octombrie 30, 2009

ÎN MIJLOCUL FOCULUI

"Dupa aceea împaratul a înaltat pe Sadrac, Mesac si Abed-Nego la mare cinste" (Daniel 3:30)


Povestirea despre cei trei tineri iudei din cuptorul cu foc ne ajuta sa constatam patru lucruri: 1) Ascultarea de Dumnezeu nu te scuteste de necazuri. Nu te astepta ca lumea sa te înteleaga si sa te aprecieze întotdeauna. Uita-te la Hristos: "în El era viata, si viata era lumina oamenilor. Lumina lumineaza în întuneric, si întunericul n-a biruit-o" (Ioan 1:4-5); 2) Nu esti singur; Dumnezeu este cu tine în necazul tau. Când împaratul Nebucadnetar s-a uitat în cuptorul aprins, a spus: "vad patru oameni umblând slobozi în mijlocul focului si nevatamati; si chipul celui de-al patrulea seamana cu al unui fiu de dumnezei!" (Daniel 3:25). In loc sa-i distruga, focul a ars funiile cu care erau legatii si i-a eliberat. Deci simte-te încurajat. Poate simti ca esti "legat de împrejurari", limitat si prins, dar Dumnezeu este cu tine; El te va razbuna si te va scoate biruitor; 3) Necazul tau va deveni marturia ta. Ceilalti te privesc. Lucrul în care se încred ei nu functioneaza si se întreaba daca lucrul în care crezi tu functioneaza. Credinciosia ta fata de Dumnezeu si interventia Lui în locul tau le va atinge vietile într-un mod în care teologia ta nu-i va putea atinge niciodata. Toti locuitorii Babilonului au stiut ce credeau cei trei tineri evrei, dar ei doreau sa stie: "Va influenta credinta lor în vreun fel faptul ca se afla în foc?" Da! 4) Dincolo de marele tau necaz se afla o mare binecuvântare. "Dupa aceea împaratul a înaltat pe Sadrac, Mesac si Abed-Nego la mare cinste în tinutul Babilonului". Este vorba despre un principiu biblic: când esti credincios într-o situatie grea, Dumnezeu te înalta.

octombrie 29, 2009

FĂRĂ SCURTĂTURI - CĂCI TREBUIE SĂ TE STRĂDUIEȘTI

"Cine lucreaza cu o mâna lenesa saraceste, dar mâna celor harnici îmbogateste" (Proverbe 10:4)


Când a fost întrebat despre incredibilul sau succes, Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft, a oferit urmatoarele zece idei pentru oricine începe o activitate. Merita sa meditezi asupra lor:
1) Viata nu este dreapta - obisnuieste-te cu ea; 2) Lumii nu-i pasa de stima ta de sine; ea se asteapta sa realizezi ceva înainte sa ai o parere buna despre tine; 3) Nu vei face o avere imediat ce ai iesit de pe bancile scolii si nu vei ajunge nici presedinte în scurt timp. Trebuie sa-ti câstigi meritele; 4) Ti se pare ca profesorul e dur? Stai sa vezi când vei avea sef! 5) Nu-ti cade steaua daca servesti la mese; bunicii tai o considerau oportunitate; 6) Parintii tai nu au fost întotdeauna plictisitori; au ajuns asa dupa ce te-au alaptat, ti-au spalat hainele si au platit facturile pentru tine. Asa ca înainte sa te grabesti sa salvezi padurea tropicala de "parazitii" generatiei parintilor tai, încearca sa-ti dezinfectezi propria toaleta; 7) Poate unele scoli au desfiintat ideea de câstigatori si învinsi, dar viata nu; 8) Viata nu se împarte în semestre scolare. Nu ai vacante de vara. Angajatorii nu sunt interesati sa te ajute "sa te regasesti"; o faci în timpul tau liber; 9) Spre deosebire de televiziune, oamenii reali trebuie sa plece de la cafenea si sa mearga la serviciu; 10) Trebuie sa fii amabil cu tocilarii; exista sansa sa lucrezi într-o buna zi pentru unul din ei!Biblia spune: "Cine lucreaza cu o mâna lenesa saraceste, dar mâna celor harnici îmbogateste". "Lenesul doreste mult, si totusi, n-are nimic, dar cei harnici se satura" (Proverbe 13:4). Nu exista scurtaturi; trebuie sa te straduiesti ca sa obtii ceva!

octombrie 28, 2009

ALTCEVA!

