august 25, 2011

DORINTA DUPA FERICIRE (1)

"Si Naomi a zis: "Fii linistită, fiica mea, până vei sti cum se va isprăvi lucrul acesta, căci omul acesta nu va avea odihnă până nu va sfârsi lucrul chiar astăzi." [Rut 3:18]
 M-am gândit astăzi la dorinta Naomei pentru Rut: o dorea fericită pe cea care-i făcuse asa mult bine, si cred Tatăl nostru Ceresc, mai mult decât ne-am dori noi fericirea, o doreste El pentru noi.

Dar ceea ce observ, citind cartea Rut, este deja era împlinită Rut, ea nu era nefericită, ci îsi găsise bucuria în ceea ce făcea zilnic, punându-si de bună voie viata la dispozitia chemării lui Dumnezeu, fără fie complexată de faptul ca nu avea sot, nici nu s-a lăsat intimidată era într-o tară străină, si nu s-a încuiat în casă, de frica de a merge intr-un ogor necunoscut. Nu!

Ea s-a adaptat locului unde a fost călăuzită de Dumnezeul lui Israel. De acea cred doar cei ce-I slujesc lui Dumnezeu pot trăi astfel si doar ei pot spune ce bucurie de nedescris le aduce slujba aceasta pentru Cer.

Asadar, Rut nu si-a plâns de mila era femeie singură, nici nu si-a irosit timpul, căutând bărbatul potrivit, ci s-a pus de îndată in slujire, lepădându-se de sine, iar Boaz o apreciază pentru lucrul acesta, el fiind uimit si încântat totodată descopere pe această Moabita, care "nu se duce după cei tineri", ci rămâne lângă Dumnezeu, astfel el imediat s-a folosit de dreptul lui de răscumpărare, plătind pretul, recuperând renumele familiei lui Naomi si apoi căsătorindu-se cu Rut.

Dacă o vei lua ca exemplu pe Rut, atunci indiferent de statutul pe care l-ai avea, vei stii viata-ti va fi împlinită doar dăruindu-te în întregime lui Dumnezeu, cu bucurie, trăind prin credintă, având demnitatea unei printese, asa cum avea si Rut, demnitatea unei regine, chiar si atunci când se culcă la picioarele lui Boaz.


Cristina


24 AUGUST IUBIRE INTERZISA (2)
După aceea, a iubit o femeie în valea Sorec. Ea se numea Dalila!" [Judecători 16:4]
Interesant este Samson nu găseste nici o satisfactie in relatia lui cu Dalila, tot asa cum i se întâmplase în tinerete la Timna, fiindcaea îl necăjea si-l chinuia în fiecare zi cu stăruintele ei, încât sufletul i s-a umplut de o neliniste ca de moarte" (Judecatori 16:16).
La fel se petrece între doi parteneri nepotriviti, care poate se iubesc, însă se tot cearta si impacă repetat, pana se satura unul de celălalt si in cele din urmă se despart.
Astfel si Samson cedează si sacrifică legătura ascunsă a sufletului său cu Dumnezeu, renuntând la nazireat, doar ca facă pe plac femeii iubite, păcătuind împotriva lui Dumnezeu.
Dalila ajunge, în sfârsit, pună mâna pe banii râvniti, dar pentru banii aceia urmează tragedia vietii lui Samson: luându-l pe genunchii ei, „ea l-a adormit", fiind somnul spiritual al crestinului care pacatuieste.
Aceeasi tragedie o produce si astăzi păcatul in viata copiilor lui Dumnezeu, si chiar dacă ei nu-si pierd viata fizică incă, ajung într-o stare jalnică, umilitoare si de neputintă totală, satan distrugându-le puterea spirituală, asa cum si lui Samson i-au fost repede tăiate cele sapte suvite de pe cap, dar Samson nu-si mai dădea seama de pericol!
Însă, odată trezit, el îsi închipuie va putea proceda ca si mai înainte, fără stie Domnul S-a depărtat de el si ca el era de acum fără puterea de a lupta pentru viata sa.Aceasta fiind tragedia vietii oricărui crestin adormit din pricina păcatului înfăptuit.
Dumnezeu care controlează toate lucrurile îngăduie ca Samson guste amărăciunea neascultării de El si fie lovit de nenorocire: „Filistenii l-au apucat si i-au scos ochii; l-au coborât la Gaza si l-au legat cu niste lanturi de aramă. El învârtea la râsnită în casa închisorii" (versetul 21).
Cred ca acest verset este suficient pentru a-i avertiza pe tinerii care se îndrăgostesc nepotrivit, fiindcă dacă lui Samson i-au fost scosi ochii, tot asa le vor fi si lor scosi ochii, sigur nu fizic, însă prin tot felul de reprosuri si jigniri din partea celor cu care au păcătuit.
După acea tristă experientă, drumul vietii lui Samson avea meargă tot mai în jos, sfârsind în temnită, fără vedere, legat pentru tot restul vietii lui, râsnind cu puterea care i-a mai rămas, la moara vrăjmasilor săi, dar si distrându-i uneori, fiind ca un bufon pentru ei, la petrecerile lor.
Ce lucru ridicol -l vezi pe Samson cu ochii scosi, înconjurat de vreo trei mii de bărbati si femei dintre filisteni, si dansând în acest templu plin de idoli!
Samson nu-si va mai recăpăta nici vederea, nici libertatea, însă Domnul va răspunde stăruitoarei sale rugăciuni, dându-i cea mai mare biruintă a vietii lui, iar el acceptă pedeapsa care i se cuvine, în urma păcatului lui: „ mor împreună cu filistenii!" (v.30).
Asadar, o viată care începuse atât de bine si care ar fi putut deveni utilă, folositoare si binecuvântată altora, s-a sfârsit atât de tragic, ca urmare a unei iubiri interzise, iubire cu care Dumnezeu nu a fost de acord.
Fie ca povestea vietii lui Samson ne slujească drept invatătură, si indiferent ce ne-ar indemna inima iubim, ne gândim la tragedia vietii lui Samson si renuntam la tot ce nu-i după voia lui Dumnezeu.

