decembrie 26, 2009

ESTI ÎN FAMILIA POTRIVITĂ! NAȘTEREA DOMNULUI

"Iosif s-a suit .. in cetatea lui David, numita Betleem, pentru ca era din casa si din semintia lui David" (Luca 2:4)


Trebuie sa recunosti ca exista momente in viata ta cand ai dori sa te fi nascut intr-o alta familie. George Burns a glumit in felul urmator: "Fericirea inseamna sa ai o familie mare, grijulie, unita - intr-un alt oras!" Lasand gluma la o parte familia in care te-ai nascut nu este un accident. Dumnezeu i-a spus lui Ieremia: "Mai inainte ca sa te fi intocmit in pantecele mamei tale te cunosteam, si mai inainte ca sa fi iesit tu din pantecele ei, Eu te pusesem deoparte" (Ieremia 1:5).
Avem tendinta sa ne gandim la familia lui Isus doar in termenii Tatalui Ceresc. Dar El a avut si-o familie pe pamant; o familie care nu l-a inteles intotdeauna. Dumnezeu a fost familia Lui pentru a-L modela si pentru a-L duce mai departe spre destinul Sau, in locul unde avea sa se nasca. "Iosif s-a suit.. in cetatea lui David, numita Betleem, pentru ca era din casa si din semintia lui David.. pe cand erau ei acolo, s-a implinit vremea cand trebuia sa nasca Maria" (Luca 2:4-6). Sa observam cuvintele "s-a implinit vremea". Nu exista coincidenta sau confuzie referitor la calendarul lui Dumnezeu. El face un plan in cel mai mic detaliu pentru vietile noastre. El spune: "Eu am spus, si Eu voi implini" (Isaia 46:11).
Isus a devenit tamplar pentru ca aceasta era meseria lui Iosif, si datorita obligatilor pe care le avea ca intai nascut si a asteptat pana la varsta de treizeci de ani pentru a-Si incepe lucrarea publica. "Ce inseamna toate aceste"? intrebi tu. Simplu spus, Dumnezeu iti va folosi familia pentru a te pregati pentru misiunea pe care ti-a dat-o in viata. El te-a asezat acolo pentru a te modela si pentru a te face mai asemanator cu El, prin modele dupa voia Lui si prin relatiile pline de dragoste. Chiar daca te-ai nascut intr-o familie disfunctionala, fara sentimente, El poate transforma blestemul in binecuvantare pentru ca te iubeste (Deuteronom 23:5).

decembrie 25, 2009

EL VINE MEREU LA TIMP NAȘTEREA DOMNULUI

"S-a implinit vremea cand trebuia sa nasca Maria" (Luca 2:6)
John Walker scrie: "In materie de timp, noi il gestionam, il pierdem, il petrecem si il economisim. Am vrea sa vina .. am vrea sa treaca .. il vedem cum zboara si tragem de el. Ne uitam la ceas si avem cu noi calendare, creandu-ne iluzia ca il controlam in vre-un fel. Dumnezeu controleaza timpul .. Crezi ca El a fost surprins ca "pe cand erau ei acolo, s-a implinit vremea cand trebuia sa nasca Maria". Noi suntem surprinsi de lucruri neasteptate .. Dumnezeu nu este niciodata surprins, nici macar de cea mai dezastruoasa intorsatura de situatie.
Cum ar fi credinta ta daca ai stii ca Dumnezeu nu este surprins de circumstante si ca lucreaza in vederea unei concluzii sfinte si sanatoase? George Muller a asteptat odata pe un doc sa-i fie adus un scaun special deoarece il durea spatele si avea nevoie de el pentru o calatorie peste ocean. Cand a sosit ora plecarii, iar scaunul nu ajunsese inca, prietenii lui s-au oferit sa ii cumpere ei un scaun, dar Muller a spus: "Fie Dumnezeu imi va da un scaun, fie imi va da harul sa ma descurc fara el". Apoi, ca si cum ar fi fost un final de la Hollywood .. scaunul a sosit .. exact la timp! Cum ai reactiona, cum ai gandi si cum altfel ai trai daca ai fi absolut sigur ca Dumnezeu se afla la capatul termenului limita.. chiar daca mai sunt doar cateva secunde? Biblia spune: "Isus Christos este acelasi ieri, azi si in veci" (Evrei 13:8). Timpul nu diminueaza dragostea sau puterea Lui din viata ta. El a fost cu tine in trecut, El este cu tine acum si va fi cu tine in viitor. Pentru El o mie de ani sunt ca o zi. El doreste sa te duca in vesnicie si nu doar sa te scape in weekend". Cand vezi lucrurile in felul acesta, imaginea de ansamblu se schimba, nu-i asa?

