, asculta-L si supune-I-te] in toate caile tale, si El iti va netezi cararile". Ceea ce conteaza cel mai mult in ultima instanta nu va fi ceea ce spun ceilalti despre viata ta, ci ce va spune Dumnezeu.
Adevarul este ca toate realizarile vor fi in cele din urma depasite, recordurile vor fi doborate, reputatiile vor pali, iar jertfele vor fi uitate. In facultate, scopul lui James Dobson era sa devina campionul facultatii la tenis. S-a simtit foarte mandru cand trofeul sau a fost pus intr-o vitrina. Dupa ani, cineva i-a trimis acel trofeu prin posta; il gasise intr-un tomberon cand scoala a fost renovata. Dobson spune: "Dupa un timp, toate trofeele tale vor fi aruncate la gunoi de altcineva". A trai pentru a crea o mostenire pamanteasca este un tel cu bataie scurta. Tu nu ai fost asezat pe pamant ca sa fii tinut minte, ci ca sa faci voia lui Dumnezeu si sa te pregatesti pentru vesnicie. Daca esti intelept, vei tine minte lucrul acesta!

iulie 08, 2009

FII PREGĂTIT (2)

"Tine invatatura, n-o lasa din mana; pastreaz-o, caci ea este viata ta" (Proverbe 4:13)
Nu este indeajuns sa te pregatesti, trebuie sa mentii aceasta pregatire. Ni se spune mereu ca tot la cinci ani cunostintele ni se dubleaza. Asa ca daca nu continui sa cresti, vei ajunge sa ai abilitati care nu se mai potrivesc cu provocarea cu care te confrunti in lumea in care traiesti. Se estimeaza ca multi doctori sunt atat de ocupati cu ingrijirea pacientilor incat au ramas in urma cu multi ani fata de dezvoltarile care au loc in domeniu. Daca tu sau cineva drag se imbolnaveste, pentru tine va deveni o adevarata preocupare. Pregatirea nu incepe cu ceea ce faci, ea incepe cu ceea ce crezi. Daca tu crezi ca succesul de maine depinde de ceea ce faci astazi, vei trata diferit ziua de astazi. Un marinar intelept studiaza vremea inainte de a merge pe mare fiindca el stie ca este mai usor sa eviti o furtuna decat sa iesi dintr-o furtuna. Howard Coonley de la Institutul American de Standarde Nationale a afirmat: "Liderul viitorului va fi catalogat in functie de capacitatea lui de a anticipa problemele si mai putin de capacitatea de a le face fata cand acestea apar".
Pregatirea nu este doar un eveniment, ea este o perspectiva. Abraham Lincoln a spus: "Daca as avea opt ore ca sa dobor un copac, mi-as petrece sase ore ascutindu-mi securea". Ca tanar, Lincoln a taiat in doua o cale ferata cu un topor, asa ca stia ce inseamna ca acesta sa fie ascutit, intelepciunea l-a determinat mereu sa se pregateasca, fie ca se pregatea sa taie lemne, sa studieze singur dreptul pentru a intra in barou sau sa conduca poporul. De aceea Biblia spune: "Tine invatatura, n-o lasa din mana; pastreaz-o, caci ea este viata ta".

iulie 07, 2009

FII PREGĂTIT (1)

"Cauta sa te infatisezi inaintea lui Dumnezeu ca un om incercat, ca un lucrator care n-are de ce sa-i fie rusine, si care imparte drept Cuvantul adevarului" (2 Timotei 2:15)
Moise a petrecut 80 de ani pregatindu-se pentru o slujba care a durat 40 de ani. Asta inseamna un raport de doi la unu referitor la pregatire si punere in practica. Cu cat este mai mare telul, cu atat pregatirea este mai intensa! Iti poti petrece o mare parte din viata pregatindu-te pentru ceva ce pare a fi o perioada si o misiune scurta. Dar pentru a putea spune la sfarsit: "Mi-am sfarsit alergarea" trebuie sa ai o viata de succes, si este acelasi lucru fie ca trebuie sa alergi la maraton sau la cursa de 100m garduri. Inainte de a-i preda stafeta lui Timotei, Pavel spune: "Cauta sa te infatisezi inaintea lui Dumnezeu ca un om incercat, ca un lucrator care n-are de ce sa-i fie rusine, si care imparte drept Cuvantul adevarului". De cine se foloseste Dumnezeu? De cei care se pregatesc temeinic. Fie ca ai o chemare in domeniul afacerilor, educatiei, politicii, artei, medicinii sau lucrarii lui Dumnezeu, acest principiu ramane; Dumnezeu ii foloseste pe oamenii pregatiti. Costul necesar succesului pe termen lung nu poate fi micsorat. Cu totii ne dorim ceea ce au oamenii de succes, dar nu toti suntem dispusi sa platim pretul pe care l-au platit ei pentru a ajunge acolo. Trebuie sa fii pregatit pentru oportunitatile care apar. Abraham Lincoln a spus: "Ma voi pregati si intr-o zi va veni si sansa mea". Benjamin Disraeli a spus: "Secretul succesului in viata este ca omul sa fie pregatit atunci cand vine acest moment". Cand soarta evreilor era in balanta, Mardoheu i-a spus Esterei ca experienta ei la palatul imparatului o pregatise "pentru o vreme ca aceasta" (Estera 4:14). Ea a raspuns pozitiv, iar poporul a fost salvat. Toti acesti oameni au avut talent, s-au pregatit si au profitat de oportunitatile care s-au ivit. Asadar, cea mai mare provocare pentru tine nu este lipsa oportunitatilor, ci pregatirea pentru a le iesi in intampinare.

iulie 06, 2009

SUSȚINE-ȚI PASTORUL!

