februarie 22, 2013

EL ITI OFERA IERTAREA SI BINECUVANTAREA

 

„ ..viata a fost aratata, si noi am vazut-o, si marturisim despre ea, si va vestim viata vesnica, viata care era la Tatal, si care ne-a fost aratata; deci, ce am vazut si am auzit, aceea va vestim si voua, ca si voi sa aveti partasie cu noi. Si partasia noastra este cu Tatal si cu Fiul Sau, Isus Hristos.” [I Ioan 1:2-3]

Cand am fost în liceu, m-am simtit îndemnat sa citesc Biblia din scoarta în scoarta. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reusit sa-mi împlinesc aceasta dorinta în trei ani de zile. Una dintre marile binecuvantari de care am beneficiat citind întreaga Biblie, a fost faptul ca am înteles planul lui Dumnezeu pentru întreaga creatie. Dorinta suprema a lui Dumnezeu asa cum o arata Biblia, este sa pastreze o vie relatie cu noi oamenii. Înainte de caderea în pacat, Dumnezeu avea o întalnire cu omul în fiecare dimineata. Dupa ce omul a pacatuit, tot Dumnezeu a luat initiativa pentru a reface aceasta relatie rupta. El ne-a iubit asa de mult încat a venit sa ne caute acolo unde ne-am ratacit. S-a apropiat de noi prin Hristos, care a murit în locul nostru, pentru ca sa nu mai suportam o condamnare si-o separare eterna.

În dragostea Sa, Dumnezeu nu doreste moartea pacatosului. În locul pedepsei, El ne ofera prin har, iertarea si binecuvantarea de-a intra din nou în prezenta Sa.

februarie 21, 2013

CINE E MODELUL TAU?



„Si noi toti am primit din plinatatea Lui, si har dupa har; caci Legea a fost data prin Moise, dar harul si adevarul au venit prin Isus Hristos.” [Ioan 1:16-17]

 

Bob Stamps, desi este un tata fericit, datorita faptului ca este chel ,se confrunta deseori cu situatii dintre cele mai neasteptate. Într-o seara a aranjat sa mearga în oras, unde sa ia masa numai cu sotia lui. Pentru a purta de grija copiilor cat timp ei vor fi la restaurant, a angajat o bona. Acea dadaca a fost însa captivata de o telenovela si i-a lasat pe copii nesupravegheati mai multa vreme. Vazandu-se liber, Piter, fiul lor de numai 4 ani, a mers în baia parintilor de unde a luat masina de barberit si si-a facut o carare, tunzandu-si parul pana în varful capului. Cand tatal sau s-a întors acasa si l-a vazut, i-a spus plin de furie: „Piter, n-ar fi trebuit sa te joci cu masina mea de barberit. Acum meriti o batatie pe care n-ai s-o uiti niciodata!” Cand tatal sau se pregatea sa puna în fapt ceea ce a promis, Piter s-a uitat în sus spre tatal sau si cu o voce plangareata i-a spus: „Tati, stai mai întai s-o vezi pe Rachel!” Cand au mers în celalat dormitor, parintii au ramas fara cuvinte. Rachel, fetita lor de aproape 3 ani, era tunsa chel. Socat de acea situatie Bob, plin de manie l-a luat pe Piter sub brat si si-a ridicat palma pentru ca sa-l pedepseasca. Piter a început sa planga, iar cand tatal l-a întrebat de ce-a facut asta, s-a oprit din plans si i-a raspuns: „Tati, am vrut sa aratam ca tine!” Auzind cuvintele fiului, tatal s-a linistit, a început sa rada, iar în loc de pedeapsa a dat fiului sau un sarut si-o îmbratisare calda!

februarie 20, 2013

TU CARE EXEMPLU IL URMEZI?

„Sa nu va potriviti chipului veacului acestuia, ci sa va prefaceti, prin înnoirea mintii voastre, ca sa puteti deosebi bine voia lui Dumnezeu cea buna, placuta si desavarsita.” [Romani12:2]

 

Fiecare dintre noi suntem unicati. Cercetand amprentele oculare si digitale, nu vom putea gasi doua persoane identice. Si timbrul vocii si modul cum pronuntam cuvintele este unic. Chiar si personalitatea noastra si modul cum gandim si interpretam lucrurile este diferit fata de-al celorlati semeni. Aceasta unicitate pune în valoare frumusetea creatiei lui Dumnezeu, dar ne face cunoscut si faptul ca Dumnezeu ne iubeste într-un mod unic. Pentru fiecare dintre noi Dumnezeu îsi exprima dragostea într-un mod unic. Unuia îi daruieste o sotie frumoasa, altuia o sotie înteleapta, iar altuia o sotie harnica. Desi darul lui Dumnezeu putem spune ca este acelasi, acesta are însa calitati diferite, care raspund întocmai nevoilor fiecaruia. Eu am început sa înteleg dragostea lui Dumneuzeu, pe cand eram licean. Biserica de care apartineam, a organizat o întalnire dee tineret, unde am întalnit-o pe sotia mea Carla. Aceasta era o tanara frumoasa, care m-a acceptat asa cum eram. Prin ea, dragostea lui Dumnezeu a devenit pentru mine reala, iar viata mea din ziua în care am cunoscut-o s-a schimbat profund. Prin comportamentul si atitudinile ei, am înteles mai usor iubirea, iertarea si harul lui Dumnezeu. Exemplul sotiei mele, m-a ajutat sa-mi predau viata Domnului Isus si sa-L urmez pe Dumnezeu cu credinciosie pana astazi.