decembrie 24, 2009

CÂND MINUNEA VINE PREA TÂRZIU - NAȘTEREA DOMNULUI

"Eu sunt batran, si nevasta-mea este inaintata in varsta" (Luca 1:18)


Cand un inger i-a spus Mariei ca este insarcinata, desi nu era un lucru pentru care se ruga, ea a spus: "faca-mi-se dupa cuvintele tale!" (Luca 1:38). Totusi, cand lui Zaharia i s-a aratat un inger, "s-a inspaimantat". Cand ingerul i-a spus: "rugaciunea ta a fost ascultata. Nevasta-ta Elisabeta iti va naste un fiu", Zaharia a intrebat: "din ce voi cunoaste lucrul acesta? Fiindca eu sunt batran si nevasta-mea este inaintata in varsta" (Luca 1:12-18). Ce faci cand Dumnezeu iti raspunde la rugaciune, dar nu stii daca poti face fata acestui raspuns? Cand iti trimite un fiu al carui nume a fost deja ales, care nu seamana neaparat cu tine si al carui destin este deja hotarat? Sau cand iti da locul de munca la care ai visat intotdeauna, relatia pe care nu ai crezut niciodata ca o vei avea sau oportunitatea de a sluji intr-o lucrare si nu credeai ca se va mai intampla? Vei spune fie "nu pot", fie "Doamne, sunt pregatit"!"
Dar cand a venit implinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau" (Galateni 4:4). Sa observam ca Dumnezeu nu ne consulta pentru a se asigura ca planurile Sale sunt conform orarului nostru si pentru ca noi sa le aprobam. Ci El doar ne intareste pasii (Psalmul 37:23). El decide, chiar daca aceasta inseamna ca trebuie sa alergam pentru a tine pasul! Uneori, totusi, Dumnezeu va zguduii temelia pe care stai pentru a-to dezvolta "muschii launtrici". Daca rezisti vei vedea ca este mult mai usor sa ridici greutati atunci cand te aflii pe un loc statornic. Cand minunea vine prea tarziu, Dumnezeu iti intareste credinta si te invata sa iti pastresi echilibrul chiar si in situatii critice.

decembrie 23, 2009

VEDERE ÎN ÎNTUNERIC (3)

'"Voi toti care ..umblati in lumina focului vostru.. din Mana Mea vi se intampla aceste lucruri, ca sa zaceti in dureri" (Isaia 58:11)