"Sa-i pretuiti foarte mult" (1 Tesalonlceni 5:13)
Phil Hines spune o intamplare imaginara si nostima despre Isus care mergea pe drum intr-o zi si a vazut un om plangand. Cand l-a intrebat ce s-a intamplat, omul a raspuns: "Sunt orb", asa ca Isus l-a vindecat. Mergand mai departe s-a intalnit cu un alt om in lacrimi si i-a pus aceeasi intrebare. El a raspuns: "Sunt schiop", asa ca Isus l-a vindecat. Apoi s-a intalnit cu un al treilea care plangea. Ca raspuns la intrebarea lui Isus, el a raspuns: "Sunt pastor". Asa ca Isus s-a asezat langa el si a plans impreuna cu el! Slujba de pastor poate fi lipsita de multumire; de aceea Biblia spune: "Sa-i pretuiti foarte mult".
Cineva a descris "Pastorul perfect" drept un om care predica 20 de minute si apoi se aseaza, condamna pacatul fara a ofensa pe nimeni, lucreaza 16 ore pe zi facand totul de la predicare la curatenie, castiga 800 de lei pe luna si daruieste 200 de lei inapoi bisericii, se imbraca frumos, are o familie model, sustine cauzele bune si-i ajuta pe cersetorii care se opresc la usa bisericii. Are 36 de ani si predica de 40 de ani. Are o dorinta fierbinte de a lucra cu tinerii si-si petrece tot timpul cu persoanele in varsta. Zambeste tot timpul in timp ce-si pastreaza seriozitatea, deoarece are un simt al umorului dezvoltat care il face sa se dedice cu seriozitate. Face 20 de vizite pe zi si-si petrece fiecare clipa a zilei evanghelizand si este intotdeauna la birou in caz ca este nevoie de el. Vestea proasta este ca s-a epuizat si a murit la 37 de ani! Pavel scrie: "Aduceti-va aminte de mai marii vostri, care v-au vestit Cuvantul lui Dumnezeu; uitati-va cu bagare de seama la sfarsitul felului lor de vietuire, si urmati-le credinta!" (Evrei 13:7). "Sa priviti bine pe cei ce se ostenesc intre voi, care va carmuiesc in Domnul, si care va sfatuiesc. Sa-i pretuiti foarte mult, in dragoste, din pricina lucrarii lor" (1 Tesaloniceni 5:12-13). Cu alte cuvinte, sustineti-va pastorul!

iulie 05, 2009

PACEA VINE ÎN URMA IERTĂRII

"Sa iertati orice aveti impotriva cuiva" (Marcu 11:25)

O femeie era suparata fiindca soacra ei a uitat sa o invite la un gratar in familie. Asa ca in dimineata zilei acelui eveniment, cand sotul a sunat ca s-o invite, ea a replicat manioasa: "E prea tarziu, m-am rugat deja sa ploua". Cand suferim, vrem ca cineva sa plateasca, asa ca ne descarcam pe cine nu trebuie. O femeie scrie: "Eram atat de furioasa incat ani de zile am incercat sa strang ceea ce credeam ca imi datoreaza oamenii care nu aveau nimic de-a face cu suferinta mea. In cele din urma Dumnezeu m-a facut sa-mi dau seama ca incercam sa recuperez o datorie de la sotul meu pe care nu mi-o datora. Cand am acceptat faptul acesta Dumnezeu a inceput sa ma binecuvanteze mai mult decat mi-as fi putut imagina".
Intr-o seara, dupa ce a predicat despre iertare, Corrie Ten Boom si-a dat seama ca omul care se apropia de ea era un vechi paznic de la Ravensbruck, lagarul nazist in care a fost torturata, iar sora ei Betsie a murit prin infometare. Cand a rugat-o sa-l ierte, Corrie s-a gandit la Betsie si a simtit ca nu o poate face. Totusi, ea stia ca trebuie, caci altfel tot ce a predicat ar fi fost lipsit de sens. Asa ca i-a spus lui Dumnezeu: "Pot sa intind mana, atata lucru pot face, dar Tu trebuie sa te ocupi de sentimente". Dand mana cu acel om, ea a simtit cum puterea lui Dumnezeu o copleseste, ajutand-o sa spuna din toata inima: "Te iert, frate". Corrie nu a mai experimentat dragostea lui Dumnezeu la fel de intens cum a facut-o in acea seara. Desi fusese torturata ingrozitor, ea L-a lasat pe Dumnezeu sa o vindece, iar apoi i-a ajutat si pe altii. Adevarul este ca iertarea este singura cale prin care poti avea pace!