Care este exemplul pe care îl urmezi? Cei ce urmeaza exemplul celor credinciosi, se vor asemana cu Domnul Isus, pe cand cei ce urmeaza exemplul celor pacatosi, se vor conforma chipului veacului acestuia.

februarie 19, 2013

CONTEAZA DOAR PE DUMNEZEU!

“De aceea noi nu cadem de oboseala. Ci chiar daca omul nostru de afara se trece, totusi omul nostru din launtru se înnoieste din zi în zi.” [2 Corinteni 4:16]

 

Thomas Kepler a prezentat un studiu de caz a 267 psihologi, care si-au evaluat propria viata. Acestia au raspuns întrebarii: “care sunt lucrurile care îti provoaca anxietate?” Pentru 18 dintre psihologi, anxietatea era provocata de teama ca nu-si vor atinge idealurile. Douazeci dintre ei erau îngrijorati de aparente(lucrurile din jur). Pentru 23 dintre cei chestionati îngrijorarea era cauzata de teama de a nu fi înselati de partener. Alti 26 erau îngrijorati ca-si vor pierde reputatia. Iar 30 erau îngrijorati de salariu si costurile vietii. Insuccesul în afaceri era motivul anxietatii pentru 31 dintre cei intervievati, iar 33 dintre ei de nesiguranta serviciului. Altii 41 se temeau ca-si vor pierde interesul pentru profesia pe care o practica, iar alti 45 dintre ei, erau îngrijorati de sanatate. Niciunul dintre cei interogati nu a raspuns ca nu au nici un motiv de teama si anxietate. Au fost însa mai multi cei care au identificat doua sau mai multe motive de anxietate.

Fiecare etapa a vietii are propriile-i responsabilitati. Ceea ce este mai dureros este ca la povara responsabilitatilor, cei mai multi adauga si povara anxietatii. Asa cum a spus cineva: “Îngrijorarile sunt ca balansoarul! Vei depune efort si vei avea todeauna ceva de facut, dar nu vei ajunge nicaieri!” Viata îsi cere tributul în acest capitol, apostolul Pavel repeta de doua ori aceiasi afirmatie: “sa nu va pierdeti inima; sa nu cadeti de oboseala!” Chiar daca omul nostru de afara trece; omul nostru din launtru se înnoieste în fiecare zi. Daca viata îsi pune amprenta pe partea fizica a trupului nostru, omul nostru din launtru trebuie sa se înnoiasca în fiecare zi. Cum putem sa ne întarim din zi în zi tot mai mult? Contand pe Dumnezeu si privind la lucrurile de dincolo. Asa vom fi întariti în credinta si vom creste în nadejde.

februarie 18, 2013

INTOARCE-TE LA DUMNEZEU PRIN CREDINTA


„Dupa ce au fost petrecuti de Biserica pana afara din cetate, si-au urmat drumul prin Fenicia si Samaria, istorisind întoarcerea (convertirea) neamurilor la Dumnezeu; si au facut o mare bucurie tuturor fratilor.” [Fapte 15:3]

 

La un curs de pregatire pentru botez, un pastor a întrebat pe unul dintre participanti semnificatia mai multor termeni teologici, cum ar fi: „pocainta”, „botez” si „convertire”. Dupa ce a raspuns aratand semnificatia primmilor termeni, cand a ajuns sa explice ce înseamna „convertirea”, acel nou credincios s-a gandit putin, apoi a raspuns: „a converti înseamna a traduce valoarea unui obiect în aur sau în valuta forte!”. Cei ce l-au ascultat au început sa rada, pentru ca desi a fost exprimat un raspuns corect, acesta nu era sensul real al termenului „convertire” dupa întelesul Biblic.

Cred ca noi stim mai multe despre ceea ce înseamna cu adevarat convertirea, decat acest candidat pentru botez. În sens Biblic, convertirea înseamna „o schimbare a directiei”. Pentru a defini aceasta schimbare, în Vechiul Testament este folosit termenul ebraic „SUBAH”, care apare de peste 1000 de ori si înseamna:”a te întoarce la pozitia initiala” sau „a te întoarce la 180 de grade fata de sensul directiei în care mergi!” În Noul Testament pentru a se defini convertirea, sunt folositi termenii „EPISTREPHO” si „METANOEO” ce au aproape acelasi sens, indicand o schimbare a directiei. Dupa etimologia cuvintelor folosite, putem spune ca o convertire adevarata trebuie sa aduca si o schimbare a vietii spirituale.

În trairea de fiecare zi, nu mai umblam pe drumurile pacatului, ci prin credinta ne întoarcem la Dumnezeu mergand pe calea neprihanirii.