Cand intunericul pe care il experimentezi este ingaduit de Dumnezeu, nu incerca sa-ti creezi propria lumina: "Voi toti care ..umblati in lumina focului vostru.. veti zacea in dureri". Avraam s-a hotarat sa-si aprinda propriul foc, cand promisiunea lui Dumnezeu de a-i darui un urmas nu s-a materializat suficient de repede. Satul sa mai astepte, s-a hotarat sa lucreze de unul singur, dand nastere lui Ismael si a ajuns sa creeze probleme care vor dura generatii intregi. Dumnezeu promisese deja ca va elibera Israelul, dar Moise s-a apucat sa actioneze dupa mintea lui. In consecinta, El a ucis un stapan de sclavi egiptean si a petrecut urmatorii patruzeci de ani in pustie (Exod 2:11-15). Petru i-a promis lui Isus ca-L va urma in inchisoare si chiar la moarte (Luca 22:33), dar fiindca nu a asteptat instructiunile a ajuns sa reteze urechea unui om nevinovat.
Cand ajungi in intuneric prin voia lui Dumnezeu, nu trebuie sa te temi, Dumnezeu te va ajuta sa o scoti la capat. De ce suntem atat de siguri? Deoarece Biblia ne ofera promisiuni minunate precum: "Celui fara prihana ii rasare o lumina in intuneric" (Psalmul 112:4) si "Seara vine plansul, iar dimineata veselia" (Psalmul 30:5). Cele patruzeci de zile pe care le-a petrecut Moise singur pe munte, timpul petrecut de Ilie pe Muntele Horeb si anii petrecuti de Pavel in desertul arabic nu au fost experiente irosite; ele au fost parte din planul lui Dumnezeu. Domnul Isus a spus: "ce va spun Eu la intuneric, voi sa spuneti la lumina" (Matei 10:27). Sa remarcam doua lucruri in acest verset: 1) in cele mai rele momente ale tale, Dumnezeu iti da cele mai bune indicatii; 2) Lumea te va asculta pentru ca ti-a "castigat dreptul de a vorbi". Asa ca fii pe pozitie si lasa-L pe Dumnezeu sa te invete ceea ce poti invata numai in intuneric.

decembrie 22, 2009

VEDERE ÎN ÎNTUNERIC (2)

"Iti voi da visterii ascunse, bogatii ingropate.." (Isaia 45:3)

Uneori Dumnezeu nu ne spune de ce, pentru ca El doreste sa stim cine. In Psalmul 23, David trece de la vorbirea despre Dumnezeu: "Domnul este Pastorul meu" la vorbirea cu Dumnezeu: "Caci Tu esti cu mine". Ce s-a intamplat intre cele doua momente? David a invatat ca indiferent cat este de intunecata calea, Domnul este cu noi si ne calauzeste. El a descoperit ca este mai bine sa mergi prin vale cu Dumnezeu decat sa fii pe varful muntelui singur. Dumnezeu nu ne lumineaza cararea totdeauna dinainte, dar El promite: "Daca vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine; si raurile nu te vor ineca" (Isaia 43:2). Cand simti ca te scufunzi sau ca problema te depaseste, invoaca promisiunea aceasta.! Iov avea multe intrebari fara raspuns, dar cand a inceput sa inteleaga diferenta dintre motiv si relatie, el I-a spus lui Dumnezeu: "Urechea mea auzise vorbindu-se de Tine; dar acum ochiul meu Te-a vazut" (Iov 42:5). Cand nu reusesti sa gasesti motivul, increde-te in relatie. Dumnezeu nu te va dezamagi.
Contrar parerii pe care s-ar putea sa o ai, intunericul nu este totdeauna lucrarea diavolului. Uneori el este cea mai buna unealta de lucru a lui Dumnezeu. "Intr-a patra straja din noapte, a mers la ei, umbland pe mare.. Cand L-au vazut ei umbland pe mare.. au ramas uimiti si inmarmuriti" (Marcu 6:48-51). Ajungi sa-L cunosti pe pe Domnul cand treci prin furtuna impreuna cu El. Psalmistul a spus: "noaptea straluceste ca ziua, si intunericul ca lumina" (Psalmul 139:12). Asa ca in loc sa fugi de probleme, cere-I lui Dumnezeu sa-ti dezvolte vederea in intuneric pentru a-ti arata "visterii ascunse, bogatii ingropate..".

decembrie 21, 2009

VEDERE ÎN ÎNTUNERIC (1)

"Cine dintre voi se teme de Domnul,.. si umbla in intuneric?" (Isaia 50:10)


