ianuarie 20, 2015

UN RAU INTRE OAMENI (1)

“Este un rau pe care l-am vazut sub soare si care se intalneste des intre oameni ” [Eclesiastul 6:1]

 

In Aragon (regiunile de nord a Spaniei) traia cu multi ani in urma un rege cu frica lui Dumnezeu. Regele observa, spre marea lui mahnire, ca fiii nobililor de la curte nu mai multumesc lui Dumnezeu la masa. Pentru a le da o lectie, regele chema pe acesti fii sa pranzeasca intr-o zi cu el. Aducandu-se bucatele gustoase la masa, fiii nobililor procedara ca de obicei: se aruncasera care mai de care asupra mancarurilor alese, ca lacustele asupra ogoarelor.

Deodata usa camerei unde se aflau ei cu regele se deschise si spre marea lor surprindere intra un om imbracat in haine murdare. Omul se puse la masa intre ei si fara sa zica ceva incepu sa manance cu multa lacomie. Fiii nobililor se oprira din mancare si priveau spre rege asteptand ca omul neinvitat sa fie dat afara. Regele insa nu spunea nimic, vazandu-si mai departe de mancare. Cersetorul manca bine de prin toate farfuriile din jurul sau, bau ce gasi prin pahare, apoi se sterse la gura cu maneca hainei si fara sa zica o vorba parasi camera trantind usa dupa sine.

Toti fiii nobililor nu stiau ce sa mai zica. Cu totii priveau spre rege, asteptand vreo explicatie, care intarzia sa vina.

                        continuare