Cristina

_______________________________________________________________________

august 23, 2011

IUBIRE INTERZISA (1)

După aceea, a iubit o femeie în valea Sorec. Ea se numea Dalila!" [Judecători 16:4]


Samson a iubit-o pe Dalila - iar iubirea aceasta a reprezentat cursa inimii lui, chiar sfârsitul istoriei lui Samson. Si nu stim exact ce iubire a avut Samson pentru femeia aceea, o fi fost doar o relatie trecătoare si întâmplătoare, insă ceea ce a făcut el nu a plăcut Domnului, de aceea i-a si adus multa tulburare si neliniste mai târziu.

Dar nu doar Samson a avut de suferit, ci a suferit chiar si poporul Domnului, fiindcă desi puterea lui l-a ajutat scape din mâinile vrăjmasului, nu a rezultat nici usurarea jugului, si nici eliberarea lor de sub puterea celor ce stăpâneau peste ei.

Iubirea pentru femei păgâne l-a înfrânt pe Samson ca si pe marele Solomon, si astfel au ajuns ei se închine idolilor inimii lor, trăind potrivit cu dorintele lui si nu cu voia Domnului.

Observăm în viata lui Samson, ca atâta vreme cât exista legătura ascunsă dintre el si Dumnezeu, respectând conditiile nazireatului, încă mai avea putere.... desi, este un paradox... pe de-o parte traieste o viată care merge în declin si se cufundă în păcat; iar pe de altă parte mâna lui Dumnezeu lucrează în inima lui Samson, datorită milei Sale, acordându-i puterea necesară pentru a scăpa de vrăjmasii lui.

Totusi, desi harul lui Dumnezeu era cu el, Samson în loc se pocăiască de dorintele lui păcătoase, se îndrăgosteste de o femeie nepotrivită, deloc simpatică, fara mila, fără scrupule, pentru care contau doar banii, ea făcând orice pentru a-i obtine.

Se stie ca dacă cineva iubeste banul nu va putea iubi si pe aproapele lui, însă Samson se amăgea ca Dalila il iubea, si probabil de aceea nu lua lucrurile în serios, ci el chiar se juca, însă pentru un bărbat îndrăgostit nu mai conta decât femeia aceea, condus fiind de dragostea lui pentru ea, si astfel a devenit vulnerabil in fata femeii pe care o iubea.

S-ar părea chiar el se amuza lăsându-se legat cu funii, bazându-se pe puterea lui de a scăpa din legăturile acelea, asa cum multi tineri crestini desconsidera astăzi legăturile păcatului, cu care-i înfăsoară lesne satan, si ei cred ca se pot juca cu dragostea, fără fie afectati cumva..

Asa si Samson si-a lăsat părul să-i fie împletit în urzeala unei tesături, si chiar de fiecare dată se desprinde fără nici o dificultate, n-a realizat nodul latului se strânge tot mai mult si , peste putin timp, lucrurile vor lua o întorsătura gravă in viata lui.


Cristina