Dumnezeu ne promite pace, dar nu ne promite o calatorie linistita sau imunitate fata de problemele vietii. Biblia spune ca e posibil sa "te temi de Domnul si totusi sa umbli in intuneric". Sa ne uitam in Biblie: a) Iov a avut o viata exemplara si totusi a pierdut tot ce avea. Necajit si uimit, el a strigat: "Mi-a taiat orice iesire, si nu pot trece; a raspandit intuneric "pe cararile mele" (Iov 19:8); b) Ieremia, dupa ce a predicat unui popor razvratit care l-a batut si l-a trimis la inchisoare, a spus: "O mare.. de mi-ar fi ochii un izvor de lacrimi, as plange zi si noapte pe mortii fiicei poporului meu!" (Ieremia 9:1); c) Pavel a suferit atat de mult incat " nu mai trageam nadejde de viata" (2 Corinteni 1:8).
Credinta este ca pelicula de film. Se reveleaza in intuneric. Intunericul ne face sa ne sprijinim pe Dumnezeu asa cum nu am face-o in mod normal. Adevarul este ca daca credinta noastra nu ar fi incercata niciodata, nu am fi motivati sa-L urmam pe Dumnezeu si sa ne apropiem de El. Edward Mote a scris: "Cand intunericul pare sa-I ascunda fata, ma odihnesc in harul Sau mereu acelasi. Cand totul in jurul meu se prabuseste, El este toata nadejdea si statornicia mea. Pe Hristos, stanca cea tare ma sprijin, caci orice alt sol este in nisip miscator". Este usor sa-L lauzi pe Dumnezeu cand esti sanastos si cand facturile iti sunt platite. Doar cand lumina devine brusc intuneric iti dai seama ce este credinta si in ce ti-ai pus cu adevarat increderea. In astfel de perioade ne putem dezvolta vederea in intuneric!

decembrie 20, 2009

CUM SĂ LUPTĂM PENTRU CA TOȚI SĂ CÂȘTIGE (2)

"Credinciosi adevarului, in dragoste, saa crestem in toate privintele" (Efeseni 4:15)


Exista doua cai prin care se poate spune adevarul. Calea "dezvaluirii a unei parti din ceea ce gandesti", prin care doar arunci o pastila sau calea Bibliei: "spune adevarul in dragoste", care rezolva conflictul si intareste relatiile. Sa presupunem ca un cuplu se cearta pentru ca el de obicei intarzie. Cum poate ea "sa spuna adevarul in dragoste" si sa-si faca auzit mesajul? Iata un proces din cinci pasi care este eficient in casnicie, prietenie sau in relatiile de serviciu.
Ea ii poate spune lui: 1) "Ma simt frustrata". Fara invinovatire, fara atac la persoana; o exprimare cinstita a propriilor sale sentimente; 2) "Ai intarziat". Fara judecata, fara sa-l faca in vre-un fel sau fara sa-l eticheteze; doar o descriere concreta a faptelor; 3) "Ar parea ca vrei sa-mi spui ca timpul meu nu este important pentru tine"; fara morala, doar o impartasire onesta a sentimentelor sale; 4) "Te rog incearca sa ajungi la timp sau suna-ma sa-mi spui cand ajungi". In loc sa se concentreze asupra faptelor trecute pe care nu le poate schimba, ea ii spune ce i-ar placea ca el sa schimbe data viitoare; 5) "Ai vrea sa faci asta pentru mine?" Nu pretinde si nu vorbeste ca si cum i se cuvine, cere doar atentie si consideratie. Cand el este de acord, el incheie un "contract". Ea ii multumeste sincer si-i rasplateste fiecare efort pe care il face pentru a se tine de cuvant. A readus cuplul pe linia de plutire prin faptul ca l-a facut aliatul ei, nu dusmanul ei si a redefinit un scop comun, nu ceva ce ea "ii face lui"! Biblia spune ca putem "merge impreuna" cand "ne invoim" sa facem lucrul acesta (Amos 3:3).