"Ca sa arate în veacurile viitoare nemarginita bogatie a harului Sau, în bunatatea Lui fata de noi" (Efeseni 2:7)

Situatia prin care treci acum este importanta, deoarece Dumnezeu o cântareste în lumina viitorului tau. Dumnezeu nu ne masoara în termenii starii noastre prezente sau a nivelului nostru de confort. Nu, El are în minte un plan mult mai mare pentru noi. "Caci pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a si hotarât mai dinainte sa fie asemenea chipului Fiului Sau" (Romani 8:29). Îti poti imagina asa ceva? Într-o zi vom fi ca Isus; nu ti se pare uimitor? "în veacurile viitoare" Dumnezeu ne va aseza la loc vizibil si va spune: "Uitati-va la omul pe care l-am creat. Va vine sa credeti ca am facut aceste fapturi minunate din tarâna? Când am luat prima bucata de tarâna, ea nu se amesteca cu apa. Dar am lucrat-o, am modelat-o si am crescut-o pâna când a dezvoltat relatii si lucrari si concepte si activitati. Ce ai auzit despre el este adevarat. Era o rusine si un dezastru, dar harul Meu a fost îndeajuns. Acum El sta alaturi de Mine, stapâneste si guverneaza pentru totdeauna!"
Dumnezeul în care te încrezi poate face si azi imposibilul. El a despicat Marea Rosie, El a tinut soarele ascuns timp de 24 de ore, a preschimbat apa în vin, a înviat mortii si a facut toate acestea cu atâta stil. Acelasi Dumnezeu lucreaza în viata ta. Si aceasta fiindca planul Sau este sa te prezinte lumii într-o buna zi. Oricât ar suna de incredibil, când Dumnezeu îsi va termina planul cu tine, vei fi "altceva".

octombrie 27, 2009

CUM SĂ LUPȚI PENTRU CA FIECARE SĂ CÂȘTIGE

"Luati seama sa nu fiti nimiciti unii de altii" (Galatenl 5:15)

Relatiile sanatoase nu sunt lipsite de conflicte; ci sunt cu conflictele rezolvate. Problema este ca ne luptam pentru victorii în loc sa ne luptam pentru solutii. Rezultatul este ca unul câstiga si celalalt pierde, iar relatiile au de suferit! Iata câteva idei practice pentru a te lupta în asa fel încât relatia sa aiba de câstigat:
1) Diferentele de opinie sunt inevitabile, normale si potential benefice. Ele sunt inevitabile pentru ca oamenii care vin în contact sunt foarte diferiti. Ele sunt normale pentru ca toate relatiile, inclusiv cele mai renumite, le experimenteaza. Ele sunt potential benefice pentru ca daca sunt rezolvate eficient, relatiile cresc prin ele. 2) Exista stiluri în care pot fi rezolvate conflictele: a) stilul evitarii. Acesta este adoptat de oamenii "care nu vor sa produca pericol" si care nu doresc "sa rascoleasca vechile rani". Ei se tem de confruntare asa ca îsi îngroapa sentimentele fara sa-si dea seama ca le îngroapa de vii si vor aparea mai târziu. Ei se abtin, apoi aduna în ei, apoi explodeaza, ceea ce da nastere la boala fizica si emotionala. între timp, ofensele se acumuleaza, problemele nerezolvate se înmultesc si conflictele deschise duc la consumarea relatiei; b) stilul atacului. Acestia sunt oamenii de genul "prinde-i înainte ca ei sa te prinda", luptatori îndârjiti care refuza sa se dea batuti si care se ranesc unii pe altii. Biblia spune: "daca va muscati si va mâncati unii pe altii, luati seama sa nu fiti nimiciti unii de altii". Atacul cere contraatac, ambele parti lovesc fara a rezolva nimic; c) stilul apropiere-aparare. Acestia sunt oamenii care cred ca "nici un pret nu este prea mare pentru o relatie buna". Ei sunt sensibili la sentimentele altora, dar se implica direct în problemele importante. Ei evita învinovatirea altora, se confrunta cu problema, nu cu persoana în cauza si-i invita pe ceilalti sa devina parteneri în rezolvarea problemei si salvarea relatiei!

octombrie 26, 2009

PRIVELIȘTEA DE PE MUNTE (2)

"Daca ati avea credinta.." (Matei 17:20)


