ianuarie 18, 2013

NU-TI RANI INIMA CU LUCRURI MURDARE


“Ce iese din gura, vine din inima, si aceea spurca pe om. Caci din inima ies gandurile rele, uciderile, preacurviile, curviile, furtisagurile, marturiile mincinoase, hulele. Iata lucrurile care spurca pe om.” [Matei 15:18-20]

Strutul este o pasare neobisnuita. Desi este mare, înalt si puternic, nu poate sa zboare pentru ca aripile lui sunt prea mici. Strutul poate însa sa alerge foarte repede. Uneori fara un motiv anume, alearga în cerc ore în sir. Ciudat; nu-i asa? Exista însa si-o alta ciudatenie la aceste pasari. Strutul mananca aproape orice. Desi prefera iarba si fructele, el mananca pietricele, sticla sfaramata, oglinzi sparte si chiar bucati mici de metal. Strutul înghite aproape orice apuca în gura. Toate aceste lucruri ciudate pe care el le înghite, l-au facut sa i se recunoasca faima de mancator fara pretentii prin sloganul: ”stomac de strut”! Zambim atunci cand auzim ca strutul mananca orice, chiar si lucruri ciudate; nu-i asa? Dar sa nu-l condamnam prea aspru pentru ca si noi de multe ori acceptam în viata noastra lucruri rele. Se poate sa ne pazim ca nu cumva sa mancam alimente care sa ne raneasca stomacul, sau cu care nu suntem obisnuiti, dar cand ascultam pe cineva care vorbeste de rau pe un altul (barfeste), sau foloseste un limbaj vulgar, ne întinam urechile si inima, auzind si strangand lucruri murdare. Cand ne uitam la televizor sau cautam pe computer pagini care prezinta lucruri josnice, ne întinam ochii si ne otravim mintea. Cand lasam pacatul sa ne stapaneasca inima si nu luptam pentru a-i opri manifestarea, lasam sa se cuibareasca putregaiuri care ne întineaza.

Trebuie deci sa fim atenti nu numai la hrana fizica pe care o digeram ca sa nu ne ranim stomacul, ci mai ales trebuie sa fim cu mare grija la hrana spirituala pe care o acceptam pentru ca sa nu ne ranim inima.

ianuarie 17, 2013

FII ATENT LA CUVINTE


“Si noi toti am primit din plinatatea Lui, si har dupa har; caci Legea a fost data prin Moise, dar harul si adevarul au venit prin Isus Hristos.” [Ioan 1:16-17]

Se întampla uneori sa fim confruntati cu erori neasteptate, care ne complica evenimentele vietii. Un cofetar decorator a fost rugat de o tanara ce urma sa se casatoreasca, sa scrie pe tortul miresei de la nunta ei, textul Scripturii din I Ioan 4:18. „În dragoste nu este frica, ci dragostea desavarsita izgoneste frica.” Acel cofetar însa nu stia prea bine Biblia, de aceia în loc sa scrie textul din I Ioan 4:18, a scris textul din Ioan 4:18, ce continea mesajul: „pentru ca cinci barbati ai avut, si acela, pe care îl ai acum, nu-ti este barbat!”

Mirele si mireasa n-au vazut „tortul miresei” decat atunci cand acesta a fost adus în sala unde se desfasura nunta si sub lumina reflectoarelor, a camerelor de luat vederi si-a aparatelor de fotografiat, se pregateau sa-l taie si sa-l împarta invitatilor. Cand au citit textul, mirii n-au mai avut puterea sa taie tortul, iar întreaga sarbatoare s-a transformat într-un mare esec datorita unei neînsemnate greseli.

Cofetarul nu tinuse cont de indiciul 1 dinaintea numelui Ioan si aceasta neglijenta a generat tot haosul care a urmat. În Ioan 4:18 gasim marturisirea pe care Domnul Isus a facut-o despre Samariteanca pe care a întalnit-o la fantana lui Iacov. Desi viata acesteia era o ruina, la Domnul Isus ea a gasit har, mila si îndurare. Se poate ca si noi sa credem uneori ca Dumnezeu este departe si ca nimanui nu-i pasa de ceea ce suntem si de problemele prin care trecem. Sa nu uitam însa ca harul care i-a fost oferit Samaritencei, ne este împartit si noua în aceiasi masura. Domnul Isus ne poate ierta greselile si pacatele, pentru ca sa avem parte de sarbatori fara emotii si de o viata plina de binecuvantare.

ianuarie 16, 2013

TU FACI DIFERENTA INTRE SEMENI?



“A venit o femeie din Samaria sa scoata apa .”Da-mi sa beau, i-a zis Isus”. Femeia Samariteanca I-a zis: „Cum Tu Iudeu, ceri sa bei de la mine, femeie Samariteanca?” Iudeii,  în adevar n-au legaturi cu Samaritenii.” [Ioan 4:7-9]

Judecatorul Morris Dees a fost presedintele unui centru pentru combaterea saraciei si-a discriminarii rasiale din Montgomery, Alabama. El si-a facut o cariera din lupta împotriva criminalitatii si-a respectarii drepturilor omului. S-a folosit de legile Statului American, pentru a lupta împotriva abuzurilor comise de persoane civile si autoritati împotriva populatiei de culoare. În ciuda deselor amenintari cu moartea si-a multor alte acuzatii, Morris si-a continuat slujba cu convingere si dedicare, fara a se lasa intimidat de nimic. Cand a fost întrebat cum si-a format aceste convingeri profunde cu privire la egalitate, el a marturisit ca tatal sau l-a învatat aceste idealuri printr-o experienta practica.

