ianuarie 23, 2015

DEASUPRA NORULUI

“Nu va ingrijorati de nimic... ” [Filipeni 4:6]

 

Ploua; cerul este intunecat. Dar in mai putin de cateva minute dupa decolarea avionului, soarele straluceste pe un fond albastru orbitor, in timp ce dedesupt, cat se vede cu ochii, este o mare de nori.

Acesti nori amintesc de nenumaratele probleme si ingrijorari care intuneca orizontul oamenilor. Nesiguranta internationala, inflatia, somajul, actele de terorism, dispretul fata de drepturile omului sunt, in adevar, realitati intunecoase, care pot umple de ingrijorare pe toti cei care nu au alt orizont decat cel al pamantului.

Daca privim deasupra acestor “nori”, vom vedea cerul albastru si vom intelege mangaietoarele cuvinte: “Nu te teme, caci Eu sunt cu tine; nu te uita cu ingrijorare, caci Eu sunt Dumnezeul tau” (Isaia 41:10). Ceea ce risipeste teama nu este puterea noastra, ci increderea in cuvintele lui Dumnezeu. Sa privim cu incredere peste evenimentele zilnice la Dumnezeul atotputernic, si atunci vom putea exclama cu multumire:

Nu te uita la tine ca esti atat de slab,

Nici la vrajmasul care te-ar nimici degrab’,

Nu te uita la ziduri , la portile de fier

La ura ce scrasneste, ci uita-te la cer.

ianuarie 22, 2015

SCHIMBAREA

“Ci sfintiti in inimile voastre pe Christos ca Domn. ” [1 Petru 3:15]

 

Mantuitorul face schimbari mari cu cei care-L primesc in sufletele lor ca Domn. Astfel, Iacov si Ioan, oameni violenti, iuti la manie, si din aceasta pricina numiti si “ fiii tunetului”, au devenit oameni blanzi si plini de dragoste. Ioan a devenit cunoscut sub numele de apostolul iubirii. Evanghelia scrisa de Ioan, epistolele si toata viata lui sunt o marturie a dragostei divine care era in inima lui.

Un alt exemplu graitor il avem in marele propovaduitor al Evangheliei, Pavel. Fostul rabin din Tarsul Ciciliei, dusmanul inversunat al invataturii Domnului si prigonitorul Bisericii, a fost transformat intr-o clipa dintr-un “leu furios” intr-un “miel bland”, in momentul cand s-a intalnit cu Domnul sau pe drumul Damascului.

Domnul nostru este Acelasi ieri, azi si in veci. El are aceeasi putere de schimbare a oamenilor acum ca si in trecut. Cine vrea sa-L primeasca pe Isus ca Domn al vietii lui va gusta bunatatea Mantuitorului si va primi o natura noua, capabila sa infaptuiasca voia lui Dumnezeu. Suntem si noi beneficiarii acestei naturi noi?        

ianuarie 21, 2015

UN RAU INTRE OAMENI (2)

“... cel cu inima multumita, are un ospat necurmat. ” [Proverbe 15:15]

 

-      Ce om obraznic, zisera fiii nobililor intr-un glas. Cine poate suferi o asemenea obraznicie?

-      Asa? zise regele. Nu va place lucrul acesta? Acest cersetor se aseamana cu voi. Precum a venit cersetorul la masa si s-a pus fara nicio sfiala intre voi, iar apoi a plecat fara sa multumeasca cuiva, tot astfel faceti si voi. Va puneti la masa fara ca sa-I multumiti lui Dumnezeu pentru bunatatile ce ni le da El in fiecare zi. Si apoi va apucati cu lacomie de mancare uitand cu totul de bunul nostru Dumnezeu. Luati invatatura din aceasta comportare rea a cersetorului si nu va purtati ca el.

Lipsa de multumire fata de Dumnezeu – iata un rau intre oameni. Rugaciunea de multumire inaintea mesei este mai mult decat un obicei; ea este o necesitate la care ne indeamna Dumnezeu prin Cuvantul Sau. Este un lucru bun multumirea la masa sau este numai o traditie? Sa nu facem din obiceiurile bune o traditie! In trecut, in multe familii era obisnuinta ca inainte de masa sa se multumeasca lui Dumnezeu! Oamenii zilelor noastre gandesc ca ceea ce au pe masa este rodul muncii lor si ca nu trebuie sa multumeasca nimanui. Ei uita ca Dumnezeu le da sanatate si putere de munca si ca El lasa sa creasca tot ce ajunge pe masa.

ianuarie 20, 2015

UN RAU INTRE OAMENI (1)

“Este un rau pe care l-am vazut sub soare si care se intalneste des intre oameni ” [Eclesiastul 6:1]

 

In Aragon (regiunile de nord a Spaniei) traia cu multi ani in urma un rege cu frica lui Dumnezeu. Regele observa, spre marea lui mahnire, ca fiii nobililor de la curte nu mai multumesc lui Dumnezeu la masa. Pentru a le da o lectie, regele chema pe acesti fii sa pranzeasca intr-o zi cu el. Aducandu-se bucatele gustoase la masa, fiii nobililor procedara ca de obicei: se aruncasera care mai de care asupra mancarurilor alese, ca lacustele asupra ogoarelor.

Deodata usa camerei unde se aflau ei cu regele se deschise si spre marea lor surprindere intra un om imbracat in haine murdare. Omul se puse la masa intre ei si fara sa zica ceva incepu sa manance cu multa lacomie. Fiii nobililor se oprira din mancare si priveau spre rege asteptand ca omul neinvitat sa fie dat afara. Regele insa nu spunea nimic, vazandu-si mai departe de mancare. Cersetorul manca bine de prin toate farfuriile din jurul sau, bau ce gasi prin pahare, apoi se sterse la gura cu maneca hainei si fara sa zica o vorba parasi camera trantind usa dupa sine.

Toti fiii nobililor nu stiau ce sa mai zica. Cu totii priveau spre rege, asteptand vreo explicatie, care intarzia sa vina.

                        continuare

ianuarie 19, 2015

DUMNEZEU ESTE GATA

“Eu, Eu sunt Domnul, si afara de Mine nu este nici un Mantuitor!” [Isaia 43:11]

 

Dumnezeu este gata:

Sa ierte toate pacatele: “Daca ne marturisim pacatele, El este credincios si drept, ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nelegiuire” (1 Ioan 1:9).

Sa le arunce in fundul marii: “El va avea iarasi mila de noi, va calca in picioare nelegiuirile noastre, si vei arunca in fundul marii toate pacatele lor” (Mica 7:19).

Sa le indeparteze si sa le ispaseasca: “..nelegiuirea ta este indepartata si pacatul tau este ispasit” (Isaia 6:7).

Sa le acopere: “Ferice de cel cu faradelegea iertata si de cel cu pacatul acoperit!” (Psalm 32:1).

Sa le stearga: “Pocaiti-va dar, si intoarceti-va la Dumnezeu, pentru ca sa vi se stearga pacatele, ca sa vina de la Domnul vremurile de inviorare” (Faptele Apostolilor 3:19).

Sa nu-si mai aminteasca de ele:”Pentru ca le voi arata nelegiuirile si nu-Mi voi mai aduce aminte de pacatele si faradelegile lor” (Evrei 8:12).

Accepti oferta lui Dumnezeu?