august 23, 2011

IUBIRE INTERZISA (1)

După aceea, a iubit o femeie în valea Sorec. Ea se numea Dalila!" [Judecători 16:4]


Samson a iubit-o pe Dalila - iar iubirea aceasta a reprezentat cursa inimii lui, chiar sfârsitul istoriei lui Samson. Si nu stim exact ce iubire a avut Samson pentru femeia aceea, o fi fost doar o relatie trecătoare si întâmplătoare, insă ceea ce a făcut el nu a plăcut Domnului, de aceea i-a si adus multa tulburare si neliniste mai târziu.

Dar nu doar Samson a avut de suferit, ci a suferit chiar si poporul Domnului, fiindcă desi puterea lui l-a ajutat scape din mâinile vrăjmasului, nu a rezultat nici usurarea jugului, si nici eliberarea lor de sub puterea celor ce stăpâneau peste ei.

Iubirea pentru femei păgâne l-a înfrânt pe Samson ca si pe marele Solomon, si astfel au ajuns ei se închine idolilor inimii lor, trăind potrivit cu dorintele lui si nu cu voia Domnului.

Observăm în viata lui Samson, ca atâta vreme cât exista legătura ascunsă dintre el si Dumnezeu, respectând conditiile nazireatului, încă mai avea putere.... desi, este un paradox... pe de-o parte traieste o viată care merge în declin si se cufundă în păcat; iar pe de altă parte mâna lui Dumnezeu lucrează în inima lui Samson, datorită milei Sale, acordându-i puterea necesară pentru a scăpa de vrăjmasii lui.

Totusi, desi harul lui Dumnezeu era cu el, Samson în loc se pocăiască de dorintele lui păcătoase, se îndrăgosteste de o femeie nepotrivită, deloc simpatică, fara mila, fără scrupule, pentru care contau doar banii, ea făcând orice pentru a-i obtine.

Se stie ca dacă cineva iubeste banul nu va putea iubi si pe aproapele lui, însă Samson se amăgea ca Dalila il iubea, si probabil de aceea nu lua lucrurile în serios, ci el chiar se juca, însă pentru un bărbat îndrăgostit nu mai conta decât femeia aceea, condus fiind de dragostea lui pentru ea, si astfel a devenit vulnerabil in fata femeii pe care o iubea.

S-ar părea chiar el se amuza lăsându-se legat cu funii, bazându-se pe puterea lui de a scăpa din legăturile acelea, asa cum multi tineri crestini desconsidera astăzi legăturile păcatului, cu care-i înfăsoară lesne satan, si ei cred ca se pot juca cu dragostea, fără fie afectati cumva..

Asa si Samson si-a lăsat părul să-i fie împletit în urzeala unei tesături, si chiar de fiecare dată se desprinde fără nici o dificultate, n-a realizat nodul latului se strânge tot mai mult si , peste putin timp, lucrurile vor lua o întorsătura gravă in viata lui.


Cristina