Tatal sau care era un fermier recunoscut, a angajat multi negri sa lucreze la feerma sa. În timpul zilei de munca, micutul Moris trebuia sa care sticle cu apa pentru a potoli setea muncitorilor însetati. Acestia primeau sticlele cu apa si beau împreuna din aceiasi sticla. Tatal sau lua una dintre aceste sticle si bea si el apa, chiar daca înaintea lui au baut si ceilalti muncitori. Multi dintre americani n-ar face asta niciodata, chiar daca ar trebui sa moara de sete. Pentru tatal lui Moris, a bea apa din aceiasi sticla dupa ce din ea a baut si un om de culoare, nu era nici o problema. Urmarindu-l cu atentie pe tatal sau, micutul Moris a învatat cea mai mare lectie a vietii: „sa nu faca nici o deosebire între oameni”!

Si noi trebuie sa ne uitam tinta la Domnul Isus si sa învatam din ceea ce El a facut. Domnul Isus a depasit orice bariera rasiala, culturala si religioasa, atunci cand a cerut femeii Samaritence sa-i dea apa sa bea. Auzindu-i cererea, chiar si Samariteanca a ramas socata de aceasta atitudine, spunandu-I: „cum tu Iudeu; ceri sa bei de la mine, femeie Samariteanca?”

Fiindca Dumnezeu nu face deosebire între oameni si noi trebuie sa-i privim la fel pe semenii nostri.

 

ianuarie 15, 2013

PRIVESTE BINE!


“De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tau, si nu te uiti cu bagare de seama la barna din ochiul tau? Sau, cum poti zice fratelui tau: „Lasa-ma sa scot paiul din ochiul tau, si cand colo, tu ai o barna într-al tau? Fatarnicule, scoate întai barna din ochiul tau, si atunci vei vedea deslusit sa scoti paiul din ochiul fratelui tau.” [Matei 7:3-5]

Marele detectiv Sherlock Holmes a plecat împreuna cu prietenul sau Dr. Watson într-o vacanta în care si-au propus sa doarma în mijlocul naturii, într-un cort. Într-o noapte pe cAnd erau înveliti pana peste cap în sacii lor de dormit, Holmes l-a trezit pe prietenul sau si l-a întrebat: „Watson, priveste spre cer si spune-mi ce vezi?” „Vad mii de stele!„ i-a raspuns Watson. Si ce înseamna asta pentru tine, a continuat Holmes? „Pai; i-a raspuns Watson, maine vom avea iarasi o zi frumoasa!”

Neîntelegand rostul acestor întrebari, dupa o lunga pauza Watson l-a întrebat si el pe prietenul sau: „Dar pentru tine Holmes; ce înseamna aceasta bolta înstelata?” Foarte furios, Holmes i-a raspuns: pentru mine asta înseamna ca cineva ne-a furat cortul!

Întalnim lucruri în viata care sunt asa de evidente încat nu ne mai trebuie nici o alta marturie pentru a le observa. Sunt însa momente în care nu le putem vedea. Suntem asa de orbiti si asa de concentrati asupra altor domenii încat lucrurile evidente raman neobservate, la fel cum Watson n-a observat lipsa cortului sub care se adaposteau. Si pentru noi marea problema este ca de multe ori vedem cele mai mici greseli, dar nu putem observa tocmai ceea ce este cel mai important.

ianuarie 14, 2013

CUM ESTI VAZUT DE CEL DE LANGA TINE?


“Roada Duhului, dimpotriva este: deagostea, bucuria, pacea, îndelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blandetea, înfranarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege.” [Galateni 5:23]

 

Într-o legenda se povesteste ca un mare învatat calatorea într-o zi furtunoasa pe o poteca spre padure. Ajungand la un gard ce despartea livada de padure, i s-a parut ca aude sub bataia vantului o discutie pe care pomii din padure o purtau cu pomii fructiferi din gradina. Plin de aroganta si mandrie, un stejar falnic s-a adresat vecinului sau pitic, pomul fructifer spunandu-i: „De ce nu-ti lasi frunzele în vant sa faca un fosnet puternic ca frunzele mele? Asa vei fi si tu auzit si remarcat de la distanta! N-am nevoie sa-mi flutur frunzele în vant pentru a ma face remarcat, i-a raspuns pomul fructifer. Roadele pe care le am vorbesc mai tare decat fosnetul frunzelor. Oamenii vin spre mine si ma apreciaza nu dupa masura zgomotului frunzelor ci dupa dulceata fructelor.

Ce pot vedea oamenii în viata ta? Frunze sau roade?