Când ucenicii lui Hristos au coborât de pe Muntele Schimbarii la Fata, s-au întâlnit cu un epileptic ce se tot arunca în foc si în apa. Tatal sau care era ravasit i-a spus lui Hristos: " L-am adus la ucenicii Tai, si n-au putut sa-l vindece" (vs. 16). Imediat: "Isus a certat dracul, care a iesit afara din el" (Matei 17:18). Sa remarcam: 1) Experientele de pe vârful muntelui sunt menite sa ne echipeze pentru întâlnirile urmatoare cu vrajmasul. Daca nu întelegi lucrul acesta, nu vei fi pregatit pentru provocarile ce îti stau înainte; 2) Noi suntem chemati sa lucram cu oameni care tot ajung în situatii care îi ranesc. Si este nevoie de altceva decât de personalitate si de incantatii religioase pentru a-i elibera. Ucenicii lui Hristos au fost lipsiti de putere fiindca nu s-au rugat. Domnul Isus a spus: "acest soi de draci nu iese afara decât cu rugaciune si cu post" (Matei 17:21). Daca apelam la aceleasi vechi proceduri, vom obtine aceleasi vechi rezultate. Rugaciunea staruitoare înainte de orice, este pretul pe care trebuie sa-l platim pentru a umbla în puterea lui Dumnezeu; 3) Trebuie sa ne ridicam deasupra parerii multimilor. Domnul Isus s-a confruntat cu miezul problemei: "O, neam necredincios si pornit la rau!" (Matei 17:17). Noi ne luptam cu lipsa de credinta a unei generatii modelate de mass media seculara si de valorile lumesti. Daca îngaduim lucrul acesta, vom cadea si vom fi epuizati. Dar noi putem învinge. In acea zi Domnul Isus a spus: "daca ati avea credinta cât un graunte de mustar, ati zice muntelui acestuia: "Muta-te de aici colo" (Matei 17:20-21). Sa remarcam doua lucruri: a) "Daca ati avea credinta". Nu toata lumea din jurul tau trebuie sa aiba credinta pentru ca tu sa vezi rezultatele; b) Nu trebuie sa fii un urias spiritual; foloseste-ti doar mica ta credinta cât un bob de mustar, iar Dumnezeu va muta munti.

octombrie 25, 2009

PRIVELIȘTEA DE PE MUNTE (1)

"Isus a luat cu El pe Petru, Iacov si Ioan,.. si i-a dus la o parte pe un munte înalt" (Matei 17:1)


Sa remarcam trei lucruri:
1) Nu toata lumea poate ajunge sus pe munte. Domnul Isus a ales trei dintre ei sa mearga. Nu i-a luat pe toti, nu a dat explicatii si nu si-a cerut iertare fata de ceilalti ucenici care au ramas la poale. Dumnezeu ne iubeste în mod egal, dar nu ne da aceleasi misiuni si experiente cu El la toti. Dumnezeu face chemarea, nu noi, asa ca încrede-te în El; EL stie ce face.
2) Cei care ajung pe munte nu sunt neaparat mai întelepti sau mai spirituali. Dupa ce L-a vazut pe Isus înconjurat de stralucirea slavei lui Dumnezeu, Petru a strigat: "Hai sa facem un cort si sa ramânem aici" (parafrazare vs. 4). Petru a fost sincer, dar a gresit în mod sincer. Rezista tentatiei de a vorbi, pentru a auzi ce are de spus Dumnezeu sau zideste-ti lucrarea pe o experienta pe care ai avut-o cu Dumnezeu care are menirea de a te echipa pe tine personal, dar nu de a deveni tema principala si punctul central al vietii tale.
3) Planul lui Dumnezeu este sa-L arate pe Isus, nu pe tine si aceasta este o lectie pe care trebuie sa o înveti în continuare. "Pe când vorbea el înca, iata ca i-a acoperit un nor luminos cu umbra lui. Si din nor s-a auzit un glas, care zicea: "Acesta este Fiul Meu prea iubit, în care îmi gasesc placerea Mea: de El sa ascultati!" .. Ei au ridicat ochii, si n-au vazut pe nimeni, decât pe Isus singur" (Matei 17:5-8). Cea mai mare provocare din viata ta este sa ajungi în locul în care sa te poti concentra doar pe "Isus singur". Cea mai importanta relatie pe care o ai este cu El. Singurul plan care iese cum trebuie este cel pe care ti-l da El. Si puterea necesara pentru a-l împlini vine doar de la El.